Hiába Vonn futamgyőzelme, Sofia Goggiának hívják a lesiklás új királynőjét

A pocsék időjárási körülmények miatt egy percen belüli lesiklással döntötték el a hölgyek, kié legyen a kristálygömb a királykategóriában. A győzelmet ugyan Lindsey Vonn szerezte meg (idén immáron negyedszer), mivel Sofia Goggia szorosan befészkelődött mögé, így három pont megmaradt előnyéből. Vagyis a szám olimpiai bajnoka feltette a habot a torta tetejére. A napi dobogó harmadik fokára az edzésen is biztatóan teljesítő Alice McKennis állhatott fel, aki ezzel életében először végzett TOP-3-ban Világkupán. A szakági pontverseny harmadik helyét Tina Weirather szerezte meg.


Hiába költözött Skandináviába a Világkupa-döntő mezőnye, az időjárási helyzet sajnos nem volt mondható ideálisnak, s akkor még udvariasan fogalmaztunk. A lányok két edzését is törölték, s a keddi gyakorlás után sem lehetett hallani sok pozitív visszajelzést tőlük. Ma is ment a huzavona, végül a szervezők úgy döntöttek, hogy kevéssel a dél harangozás után egy alaposan megkurtított pályán leengedik a lányokat. Érdekes döntés volt, elvégre a VK- döntő leginkább kiélezett, éppen ezért legjobban várt versenyszáma talán megérdemelt volna egy teljes körű futamot…

Erős szélben kezdődött a verseny, elsőként Anna Veith (13.) próbált szerencsét, de menete első blikkre sem tűnt világrengetőnek. Tiffany Gauthier (18.) viszonylatában még elegendő volt, Viktoria Rebensburg (4.) viszont alaposan belehúzott, bő 6 tizedet vert az osztrák alapidejére. A német utolsó szektora viszont a kelleténél bizonytalanabbra sikerült, utólag elmondható, ott ment el dobogója. Jasmine Flury (5.) rögtön veszélyeztette a német elsőségét, a kicsinyke különbség bőven betudható volt túlméretezett ugratójának.

Lara Gut erős kezdés után búcsúzott, nem jó ómen ez a holnapi sorsdöntő Szuper-G előtt… Századok döntöttek a legjobbak közt, példának okáért Johanna Schnarf (6.) is hajszállal maradt el az első két helyezettől. A hibamentes futam még váratott magára, ezt a fontos mérföldkövet Tina Weirathernek (7.) sem sikerült meglépnie, a liechtensteini a második szektorban aludt be egy kicsit, térvesztéseivel időt vesztegetett. Amúgy is minimális győzelmi esélyeinek ezzel lőttek.

Nadia Fanchini (10.) középszerű menetét a kristálygömbre hajtó honfitársé követte. Sofia Goggia (2.) megcselekedte, amit megkövetelt érdeke, egy viszonylag szolid nyitányt követően parádés traverzet síelt, mint ahogy végsebessége sem hagyott sok kívánnivalót maga után. Át is vette a vezetést – csaknem háromtizeddel. Az első tízest Kira Weidle (18.) felejtésre érdemes menete zárta.

Azonnal folytatódott a verseny, nem igazán volt mód az időhúzásra. Ragnhild Mowinckel (15.) azok közé tartozott, akiből kinézte volna az ember, hogy eredményével beleavatkozhat az elsőségért vívott harcba. Nos, nem így történt. Meglepően visszafogottan teljesített ma a norvég, beleszürkült a középmezőnybe. Breezy Johnson (8.) igazából az aktuális dobogóért volt versenyben, de gyatra második szektorával nem érdemelt ennél jobb helyezést.

Lindsey Vonn (1.) számára nem maradt más út, mint az élre állás. A pálya háromnegyedéig tizedekkel vezetett Goggia előtt, a záró fordító azonban elfuseráltnak tűnt, minek következtében előnye 6 századra apadt az olasszal szemben. Ezzel változatlanul az olasz állt jobban pontokban, s valljuk meg, iszonyú nagy mákra lett volna szüksége az amerikainak ahhoz, hogy valaki közéjük keveredjen.

