Takanashi-győzelmekkel zárult a női Világkupa

A planicai hétvégével egyidőben a női VK-sorozat is befejező állomásához érkezett. A lányok Oberstdorfban zárták az évadot, ahol Sara Takanashi egy a saját mércéi szerint elég visszafogott szezon végén kettős győzelmet aratott. Az idény a magyar síugrás számára is mérföldkövet jelentett, hiszen Vörös Virág első magyar versenyzőként vett részt a sorozat versenyein.

A Négysáncversenyekről ismert Schattenbergschanze kisebb testvérén, normálsáncon (HS 106) zajló két versenyben egyébként nem csak Takanashi győzelme volt közös, hanem a teljes dobogó, a második helyet ugyanis mindkét versenynapon Daniela Iraschko-Stolz, míg a harmadikat a VK-t már jóval korábban bebiztosító Maren Lundby szerezte meg.

Eredmények, szombat
Eredmények, vasárnap

29572680_10155032071751403_6511943107676305627_n
Forrás: facebook.com/hopplandslaget

Maren Lundby ezzel végül több, mint 400 pontos előnnyel nyerte meg pályafutása első Világkupa összetettjét, összesen 9 győzelemmel és egy egyéni olimpiai bajnoki címmel, úgy, hogy a szezonban egyetlen versenyen sem hiányzott a dobogóról aligha férhet kétség a 23 éves norvég sikerének megérdemeltségéhez. Az összetett ezüstérem az utolsó hétvégén már egy kicsit talán kiengedő (szombaton 8., vasárnap 7. lett) Katharina Althausé lett, aki a szezon nagy részében a legfőbb üldözője volt Lundbynak, Sara Takanashi pedig, bár nagyot hajrázott, 12 ponttal lemaradt a második helyről és végül a dobogó legalsó fokára állhatott fel.

VK összetett

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. Maren LUNDBY 1340
2. Katharina ALTHAUS 928
3. Sara TAKANASHI 916
4. Yuki ITO 661
5. Irina AVVAKUMOVA 575
6. Carina VOGT 570
7. Daniela IRASCHKO-STOLZ 450
8. Chiara HÖLZL 428
9. Ursa BOGATAJ 386
10. Nika KRIZNAR 383

Női VK végeredmény
Nemzetek kupája

551572_voros_virag
Forrás: nyugat.hu

Végül ejtsünk néhány szót az évad magyar vonatkozásáról is, hiszen Vörös Virág révén -aki az utolsó fordulóra már nem utazott el – először vett részt versenyzőnk a legrangosabb női sorozatban. Virág Lillehammerben, Ljubnoban és Rasnovban összesen hat futamon indult a kvalifikáción, ahonnan a továbbjutás a legjobb 40 közé sajnos nem sikerült idén, noha volt, hogy ehhez csak kevés hiányzott, hiszen a második ljubnoi futamon 42. lett. Ugyanakkor alacsonyabb szintű versenyeken, COC, illetve FIS-kupa futamokon többször is volt pontszerző, ami szintén nem lebecsülendő, már csak a FIS kvalifikációs rendszere miatt sem, hiszen egy-egy COC-pontszerzés 2 évig ér indulási jogot a VK-futamokon, ilyen szempontból mindenképpen pozitív, hogy ez többször is sikerült már a 18 éves kőszegi ugrónak.

Hozzá kell persze tenni, hogy Virág eleve nem volt könnyű helyzetben, hiszen a nyáron egy térdszalag-szakadás után, csaknem egy évnyi kihagyás után tért vissza, és egy kisebb sérülés a téli szezonban is nehezítette a felkészülését. Komoly fegyverténynek könyvelhetjük el ugyanakkor a korábban többek között Jakub Jandával és Kazuyoshi Funakival sikereket elérő szlovén edző, Vasja Bajc szerződtetését, reméljük, hogy előbb-utóbb ezek az erőfeszítések meghozzák a gyümölcsüket és a következő szezonban még több magyar sikerről számolhatunk be.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s