Nem-hivatalos olimpiai pontversenyünk végeredménye

Véget ért az olimpia, így hát lezárul a vancouveri hagyományokra épített saját ponttáblázatunk is. Előre szólunk: nem járulunk hozzá, hogy hivatalossá tegyék – bármennyire is szeretné ezt a sportdiplomáciai világhatalom, mely alaposan leszerepelt ugyan Pjongcsangban, rengeteg indulójának köszönhetően így is táblázatunk élén zárt.


Ebből ki is található, az USA nyerte mit sem érő háziversenyünket, hajszállal megelőzve az utolsó napokig az élen tülekedő Norvégiát és Németországot. A negyedik hely Kanadáé, ez a kvartett jócskán kiemelkedett a mezőnyből.

Az alpesi síben örök küzdelmet folytató országok közül kisebb meglepetésre Svájcnak jött ki legjobban a lépés, az osztrákokat végül Franciaország, no meg – vége az olimpiának, hagyjuk abba a polkorrekt idiotizmust – Oroszország is megelőzte. A házigazda Dél-Korea ebben a rangsorban a 12. helyet szerezte meg. Magyarország a 26. helyen zárt, megelőzve például Ukrajnát, Belgiumot vagy Romániát.

tabella.png

Kizárólag érdekességként, utánanéztünk egy apróságnak. Örök vitakérdés a sportban a pontozásos sportágak kérdése, sokak szemét szúrják az olyan olimpiai aranyak, melyeket nem valamilyen embertől független, objektív szempont (idő, távolság, találatok száma), hanem néhány pontozóbíró kegye oszt ki. Állást foglalni nem akarunk, ám alighanem igen-igen sokatmondó, ha megnézzük, hogy is nézne ki ez a táblázat, ha kivennénk belőle a pontozásos sportágakat. A műkorcsolya mellett ezek zömében új, “trendi” (vagy akként sulykolt) versenyszámok, melyek közül a félcsövesek kiforrottságát “Elisabeth, a béka” fényesen megmutatta…

Nos, cseppet sem meglepő: ezen sportágak fő védnöke, az USA veszítene kiemelkedően legtöbbet, ha síakrobatika helyett pl. több sífutó-, vagy biatlonszámot látnánk az olimpiai játékokon. Hogy a világ többi részének mennyire lenne ez veszteség – nos, ezt nem kívánjuk továbbgondolni… Magyarország mindenesetre a 23. helyre lépne így előre.

pjongcsang18tablazat

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s