Pjongcsang 2018 (Alpesi síelés)

A pénteki ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is kezdetét veszi Pjongcsangban a XXIII. téli olimpiai játékok versenysorozata. Mint azt világversenyek előtt megszokhattátok tőlünk, terjengős felvezetésekkel jelentkezik blogunk csaknem minden olyan sportágban, amikkel részletesen is foglalkozni fogunk az előttünk álló 16 nap alatt. A helyszín bemutatását követően beszélni fogunk a legnagyobb esélyesekről, a lehetséges meglepetésemberekről, no és persze azokról is, akik sérülés miatt nem csatolhatnak sílécet Dél-Koreában. Természetesen szakágankénti bontásban.


 

Dél-koreai percek – Hogyan ejtsük az olimpia házigazdáját?

Akár vonz minket a téma, akár taszít, a mostani téli olimpia helyszínével kapcsolatban nulladik lépésként némi nyelvtannáciskodás szükséges. Egyszerűen azért, mert valahogy le kell írnunk a város nevét, és erre nehéz tökéletes megoldást találni.

A Wikipédia soha nem tökéletes forrás, de érdemes innen elindulnunk. Szépen, logikusan levezeti, mely grammatikai irányelvek, kiadványok alkalmazásából vezethető le ez a forma. Akár hivatalosnak is nevezhetnénk. Eszerint a téli olimpia házigazdája: Phjongcshang.

Csakhogy a fenti forrás is megemlékezik egy félmondattal arról, hogy az átírási szabályoktól függetlenül írunk néhány más formában meghonosodott koreai szót és nevet. A kérdés csak az, hogy vajon korábban mennyire gyakran emlegettük ezt az apró távol-keleti városkát? Sokat biztosan nem. Viszont a földrajzi nevekre a fenti címkét sokszor rá szokták húzni. Egyszóval, a legegyszerűbb, valóban fonetikus átírás talán egyben a legjobb megoldás is: Pjongcsang.

A harmadik verzió pedig bizonyára a legnépszerűbb és leggyakrabban használt. Az angolszász dominancia mellett aligha kérdéses, hogy az általános megoldás az angol átírás lesz: Pyeongchang.

Egységes írásmódot mi sem ígérünk, legfeljebb annyit, hogy a háromnál több verzió nem fog nálunk előfordulni.

Az olimpia helyszínéről

Pjongcsang mindössze 40.000 lakosú kisváros a Koreai-félsziget középső részén, vagyis a Koreai Köztársaság (közismertebb nevén Dél-Korea) északi felén. Szöultól 180 km-re keletre, a Tebek-hegység területén fekszik.

A Koreai-félsziget jelentős részét hegyvonulatok fedik, igaz, a Pacifikus-hegységrendszer láncai közül a magasabbak a Koreai NDK területére esnek. A Tebek-hegység legmagasabb pontja sem éri el a 2.000 métert, átlagmagassága 1.000 méter körüli. Ennek ellenére hógondok aligha lesznek, az előrejelzések szerint inkább a dermesztő hideg jelenthet gondot. Bár a terület éghajlata a hazánkból ismert nedves kontinentális típusba esik, télen a félsziget elhelyezkedése miatt a szibériai légtömegek gyakran okoznak farkasordító hideget.

Pjongcsang maga 700 méter magasan fekszik. Gangvon tartomány területén helyezkedik el. Idegenforgalmi látnivalói kimerülnek néhány buddhista szentélyben (pl. Voldzsongsza), ennél jóval ismertebbek a körülötte fekvő síterepek. Két nagy síterepet alakítottak ki, a havas események többségének (valamint a “csúszós” sportágaknak) az Alpensia ad otthont. A másik síterep, a Jongpjong az ország legnagyobbja 31 lejtőjével, itt rendezik majd az alpesi sí technikai számait. Ezen kívül két távolabbi helyszín, a Bokvang Phoenix Park (szabadstílusú sí, hódeszka) és a Dzsöngszön Alpesi Centrum (alpesi sí gyors számai) ad otthont a havas eseményeknek.  A jeges események otthona a Gangnüng komplexum lesz, amely magában foglalja többek között a Kvandong Jégcsarnokot, valamint a Szong folyó partján épült, 35.000 fős befogadóképességű Olimpiai Stadiont is.

Pjongcsang két sikertelen kandidálás után 2011-ben München és Annecy előtt nyerte el az idei téli olimpia rendezésének jogát.

Lehet-e Beat-koncert a Gangnam Style országában? (Férfi lesiklás, február 11.)

A királykategóriában bizony sokszor beszakadt a jég a megkoronzásra váró királyjelöltek alatt, és váratlan trónkövetelő fejére került a korona. Hiába akadt sokszor egy-egy topfavorit, az olimpiai álmot ritkán sikerült megvalósítania. No és a férfi lesiklás kevésbé híres arról, hogy egy-egy síelő messze a mezőny fölé nőne – a technikai számokban napjainkban se kell nagyon mélyre ásni az ellenpéldáért.

Messzire, egészen 1988 Calgary-ig kell visszanyúlnunk az időben, ha egy topfavorit álmának beteljesülését szeretnénk felidézni, akkor és ott Pirmin Zurbriggen győzedelmesedett lesiklásban. Azóta olyan Világkupában nyeretlen outsiderek aratták le a babért, mint az osztrák Patrick Ortlieb, az amerikai Tommy Moe, a francia Jean-Luc Crétier, vagy a honfitárs, Antoine Dénériaz. Nyolc esztendeje Didier Défago teremtett csodát Vancouverben, és bár közel sem volt csoda, de azért Matthias Mayer diadala sem volt épp előre jósolható legutóbb, Szocsiban.

A topfavorit: Beat Feuz

Ki mást is írhatnánk, mint az aktuális világbajnokot, a szakági világkupa éllovasát, Wengen győztesét, Kitzbühel majdnem-győztesét, az olimpia előtti utolsó verseny győztesét? Nos, ha ezt így végiggondoljuk, akár oda is adhatjuk előre az aranyat a Beat Feuznak. A valóságban persze azért nem ilyen egyszerű a helyzet, de tagadhatatlan, hogy a helvét várja a legjobb előjelekkel az olimpiát. Az olimpiai lejtő sem szól ellene, tavaly, talán gyengébb időszakában is 5. helyet ért el az itteni lesikláson.

Feuz lába nem remeg meg a világversenyeken, ezt tavaly Sankt Moritzban már bizonyította. Hazai közönség előtt VB-címet nyert – ehhez legalább olyan vasidegek kellenek, mint egy olimpiai sikerhez. Igaz, ha csak olimpiai szereplését nézzük, az bizony kevésbé fényes, 2014-ben Szocsiban a 10-be sem került, pedig három szakágban is indult. Azóta viszont nagyot fordult a világ…

A vetélytársak:

Mindenekelőtt Kjetil Jansrudot kell kiemelni. Szocsiban szuper-G-ben olimpiai aranyat nyert, azóta is stabilan ott van a gyors szakágak elitjében. A legnyomósabb érv pedig a csöngszoni lejtő: tavaly, az olimpiai tesztversenyen övé lett az első hely lesiklásban. No és ha Jansrud esélyes, akkor mellette mindig meg kell említeni honfitársát is: Aksel Lund Svindal már veteránkorba lépett, mindig mindene fáj, nem képes már úgy kiemelkedni a mezőnyből, mint akár négy éve – mégis lehet, hogy épp most tudja elnyerni az az olimpiai aranyat, ami pályafutása alapján bizony kijárna neki.

