Hatalmas norvég dominancia a Holmenkollenen, Ausztria újra dobogós

Izgalmasan kezdődött a mai csapatverseny, de Norvégia a második kör után máris a kezébe vette az irányítást, és nem engedett mást a győzelem közelébe. A második helyen a lengyelek végeztek, akik közül ismételten Kamil Stoch szerepelt a legjobban. A harmadik helyen kisebb meglepetésre az osztrák csapat végzett, akik így hosszú idő után újra dobogóra állhattak. A Raw Air összetettjében továbbra is Kamil Stoch áll az élen Robert Johansson és Johann André Forfang előtt.

A tegnapi kvalifikációval megkezdődött a 2. norvégiai Raw Air versenysorozat, amely ma az első versennyel, nevezetesen egy csapatversennyel folytatódott a sportág egyik szentélyében, az oslói Holmenkollen sáncon.

A verseny első csoportja után Japán állt az élen Yukiya Sato 131,5 méteres ugrásával. A második helyen ekkor holtversenyben Norvégia és Ausztria állt 1,4 pontos lemaradásban Japánhoz képest. Daniel André Tande 132,5 méteres ugrása ugyan hosszabb volt Sato ugrásánál a stíluspontok miatt azonban Japán végzett az első helyen az első tíz ember után, míg az osztrákoknál az egyre jobb formába lendülő Gregor Schlierenzauer 131 méteres ugrása alapozta meg a jó hangulatot. A lengyelek (Maciej Kot 126,5m) 9 pontos lemaradásban követték a norvég és osztrák csapatot, míg a szlovének (Tilen Bartol 123m) és a németek (Karl Geiger 123,5m) kicsit elmaradtak az élmezőnytől.

A második csoportban már történtek változások, a norvégok Andreas Stjernen 133 méteres ugrását követően átvették a vezetést, a második helyen az osztrákok már 14 pontos hátrányban voltak hozzájuk képest. A sógorok viszont így is örülhettek, mert leggyengébb emberük, Clemens Aigner nagyon odatette magát, 124,5 méteres ugrásával Ausztria majdnem 4 pontos előnyt szerzett a japánokkal szemben (Taku Takeuchi 123,5m). Őket ekkor szorosan követve Szlovénia volt a negyedik, akiknél Peter Prevc volt a második ember, aki Schlierenzauerhez hasonlóan kezdi egyre jobban megtalálni a formát a szezon utolsó heteire. A lengyel (Stefan Hula 122,5m) és német (Markus Eisenbichler 126,5m) csapat csak az 5. és 6. helyen várhatta a folytatást.

P1050440

A harmadik emberek után továbbra is Norvégia állt az élen, akik növelték az előnyüket Johann André Forfang (131m) révén. Az erőviszonyok azonban kezdtek visszatérni a rendes kerékvágásba, legalábbis ami az idei szezont illeti. Richard Freitag (131m) és Dawid Kubacki (130m) ugrásának köszönhetően Németország és Lengyelország átugrotta az eddig előttük állókat. Németország ekkor a 2. helyen állt Lengyelország előtt, őket kettőjüket mindössze 6 tizedpont választotta el. Michael Hayböck (122,5m) ugyan csak fél méterrel ugrotta túl Junshiro Kobayashit, az osztrákok így is növelni tudták előnyüket Japánnal szemben, így Ausztria a harmadik csoport után a 4., Japán az 5. volt. A szlovének (Nejc Dezman 118m) a hatodik helyre csúsztak.

Az utolsó körben Robert Johansson repült a legmesszebb, 133 méteres ugrásával nem volt kérdés, hogy Norvégia tovább növeli előnyét. A második helyre azonban feljöttek a lengyelek, Kamil Stoch ugyanis 131,5 méterig jutott – tette mindezt edzői döntésből kifolyólag egy beülővel lejjebbről. Andreas Wellinger 129 méteres ugrása így kevés volt ahhoz, hogy Németország megtartsa az előnyét, így ők a harmadik helyről várhatták a folytatást. Az osztrákok Stefan Kraft 128 méteres ugrása révén továbbra is a negyedikek voltak, míg Szlovénia Jernej Damjan 125,5 méteres ugrásával ledolgozta a hátrány Japánnal (Ryoyu Kobayashi 124m) szemben, így Szlovénia az 5., Japán a 6. volt az első sorozat után. A második sorozatba Svájc és Oroszország jutott tovább. A 9. helyen az olaszok, a 10. helyen pedig a kazah csapat zárta a sort.

Az első sorozat eredménye

P1050498

A második sorozat első csoportja után sok változás nem történt, a norvégok már így is toronymagas előnyüket még magasabbra emelték. Daniel André Tande 132,5 méteres ugrása után már csaknem 44 ponttal voltak lemaradva a lengyelek (Maciej Kot 129,5m). De Lengyelország és a harmadik helyen álló németek (Karl Geiger 126m) között mindössze három pont volt a differencia. Gregor Schlierenzauernek is végre összejött két remek ugrás, 128,5 méterével az osztrákok maradtak a negyedik helyen, amivel kevesebb mint öt pontra csökkentették hátrányukat Németországgal szemben. A szlovén és japán csapat között mindössze 7 tizedpont volt a különbség az első sorozat végén, azonban Tilen Bartol 129 méteres ugrásával változtatott ezen és növelte a szlovének előnyét Japánnal (Yukiya Sato 123m) szemben.

