Thomas Dreßen idén másodszor győzött!

Thomas Dreßen nagyszerű lesiklással, karrierje második sikerét aratta ma Kvitfjellben. A fiatal német épp a szakági világkupáért versengő Beat Feuzot és Aksel Lund Svindalt utasította maga mögé. A svájci egyébként lépéselőnybe került a kis kristálygömbért folyó harcban, de a végkifejletre egészen szerdáig várnunk kell még.

Nagyszerű körülmények vártak a férfiakra Kvitfjellben, ahol a hétvégén a szokásoknak megfelelően egy-egy gyors számot rendeznek. Az idei év egyik utolsó nyitott kérdése is még terítéken volt a mai lesikláson – és folytatódik még jövő héten is – nevezetesen Svindal és Feuz párharca a szakági világkupáért. Utóbbi három idei győzelemmel, 40 ponttal vezette a világkupát a verseny előtt. Azaz Feuz dobogója és Svindal kiesése már a mai nap eldöntötte volna a kis kristálygömb sorsát.

Austria's Vincent Kriechmayr speeds down the cours…

Vincent Kriechmayr (9.) síelhetett elsőként a pályán és egy korrekt menetet tudhatott magáénak, ráadásul több kritikus kapuban sem csúszott ki messzire. Amit ekkor még nem láthattunk, hogy a szép ívekért minden bizonnyal sebességet áldozott be. Ehhez képest teljesen más stílust képviselt Johann Clarey (11.), aki folyamatosan lecsúszott az ideális ívről. Aksel Lund Svindal (3.) az elején még nem tudott úgy síelni, mint az osztrák, de a pálya közepétől óriási tempót diktált, ami miatt kisebb hibákat is vétett, de ezt kompenzálta gyorsasága, így át is vette a vezetést fél másodperccel.

SvindalSvindalSvindalSvindal

Mauro Caviezel (6.) a technikás nyitó szakaszon még előnyben síelt, majd a pálya alján mindössze tempója miatt kapott ki Svindaltól. Honfitársa, és egyben a norvég legnagyobb ellenfele Beat Feuz (2.) következett: a svájci nagyszerűen kezdte a pályát, de középen visszalassult, ami miatt apadni kezdett előnye, de a jobban sikerült utolsó ugratóval meg tudott őrizni egy keveset előnyéből.

Beat Feuz - unterwegs in perfekter Hocke (© KEYSTONE/AP/ALESSANDRO TROVATI)

Újabb svájci állt rajthoz, de Gilles Roulin (26.) nem tudott olyan meggyőzően síelni, mint két iménti honfitársa. Dominik Paris (8.) ma érdemben nem tudott beleszólni az első helyért folyó küzdelembe: bár gyorsnak gyors volt, de nem érzett rá a pálya vonalvezetésére. Christoph Innerhofer (5.) nagyszerű középső szakasz után vezetett az ellenőrző ponton, és minden esélye megvolt rá, hogy a célban is a zöld lámpa gyulladjon ki, de rontott utolsó ugratója miatt, csak a pillanatnyi dobogó legalsó fokát szerezte meg.

Kjetil Jansrud (4.) nagyon szépen vezette léceit a nagy tempó mellett is, de ellenszert ő sem talált a svájci alsó szakaszára, így végül csak Innerhofert taszította le a pódiumról. Bryce Bennett (17.) nem nyújtott kiemelkedőt, egy pontot leszámítva: meglepetésre tudott faragni az utolsó szektorban már meglévő hátrányából. Matthias Mayer három szektoron keresztül vezetett, amikor kibillent egyensúlyából és ugyan visszaküzdött álló helyzetbe, a hiba miatti kaputévesztés után már nem folytathatta. Brice Roger (10.) korrekt kezdés után rendkívül sok időt vesztett a pálya alján.

Thomas Dreßen

Tomas Dreßen (1.) egy közepes kezdés után – ahol sok időt nem vesztett egyébként – a pálya közepére átvette a vezetést, és a Feuz által nagyszerűen síelt szakaszon is alig kapott a svájcitól. A kulcs pedig a záró ugrató volt, ahol szinte el sem emelkedett a hótól a bajor, így nyolcszázados előnnyel megelőzte Beat Feuzot. Romed Baumann (51.) rendkívül formán kívüli sízéssel senkit nem előzött meg az addig érkezők közül.