Másodsorban az alpesi nemzeteket kell kiemelnünk. Matthias Mayer címvédőként nyilvánvalóan egyike a favoritoknak, a formája sem rossz – Szocsiban sem volt többbb esélye, mint most. A bőség zavarával küzdenek majd a sógorok, Vincent Kriechmayr, Max Franz, Hannes Reichelt egyaránt ott lehetnek a végelszámolásnál – már ha elindulhatnak, és nem más mellett dönt a szakvezetés. A svájciaknak most inkább csak Feuz jelenti a valódi esélyt, rajta kívül csak Gilles Roulin jár 100 pont felett a Vk-ban, ő pedig inkább a jövő embere. Persze, egy Patrick Küngöt, vagy akár Carlo Jankát (már ha elindítják lesiklásban) soha nem szabad leírni.

Korábban évtizedeken át nem gondoltunk ugyan az alpesi címszó alatt az Alpok északi részére, ám most a németek is magukra találtak a gyors szakágakban, a kitzbüheli győző Thomas Dreßen, vagy akár Andreas Sander tovább folytathatja a szárnyalást. Észak után dél: az olaszok is örök esélyesek, Dominik Paris és Peter Fill évek óta tűzközelben van, most sincs ez másképp. A franciákat viszont alighanem kihúzhatjuk a listáról, az idény eleji sokk nemcsak a hangulatra, de az eredményekre is rányomta bélyegét. Adrien Théaux és társai ezúttal jóval kisebb reményekkel várhatják az olimpiát.

Észak-Amerika sem táplálhat vérmes reményeket. Erik Guay hatalmasat küzdött, hogy Pjongcsangban lécre állhasson, ám végül hátpanaszai miatt le kellett erről mondania. Az USA csapata is gyengébbek tűnik, mint általában, a legnagyobb ászuknak számító Steven Nyman is megsérült az utolsó versenyhétvégén, hiányában Bryce Bennett lehet a legnagyobb esélyük.

Egy lehetséges meglepetésember: Christof Innerhofer

Jó sok nevet felsoroltunk az előző pontban, mondhatjuk, a dél-tiroli síelő is csak azért maradt ki, hogy valakit itt is megemlíthessünk. 34 éves, rutinos veterán, évek óta erősen ingadozó formával. Idén igazi edzésmenő, a versenyek már kevéssé jönnek össze neki. Lehet, hogy az olimpián fordul a kocka?

A legnagyobb hiányzó: David Poisson

Persze, ha csak a csupasz számokat nézzük, írhatnánk más is – de aki a leginkább hiányozni fog az olimpiai mezőnyből, és az olimpiai mezőnynek, az a franciák tavaly novemberben elhunyt síelője. Poisson a franciaválogatott kanadai edzőtáborában szenvedett halálos balesetet az idény kezdete előtt, és ez mostanáig rányomja a bélyegét minden egyes versenyre. Soha nem szabad elfelejteni, a gyors szakágakban még napjainkban is a testi épség a legfontosabb, nem a siker.

Az alpesi síversenyek tűzijátékára van kilátás (Női óriás-műlesiklás, február 12.)

Akárcsak a férfiaknál, a hölgyek óriás-műlesiklása sem bővelkedett a duplázásban, esetükben is egy olasz, mégpedig Deborah Compagnoni büszkélkedhet eme fegyverténnyel.

Tucatnyi nemzet rendelkezik olimpiai bajnokkal a szakágban, az osztrákok kellemetlenségére ők mindeddig nem iratkoztak fel erre a listára. Megannyi klasszisuk volt már, de hat ezüst- és három bronzérem mellett a legfényesebb medáliából nem jutott nekik. Aligha fog ez idén megváltozni. Ha az érmek mennyiségét tekintjük, akkor a németek tűnhetnek a szakág ászainak az olimpia vonatkozásában, mérlegük 2-4-3. Három olimpiai bajnokukkal Svájc és az Egyesült Államok a legeredményesebb, de előbbieknek Schneider, majd Nef óta tartósan erős óriás-műlesiklót nem sikerült kinevelniük. Az amerikaiknál más a helyzet, könnyen lehet, hogy 12 év elteltével Mancuso győzelme után újra ők örülhetnek. Marielle Goitschel 1964-es sikere óta vágyik Franciaország egy hasonlóra, mondjuk egy egyszerű éremre, 34 éve erre sem volt példa körükben.

A topfavorit: Viktoria Rebensburg:

Ez a kitétel női óriásban enyhe túlzás, de ha már muszáj valakit külön kiemelnünk, akkor ki más lenne, mint a németek ásza, aki három győzelmével és öt dobogójával egyedülálló statisztikát tudhat magáénak, s nem mellékesen vezeti a szakági tabellát?!

A maradék két versenyt is helyén kell kezelnünk. Courchevel porhanyós hava egyáltalán nem passzol „Vicky” ízléséhez, ennek is tulajdonítható az a totális homály, amit ott előadott. Kranjszka Gorán egy vállalható futamot követett egy bűngyenge csúszás, a hóviszonyok ott sem volt minden igényt kielégítőek. Mint amilyenre a jégkorszaki Dél-Koreában lehet majd számítani.

Lényeg a lényeg, Rebensburg visszaülhet az olimpiai bajnokok trónjára, minden esélye megvan arra, hogy 2010 Vancouver után, immáron nem az esélytelenek nyugalmában aranyéremmel gazdagodjon. Fizikumával eddig sem voltak gondok, s a mentális oldallal sem igazán, egészen jól megbirkózott azzal a teherrel, hogy átvegye Maria Riesch helyét a női alpesi sízők zászlóvivőjeként.

27072485_1766042716774178_4543406623629739921_n

A vetélytársak:

Senki nem kaphatná fel a fejét, amennyiben nem a német, hanem a következő három hölgy valamelyike nyerné az óriás-műlesiklást.

Az aktuális forma a szám kétszeres világbajnoknője, egyszersmind a szakági VK- címvédő mellett szól. Tessa Worley négyszer állt dobogón, a főpróbának szánt lenzerheidei óriást pedig egy rezzenés nélkül megnyerte. Bár nála is akadtak homályos futamok, önbizalmát azok sem ásták alá.

Másodikként Mikaela Shiffrint kell kiemelnünk, elvégre meglévő négy dobogós versenyéből kettőt sikerült megnyernie. Klasszis megkérdőjelezhetetlen, január hó vége felé ugyanakkor mintha krízisbe került volna. Egymást érték a kiesések, a gyöngébb szereplések. Lenzerheidét is elszúrta, a stockholmi parallelre már el sem utazott. Talán életében először megérzi az esélyesség terhét, netán formahanyatlásról van szó? Akármi is zajlik Shiffrin körül, ne csodálkozzon el senki, ha a károgóknak csattanós válasszal fog üzenni.

A harmadik jelölt Federica Brignone. Ő nyerte a két ünnep közti versenyt Lienzben, emellett van még egy dobogója. Nála minden apró mozaiknak össze kell érnie ahhoz, hogy kihozza magából a maximumot. Csibészes alkat, hektikus versenyző, nála éppúgy benne van az aranyérem, mint egy gyöngébb szereplés lehetősége.

