Osztrák szépségtapasz a lesiklóknál, Feuzé a királykategória kristálygömbje!

Az évad során saját renoméját megannyi alkalommal megtépázó osztrák lesiklás tett arról, hogy valamicskét jobb szájízzel tekintsenek vissza a szezonra szurkolóik. Vincent Kriechmayr és Matthias Mayer ugyanis századra azonos idővel, kéz a kézben nyerték meg a tél utolsó ilyen versenyét. A dobogó harmadik fokára – kis időkülönbséggel – Beat Feuz futott be, aki így nem igazán hagyott kérdést, kinek a kezébe kerüljön a kristálygömb. Az egyetlen riválisát, Aksel Lund Svindalt megelőzte, a norvég negyedikként zárt. Bár ma nem remekelt, a szakági pontverseny harmadik helyét mégis bezsebelte Thomas Dreßen. Mondanunk se kell, ez is masszív német sporttörténelem.


A hölgyeknél már emlegetett rossz körülmények a férfiakat sem kerülték el. Ők sem síelhettek teljes pályát, s nekik is át kellett esniük a csúszás okozta mentális gyötrelmeken.

Adrien Théaux (11.) tesztelte elsőként az aktuális helyzetet, méghozzá meglehetős szolidsággal. Elmért egy ugratót, nagy erőbe telt, míg pályára vonszolta léceit. Christof Innerhofer (18.) rendre lekerült az ideális ívről, végig dadogtak alatta lécei. A lerövidített lejtő meghozta a várt eredményt, vagyis szorosan követték egymást a sízők. Hannes Reichelt (14.) is jobb volt fent a franciánál valamicskét, a folytatásban nem párosult tempója a kellő pontossággal. A németek bánatára Andreas Sander (23.) szakította meg a sort, méretes hátrányt halmozott fel a célig. Megvolt az új sereghajtónk, a kritikus jobbos kanyarban senki nem csúszott le oly mértékben, mint ő.

Thomas Dreßen (5.) azért gondoskodott a németek öröméről, mondhatni érvényesítette a papírformát. A táv második felén fordította a maga javára az időkülönbséget. Végsebessége volt különösen meggyőző. Bryce Bennett (24.) idény végéhez méltó mód tompán síelt, senkit nem előzött meg.

A szakági kristálygömb szempontjából fontos menet következett. A listavezető Beat Feuz (3.) semmit nem bízott a véletlenre. A szemre fokozódó hófúvásban is kihozta a maximumot, egy fent elkövetett térvesztést kivéve meggyőző pályát csúszott. Kéttizednyi fórja és 60 pontra rúgó pontelőnye ismeretében nyugodtan kijelenthettük, behúzta a szakági elsőséget. Megérdemelten járt a csók kedvesétől.

Johan Clarey (8.) idei átlagához mérten jól teljesített, ésszerű rizikó mellett magabiztosan abszolválta a lejtőt. A kristálygömb sorsa hivatalosan is eldőlt, Aksel Lund Svindal (4.) szoros küzdelemben kikapott Feuztól. Különösen a pálya középső szektorán, az ugratók és a nyújtott jobbos táján nyílt tágasra az olló, így hiába volt topkategóriás sebessége, 8 századdal alulmaradt. Amint célba ért, rögtön megindult az interakció kettejük közt a kölcsönös elismerés jegyében. Max Franz (7.) apró előnnyel nyitott, de a komplikáltabb részeken jól kivehető módon elmaradt a legjobbaktól.

Nem húzta a versenyirányítás az időt, azonnal útnak engedték Vincent Kriechmayrt (1.). Parádés nyitószektorral megalapozta majdani győzelmét. A továbbiakban fokozatosan olvadt előnye, 4 század azonban kitartott belőle a célig. Gilles Roulin (21.) már pusztán a VK- döntőn való indulás komoly fegyvertény, ezzel együtt, ahogy az olimpián, úgy most sem tudott felnőni a nagy lehetőséghez. Hiányzott belőle a kellő agilitás, esélye nem volt pontot szerezni. Dominik Paris (13.) bezsebelt ugyan párat, elégedett mégsem lehetett. Sok volt a necces kapuvétel, ugratói sem voltak acélosak, így gyűlt össze a kerek héttizednyi különbség. Azok után, hogy előző idényben a kristálygömbért harcolt, idén a pontverseny dobogójára is lecsúszott a dél-tiroli.