Stacey Cook a legvégén bekövetkezett kieséséig sem zavart sok vizet, s ugyanez volt elmondható ma Michelle Gisinről (16.) is. Az osztrákok kínosan gyönge napot zártak, Ramona Siebenhofer (20.) és Stephanie Venier (22.) egymással csatázott a sereghajtó pozíció elkerülése érdekében. A sógorok hangulatát Nicole Schmidhofer (18.) tette derűsebbé egy árnyalatnyival, igaz, ez is csak a szektorok felében jött össze neki. Az előbb említett Fluryn kívül a svájciak sem zártak jó napot, Corinne Suter (12.) csupán a záró szektorával lehetett elégedett, máskülönben merő középszerűség volt csúszása.

Minekután a szakági tabella legjobbjain már túlvoltunk, Vonn nem reménykedhetett másban, mint valami földöntúli csodában. Kajsa Vickhoff Lie (23.), vagyis a regnáló junior-világbajnoknő kissé megilletődötten kezdett, amit görcsös akarás követett a továbbiakban. Szép jövő előtt áll, Mowinckel mellé egy újabb ütőképes norvég lesikló érkezhet éveken belül. Ester Ledecká (11.) ezúttal csak kisebb meglepetésre volt képes, nem mintha ez különösebben csalódottá tette volna. A cseh olimpiai bajnoknő sízését látva az az ember benyomása, hogy versenyről versenyre masszívabb.

Az utolsó szalmaszálat Alice McKennisnek (3.) hívták. Kiválóan szerepelt az előző napi edzésen, s ezt igazolta is élesben. Erős kezdése után még úgy tűnt, még akár be is furakodhat Vonn és Goggia közé, pár túlfordulás után azonban inkább már csak a dobogó került kereszttűzébe. Ami össze is jött, az olasztól azért kapott mintegy 2 tizedet.

A folytatásban az Összetett Világkupás pontjaik jogán indulók következtek. Wendy Holdener (14.) bravúros pontszerzésével, s Weiratherék visszafogottabb szereplésével alighanem végleg pontot tett a második helyezésért zajló küzdelem végére. Tessa Worley (21.) és Petra Vlhová (17.) viszont pont nélkül zárt, ami különösen a szlovák lány számára lehet idegesítő, révén egy masszív hiba híján bizony harcban lehetett volna, még akár a TOP-10-ért is.

A verseny részletes statisztikáját itt érhetitek el.

Lindsey Vonn továbbaraszol Ingemar Stenmark rekordja felé, ez a mai volt immáron a 82. Világkupa-győzelme. Ám ez mit sem ér, ha búcsút inthetett következő, szám szerint kilencedik lesikló kristálygömbjének. Amivel egyébként beállíthatta volna említett svéd rekordját. (Ti. egy adott szakágban kilenc kristálygömböt azóta se nyert senki. Esetében ez a szlalom volt.)

A szakági elsőséget így viszont Sofia Goggia söpörte be. Mi az, hogy?! Isolde Kostner az ezredfordulókor jegyzett két sikere óta, se előtte nem sikerült mindez olasz hölgynek. Ennek az elképesztően vagány, hektikus, de rendkívül céltudatos lánynak most összejött. Az olimpiai bajnoki cím mellé. Feliratkozott a legjobbak közé, s még csak 25 éves.

Alice McKennis régóta tagja a nemzetközi mezőnynek, de huzamosabb ideig nem tudta megvetni magát a legjobbak közt. Mondjuk inkább úgy, zömmel csak fellángolásai voltak. Összesen nyolc TOP-10-helyezéséből két dobogó született csak. Legutóbb több mint 5 esztendeje. Igaz, azt a bizonyos Sankt Anton-i viadalt megnyerte.

r2.png

e1.pnge2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s