Ha már róla beszélünk, maradjunk egy gondolat erejéig az olasz hölgyeknél. Rövid VK- pályafutása során voltak sokkal jobb idényei óriásban, egyszeri dobogójával azért üzent vetélytársainak Sofia Goggia. A feje tetejére állított lebonyolítás okán nem hinnénk, hogy a végsőkig feszítené a húrt óriásban, hiszen a gyors számokban egyértelműen jobbak az esélyei. Más megvilágításból nézve viszont ő meg a visszafogottság két külön dolog. Ha nem ő, akkor Marta Bassino érhet oda a dobogós helyek környékére. Várakozások alatt teljesít idén, sokat esik-kel, tempójával viszont nincsenek bajok. Manuela Mölgg esete érdekes. Három dobogóval nyitott, amire emberemlékezet óta nem volt példa. Januárra aztán teljesen beleszürkült a mezőnybe. Nehéz megfejteni, mire lehet képes.

Nem szabad megfeledkezni a skandinávokról sem. Ragnhild Mowinckel úgy áll a szakági pontverseny ötödik helyén, hogy dobogón csak egyszer állt. Igaz, Kronplatzon egy hajszál választotta el élete első győzelmétől. Nagyot lépett előre idén, veszélyes ellenfél. Aztán ott vannak a svédek. A régi bútordarabnak számító Hansdotter, a sérülése után mind jobb formába lendülő Sara Hector, s még valaki. De róla a következő blokkban szólunk.

A hagyományos alpesi országok aligha várnak érmet női óriásban. Svájci és osztrák részről is ez a leggyengébb számuk idén. Nyugati szomszédunknál Stephanie Brunner vitte a prímet idén. Dobogóra nem állt, de rendre nagyon kicsi választotta el ettől. Ha nem ő, talán egy csodaszámba menő nappal Anna Veith vezetheti éremig Ausztriát. A svájciaknál már az sokat elmond a helyzetről, hogy Holdener a legeredményesebbjük. Gut teljesen homály óriásban, Meillard pedig egy-egy kiugró futamát rögtön képes elrontani.

Erős csapattal érkeznek a szlovénok. Az évek óta megbízhatóan erős Ana Drev mellé felcseperedtek a fiatalok, Robnik számos TOP-10-helyezéssel, Hrovat pedig egy dobogóval tört be a nemzetközi elitbe. A szlovákok Vlhovában bízhatnak, aki szlalom mellett most már óriásban is kezd tényezővé lenni.

Meglepetést okozhat: Estelle Alphand

A lesiklóként és autóversenyzőként egyaránt a legendák közé emelkedett Luc Alphand lánya anyai jogon kapta meg a svéd állampolgárságot, s minthogy összekülönböztek a francia szövetséggel, remek menekülőpályának tűnt a skandináv váltás.

Tavaly még nem akartak jönni az eredmények, idén viszont hatalmas lépésekkel haladt felfelé a ranglistán és a rajtlistán egyaránt. Egymást érték a TOP-10-helyezések, még ha a záró versenyek nem is sültek el olyan jól. Az esélytelenség nyugalma is mellette szól. Az, mondjuk, elementáris szenzáció lenne, ha a fentebb említett hölgyek közül csak kettő tudná megelőzni. Na, de ki mondta, hogy csak az éremszerzés számít meglepetésnek?

A legnagyobb hiányzó: Eva-Maria Brem

A két évvel ezelőtti Világkupa-szezon bajnokának a teljes világbajnoki szezont ki kellett hagynia tavaly, s hiába sikerült jól a rehabilitáció, nem sikerült visszatalálnia a régi kerékvágásba. Irtó nagy kínlódásait nem övezte siker, pontot is csak a legritkább esetben gyűjtögetett. Az osztrákok márpedig nem feltétlenül a név, sokkal inkább a mutatott teljesítmény alapján döntenek. Így maradt le a szocsi olimpiáról az aktuális címvédő Andrea Fischbacher, vagy ezúttal épp a kombináció vb-érmese, Michaela Kirchgasser. Brem sem élvezett védettséget.

Világversenyt nyer-e végre Pinturault, esetleg egy outsider elhappolja előle az aranyat? (Férfi alpesi összetett, február 13.)

A férfi alpesi összetettben ugyan van egy-két kimagasló név, akik közül jó eséllyel az érmesek is kikerülnek, de láttunk már karón varjút… Valljuk csak be, tavaly a világbajnokság előtt sem gondoltunk arra, hogy az újdonsült világbajnokot majd Luca Ärninek hívják. De négy éve is meglepetésre lett olimpiai bajnok Sandro Villetta. Így akár ezúttal is egy meglepetésgyőztest láthatunk majd, aki surranópályán oson egészen az aranyig. Rossz ómen lehet Pinturault számára, hogy a legnagyobb esélyes a korábbi olimpiákon nem állhatott fel a dobogó tetejére. A szám korábbi ura, Ivica Kostelić, három olimpián keresztül üldözte az aranyat – három ezüst lett az eredménye.

Minden valószínűség szerint a szám utolsó olimpiai bajnokait avatják majd Pjongcsangban, így azt is lehet mondani, hogy az alpesi összetett olimpiai bajnoka örökre a szám címvédője marad. Azt viszont érdemes leszögezni, hogy az olimpiai éremnek még ebben a számban is komoly jelentősége van, annak ellenére is, hogy a világkupákon egyre csökken a mezőny színvonala. Így az olimpián várhatóan továbbra is viszonylag erős felhozatalt várhatunk.

Képtalálat a következőre: „alexis pinturault”

A legnagyobb favorit: Alexis Pinturault

A francia a jelenlegi mezőnyben egyértelműen a legsokoldalúbb síző. Talán már egyedüliként képviseli azt a sokszámos versenyzőt, amivel korábban olyanokat azonosítottunk, mint Kostelić vagy Miller. Pinturault bármikor képes egy lesiklásra, amivel csak egy-két másodperccel marad el a specialistáktól. Ezután pedig következik saját terepe, a műlesiklás, ahol ennél nagyobb hátrányokat is képes visszafordítani.

Ami idén még győzelem ellenére is ellene szólhat, hogy műlesiklásban elmarad formája a korábbiaktól. Ennek ellenére hiba lenne nem őt a legnagyobb esélyesként felírni.

Képtalálat a következőre: „marcel hirscher combined”

A legnagyobb kihívó: Marcel Hirscher

Érdekes egy olyan sízőt komoly esélyesnek nevezni, aki általában még csak nem is indul kombinációs versenyeken. Marcel Hirscher általában csak a világversenyek alkalmával áll rajthoz, de ott rendre kiválóan teljesít. Beaver Creekben világbajnok volt, tavaly pedig mindössze egy század választotta el a címvédéstől.

Ha a versenyen romló körülményekkel kell szembenézni a második futamban, akkor Hirscher lehet a topfavorit, mivel gyengébb lesiklótudása miatt várhatóan még a mezőny elejéből rajtolhat. Ha viszont a várható hidegben rendezik a versenyt, akkor nem biztos, hogy egy jó szlalom elég lesz a franciák ellen.

Képtalálat a következőre: „luca aerni”

További kihívók:

Pinturault útjába lehet épp honfitársai állhatnak majd: a wengeni versenyt Pinturault hiányában Victor Muffat-Jeandet nyerte. Bár nem a legjobb műlesikló, de ha elkapja a fonalat, akkor egy közepes lesiklás után is dobogói juthat. A franciák másik versenyzője Thomas Mermillod-Blondin, aki a szó klasszikus értelmében vett kombinációs sízője: egyik klasszikus számban sem erős, de kéterős közepes futammal éremesélyes lehet.

