Ahol abbamaradt: osztrák lesikló győzelem a Világkupában

Előző idényben a teljes telet végig kellett várniuk az osztrák szurkolóknak, míg lesikló győzelmet ünnepelhessenek, erre a mostani szezon rögtön így vette kezdetét. Max Franz az 1-es rajtszám tulajdonosaként rögtön odatette magát, s olyan alapidőt állított fel, amit senki nem bírt felülmúlni. Christof Innerhofer volt hozzá a legközelebb, a dél-tiroli történetesen második lesiklóként érte el ezt az eredményt. A dobogó harmadik fokára Dominik Paris állhatott fel. A szakági címvédő és világbajnok Beat Feuznak meg kellett elégednie a hatodik hellyel, míg a királykategória olimpiai bajnoka, a többfajta fájdalommal bajlódó Aksel Lund Svindalnak ezúttal a nyolcadik hely jutott.

Hagyományosan a november végén sorra kerülő Lake Louise-i lesiklás nyitja meg a sebesség megszállottjainak a telet, ennek megfelelően a versenynaptárból amúgy kilógó East Summit lejtőjére mindig komoly figyelem hárul a rajongók részéről. Valóban, nem egy kimondottan nehéz pálya a kanadai, de a kihívás így is komoly, elvégre egyetlen komoly tévesztés, s keresztet lehet vetni az igazán jó eredményre.

A bukásveszély pedig itt is adott, amit sajnos a hazai havon szereplő Manuel Osborne-Paradis megtapasztalhatott a szerdai, első edzésen. Kettős lábtöréssel szállították Calgaryba, a kórházban azóta megműtötték, sajtóhírek szerint erősen véleményes, belevág-e sokadik alkalommal a rehabilitáció rögös útjába.

Forrás: 680news

A kanadai lesiklás rögtön két versenyzőt is elvesztett ezzel a balesettel. Barátja horrorisztikus esése után döntött úgy Erik Guay, kétszeres világbajnok, hogy végleg búcsút int a sísportnak. Úgy vélte, 37 éves korára kiszeretett az alpesi síelésből, nincs már ott fizikailag-szellemileg, mint arra szükség lenne. S nem utolsósorban többet szeretne együtt lenni négy gyermekével. Ezzel eldőlt, hogy Szuper-G-ben nem lehet címvédés márciusban.

Forrás: Ski Racing Media

Két edzést mindezekkel együtt megtartottak, szerdán Innerhofer érte el a legjobb időt Mayer, Striedinger és Jansrud előtt, míg csütörtökön Feuz volt a leggyorsabb (másodpercen túli előnnyel), mögötte Paris és Johannes Kröll végzett.

Kifogástalan körülmények közt kezdődött a szombati verseny. Max Franz (1.) rögtön első indulóként felállította azt az etalont, amit a többiek hiába próbálták megjavítani. Tökéletes íveken, egyetlen megingás nélkül szelte végig a pályát. Elsőre érződött, versenyképes menetet láthattunk.

Forrás: fisofficial (Twitter)

A pálya első harmadában még csak-csak fogást lehetett találni az osztrákon, legalábbis az őrült tempóban haladó Christof Innerhofernek (2.) ez még összejött. Nyolcszázadnyi előnynél azonban besokallt, lecsúszott az ideális ívről szűk 3 tizednyi időkülönbségben manifesztálódott.

A Szuper-G olimpiai bajnoka más szintet képviselt, ezúttal negatív értelemben. Matthias Mayer (8.) tempóban maradt el az első két indulótól. Andreas Sander (29.) egy kiemelkedően erős szektort kivéve csak árnyéka volt önmagának, a végén még a célba érésnek is örülhetett. Kjetil Jansrud (13.) sokat ígérő kezdés után hibát hibára halmozott, az összhatás pedig kifejezetten gyöngére sikeredett. Az ifjú házi trónkövetelő még tőle is alulmaradt, Aleksander Åmodt Kilde (15.) egyetlen szektorban sem bizonyult ütőképesnek. Aksel Lund Svindal (8.) talán-talán a dobogóra felállhatott volna, ha nincs az a két elfuserált kanyarvétel a pálya felénél. Peter Fill (23.) fásultan, teljesen formán kívül síelt, Thomas Dreßen (7.) menetére ez nem volt érvényes, igaz, a német jó néhányszor besokallt lejtmenet. Johan Clarey (5.) visszafogottabb kezdését kárhoztathatja, ha az nincs, elkaphatta volna legalább Innerhofert.

A második tízest egy veterán nyitotta. Hannes Reichelt (18.) egyáltalán nem tudott felnőni a feladathoz, megvolt a legújabb sereghajtónk. Legalábbis ideiglenesen, Mauro Caviezel (24.) teljesen fogalmatlan menetével sok jóban reménykedhetett. Dominik Paris (3.) aztán igazolta, lehet még bőven jól teljesíteni az East Summit-on. Gondjai szintén a pálya vége felé szaporodtak meg, a többszörös VK- futamgyőztes olasz csúszása valamivel kompaktabbra, igaz egy fokozottal lassabbra is sikerült, mint honfitársáé.

Carlo Janka (18.) fokozatosan lendült csak bele, régi önmagát változatlanul képtelen felidézni. Beat Feuz (6.) persze jóval versenyképesebbnek bizonyult nála, igaz, a mindenkinél jobb felső szektor után nem tudott újítani, végül a dobogóról is leszorult egy kevéssel. Bryce Bennett (12.) vagány, épp ezért időigényes stílusa ezúttal mintha kamatozódott volna. Vincent Kriechmayrt (4.) mindössze három aprócska század választotta el Paristól a célban. A második tízes hátralévő része csalódást eltérően szerepelt, Romed Baumann (28.) és Adrien Théaux (26.) pár aprópontok gyűjtögetett, míg Gilles Roulinnek (35.) ez sem sikeredett.

Forrás: Toronto Star

A következő blokkból Marc Gisin (17.) mellett ketten szerepeltek kiemelkedően. Johannes Kröll (10.) és Steven Nyman (11.) jó formájáról az edzések alapján is megbizonyosodhattunk. Harmincon túlról Adrian Smiseth Sejersted (32-essel a 25.), Otmar Striedinger (35-össel a 21.), a svájci Niels Hintermann (38-assal a 14.) és Urs Kryenbühl (42-essel a 22.), valamint az amerikai Ryan Cochran-Siegle (54-essel a 20.) végzett pontszerző helyen.

2017 januári horrorisztikus bukása után tegnap tért vissza a versenypályákra Valentin Giroud Moine (46.), az ő példája igazolta, soha nem szabad feladni.

Részletes eredmények

5bf9da58cbd42.image
Forrás: Herald Curier

Összegzés:

1) Második győzelmét aratta a Világkupában Max Franz, legutóbb a 2016. decemberi grödeni lesiklást sikerült megnyernie. Nyolcadszor állt dobogón.

2) Innerhofer tizenhat pódiumnál tart, kilencedik szezonját sem zárja dobogó nélkül.

3) Paris 22 VK- dobogóját jegyezte.

tabella.png

A címlapon szereplő kép forrása: Aspen Times

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s