Sofia Goggia a napi győztes, Weirather címet védett szuperóriásban

Az årei világkupadöntő legnyitottabb kérdése volt a női szuper-G, ugyanis Tina Weirather és Lara Gut közt 46 pont volt a különbség. A liechtensteini lány egy hatodik hellyel ismét megszerezte a szakági győzelemért járó kis kristálygömböt, miután ellenfele kiesett. A napi győzelemért a tisztább időben érkező második tízes csoport legjobbjai versenyeztek: végül Sofia Goggia nyert, megelőzve Viktoria Rebensburgot és Lindsey Vonnt.

A verseny rajtját, az előzetesen kiírt 10:30-hoz képest, negyed órával csúsztatni kellett, a pálya felső szakaszán tapasztalható ködös, havas idő miatt. Végül háromnegyed 11-kor elrajtolhattak a hölgyek, a rajtban kissé kedvezőtlen látási viszonyok és gyenge havazás közepette. Az idő körülbelül tíz versenyző után tisztult ki, ami az eredményeken is halványan látszik: egyszámjegyű rajtszámmal hárman fértek be a legjobb tízbe. Szerencsére a szakági versengést ez a tény nem befolyásolhatta: Werathert és Gutot mindössze három versenyző választotta el egymástól.

Az idén remek szezont futó Ragnhild Mowinckel (14.) síelhetett először a még ködös pályán. Corinne Suter (15.) a pálya elején és végén volt igazán jó, de a köztes részen elment a vezetés. Ezzel szemben Schnarf (21.) a pálya egészében kimondott lassú volt. Az első kieső Jasmine Flury volt, akin egy trükkös kapukombináció fogott ki.

Anna Veith (8.) ismét igazolta jó formáját a számban, és hatalmas tempóval szinte hiba nélkül tudta teljesíteni a pályát. A rajtban időközben kitisztult az idő, amit Joana Hählen (11.) ki is használt, de utána kövér kanyarjai Veith mögé szorították.

Tina Weirather (LIE)

A szakági világkupa szempontjából egyik legfontosabb menet következett: Tina Weirather (6.) kövérebb kanyarokkal nagyszerűen tudta megtartani a tempóját, az alsó szakaszon pedig már mindenhol az ideális íveket húzta. A vezetés nem is volt kérdés. Meglepetésre viszont csak egy pár percig ülhetett a szponzorfal előtt, ugyanis Michelle Gisin (4.) egy közel tökéletes menettel utasította maga mögé a liechtensteinit. Köztük egyébként leérkezett még Tessa Worley (20.) is, nem túl meggyőző eredménnyel.

A szakági versengés másik fontos menete következett, Lara Guté. A kis kristálygömbért mindenképp meg kellett volna előznie Weirathert, ráadásul ideális esetben a vezetést át kellett volna vennie, de néhány kapu után hibázott és elesett. Ezzel természetesen a nap legfontosabb kérdése el is dőlt: Tina Weirather sorozatban másodszor végzett a szuperóriás-műlesiklás szakági tabellájának élén.

Tiffany Gauthier személyében ismét egy kiesőt jegyezhettünk fel, majd pedig Tamara Tippler állt be ugyanebbe a nem túl dicső sorba, Guthoz hasonló eséssel. Federica Brignone (5.) nem esett el, sőt… az olasz lány óriási tempóval támadta a pályát, és épp csak lemaradt az első helyről. Nicole Schmidhofer (9.) a győztessel nem, de az aktuális dobogósokkal viaskodott, végül alulmaradt velük szemben.

Italy's Sofia Goggia speeds down the course during a women's super-G at the alpine ski World Cup finals in Are, Sweden, Thursday, March 15, 2018.

Az egyre javuló látási viszonyok is segítették az érkezőket, ennek köszönhetően pedig igazi tűzijáték, és szinte új verseny is kezdődött: előbb Viktoria Rebensburg (2.), majd pedig Sofia Goggia (1.) is tiszta íveket, valamint a nagy sebességet tudták egymással kombinálni, így egymást követték a szponzorfal előtt. Bár két hete dobogót szerzett a számban, Wendy Holdener (13.) ezúttal nem tudott vetekedni Goggiáékkal. Újabb győzelem reményében érkezett Lindsey Vonn (3.), de kisebb megingásai miatt csak a dobogó legalsó fokára állhatott fel. Ezt viszont már senki nem tudta elvenni tőle a később érkezők közül, így ma is dobogón végzett – számára a szezon utolsó verenyén.

