Andreas Wellinger a normálsáncos kvalifikáció győztese PyeongChangban


Eljött az első vérre menő küzdelem napja a síugrósáncokon a PyeongChangban. Mivel a férfi síugróknál szombaton már érmeket osztanak normálsáncon, ma már selejtezőt rendeztek a mezőnynek, amelyet a német Andreas Wellinger tudott megnyerni. De a lengyelek, Kamil Stoch és Dawid Kubacki is jó hangulatban várhatják a szombati versenyt, hiszen ők végeztek a képzeletbeli dobogó második és harmadik fokán.

A versenyzők, beleértve a mai próbasorozatot, 10 lehetőséget kaptak arra, hogy ráérezzenek a sánc karakterisztikájára és finomhangolják ugrótechnikájukat az első éles sorozatra, a mai kvalifikációra. Az edzéseken már néhányan fitogtatták erejüket, jól szerepelt például Andreas Wellinger, Robert Johansson és Michael Hayböck is, de azért akadtak olyanok is, akik igyekeztek inkább rápihenni az első igazi megmérettetésre.

A selejtezőben 19 nemzet 57 ugrója képviseltette magát és hazáját. A Világkupa versenyekhez hasonlóan az olimpián is 50 versenyző vehet részt az egyéni versenyen, így ma 7 ugrótól búcsúztunk. Dél-Koreában ma többnyire hátszél fújdogált, így az ugrók kompenzációként plusz pontokat kaptak, de a szél szerencsére nem befolyásolta komolyan az eseményeket, hiszen a nagy nevek és igazán esélyes versenyzők könnyedén kvalifikálták magukat szombatra.

A kvalifikáció rövid összefoglalóját kezdjük az elejéről, Andreas Wellingertől tehát, aki már a próbasorozatban is ígéretesen szerepelt, hiszen 112 méteres ugrást mutatott be, de a kvalifikációban egy 103 méteres ugrás is elég volt ahhoz, hogy az élen zárja a sorozatot. Kamil Stoch, aki ugyan egy méterrel hosszabbat ugrott, mint a német a második helyen zárt; köztük végül a szélkompenzáció döntött, hiszen Wellinger nagyobb hátszélben ugrott.

A harmadik helyet szintén egy lengyel, Dawid Kubacki foglalta be magának, aki egyébként a legmesszebb szállt a sorozatban, 104,5 méternél ért földet. A negyedik Richard Freitag, aki 102 méterig szállt, mindössze 5 tized ponttal maradt el Kubacki mögött. Az osztrákok legjobbja Stefan Kraft volt, aki ötödik lett ma, tőle 102,5 méteres ugrást láthattunk, ahogyan Markus Eisenbichlertől is, aki a hatodik helyen végzett. A németek „leggyengébb” ugrója Karl Geiger a 7. lett, ami jól jelzi, hogy a német gárda kiváló formában érkezett meg Dél-Koreába.

pyeongchang2018_Be8D9ornffH

Ezt egyelőre nem mondhatják el magukról a norvégok, legalábbis mai formájuk alapján bátran kijelenthetjük, hogy ennél picivel jobb teljesítményt vártunk az északiaktól, ugyanis mindössze egy ugrójuk, a legjobb formában lévő Daniel André Tande (100m 8.) zárt a top 10-ben. Ez persze nem jelenti azt, hogy a norvégok kevésbé esélyesek szombaton a jó helyek megszerzésére, hiszen a Világkupában a múlt hétvégén is remekül szerepeltek és az edzősorozatokban is többször az élen zártak.

A kilencedik helyen ismét egy lengyelt találunk Stefan Hula személyében, aki az utóbbi hetekben egyre jobb formában ugrik, ma 100,5 méterig jutott és az edzéseken is biztató volt a szereplése. A négyszeres olimpiai bajnok Simon Ammann is bizakodhat, hiszen ő is remek formában kezdte meg pyeongchangi szereplését, 102 méteres ugrásával ő zárta ma a top 10-et.

Egyébiránt említésre méltó még, hogy a hetedik olimpiáján résztvevő Janne Ahonen (89m 37.) is kvalifikált a versenyre, valamint – bár ez még véletlenül sem mondható meglepetésnek –, fontosnak tartjuk megemlíteni azt is, hogy a rekorder Noriaki Kasai (98m 20.), akinek a pyeongchangi már a nyolcadik olimpiája, szintén a mezőny tagja lesz a szombati versenyen. Érdemes lehet még a nagyok közül Gregor Schlierenzauerről (91,5m 32.) is szót ejtenünk, akinek bár kvalis ugrása nem sikerült a legjobban (hiszen a legtöbb edzősorozatban hosszabbat ugrott), mégis simán kvalifikált a szombati versenyre.

Végeredmény

Hely Versenyző Ország Távolság Pontszám
1. Andreas WELLINGER GER 103.0 133.5
2. Kamil STOCH POL 104.0 131.7
3. Dawid KUBACKI POL 104.5 129.6
4. Richard FREITAG GER 102.0 129.1
5. Stefan KRAFT AUT 102.5 128.6
6. Markus EISENBICHLER GER 102.5 127.7
7. Karl GEIGER GER 102.0 125.5
8. Daniel André TANDE NOR 100.0 123.0
9. Stefan HULA POL 100.5 122.7
10. Simon AMMANN SUI 102.0 122.3

Részletes eredmény

A normálsáncos egyéni verseny szombaton magyar idő szerint 13:35-kor fog kezdődni, de a program a síugrók számára már itthoni idő szerint 8:30-tól kezdetét veszi, hiszen a hölgyeknek rendeznek edzősorozatokat. A férfiak 12:20-tól veszik át az uralmat a normálsáncon, amikor is próbasorozattal hangolnak majd a koradélutáni versenyre.

A képek forrása: zimbio.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s