Ötödször a csúcson: Shiffrin nyerte a Szlalom Világkupát

Megtört egy vékonyabb jég, január után újra versenyt nyert kedvenc számában Mikaela Shiffrin, amivel az összetett után elhódította a szakági pontverseny elsőségét is. Egy jóval vastagabb azonban változatlanul sziklaszilárdan tartja magát. Wendy Holdener első műlesikló Világkupa-győzelme még várat magára. Az ofterschwangi szlalom harmadik helyére a szám olimpiai bajnoka, Frida Hansdotter futott be. Két, a szlalommezőnyt másfél évtizede erősítő klasszis búcsúzott ma az élsporttól: Veronika Vélez-Zuzulova és Michaela Kirchgasser jelenléte mindenképpen hiányozni fog a jövőben. A tegnapi óriás-műlesikláson megszerezte élete első VK- sikerét Ragnhild Mowinckel. Mai beszámolónkban helyet szorítunk ennek is.


Március végén ismét sűrűsödnek az események az alpesi sízők programjában, e hétvégén a németországi Ofterschwangban csaptak össze a két technikai szám legjobbjai, hogy aztán a legjobbak folytassák útjukat Svédország felé. A dél-bajor település öt év elteltével rendezett újra Világkupa-versenyt.

A hétvége krónikájához tartozik a tegnap megrendezésre került óriás-műlesiklás, mely az utolsó szakági verseny volt a jövő héten esedékes Világkupa-döntő előtt.

Negyvennyolc síző csatolt lécet Ofterschwangban, a tét a pontverseny első huszonöt helyezettje közé kerülés, vagyis az Åre-i finálén való szereplés. S nagyon halványan a kristálygömb is kérdésesnek volt mondható.

Az első futam már megadta a legfontosabb kérdésre adott választ. Míg Viktoria Rebensburg (2.) stabil sízéssel megalapozta majdani dobogós helyezését, a legnagyobb riválisként számon tartott Tessa Worley (10.) ellenben folytatta olimpián tapasztalt vesszőfutását, több méretes rontással kiszállt a pódiumcsatából. A legjobb időt Ragnhild Mowinckel (1.) síelte, a norvég előnye bő 4 tizedre rúgott a szakági listavezetővel szemben. A dobogó harmadik helyét ekkor Marta Bassino (3.) birtokolta,de szorosan ott volt mögötte Mikaela Shiffrin (4.) és Federica Brignone (5.). Huszon túli rajtszámmal nagyot alakított a norvég csapattal olimpiai bronzérmes Kristin Lysdahl (28.), valamint Ricarda Haaser (8.). Utóbbi tartotta életben az osztrák reményeket, a többiek (Schild, Veith, Brem, s a kiesett Brunner) tegnap fasorban sem voltak.

Délutánra már nem jutott semmi eget rengető fordulat. Mowinckel (1.) rezzenés nélkül tartotta vezető helyét, így Pjongcsang ezüstérmese karrierje során először révbe ért, győzni tudott a Világkupában. Viktoria Rebensburg is joggal mosolygott a pódiumon, elvégre Worley (13.) még tovább rontott helyezésén, minek következtében a kettejük közti különbség 92 pontra növekedett az idényzáró előtt. Elmondható tehát, hogy csak abban az esetben csúszik ki a német kezéből pályafutása harmadik kristálygömbje, amennyiben Worley győz Svédországban, ő pedig kicsúszik a TOP-15-ből, vagyis a pontszerzők közül.

A nagy harmadik nyertese Mikaela Shiffrin (3.) volt, az amerikaiak sztárja pénteki dobogójával bebiztosította győzelmét összetettben. Szigorúan matematikai értelemben, elsőségére már január közepén nagy összegben lehetett fogadni. Ricarda Haaser (4.) eddigi legjobb VK- helyezésével negyedik, Bassino (5.) visszacsúszott két helyet, míg Hansdotter (6.) egy igazán ígéretes helyezéssel hangolt a mai főszámára.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ami a mai versenyt illeti, nos, a már reggel fagypont fölé emelkedő hőmérséklet meglátszott a hó állagán, ugyanakkor a helyiek áldozatos munkája teljesen vállalható szintre juttatta a körülményeket.