Mindenképp meg kell említeni a regnáló világbajnokot is, akkor is, ha újabb sikere akár még nagyobb szenzáció lenne, mint tavalyi aranyérme. Luca Ärni csakis szlalomtudásával tud nagyot villantani alpesi összetettben. Viszont esetében az is előfordulhat, hogy a lesiklásban nem végez a legjobb harminc közt, ezzel pedig minden esélye elszállna egy jó eredményre.

És most lássuk azokat, akik kiváló első futam után érhetnek fel a csúcsra: az idei szakági győztest Peter Fillnek hívják, az olasz ráadásul a lesiklók közt még az ügyesebb málesiklók közé tartozik. Honfitársának, Dominik Parisnak viszont már hatalmas előny kellene egy futam után a szlalomosokkal szemben. A norvégok közül Jansrudot említhetnénk először, aki egykor technikai sízők közt is előkelő helyet foglalt el. Egy egyszerűbb tűzésű műlesikló pályán akár aranyig is juthat. Kilde is odaérhet esetleg, Svindal viszont kérdéses, ugyanis visszatérése óta csakis gyorsszámokban versenyez.

Svájci részről Ärni mellett Mauro Caviezelt érdemes még megemlíteni, míg az osztrákok Hirscher mellett elsősorban Matthias Mayerben reménykedhetnek. Mindkettejüktől láttunk már tűrhető műlesiklást. Német részről pedig Thomas Dreßen okozhat kisebb meglepetést. Nem lesikló ugyan, de Pavel Trikhichevtől is láthatunk valami kiemelkedőt. A legutóbbi világkupán egészen a dobogóig jutott.

Képtalálat a következőre: „vincent kriechmayr”

Meglepetést okozhat: Vincent Kriechmayr

Az idei két alpesi összetett versenyen eddig egyetlen egyszer sem ért még célba az osztrák, ettől függetlenül jó eséllyel pályázhat akár a győzelemre is. Meglepetést azzal okozna, ha szokásos jó lesiklása után a jellemzően bevállalós műlesiklása közben nem esne ki ismét. Ha ezt a kitételt teljesíti, akkor a gyorsszámosok közt a legnagyobb esélye akár neki lehet.

A legnagyobb hiányzó:

Nehéz egy olyan számban legnagyobb hiányzót keresni, ahol olyanok sem állnak mindig rajthoz, akik egyébként eséllyel szállhatnának harcba az érmekért. Emiatt most mi sem teszünk kísérletet arra, hogy ebben a kategóriában megnevezzünk valakit.

Megszorongatja-e valaki öt év után a szlalomkirálynőt? (Női műlesiklás, február 14.)

A női műlesiklók esetében a korszakos versenyzők jellemzően odaértek az elmúlt években az olimpiai aranyig. Ez egyedül Marlies Schildnek nem sikerült a legnagyobbak közül. A jelenlegi mezőnyben igazán domináns sízőnek Miakela Shiffrint nevezhetjük meg, de már ő is rendelkezik a számból bajnoki címmel. Viszont meg kell jegyezni, hogy még Janica Kostelićnek sem sikerült Torinóban a címvédés.

Képtalálat a következőre: „mikaela shiffrin”

A topfavorit: Mikaela Shiffrin

Évek óta a műlesiklás a legegyértelműbb szám, ahová meg kellene nevezni a legfőbb esélyest. Az amerikai lány 2013 óta mindent elnyert szlalomban, amit csak lehetett, legyen az olimpia, világbajnokság, vagy szakági világkupa (2016-ban is csak sérülése állt útjába). Mellette szólnak idei eredményei is: az eddigi hét klasszikus szlalomversenyből 5-öt megnyert, további egyen pedig második volt – még legutóbbi két nullázásával is magabiztosan vezeti a szakági világkupát.

Viszont az az utolsó két nullázás… A még mindig szemtelenül fiatal amerikai eddigi karrierje talán legnagyobb hullámvölgyébe került január végére. A lenzerheidei betli után Stockholmba már el sem utazott. Ettől függetlenül nehéz elképzelni, hogy ismét megremegni lába a nagy súly alatt. Ne csodálkozzunk azon sem, ha ismét két másodperc körüli előnnyel veri majd a teljes mezőnyt.

Képtalálat a következőre: „petra vlhová”

A vetélytársak:

Bernadette Schild szerint amíg Shiffrin versenyzik, addig az utána következő négyfős közvetlen élmezőny csak a második helyért csatázik. Ennek megfelelően egyébként nem is beszélhetünk egyértelműen legnagyobb riválisról, de forma alapján mindenképp Petra Vlhovával kellene kezdeni a sort. A szlovák lány a legnagyobb kihívóvá vált az idei szezonban: már két versenyt is nyerni tudott úgy, hogy Shiffrin is rajthoz állt, ebből egyszer pedig célba is ért. Ha nem az amerikait avatják ismét a szám bajnokává, akkor elsőként Vlhovára tippelnénk.

Képtalálat a következőre: „frida hansdotter”

A szlovák mellett ki más lehetne sorra venni, mint a Marlies Schild és Mikaela Shiffrin mögött is örök másodikként elkönyvelt Frida Hansdotter. Újév óta a svéd az egyetlen, aki mindegyik műlesikláson dobogóra állhatott, igaz győzni utoljára egy éve tudott. Egy olimpiai bajnoki címmel minden bizonnyal kitörne a második szerepéből. Wendy Holdener szintén azok közt szerepel, aki jó eséllyel távozhat éremmel Koreából. A svájci az elmúlt két-három évben az egyik legkomolyabb tényezővé lépett elő műlesiklásban, 15 dobogós helye ellenére viszont még sosem tudott győzni. Tavaly hazai pályán is ezüstöt szerzett ebben a számban. Talán olimpián nyeri első szlalomversenyét?

A fenti okfejtést Bernadette Schild gondolataival kezdtük, az osztrák lány azonban az előbb felsorolt három lánynál valamivel halványabb teljesítményt nyújt. Azt már az idén is több alkalommal is bizonyította, hogy tudásban nem marad el az előbbiektől, de kiegyensúlyozottságával akadnak még problémái. Ha nem hibázik, ott lehet az érmesek közt.

Nehéz helyzetben vagyunk, ha további éremesélyesekről akarunk beszélni, ugyanis az előbbi öt hölgyön kívül más nem állt idén klasszikus szlalomban dobogón. Ettől függetlenül mindössze a kisebb meglepetés kategóriájába tartozna, ha Melanie Meillard vagy Nina Haver-Løseth domborítana nagyobbat, ahogy azt parallelversenyen már megtették januárban. Esetleg Irene Curtoni, vagy Anna Swenn-Larsson, de ehhez már tényleg a körülmények különleges összjátékának kellene megtörténnie.

Képtalálat a következőre: „katharina gallhuber”

Meglepetést okozhat: Katharina Gallhuber

Valójában bárki meglepetést okoz, aki az elsőként felsorolt ötös tagjain kívül olimpiai érmes lesz műlesiklásban. Azért Gallhuberre esett a választás, mert az osztrák 30 feletti rajtszámokkal kezdte meg a szezont, most pedig már csak versenyek választják el attól, hogy a legjobb rajtszámok közül sorsoljanak neki. Lienz óta minden versenyen a legjobb tíz között végzett. Ráadásul ő mindenképp azok közé tartozik, akikre semmilyen eredménykényszer nem nehezedik – húszévesen még számos olimpia áll előtte.

