Osztrák napi győztes, Jansrud-címvédés a szuperrövid Szuper-G-n

A férfiak szezonbeli utolsó szuperóriás-műlesiklása nem tartogatott izgalmakat, Kjetil Jansrud szakági győzelme ugyanis már előző hétvégén bebiztosításra került. A változó időjárási körülmények miatt egy mindössze 50 másodperces futamot engedélyezett a versenyirányítás, ami kicsit lutrivá tette a szezon utolsó gyorsasági versenyét. Igazán nagy meglepetés azért nem született, Vincent Kriechmayr a tegnapi sikere után újra megszerezte az első helyet, annyi különbséggel, hogy ezúttal egyedül maradt a tabella élén. Mögötte egy hajszállal Christof Innerhofer következett, míg a dobogó alsó fokára – holtversenyben – Thomas Dreßen és Aksel Lund Svindal állhatott fel. Minekután Jansrud hatodikként zárt, Svindal 3 ponttal visszavette az összetett harmadik helyét honfitársától. Erősen kétséges, hogy óriásban forduljon innen a kocka.


Huszonhat síző rajtolt el a tél utolsó gyorsasági versenyén, köztük az összetettet már két hete megnyerő Marcel Hirscher. A női versennyel együtt a férfiaké is csúszott negyed órát, tetejében a változó irányú szélmozgás, hóvihart idéző helyzet miatt alaposan megkurtított pályán síelhettek csak a sportolók. A mintegy 50 másodperces penzum minden idők legrövidebb Szuper-G-jeként vonult be a történelemkönyvekbe.

Matthias Mayer (13.) nyitotta a menetek sorát. Akadt pár necces kapuvétele, becsusszant egylábas ugrató is, úgy tűnt, túlzásba vitte a kockázatot az olimpiai bajnok. Adrian Smiseth Sejersted (21.) múlt hétvégén kvalifikálta magát a VK- döntőre. Megilletődöttség nyomát sem lehetett sízésén felfedezni, igaz, nem is tudta mindig nyomvonalon tartani magát.

Max Franz (12.) keményebben tette léceit, mint a norvég, így hiába került csúnya késésbe a lejtő alján, egyetlen századot megőrzött fent összecsipegetett előnyéből. Thomas Tumler (23.) nem támadta eléggé a pályát, ennek megfelelően kanyarsebességben jócskán elmaradt a többiektől, ami az időkülönbségben is megmutatkozott.

Vincent Kriechmayr (1.) jól sáfárkodott a honfitársaktól kapott információkból, közel fél másodpercet faragott az addigi etalonon. Jóval magabiztosabban oldotta meg azon kanyarokat, amik annyi gondot okoztak többeknek. Andreas Sander (18.) menetére ráillett a zaklatott jelző. Különösen a záró szakaszon került rendre távol a kapuktól. Négy osztrák állt a lista első négy helyén, Hannes Reichelt (5.) csatlakozott a többiekhez. Itt-ott már szinte megszorongatta Kriechmayrt, a sebessége példaértékű volt, épp kanyarvételei voltak kevésbé tiszták.

Thomas Dreßen (3.) próbált belerondítani a sógorok fiesztájába, mondhatni, sikerrel. Szorosan tartotta az íveket, sebességátvitelére sem lehetett panasz, az óra 8 századnyi elmaradást mutatott a célban. Kjetil Jansrud (6.) már szakági győztesként esett neki a lejtőnek. Végsebességére nem lehetett panasz, ám a közbülső átkötő részen túl sok volt a direkt kapuvétel tőle. Elmaradt a dobogósoktól. Mint tegnap lesiklásban, úgy ma sem igazán tudott felnőni a feladathoz Gilles Roulin (22.). Az ifjú svájci túl tompán, visszafogottan teljesített.

Röpke reklámszünet, s máris folytatódott a küzdelem. Aksel Lund Svindal (3.) pár tizednyi különbséggel kezdett, aztán a remek ívek által fokozni tudta a tempót, s komolyan veszélyeztette az éllovast. Megelőzni azonban nem tudta, a nyolc század pedig azt jelentette, hogy Dreßennel azonos időt ért el. Ezzel beelőzte Reicheltet a szakági tabella harmadik helyén, s mint utóbb kiderült, 3 pontocskával bebújt Jansrud elé, s immáron ő birtokolja az összetett bronzérmét.