Nadia Fanchini (7.) egy összeszedett menettel a korábban még a versenyt is vezető Veith-Weirather párossal is konkurálni tudott. Utána következett a szám junior világbajnoka, Kajsa Vickhoff Lie (19.), de a világkupadöntős pontszerzés még várat a fiatal norvég lányra. Ugyanígy nem tudott pontot szerezni húszon túli rajtszámmal Miradoli (16.), Scheyer (17.) és Nufer (18.) sem. A sormintát egyedül Ramona Sibenhofer „rontotta” 12. helyével, bár ezt az osztrák minden bizonnyal nem bánta.

Utolsóként jöhetett a pályán a szám aktuális olimpiai bajnoka, Ester Ledecká. A cseh világkupa eredmény alapján egyébként nem indulhatott volna ma, de a szabálykönyv alapján az adott szám azévi világ- vagy olimpiai bajnoka is kvalifikál, ha pontszámai alapján ez nem sikerült neki. Bár hosszas kutatást nem végeztünk, de nem valószínű, hogy a szabálykönyv ezen passzusát alkalmazták-e már valaha. Visszatérve Ledecká futamára: jó első szektorral nyitott, időeredménye is bizakodásra adott okot, de az időmérő pont után teret vesztett, és bár a következő kapuba befért, a rákövetkezővel már nem próbálkozott meg.

Goggia wint super-G Äre, eindzege voor Weirather op WB alpijnse ski

A napi győzelemmel Sofia Goggia gazdagodott, ezzel pedig a szezon hetedik különböző győztesét avatták szuperóriásban. Az olasz lány újabb fantasztikus szezont zár, idei harmadik, karrierje ötödik világkupa-győzelmét szerezte. Viktoria Rebensburg mai második helyével idén már a harmadik számban szerzett dobogót. Mai jó szereplése mindenképp önbizalommal töltheti el a vasárnapi óriás előtt, ahol a kis kristálygömb legnagyobb várományosa. Lindsey Vonn idén nem volt olyan magabiztos szuper-G-ben, mint lesiklásban. Decemberi győzelme óta most tért vissza a dobogóra. Természetesen számára egy dobogó már nem jelent annyit, tekintve hogy már csak négy siker választja el Stenmark 86 győzelmes rekordjától.

Impressions Åre Finals Ladies' SG

Bár ezúttal nem állt dobogón, zsinórban másodszor így is Tina Weirather a szuper-G kis kristálygömb nyertese. A liechtensteini lány a szezon legkiegyensúlyozottabbja volt a számban: egyedül ő tudott kétszer is versenyt nyerni, emellett további két dobogót jegyzett. A kristálygömb mellé pedig egy bronzérmet is szerzett az olimpiáról. Elmondása szerint viszont szakági győzelme sokkal többet jelent számára, mint az olimpiai érem – ahogy fogalmazott, ezt a sikert véletlenül nem lehet megszerezni.

Végeredmény:

Hely Versenyző Ország Hátrány
1. Sofia Goggia ITA 1:07,92
2. Viktoria Rebensburg GER +0,32
3. Lindsey Vonn USA +0,53
4. Michelle Gisin SUI +0,75
5. Federica Brignone ITA +0,93
6. Tina Weirather LIE +1,08
7. Nadia Fanchini ITA +1,15
8. Anna Veith AUT +1,20
9. Nicole Schmidhofer AUT +1,24
10. Stephanie Venier AUT +1,44

Szakági VK:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. Tina Weirather Liechtenstein 461
2. Lara Gut Svájc 375
3. Anna Veith Ausztria 339
4. Michelle Gisin Svájc 313
5. Sofia Goggia Olaszország 311
6. Federica Brignone Olaszország 296
7. Nicole Schmidhofer Ausztria 262
8. Johanna Schnarf Olaszország 259
9. Lindsey Vonn USA 236
10. Ragnhild Mowinckel Norvégia 236

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s