Legnagyobb hiányzó

Ide előzetesen Veronika Velez-Zuzlovát gondoltuk, de a szlovák felépülése sikeresen haladt, így Lenzerheidén már pontokat is szerzett. Így a női műlesiklás kapcsán valóban beszélhetünk arról, hogy nem lesz komoly hiányzó az olimpián.

El lehet-e venni az aranyat Norvégiától? (Férfi szuper-G, február 15.)

180207jansrud2

Osztrák sugallatra hozták létre a nyolcvanas évek folyamán, férfi fronton mégis norvég hegemóniát hozott a technikai száguldás terepe, a szuperóriás-műlesiklás. A háromszoros olimpiai bajnok Kjetil André Aamodt után Szocsiban némi meglepetésre Kjetil Jansrud nyert. Meglepetést persze leginkább azért jelentett, mert honfitársától, Svindaltól vártuk volna a norvég sikert…

A topfavorit: Kjetil Jansrud

180207jansrud

Ő a címvédő, ő vezeti a szakági tabellát. Mi más kellhet még? Nos, nem ártana például egy kicsivel több győzelem. A norvégek korábbi másodhegedűsből Szocsiban Svindallal egyenrangú sztárrá előrelépő sízője idén közel sem magaslik ki a mezőnyből. Utoljára novemberben, Lake Louise-ban ízlelhette meg a győzelem ízét. Cserébe viszont rendkívül stabilan ott van az élmezőnyben, legyen szó bármelyik gyors szakágról. A 2.-3. helyek után talán épp az olimpián jön össze az az aprócska előrelépés. A lejtőt biztosan jól érzi, hisz a tesztversenyen a lesiklást megnyerte, ugyanakkor az is tény, hogy szuper-G-ben nem ért célba.

A vetélytársak:

180207svindal

Ahol Jansrud, ott mindig előkerül Aksel Lund Svindal neve is. A norvég óriásról már leírtuk a lesiklásnál, mennyire kijárna neki az olimpiai bajnoki cím. Nos, két esélye most is lesz erre, a formája egészségi állapotához képest jó, a szuper-G szakági tabelláján övé a második hely Jansrud mögött. Az osztrákok eközben a bőség zavarával küzdenek, Vincent Kriechmayr, Hannes Reichelt, Max Franz és Matthias Mayer kéz a kézben szerezték a jobbnál jobb Világkupa-eredményeket. Akár egy színosztrák dobogó is benne van a pakliban… A németek ebebn a szakágban leginkább talán Josef Ferstlben bízhatnak, a szárnyaszegett olasz és francia csapat pedig a csodában… Egy technikásabb pályán esetleg Alexis Pinturault is odaférkőzhet az élmezőnybe.

Egy lehetséges meglepetésember: Andrew Weibrecht

180207weibrecht

Sokat elmond Weibrecht híres-nevezetes formaingadozásairól, hogy Szocsi ezüstérmeseként most csak ebben a kategóriába fér be. Hogy nevezhetnnk viszont favoritnak valakit, aki még a top-20-ba se tudott befurakodni a mostani Világkupa-idény során? Az amerikaiak az esélytelenek nyugalmával indulnak ebben a szakágban, de leírni soha nem szabad őket.

Legnagyobb hiányzó: Erik Guay

180207guay

A kanadai gyorssíelés igen mély gödörben van mostanság. Osborne-Paradis ott volt ugyan a Vk-mezőnyben, de teljesítménye korántsem volt paradicsomi, sőt, olykor a rothadt paradicsomot juttatta inkább szurkolói eszébe. Persze, nem is ő volt a kanadaiak fő reménysége, hanem Guay. 36 évesen élete utolsó olimpiáján szeretett volna még egyszer valami nagyot alkotni. Hátfájdalmai miatt viszont erre nem volt lehetősége. Kihagyja Pjongcsangot, és közel sem meglepő módon azt is kijelentette, nem indul már többé olimpián.

Ahol bármi megtörténhet (Női Szuper-G, február 16.)

180207goggia2

A nők szuperóriás-műlesiklása hagyományosan kiélezett versenyeket szokott hozni az olimpiákon. Kiszámíthatatlanságban idén sem lesz hiány, megtippelni sem lehet, kinek jön ki legjobban a lépés.

A topfavorit: Sofia Goggia

180207goggia1

Nem, nem arról van szó, hogy az olasz lány magyarországi fanklubját alkotnánk titokban. Egyszerűen csak arról van szó, hogy ebben a mostani női szuper-G mezőnyben nem annyira a szakági tabella tűnik lényegesnek, sokkal inkább az, hogy az adott lejtőn ki tudja kihozni magából a legtöbbet. Márpedig, Sofia Goggia nemcsak a lesiklást, de a szuper-G-t is megnyerte a tavalyi tesztversenyen. Az olasz lányra viszont a kanyargósabb gyors szakágban még fokozottabban igaz, hogy bármikor benne van a kiesés a síelésében. Nem véletlen, hogy csak a 8. helyen áll idén a szakágiban… No de pont ezért kiszámíthatatlan a szuper-G!

A vetélytársak:

180207gut

Négy éve Lara Gut foglalta el rovatunkban a topfavorit pozícióját, ő vezeti a szakági tabellát is, illik hát elsőként őt említenünk. Csakhogy Gutnak eddig bizony nem jött ki a lépés a világversenyeken (csípőműtétje után ki kényszerült hagyni a vancouveri játékokat, pedig akkoriban élte első virágzását, így ez még csak a második olimpiája lesz). A ráhangolódás viszont egyáltalán nem tűnt biztatónak – ki tudja, talán csak rápihent az olimpiára.

Goggia mellett a tesztverseny, no meg a Világkupa előtti utolsó hétvége is Lindsey Vonnról szólt. Az egykori Lindsey Kildow veteránként akár két olimpiai arannyal is megfricskázhatja a többieket. Persze, lehet hogy az USA helyett egy “valamivel kisebb” ország, Liechtenstein ünnepelhet a végén, Tina Weirather stabilitása szó szerint aranyat érhet. Az osztrák csapat most sem maradhat ki a felsorolásból, a pillanatnyi forma alapján talán Anna Veithben (vagyis Fenningerben) bízhatnak leginkább, de egy versenyre Nicole Schmidhofer is bármikot felszívhatja magát.

Az olasz csapat brutálisan erős idén, Goggia mellett, sőt ha a szakági tabellát nézzük, Goggia előtt a veteránként csúcsformába ért Johanna Schnarf, vagy a technikásabb nyomvonalban bízó Federica Brignone is ott van az élmezőnyben. Ne feledjük el ugyanis, a szuper-G-ben az is rengeteget számíthat, mihez áll majd közelebb a pályatűzés: a lesikláshoz, vagy az óriáshoz? Utóbbi esetben akár Mikaela Shiffrin neve is megjelenhez az esélyesek között, feltéve persze, ha elindul.

Egy lehetséges meglepetésember: Jasmine Flury

180207flury

No, igen, mi is meglepődnénk, ha teljesen őszinték akarunk lenni. A svájciak fiatal tehetsége viszont Sankt Moritzban már meglepett mindenkit, Világkupa-versenyt nyert. Igaz, ezen kívül nehéz más érvet felsorakoztatni mellette. Annyira már nem fiatal, lassan a 25-öt is betölti, ifjonti lámpalázról tehát talán már nem beszélhetünk. Nem múlhat el olimpia meglepetés-győztes nélkül – ha valahol, hát ebben a szakágban jó esély van ilyesmire.