Nemsokára ez már csak a harmadik helyet jelentette számára. Christof Innerhofer (2.) kiváló középső szektorának hála mindenkinél jobban megszorongatta az osztrákot. Épp végsebességben maradt el például a norvégtól, ennek volt tulajdonítható, hogy 4 századdal lecsúszott az elsőségről.

Beat Feuz (17.) ezúttal nem rúgott labdába, enerváltságát nézve felmerül a gyanú, komoly ünneplést csaphatott előző este lesikló győzelme után. Alexis Pinturault (13.) a technikás részeken egész jól megoldotta, az ugratók és a tempószerző szakaszokon azonban világosan elmaradt a legjobbaktól. Adrien Théaux (16.) nem igazán tudott mit kezdeni a pálya nehezebb részeivel, szintén a buckák kiegyensúlyozásán ment el Brice Roger (20.) jobb eredménye. Aleksander Åmodt Kilde (24.) harcias menete csakhamar zaklatottságba csapott át. Az utolsó három kapunál már az életben maradásért küzdött, már az is nagy szó, hogy valahogy célba vergődött. Dominik Paris (19.) sem érzett rá a pálya ritmusára, a sok korrigálás meglátszott időeredményén. Jócskán összeszedettebben mozgott Josef Ferstl (8.), decemberi VK- sikere óta nem láttunk tőle ilyen jó sízést. Justin Cook (15.) kis híján letarolt egy kaput, ami két további kanyarvételére is rányomta a bélyegét.

Manuel Osborne-Paradis nem kápráztatta el szurkolóit, szörnyen ormótlan íveket húzott a pálya java részén. Zárásként pedig kaput tévesztett, oly szinten késésbe keveredett. Mauro Caviezel (7.) mentette meg a svájciak becsületét. A vállalt tempót nagyobb gond nélkül végigtolta, más kérdés, hogy a szűk negyed másodpercnyi elmaradás megközelítőleg sem ért dobogót ma. Ennek csaknem tripláját gyűjtötte be egyetlen szektor alatt Blaise Giezendanner (25.), nem meglepő tehát, hogy a tökutolsó helyre sorolt a francia. Ugratói fájdalmasra sikerültek, az utolsó kaput pedig csak éles reflexszel bírta kikerülni.

Christian Walder (9.) erős pontszerzéssel, TOP-10-helyezéssel zárta első teljes értékű Világkupa-idényét. Konszolidált, bátor sízéssel rukkolt elő. Marco Odermatt (11.), vagyis a junior-világbajnok került sorra. S megint bizonygatta a benne rejlő lehetőségeket. Egy elmért ugratóval és egy léckezelési hibával együtt is beverekedte magát a legjobbak közé. A TOP-10-helyezés elmaradt, s ez Marcel Hirschernek (10.) volt köszönhető. Várható volt az osztrák versenyképessége, mert ellenkező esetben aligha állt volna rajthoz. A nyújtott kanyaroknál vesztegette el idejének jó részét.

Részletes statisztika itt.

Vincent Kriechmayr harmadik győzelmét aratta a Világkupában, a másodikat egy napon belül. Lassan eléri a 100. VK- startját, ő jelentheti az osztrák lesiklás közeljövőjét. Tizenötödik alkalommal végzett dobogós helyen Christof Innerhofer, legutóbb még a tavalyi kitzbüheli Szuper-G-n végzett TOP-3-ban. Thomas Dreßen negyedik dobogójánál jár, a kanyargósabb szakágban viszont most debütált a pódiumon. Aksel Lund Svindal immáron a hetvenhetediknél tart. Mai eredményének hála befutott a szakági dobogó harmadik fokára, mi több, összetettben is beelőzte 3 ponttal Jansrudot. Még ha úgy is döntenének, hogy szokásuktól eltérően rajthoz állnak óriás-műlesiklásban, kevéssé valószínű, hogy bármelyikük beverekedné magát a legjobb 15 közé, ezzel pedig pontot szerezne.

2015 és 2017 után harmadszor hódította el a szuperóriás kristálygömbjét Kjetil Jansrud. Ebben segítette két győzelmén kívül további két második helyezése. Ez az, amivel megverte Kriechmayrt és a többieket. A hírhedten hektikus Szuper-G-ben aranyat ér a stabilitás. Jó idényt zárt a norvég, még akkor is, ha nem sikerült címet védenie Pjongcsangban, két olimpiai éremmel a nyakában azért aligha kell búslakodnia.

d1d2.png

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s