Brice Roger (10.) egész kulturált menettel jelentkezett, az utolsó ugrató ormótlanságát leszámítva. Végül két honfitársa között zárt. Kjetil Jansrud (9.) középső szektora távol volt az ideálistól, párszor elbóklászott a porhanyóba, egyszóval ma rosszabbik arcát mutatta. Aleksander Åmodt Kilde (16.) még pontatlanabb volt, ami csak részben volt fogható az újfent feltámadó szélre. Már csak azért is, amit az őt követő Matthias Mayertől (1.) láthattunk. A Szuper-G olimpiai bajnokának erőssége sem a pálya első felében rejlett, az ottani 3 tizednyi elmaradását azonban eléggé váratlanul nullára hozta a célig. Tény, félelmetesen erős tempóban érkezett a záró részre, ugratója pedig maga volt a tökély. A két osztrák joggal örvendett, a joggal lesajnált lesikló csapat nagyot domborított zárásként.

Manuel Osborne-Paradis (15.) nem rúgott labdába, különösen kockázatvállalás nélkül letudta dolgát. Mauro Caviezel (19.) másodpercen túli hátránya aligha csalt mosolyt edzői arcára, mint ahogy Romed Baumann (22.) teljesen indiszponált sízéséért sem kap pacsit. Emanuele Buzzi személyében felvéshettünk valakit a kiesők listájára. Az utolsó ugratóról érkezett rosszul, a nagy huppanást szerencsésen megúszta. Az már mellékes, hogy addig harcban volt a dobogó környéki helyekért. Martin Čater (20.) kapcsán ez a lehetőség fel sem vetődött, a szebb napokat látott szlovén lesiklósport nem a mai nappal került vissza a térképre. Maxence Muzaton (6.) hajtotta végre azt, amit Buzzinak nem jött össze, az ifjú francia csupán három tizeddel maradt el a két győztes idejétől. Marc Gisin (17.) középszerű menete csak megágyazott a slusszpoénnak. A februári junior-világbajnokságban négy számban is aranyérmet szerző, bombatehetségként számon tartott Marco Odermatt (12.) ugyanis élete legjobb eredményét érte el a VK- döntőn. Nem illetődött meg a lehetőségtől, élni tudott vele.

A verseny részletes statisztikáját itt olvashatod.

Nem túl gyakori dolog alpesi síben, hogy egy versenyen két győztest hirdessenek, ám időnként előfordul – főleg ha a pálya sajátosságai vagy épp az időjárás a szokásosnál rövidebb menetet produkálnak. Nos, sprintlesiklásnak nem nevezhető ugyan a mai, de azért hosszúnak sem mondanánk. Ausztria mindenesetre zárásként két győzelemmel vigasztalta magát nem túl sikeres Világkupa-idényéért.

A mai siker bizonyára Vincent Kriechmayr számára jelent többet, 27 évesen a mostani még csak a második Vk-győzelme volt, lesiklásban pedig ez volt az első. Sokak számára talán meglepő, hogy csak egy évvel idősebb nála a sok csatát megélt Matthias Mayer, ennél talán csak az meglepőbb, hogy a karintiai síelő is csak 5 Vk-sikernél tart. Igaz, cserébe kétszeres olimpiai bajnok…

29019512_1832855183432731_954866142_n.jpg

Beat Feuz a mai versenyt ugyan csak a 3. helyen zárta, mégis ő a nap igazi győztese – övé lett a szakági kristálygömb. Immár 31 éves a svájci gyorssíző, túl van egy nagyon mély gödrön, és megérdemelten került oda neve mellé végre egy kristálygömb. Az évek óta sokesélyes, kiegyensúlyozott lesiklómezőnyben idén sem lehetett könnyű a győzelem, ám Feuz tulajdonképpen simán húzta ezt be. Ma már egy 6. hely is elég lehetett volna neki, ehhez képest a győzelemtől sem volt messze. Egyetlen bánata talán az lehet, hogy hiába tűnt Pjongcsangban is ő a talán legfőbb favoritnak, “csak” ezüst- és bronzéremmel távozott Dél-Koreából. Élete első kristálygömbje viszont alighanem kárpótolja ezért, és talán még tavalyi világbajnoki címénél is többet nyom a latban.

29134887_1832843203433929_1428524851_n.png29134572_1832845886766994_1203876847_n.png

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s