 

Katharina Gallhuber (2.) rögtön igazolta, joggal került a ranglista legjobbjai közé, lendületes menetével egyetlenegy rivális tudta csak felvenni a versenyt. Nina Haver-Løseth (7.) példának okáért nem, hiányzott a kellő lendület a norvég menetéből. Wendy Holdener (5.) kapcsán ezzel nem volt gond, a meredeken elkövetett rontását ugyanakkor bánhatja. Mikaela Shiffrin (1.) ellenben kerek 3 tizeddel megelőzte az osztrákot. Ez sem az a különbség, amit megszokhattunk az amerikaitól, s igazából sízése sem hordozta magán azt a fajta dominanciát. Bernadette Schild (3.) révén a második osztrák is felfért a virtuális dobogóra, csupán néhány századdal szorult az ifjú kihívó mögé. Frida Hansdotter (4.) szintén versenyben maradt a dobogós helyekért, az újdonsült olimpiai bajnok a lejtő végére fogyott el egy kicsit. Petra Vlhová (7.) szemszögéből nézve nem alakultak már ilyen jól az események, csak valami egészen szenzációs második menettel reménykedhetett sikerben.

A folyamatosan romló pálya meglátszódott a helyezések rajtszámok szerinti megoszlásán. A legjobb tíz közé csupán a porhanyós hóban rendre átlagon felül teljesítő Erin Mielzynski (8.), valamint Michelle Gisin (10.) tudta beverekedni magát, még az első reklámblokk előtt. Az alacsony nevezési létszám miatt ugyanakkor több egészen magas rajtszámot kapott síző folytathatta, például az osztrák Katharina Huber (41-essel a 26.), Kristin Lysdahl (50-essel a 27.), Meta Hrovat (40-essel a 28.) és Sara Hector (42-essel a 29.). A legnagyobbat kétségkívül Charlotta Säfvenberg (33-assal a 16.) szereplése szólt.

Két klasszis búcsúztatására is sor került délelőtt. Előbb a szlovákok ötszörös Világkupa-futamgyőztese, Veronika Vélez-Zuzulová intett búcsút a nemzetközi mezőnyben népviseletbe bújva, majd egy még nagyobb név, Michaela Kirchgasser csúszott le utoljára. A csapatban háromszoros világbajnok, egyéniben kétszer vb-bronz- és ezüstérmes síző szintén bő másfél évtized múltán távozott a Világkupából.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Tavaszias eső köszöntött be délutánra, ami az 5 Celsius-fokkal együtt alaposan megnehezítette a pályamunkások dolgát. Becsületükre legyen mondva, egészen eredményesen megbirkóztak feladatukkal.

Skjøld (27.) és a tavaszias hó külön lapra tartoznak, alaposan megszenvedett a pályával, hasonlóan egy másik skandinávval, Hectorral (26.) . Hrovat (25.) mozgása már valamivel összeszedettebbnek tűnt, sok sikert azért ő sem aratott. Lysdahl (20.) norvég létére egész tisztességesen letolta a pályát, vele századra azonos időt ért el az őt követő osztrák Huber (20.). Brunner újra figyelmetlennek bizonyult, kiesés lett a pillanatnyi koncentrációhiány ára. Nastasia Noens nevéhez fűződött az első igazán életerős menet, alaposan beárazta a francia a korábbi csúszásokat. Baud Mugnier (23.) nem rúgott honfitársa ellen labdába, nehézkes és körülményes volt a lejtőn mindvégig. Wikström (24.) vállalt tempója sem volt az igazi, látványosan kellemetlenül érezte magát a havon.

A vele ellentétben nem kifejezetten szlalomos Brignone (19.) ellenben tisztességesen helyállt. Technikáját csillogtatva befért szorosan a második helyre. Alphand egy késés következtében hamar kapura lépett, Bucik (22.) középszerű sízésével pedig még az aktuális dobogóra sem bírt felkerülni. Egészen a táv feléig olimpiai formáját nyújtotta St-Germain (28.), a kanadai szlalom ígérete ezt követően viszont kiesett a ritmusból, pechére épp a lankás záró szakaszon. Kiválóan kezdett Marina Wallner (18.), ügyesen tartotta előnyét a felső szektorokban, ezt követően viszont párszor meglátogatta a porhanyós havat, így Noens vezető helyét nem ő, hanem Charlotta Säfvenberg (16.) vette át. A svéd lány érdemi hiba nélkül, kellő agilitással tette ívre léceit. A pálya romlását nála lehetett először érezni…

A reklámszünet megtette hatását, Chiara Costazza (15.) már egy megrenovált pályán folytathatta. A veterán olasz élt a lehetőséggel, az utolsó szektorban tudta a maga javára fordítani az időkülönbséget. Sok idő nem jutott neki a pulpituson, Carmen Thalmann (11.) ugyanis alaposan odatette magát. Úgy dacból, azok után, hogy lemaradt az olimpiáról. A VK- döntős kvalifikációt legalább sikerült megoldania. Hozzá hasonlóan adagolta a gázt Truppe (13.), ám a szőke sógorleány a kelleténél többet korrigált eközben. Katharina Liensberger (10.) sízése sem volt hibátlan, igaz, a vállalt tempó még az előzőekét is felülmúlta. Hármas osztrák vezetéssel állt ekkortájt a verseny.