Miután a második csoportban Andreas Stjernen (136m) szinte kirepült a stadionból, nem volt kérdés, hogy Norvégia utolérhetetlen előnye még tovább fog nőni. A második helyen továbbra is Lengyelország (Stefan Hula 125,5m) állt, azonban az osztrákok Clemens Aigner remek 129 méteres ugrása után tovább csökkentették hátrányukat, sőt a németeket meg is előzték és feljöttek a harmadik helyre. Németország (Markus Eisenbichler 126m) 3,5 ponttal volt elmaradva az osztrák kvartettől, így nagy izgalmakra számíthattunk még a folytatásban. Az ötödik helyért folyó küzdelem kezdett eldőlni a szlovének javára, ugyanis Peter Prevc (130m) 6,5 métert vert Taku Takeuchira (123,5m).

P1050489

Johann André Forfang 134 méteres repülésével 60 pontra nőtt a norvégok előnye, de Lengyelország is kezdett ellépni az üldözőktől, Dawid Kubacki (135m) ugrása után 18 pontra nőtt az előnyük a harmadikkal szemben. Az osztrákok úgy tűnik az olimpia után egyre jobb formába kerülnek, Michael Hayböck 130,5 méterig jutott másodjára, amivel sikerült a németek előtt maradniuk, az egy beülőből lejjebbről induló Richard Freitag ugyanis csak 125 méterig repült, így a németek taktikája finoman szólva sem jött be. A szlovén-japán párharc úgy tűnt mégis az utolsó sorozatban fog eldőlni, Junshiro Kobayashi (128m) ugyanis csökkentette a japánok hátrányát.

A véghajrában a szlovének Jernej Damjan 124 méteres ugrása után végül alulmaradtak a japánokkal szemben, akiknél Ryoyu Kobayashi egy 129 méteres ugrással biztosította be a szigetország 5. helyét a mai versenyben. A nagy izgalom a dobogóért azonban még hátra volt Andreas Wellinger és Stefan Kraft között. Először Wellinger következett, aki 129 méterig jutott, aztán jött Stefan Kraft, aki 125,5 méterig szállt, pont a zöldvonal környékén landolt, így várható volt, hogy hajszálnyi különbség fog dönteni a két csapat között. Végül az osztrák gárda örülhetett, ugyanis ha csak 4 tizedponttal is, de a németek előtt végeztek, így a sógorok végre megint a dobogóra állhattak. Kubacki ugrása után nem volt kérdés, hogy a második helyen Lengyelország fog végezni, de Kamil Stoch (132m) a Raw Air összetettre is gondolva igazán odatette magát az utolsó sorozatban is.

Robert Johansson és Norvégia számára már egy 101 méteres ugrás is elegendő lett volna, azonban Johansson 132 méternél ért földet, aminek köszönhetően Norvégia végül döbbenetesen nagy, 58,9 pontos előnnyel nyerte meg a mai csapatversenyt.

P1050538

A Raw Air összetettjét mai két remek ugrásának köszönhetően továbbra is Kamil Stoch vezeti 7,5 ponttal Robert Johansson előtt. Mögöttük azonban elég szoros az állás, a 3. Johann André Forfang és a 6. helyen álló Andreas Wellinger között 5,8 pont van.

Végeredmény

Hely Csapat Pontszám
1. Norvégia 1098.7
2. Lengyelország 1039.8
3. Ausztria 1010.2
4. Németország 1009.8
5. Japán 976.6
6. Szlovénia 974.5
7. Svájc 879.0
8. Oroszország 834.3

Részletes eredmények

Raw Air

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. Kamil STOCH   428.8
2. Robert JOHANSSON   421.3
3. Johann André FORFANG   408.0
4. Andreas STJERNEN   404.7
5. Dawid KUBACKI   402.8
6. Andreas WELLINGER   402.2
7. Daniel André TANDE   392.3
8. Richard FREITAG   391.8
9. Stefan KRAFT   391.3
10. Ryoyu KOBAYASHI   384.6

Raw Air összetett

Nemzetek Kupája

Versenyzői nyilatkozatok

Kamil Stoch

A mai ugrásaim elég jól sikerültek, így ismét elégedett vagyok azzal a munkával amit elvégeztünk, különösen örülök a csapattársaim jó teljesítményének. Megtettünk mindent amit tudtunk, és örülünk a 2. helyezésnek. A szurkolók ma nagyszerűek voltak, mindig jó érzés ilyen remek közönség előtt ugrani A magam részéről holnap igyekszem ismét a legjobbamat nyújtani holnap is, meglátjuk mire lesz elég.

A Raw Air holnap 14:20-kor egy egyéni versennyel fog folytatódni!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s