Legnagyobb hiányzó: Jacqueline Wiles

180207wiles

Ő is inkább a lesiklásról fog hiányozni. Szuper-G-ben ugyan csak 26 pontot gyűjtött az amerikai lány, de a lesiklásnál így is két nevet lőttünk már el, hát inkább itt említjük… Nem lett volna favorit, de nem is lepődtünk volna meg túlzottan, ha ott látjuk a dobogón. Egy lesiklásra hajazó szuper-G-ben éppúgy ott lett volna az említésre méltó nevek között. Borzalmasan peches, hisz az olimpia előtti utolsó versenyen szenvedett szárkapocs-csonttörést. Egyetlen vigasza az lehet, hogy még csak 26 éves, benne van még pár olimpia.

Hirscher magánszáma, avagy elbírja-e a nyomást a 2010-es évek legjobb sízője? (Férfi óriás-műlesiklás, február 18.)

Ha beleássuk magunkat az olimpiai óriás-műlesiklás 1952-ig visszanyúló történetébe, változatos kép tárulna elénk. Kilenc nemzet sportolója került fel az olimpiai bajnokok falára, dupláznia pedig egyedül Alberto Tombának sikerült. A legeredményesebbek az osztrákok négy aranyéremmel, ebből hármat az előző öt játékokon gyűjtöttek be. Igaz, Vancouverben és Szocsiban viszont érem nélkül maradtak. Érmek számában (11) szorult derék sógoraink mögé Svájc, Ausztrián hét medáliával többet gyűjtött e szakában.

A Killy- korszak végeztével sokat kellett várnia a franciáknak az újabb aranygenerációra, egészen a 2000-es évekig. Négy esztendeje Ted Ligety mögött két gall is feltápászkodott a dobogóra, a súlyos sérülése miatt tavaly március óta maródi Steve Missillier, valamint Alexis Pinturault szállított érmet Szocsiban. A statisztika szerelmesei egy fejleménynek örvendenének tán leginkább: Kristoffersen esetleges győzelmével 1952, tehát az első verseny óta nyerne újra norvég óriás-műlesiklásban.

A topfavorit: Marcel Hirscher

Ő a szakág regnáló világbajnoka. Aki új korszakot teremtett az egyik legkedveltebb alpesi versenyszámban. Aki oly elánnal a múlt részévé tette a Ted Ligety fémjelezte dominanciát, hogy pislogni is alig tudtunk.

Ő Marcel Hirscher, minden idők legeredményesebb osztrák sízője, az élő legenda. Aki olyan kíméletlen módon tiporta a latyakos hóba a konkurenciát, hogy arra bizony kevés példa akadt a múltban. Ingemar Stenmarkig kellene alighanem visszamennünk.

Az a tény még nem írja le megfelelőképp Hirscher óriás-műlesikló idényét, hogy a megrendezett öt versenyből négyet megnyert, a kakukktojásnak számító Val d’Isére-i óriáson is felállt a dobogóra. A 105 pontos előnye sem fejezi ki igazán fölényét. Ezt bizony látni kellett, át kellett élni. Amint tükörjégen tette be úgy léceit a kanyarokba, amit emberfia nem mert volna utána csinálni. Amint jócskán romlott körülmények közt a második futamban sem talált legyőzőre. Amint másodperceket vert a világ legjobbjaira, s jó esetben helyszínenként egy-két síző bírta tartani vele a lépést a lejtők egy-egy részletében.

Mindezt úgy, hogy lábtörése volt a szezonkezdet előtti hetekben. Hirscher kíméletlen, még ha hibázik is, utána megmutatja, van hova tekerni a verklit, van tér a további gyorsulásra. Technikáját szinte tökélyre fejlesztette. Csak rajta múlik az aranyérem sorsa, s jelenleg messzemenőkig elképzelhetetlen, hogy bárki más nyerhet óriásban.

A legnagyobb vetélytárs: Henrik Kristoffersen

Amennyiben Hirscher eszement nagyot hibázna, felvillanhat a fény az alagút végén a norvég szemei előtt. Kristoffersen frusztrált, gyomorideges, méghozzá joggal. Elvégre kevés olyan korszaka volt az alpesi síelésnek, amikor az ő világklasszis teljesítménye csupán zárójeles megjegyzés. Amikor kevés 415 pont az üdvösséghez két állomással a szakági VK vége előtt. Amikor azzal sem ér egy fikarcnyit, hogy az esetek többségében agyonveri a komplett francia, német, olasz és osztrák óriás-műlesikló válogatottat. S amikor hiába feszegeti végsőkig a határokat, nyújt utolérhetetlennek tűnő produktumot, egy űrsízés formájában ő is kap egy jókora kokit a fejére.

Háromszor állt idén dobogón, mindháromszor Hirscher mögött, győznie nem sikerült, két alkalommal a pódiumról is lemaradt, épp a túlzott akarás okozta görcsösség végett. De ha valaki képes lehet egy rossz napot kifogó Hirscher ellen felvenni a kesztyűt, akkor az ő. Ha az osztrák nem kell fel bal lábbal, ő is sansztalan.

A vetélytársak:

Ha kivesszük Hirschert az egyenletből, egészen izgalmas, s fordulatos idényről lehetne beszélni.

Az utolsó garmischi versenyből kiindulva a szám címvédője villanthat még egy nagyot. Ted Ligety kikezdhetetlen felségterülete volt az óriás-műlesiklás, sorjában nyerte a kristálygömböket. A léceket érintő forradalmi változások, s az őt ért sérüléshullám azonban kikezdte magabiztosságát. Mire pedig úgy-ahogy kezdte utolérni magát, Hirscher meglógott, de a felnőtt új generációval sem tudott mit kezdeni. Vérbeli világversenyes Ligety, ha valaki, hát ő odacsaphat egy éremmel.

A francia óriás-műlesikló csapat szárnyalása tovatűnt erre az idényre. Alexis Pinturault vezeti a csapatot, de észre kellett venni, győzelmén és adelbodeni harmadik helyén kívül a Hirscheren túli világban sem tűnt domináns szereplőnek. Faivre tehetsége párját ritkítja, de még nincs azon a szinten mentálisan, hogy érdemben fel tudja venni a versenyt a szakág zsenijeivel. Fanara és Muffat Jeandet kapcsán pedig megvillanásra is alig futotta. Az olasz óriás-műlesiklás középmezőnybe süllyedt erre a télre. Jelenleg a tabella legjobb tíz helyezettje közt nem találunk itáliait, ami a Tombák, Simoncellik, Blardonék világában bizony irtó kellemetlen dolog. Nagy meglepetés lenne, ha akár az ifjú Luca de Aliprandini, akár valamelyik veterán (Mölgg és Eisath) közel kerülne az éremhez.

Matts Olsson hidegvére sokat jelenthet az olimpiai éremesély szorításában, érdemes lesz továbbá odafigyelnünk az ifjú svájciakra, mind Murisier, mind Meillard tálalásában láthattunk már több impozáns csúszást. Csak épp kettőt egyhuzamban nem. Egyetlen dobogóján túl nem igazolta azt Kranjec, hogy képes lenne tartósan megvetni lábát az érmes helyek valamelyikén.

Meglepetést okozhat: Manuel Feller

Rém frusztráló lehet osztrák óriás-műlesiklónak és szlalomosnak lenni a Hirscher- érában. Hitegethetik magukat egyes sportújságok hasábjain azzal, hogy edzéskörülmények közt így, meg úgy jobb időket síelnek Marcel királynál, ha az egyszeri néző csak annyit lát az egészből, hogy hétről hétre kimagaslik ő honfitársai közül, ronggyá verve őket.

