Új sífutókirály kerestetik Pjongcsangban

12 aranyérmet osztanak szét a sífutóknál. Óriási csatákra van kilátás!

 

Ha a sífutókra gondolunk a 2014-es szocsi olimpiával kapcsolatban, nem feltétlen jutnak eszünkbe jó emlékek – köszönhetően a közelmúlt kellemetlen eseményeinek. Noha úgy tűnik, a doppingoló (?) orosz sportolók közül többen – így a hazai pályán az 50 kilométert nyerő Alexander Legkov – is tisztázzák magukat, így remek versenyekre van kilátás a február 9-én kezdődő, XXIII. téli játékokon, a zűrös ügyek alaposan rányomják a bélyegét a versenyekre és a várakozásokra.

Ha előzetesen ránézünk a menetrendre és a világkupa-idény állására, akadhatnak tippjeink az egyes versenyszámok dobogósaival kapcsolatban. Mi megpróbáltuk összeszedni azokat a kiválóságokat, akik meghatározó szereplői lehetnek a következő három hétnek.

menetrend

A menetrend

A nőknél minden tekintetben furcsa uralomváltásra számíthatunk – s nemcsak azért, mert az eltiltását töltő Therese Johaug révén egy klasszissal kevesebb áll majd rajthoz. A lassan 38. életévét is betöltő Marit Björgen jó formában teljesített az idényben, ám az utóbbi két hónapban inkább a felkészítésre helyezte a hangsúlyt – erősen kérdéses, sikerül-e fenntartania elképesztő hegemóniáját Dél-Koreában, ezáltal sikerül-e csodálatosan búcsúznia az olimpiáktól, egyben nagy valószínűséggel a sportágtól. Hasonló a kérdés az önmagát évek óta nem igazán találó Justyna Kowalczyknál, ám úgy érezzük, nála egy érem lehet a maximum termés – nem úgy, mint Charlotte Kallánál, aki komoly meglepetéseket okozhat bármelyik távon.

S hogy kik a trónkövetelők? Egyértelműen Heidi Weng és Ingvild Flugstad Oestberg kettősét emeljük ki, ők ketten mondhatni uralták a szezont – a Tour de Skin is ők végeztek az első két helyen -, korántsem lepődnénk meg, ha „felosztanák” egymás között az aranyérmeket. Ebbe lesz egy-két beleszólása vélhetően Krista Parmakoskinak és a pazar erőállapotban lévő Jessica Digginsnek is, utóbbi a legkellemesebb meglepetéseket okozhatja az amerikaiaknak Pjongcsangban.

A sprintekben egyértelműen Stina Nilsson sikereit várjuk, de Maiken Caspersen Falla vagy a szezonban kétszer is diadalmaskodó Laurien van der Graaff ünneplését látva sem lepődnénk meg különösebben.

113651_G08_W01

A 2018-as Tour de Ski dobogósai: Oestberg, Weng és Diggins

Egy fokkal – ha nem kettővel – bonyolultabb a helyzet a férfiaknál. Náluk lövésünk sincs, hogy egyáltalán kik szerezhetnek érmet, annyira sűrű és erős a mezőny. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a szupersztár, Petter Northug rossz eredményei és sérülései következtében nem lesz ott, az ő hiányában sem szomorkodhatnak azonban a norvégok.

Utóbbi főként Johannes Hoesflot Klaebo az utóbbi három hónapban bemutatott remeklésének köszönhető: a fiatal titán nagy népszerűségre tett szert hazájában, vezeti a világkupát, és szó szerint az összes számban topfavoritként állhat rajthoz. Mi mégis úgy érezzük – és a rutin azt mondatja -, nem lesz Klaebo-dominancia. Sprintben sem, ott Federico Pellegrino személyében akad nagy kihívója.

Dario Cologna és Martin Johnsrud Sundby rivalizálása ellenben kiteljesedhet, mindketten hatalmas várakozásokkal kezdik az olimpiát – a január végén Seefeldben bemutatott teljesítménye alapján inkább előbbit érezzük erősebbnek. Jó lehet még az eddigi két olimpiáján kissé alul teljesítő Alex Harvey, valamint nem írnánk le a régi önmagát megidéző Maurice Manificat-t és Alexey Poltoranint sem. S akkor még nem beszéltünk az oroszokról – Alexander Legkovról, Sergey Ustiugovról vagy a berobbanó Alexander Bolshunovról -, akikről magunk sem tudjuk, ott lesznek-e a rajtnál…

107618_G08_W01

A következő hetekben minden kiderül! Ráadásul magyaroknak is szoríthatunk, Szőcs Emőke és Kónya Ádám is megméretteti magát. Mindent bele!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s