Az első edzésen győztes Hannes Reichelt (12.) sem tudott igazán átütő lenni, minden szakaszon erős közepest nyújtott. Két norvég után a harmadiknak már nem sikerült jól a hazai verseny: Aleksander Åmodt Kilde (20.) holnap javíthat majd. Adrien Théaux (7.) egész bíztatóan kezdett és mai teljesítményére az idei eredményei alapján nem lehetett panasz. Max Franzra (13.) az a feladat várt, hogy megjavítsa az osztrákok addigi legjobb, 9. helyét, de gyengébb tempója és szélesebb ívei miatt még ez sem sikerült neki. Hasonlóan Franzhoz, Manuel Osborne-Paradis (14.) sem volt veszélyes az éllovasokra.

A soron következő versenyzők szinte egytől egyig a világkupadöntős szereplésért síeltek ma: Jared Golberg (27.) és Patrick Küng (35.) sokáig hasonló időket síeltek, végül az amerikai kerekedett felül. Muzatonnak (29.) is küzdenie kellett, főleg úgy, hogy a rajt után megakadt egy kapuban, de így is biztosítani tudta jövő heti indulását. Ferstl (25.) egy nem túl erős menettel már a célba érkezés pillanatában tudhatta, hogy nem lesz meg neki az årei indulás. Buzzi (38.) közepes eredménnyel is kiszorította Küngöt a szakági ranglista legjobb huszonöt helyezettje közül.

Harmincon túli rajtszámmal a legnagyobb bravúrt a korábban még dobogót is szerző Benjamin Thomsen (16.) nyújtotta, aki 53-as rajtszámmal fért be a legjobb húsz közé. A viszonylag kis különbségek miatt számos további versenyző is pontszerzésnek örülhetett magasabb rajtszámmal. Sorrendben Adrian Smiseth Sejersted (19.), Nicolas Raffort (20.), Christoph Krenn (22.), Klemen Koši (23.), Striedinger (24.), Urs Kryenbühl (28.) és Blaise Giezendanner (30.) Az utóbbi pontszerzők számos vk-döntőre aspiráló számításait húzták keresztbe. Így nem lesz ott sem Goldberg, sem a szám korábbi világnajnoka, Patrick Küng.

A lesiklók közt még mindig szemtelenül fiatalnak számító, 24 éves Thomas Dreßen karrierje második, a németek idei harmadik világkupagyőzelmét szerezte. A bajor síző három éve debütált a világkupában, és azóta öles léptekkel haladt egészen a lesikló elitig, ahol kitzbüheli és mai győzelmével minden bizonnyal egy ideig biztosította is helyét. Dreßen és vele együtt Ferstl valamint Sander nem is akárhogy mentették meg a németek szezonját: Neureuther kiesése és Dopfer gyengébb visszatérése ellenére teljesen új fronton tudtak helytállni.

Nagyszerű küzdelmet hoz a két mai dobogós, Beat Feuz és Aksel Lund Svindal kristálygömbért folytatott harca is. A svájci viszont immár egyértelmű lépéselőnybe került azzal, hogy előnyét 60 pontra tudta növelni. Így ha szerdán a legjobb 10 között végez, akkor biztosan övé az elsőség. Ezzel Svindal abban a kevésbé hálás helyzetben van, hogy jövő héten már nem saját kezében van a sorsa. Feuz egyébként élete első, míg Svindal 12. és 13. kristálygömbjéért versenyez a jövő héten.

Végeredmény:

Hely Versenyző Ország Hátrány
1. Thomas Dreßen GER 1:49,17
2. Beat Feuz SUI +0,08
3. Aksel Lund Svindal NOR +0,17
4. Kjetil Jansrud NOR +0,27
5. Christof Innerhofer ITA +0,32
6. Mauro Caviezel SUI +0,47
7. Adrien Théaux FRA +0,57
8. Dominik Paris ITA +0,62
9. Vincent Kriechmayr AUT +0,67
10. Brice Roger FRA +0,72

Szakági VK:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. Beat Feuz SUI 622
2. Aksel Lund Svindal NOR 562
3. Thomas Dreßen GER 401
4. Dominik Paris ITA 366
5. Kjetil Jansrud NOR 314
6. Vincent Kriechmayr AUT 284
7. Hannes Reichelt AUT 250
8. Matthias Mayer AUT 248
9. Adrein Théaux FRA 214
10. Peter Fill ITA 191

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s