Manuel Feller lehet a szabályt erősítő kivétel. Gyorsaságával, technikájával eddig sem volt probléma, nem véletlenül nyer valaki ennyi mindent a Világkupa-csapattagságot megelőzően. Idegekkel azonban nagy ritkán bírta a strapát, rendre besokallt, már-már „samsali” magasságokban sorjáztak nála a kiesések. Idénre valami megváltozott, sikeresen elegyítette sízésében a megfontoltságot a vehemenciával. A garmischi főpróbán igazolta, ha néhány rivális belehibázik, könnyedén lecsaphat valamelyik éremre.

640x360.jpg

A legnagyobb hiányzó: Stefan Luitz (és a németek)

Nagyon csúnyán rájár a rúd a német technikai sízőkre. Kezdődött minden Felix Neureutherrel, aki remekbe szabott levi győzelme után pár nappal dőlt ki a teljes télre. Eztán Stefan Luitz teljesítette küldetését, vagyis betört a nemzetközi elitbe, a szezon első két óriásán dobogóra állhatott. Majd őt is utolérte a balsors, ő sem gazdagíthatja a német éremtáblázatot. A maradék, vagyis a teljes évadnyi kihagyás után önmagát még csak kereső Fritz Dopfer, vagy épp Alexander Schmid egész biztosan nem rúghatnak labdába az első hat-nyolc helyért.

A régi uralkodó felett elszállóban az évek, az utódja sérült, a mi álmaink is oda – ki maradt? (Női lesiklás, február 21.)

Ami a férfiaknál szóba került, azt a hölgyek kapcsán is leírhatjuk, nevezetesen több nagyágyú arany nélkül maradt az ötkarikás versenyeken. Kiemelhetnénk itt az elmúlt 20 évből Isolde Kostnert, Renata Götschlt és – persze csak lesiklói minőségében – Anja Pärsont. Ugyanakkor az urakkal ellentétben itt nem az outsiderek villongtak, jellemzően egy-egy rutinos versenyző örömsízését láthattuk olimpiákon. A fruskáknak nem termett babér. Na, jó, Katja Seizinger azért erős kivételt képez a szabályban…

Alig több mint egy évvel ezelőtt még egészen mást írhattunk volna bevezetésképp, dícsérhettük volna Ilka Štuhecet, és bízhattunk volna az élete formájába lendült Miklós Edit történelmi eredményében. Mára mind a szlovén ismétlés esélye, mind a magyar sporttörténelemé tovatűnt – elszakadtak a szalagok, melyekre a sors ezen lehetséges eseményeket írta…

Egyetlen dolog biztos, egy másik pedig szinte teljesen az: nem lesz címvédés, és eggyel kevesebb aranyat osztanak ki most, mint Szocsiban. Négy éve ugyanis a már visszavonult Tina Maze és Dominique Gisin holtversenyben zárt az élen.

A topfavorit: Sofia Goggia

Mondhatjuk, csak annyi történt, hogy megnéztük, ki vezeti épp a szakági tabellát, és az ő neve került ide. Persze, nem véletlen Goggia pillanatnyi elsősége. Az olasz lány talán az egyetlen a mai mezőnyből, aki akár klasszisokkal a többiek fölé tud emelkedni. Ennek viszont állandó őrült kockáztatás az ára, és bár jóval kevesebb a kiesése mostanában, nála bizony továbbra is éppúgy benne van a pakliban a kudarc, mint a siker.

A legfontosabb érv Goggia mellett mégsem az idei, hanem a tavalyi eredménysor: ezen a lejtőn mind a lesiklás, mind a szuper-G az ő sikerével végződött. A finomhangolás is jól ment, az olimpia előtti utolsó versenyen csak hajszállal szorult le az élről. Ha célba ér, könnyen lehet, hogy őt kell felülmúlni a többieknek.

A vetélytársak:

2010 olimpiai bajnoka, a gyors szakágak egykori úrnője, Lindsey Vonn 34 évesen ismét csúcsközelben van. Nincs már a mezőny előtt, mint egykor, viszont a kihagyott 2014-es olimpia, számtalan esés és sérülés után is vissza tudta küzdeni magát a legjobbak közé. Ő nyerte az olimpia előtti utolsó versenyt, és bár akadtak gyengébb síelései is a szezonban, ezúttal sem okozna meglepetést a sikere.

További vetélytársakért szokás szerint az Alpok téségében kell körülnézni. Rögtön ott van a törpeállam, Liechtenstein büszkesége, Tina Weirather, aki az élboly stabil tagjaként próbálja megtenni azt az apró, ám mégis hatalmas lépést, ami a többiek elé tolhatja. Az osztrák csapat vezére ezúttal Cornelia Hütter, de a sérülése után visszatérőben lévő Anna Veith (négy éve még Fenninger), vagy épp Nicole Schmidhofer is garanciát jelenthet a sógorokhoz méltó szereplésre. A svájciak örök ígérete, Lara Gut valószínűleg már nagyon unja ezt a címkét, most végre világversenyen is nyerhet. Igaz, az sem biztos, hogy házon belül ő lesz a legjobb, Michelle Gisin komoly vetélytársat jelent számára.

Az amerikai csapat nem csak Vonnból áll, igaz, nagyon meglepődnénk, ha a Világkupához hasonlóan az olimpián is ott lenne a lesiklás élbolyában Mikaela Shiffrin. Jacqueline Wiles az utolsó pillanatban széttörte magát, de Breezy Johnson és Stacey Cook így is benn maradt a pakliban. Az olasz csapat sem csak Goggiából áll, talán Nadia Fanchini bizakodhat leginkább.

Egy lehetséges meglepetésember: Ragnhild Mowinckel

Elmúltak már azok az idők, amikor Világkupa-szinten gyakorlatilag nem létezett norvég alpesi síelés. A pár éve feltűnt tehetséges norvég ifjoncok közül mára volt ugyan, aki eltűnt, mások viszont egyre inkább beérnek. Mowinckel immár állandó tagja a top-10-nek a lesikló Vk-ban, és a mostani kiegyenlített mezőnyben benne van a nagy eredmény lehetősége.

A legnagyobb hiányzó: Ilka Štuhec és Miklós Edit

Hogyan is írhatnánk egyetlen nevet ebbe a kategóriába? Egyiket sem lehet kihagyni…

Ilka Štuhec szinte megalázó fölénnyel aratta sorozatban a sikereket, nyerte a VB-t, a világkupát, és az idei szezonban joggal vártuk ennek folytatását. Csakhogy erre esélye sem volt, októberi térdsérülése miatt búcsút mondhatott ennek a szezonnak, és az olimpiának is. Nagy kár, bár könnyen lehet, hogy pont emiatt vált ennyire soktényezőssé a mostani szezon.

Alpesi síben nekünk nem egy, hanem két Mohács jutott: Altenmarkt-Zauchensee és Bad Kleinkirchheim. Tavaly januárban az élete formájába lendült Miklós Edittől azt vártuk, hogy kedvenc lejtőjén, Sankt Moritzban történelmi sikereket ér el – mondjuk ki, reális esélye volt a VB-címre. Ez a lehetőség elúszott, és csak remélni tudjuk, hogy nem örökre. Edit pályafutása alatt aligha lesz még egy VB a svájci helyszínen…

Már ekkor tudtuk, hogy az olimpiára is nagyon nehéz lesz felállnia a csíkszeredai lánynak, ám visszatért, és voltak biztató jelek. Ha másra nem, a dobogóra így is lett volna némi esély, az olimpiai pontra pedig talán több is ennél. Aztán jött Bad Kleinkirchheim, és az újabb térdszalag-szakadás. Ha már ennyi a királyos hasonlat, tegyük hozzá: Edit kiesése azt is megmutatta, hogy a király meztelen, a magyar alpesi sí egyetlen esélye ő volt…

A gigászok párharcának újabb felvonása (Férfi műlesiklás, február 22.)

