Éremért utaznak a short trackesek

A legoptimistább esélylatolgatók szerint akár a magyar télisport történetének első aranyérme is megszülethet Pjongcsangban.


Sohasem látott lélekszámban vehette irányba a dél-koreai Pjongcsang városát a magyar short track válogatott. A 18 fős küldöttség (ebbe a számba persze már a szakmai stáb is beleértendő) közel két hete érkezett az olimpiai faluba, hogy szokja az olimpiai légkört.
A szakmai vezetők állítása szerint a felkészülés mindenki számára hiánymentesen sikerült, az első versenynapig (február 10.) már csak fel kell gyorsulnia a keret tagjainak.

A szövetség elöljárói korábban többször is hosszasan ecsetelték, micsoda lehetőség rejlik a válogatottban, és hogy bármely nemzettel felvehetik a versenyt. Az olykor túlzott optimizmusba átcsapó esélylatolgatást jól kezelik a szakmai stáb tagjai, ritkán vetik fel ezt a kényes témát, próbálják teljesen tehermentesíteni tanítványaikat.

Még a sportágat kevésbé ismerők számára is nyitott könyv, hogy a Liu-fivérekben rejlik a legtöbb  lehetőség. Tehetségüket a génjeikben hordozó (mert ugye azért az mindenki sejti, hogy az ázsiai felmenők – valamint a szakmai stáb kínai tagjai – alaposan közrejátszanak abban, hogy mindketten a világ élmezőnyébe  verekedték magukat).

A magyar csapat legfőbb erénye, hogy példaértékű az összeszokottság, mindenki vállt-vállnak vetve küzd a másikért, ami reményeink szerint minden külső körülményt segít majd kizárni. Persze a sportágban rejlő szerencsefaktor és a tömegkaramboloknál előtérbe kerülő zsűri szubjektivitása sokszor átírja az elképzeléseket.

Esélyesek

A rendező ország legjobbjait pokolian nehéz lesz két vállra fektetni. A világkupa jelenlegi állása és a tavalyi vb-n elért eredmények alapján mindenki  a házigazdákat akarja legyőzni. A sportág legkiemelkedőbb nemzete számára nem az a kérdés, hogy szereznek aranyat, hanem az, hogy mennyit tartanak otthon a legfényebbesebb éremből.
A dél-koreai szakmai stáb ugyan nem a legjobb előjelekkel (az egyik szakvezetőt erőszakos cselekedet miatt kitessékelték a stábból) várja a kezdést, de szinte minden világversenyre előrántanak egy-egy új sztárt a cilinderből.

Hogy mely válogatottak lehetnek a legfőbb kihívók? Mindkét nem esetén számolni kell a Szocsiban két aranyig jutó kínaiakkal (főleg a férfiak 500 méteren brillírozó világcsúcstartójára, Wu Dajinggel).
Vérmes reményekkel tekinthetnek az elkövetkező két hétre a kanadaiak is, akiknél számos hatalmas rutinnal bíró egyéniség található.

A sportág legeredményesebb versenyzője, a Szocsiban orosz színekben versenyző Viktor An sok honfitársához hasonlóan még az olimpiai lobogó színei alatt sem vehet részt a játékokon, így vele nem kell számolnia a riválisoknak.

A hölgyeknél ki kell emelni a 2017-ben összetett világbajnok brit Elise Christie-t, aki a rövidebb távokon alaposan megizzathatja és akár le is győzheti az ázsiai riválisokat.
A magyar hölgyek közül a még junior korú Jászapáti Petra jelenti a legnagyobb esélyt, de véleményem szerint, ha két egyéni száma közül egyben is döntőbe kerül, vagyis pontszerző lesz, az már égbekiáltó siker.

A magyar short track válogatott tagjai:

Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Oláh Bence, Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia versenyzők,
Bánhidi Ákos sportágvezető, Zhang Jing vezetőedző, Telegdi Attila edző, Jae Su Chun edző, Juhász Bianka edző, Knoch Balázs technikus, Bogó István masszőr, Illefalvi Zsolt videótechnikus.

A rövidpályás gyorskorcsolya olimpiai menetrendjét az alábbi linken tekinthetitek meg!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s