Feierabend (11.) is becsülettel támadott, tette mindezt kövér íveken, így Thalmannal azonos idővel a második helyre futott be. A két alpesi ország párbajában fordulat következett be, Michelle Gisin (9.) révén immáron egy svájci lány vezette a versenyt. Küzdelmes, de nagyobb hibáktól mentes, bátor menetével egytizeddel befért Liensberger elé. Öröme érthető volt, régen nem láttuk ennyire jól menni speciálszlalomon. A délelőtt legjobbjai azonban mégsem az ő idejét próbálták levadászni, Anna Swenn-Larsson (7.) egy az egyben felülmúlta őt, igaz, minimális különbséggel.

Erik Mielzysnki (7.) hozta harcias stílusát, ezúttal a szokottnál kevesebb hibával. A tény, hogy végül századra azonos idővel végzett, mint a svéd lány, nagyban köszönhető volt a pályát érintő ráncfelvarrásnak. Nina Haver-Løseth (14.) két szektoron át alaposan verte mindkettejüket, ám következett egy csúnya túlcsúszás, a lehető legrosszabb helyen. Bejelentkezett a dobogóra Petra Vlhová (4.), a szlovákok legjobbja egész fölényesen síelte a meredeket, s minthogy érdemi hibát nem követett el, nem hatott a meglepetés erejével háromnegyed másodpercnyi előnye.

De volt még feljebb, mint megmutatta rögtön Wendy Holdener (2.)! Egy végletekig kockázatvállaló csúszással, a délután legjobb menetével csaknem 8 tizedet fogott szlovák riválisán. Mindez a kevesebb, mint öttizednyi hátránnyal együtt alaposan feladta a leckét – még Shiffrinnek is. Frida Hansdotter (3.) gyakorlatilag azonos időről esett neki a lejtőnek, s minthogy a meredekbe itt-ott beletört a bicskája, jelentősen elmaradt a svájcitól. Ezzel pedig matematikailag is eldőlt a Szlalom Világkupa, egyértelművé vált hiszen, hogy az egyetlen vetélytárs, Vlhová sem lesz képes 100 ponton belül maradni Shiffrinnel szemben a pontversenyben.

13.png

Bernadette Schild (6.) roppant indiszponáltan síelt, nem igazán találta a pálya ritmusát, dobogós reményeinek búcsút inthetett. Katharina Gallhuber (5.) sokkal inkább felvette a kesztyűt, ám különösen a lejtő végén egymást érték a szögletesre vett ívek, amik bizony meglátszódtak az időkülönbségben is. Eldőlt, az ígéretes délelőtt után ma sem látunk osztrákot VK- dobogón. Ugyanakkor ez Gallhuber legjobb VK- helyezése. Mikaela Shiffrin (1.) masszívan tartotta előnyét a meredeken, s bár a végén kis híján beütött a krach, kibillent egyensúlyából, 9 századocska ezúttal mellette döntött.

A verseny részletes statisztikáját itt érhetitek el.

12.png

Mikaela Shiffrin statisztikája párját ritkító. Negyvenkettedik győzelmét aratta a Világkupában, mindezt tette 130 startjával. Ötödízben hódította el a szlalomosok szakági kristálygömbjét, az pedig már tegnap eldőlt, hogy övé lesz jövő héten az összetett elsőségért járó nagyobbik üvegglóbusz is. Wendy Holdener 23, míg Frida Hansdotter 32 VK- dobogónál tart. Utóbbi bőven meg lehet elégedve idényével, elvégre olimpiai bajnoki címmel gazdagodott, míg a svájci előtt egyre inkább kézzelfoghatónak látszik a cél: le lehet győzni az amerikai fenomént.

A hölgyek számára már csak a svédországi szezondöntő van hátra, az eseményekről természetesen beszámolunk a blogon.

Végeredmény:

Hely Versenyző Ország Hátrány
1. Mikaela Shiffrin USA 1:49.10
2. Wendy Holdener SUI +0,09
3. Frida Hansdotter SWE +0,72
4. Petra Vlhová NOR +0,87
5. Katharina Gallhuber AUT +0,95
6. Bernadette Schild AUT +1.15
7. Erin Mielzynski CAN +1.62
7. Anna Swenn-Larsson SWE +1.62
9. Michelle Gisin SUI +1.72
10. Katharina Liensberger AUT +1.82

Szakági VK:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. Mikaela Shiffrin USA 880
2. Petra Vlhová SVK 655
3. Wendy Holdener SUI 625
4. Frida Hansdotter SWE 621
5. Bernadette Schild AUT 418
6. Nina Haver-Løseth NOR 301
7. Melanie Meillard SUI 292
8. Katharina Gallhuber AUT 267
9. Anna Swenn-Larsson SWE 262
10. Denise Feierabend SUI 245

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s