A férfi műlesiklás sem épp az a szám, ahol az olimpiai küzdelmek mentesek voltak a meglepetésektől. Négy éve Hirschert vártuk, végül Matt állhatott a világ tetejére, korábban pedig Ivicát Razzoli taszította le a második helyre. 2002-ben pedig az akkori VK-élmezőny két legnagyobbja, Kostelić és Miller is hibázott a második futamban, így Jean-Pierre Vidal lett a nevető harmadik. A sorból Benjamin Raich torinói győzelme lóg csak ki az új évezredből. Vajon Hirscher csatlakozni tud hozz?

Kapcsolódó kép

Topfavorit: Marcel Hirscher

Ami a hölgyeknél Mikaela Shiffrin már fél évtizede, azzá vált Marcel Hirscher az uraknál az idei szezonra. Bár az osztrák az elmúlt öt évben szintén csak egyszer, 2016-ban nem szerezte meg a szakági elsőséget, idei dominanciája minden eddigit felülmúl. Több alkalommal is másodperc feletti előnnyel arat győzelmet, esélyt sem hagyva kihívóinak. Mindössze két alkalommal nem nyert meg idén: a bokatörése utáni visszatérő versenyen és Kitzbühelben.

Kiesései igazi ritkaságszámba mennek, ami még nehezebbé teszi az ellenfelek dolgát. Egyedi technikája, amivel mindkét lécre terhel a fordulókban szinte érinthetetlenné teszi őt. Azonban egy komoly pszichológiai nyomás sújtja: mindössze az olimpiai arany hiányzik fényes gyűjteményéből. Négy éve szintén elsőszámú favoritként utazott Szocsiba, azonban akkor egy Matt borsot tört az orra alá…

Képtalálat a következőre: „henrik kristoffersen angry”

A legnagyobb kihívó: Henrik Kristoffersen

Kristoffersen az idén minden világkupa-versenyen dobogóra tudott állni. Hatalmas párharcot vív Marcel Hirscerrel a szakági uralomért, azonban idén nem jött ki számára a lépés. Nyolc dobogós helyéből mindössze egy győzelmet szerzett. Négy második helyéből pedig háromszor Marcel Hirschertől kapott csak ki. Egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy rosszabb szezont fut, mint az elmúlt években, de eddig az osztrák még egyel feljebb tudta helyezni azt a bizonyos lécet.

Kristoffersenen láthattuk már, hogy igencsak frusztrált a folyamatos vereségek miatt. Ez ugyan ellene szólhat, de ez semmivel sem nagyobb teher, mint Hirscher olimpiai sikertelenségei. Mindenesetre a norvég biztos egészéves pechszériája felett egyből szemet hunyna, ha egy arannyal távozhatna Pjongcsangból.

Képtalálat a következőre: „michael matt mario matt”

További vetélytársak

A mezőny fölé magasodó kettős mögött Michael Matt és André Myhrer mutatták idén a legstabilabb formát. Előbbi több alkalommal is rendkívül közel került a győzelemhez, de eddig úgy fest, lába folyton megremeg, ha a győzelmi esély súlya nehezedik a vállára. Meglepetés lenne, ha ez épp az olimpián múlna el, de egy éremre mindenképp odaérhet, és hát négy éve is csak egy Matt előzte meg Hirschert. André Myhrer inkább kiegyensúlyozott teljesítményének köszönheti előkelő szakági helyezését a világkupán, de egy érem könnyen összejöhet neki.

Matt után érdemes még egy osztrákot megemlíteni: Manuel Fellert. Tavaly ezüstérmes volt a világbajnokságon, idén pedig bevállalós stílusa mellé egy kis stabilitást is talált. Semmiképp nem mehetünk el szó nélkül a svájci válogatott mellett: Luca Ärni hosszú szünet után megszerezte hazája újabb dobogóját, míg Daniel Yule folytatni tudta ezt a nagyszerű formát. A brit sajtó körülbelül olyan lelkesedéssel tekint Dave Rydingra, mint mi tekintettünk Miklós Editre éremesélyesként sérülése előtt. A brit akár meg is szerezheti a szigetország első érmét alpesi síben.

Képtalálat a következőre: „dave ryding”

Az utóbbi időben elhalványult kissé az olasz különítmény. Gross és Mölgg sem tudott még két erős futamot egymás mellé állítani. Ettől függetlenül mindkettőjükben benne lehet egy esetleges érem. Mindenképp említsük meg André Myhrer honfitársát is: Mattias Hargin még Leviben állhatott fel a dobogóra. Azóta ugyan visszaesett formája, de meglepetést nem okozna egy esetleges jó szerepléssel. A franciák jó szereplésére kevés esély mutatkozik idén. Pinturault szlalomformája jelentősen elmarad a korábbiaktól, Muffat-Jeandet pedig ritkán síel két igazán erős szlalomot egy nap.

Képtalálat a következőre: „ramon zenhäusern”

Meglepetést okozhat: Ramon Zenhäusern

Az előbb egy név kimaradt a svájci különítmény felsorolásából, még pedig Ramon Zenhäusern. A kétméteres svájci nemcsak biztos szereplőjévé vált a második futamoknak, de már top10-es eredményeit is stabilabban szállítja. Januári formájára nem lehet panasz, Wengenben pedig csak századok választották el a dobogótól. Stockholmi parallelgyőzelme pedig minden bizonnyal újabb löketet adott önbizalmának.

Képtalálat a következőre: „felix neureuther injured”

A legnagyobb hiányzó: Felix Neureuther

A német lassan egy évtizede tartozik a műlesiklás élmezőnyéhez, azonban 11 futamgyőzelme mellé egyetlen nagy címet sem tudott eddig szerezni. Az idei szezonnak bizakodva futott neki, és levi győzelme után már azt hihettük, talán maga mögött hagyta sérülésektől sűrűn átszőtt időszakát. Azonban még az ősszel érkezett a lesújtó hír, a német térdsérülés miatt kihagyja a szezon hátralévő részét. 33 évesen valószínűleg utolsó olimpiáján vehetett volna részt, ráadásul esélyeshez méltóan kezdte a szezont. Kiesésével a teljes német különítmény esélyei is szinte nullára redukálódtak: Dopfer továrra is keresi sérülés előtti formáját, Straßer pedig inkább a parallelversenyeken szokott villantani.

 

Holdener: egy svájci mind felett (Női alpesi összetett, február 23.)

Az ezredforduló óta mindössze két hölgynek sikerült alpesi összetettben, akkori nevén (szuper-)kombinációban, aranyérmet szerezni. Előbb Janica Kostelić, majd Maria Riesch tudott duplázni. Mivel előbbiek már visszavonultak, így kiadó a bajnok cím. Igaz, az új bajnoknak már nem lesz lehetősége duplázni, ugyanis a következő olimpián már nem valószínű, hogy láthatjuk a leggyorsabb és leglassabb számok összevonásából létrejövő versenyt.

Képtalálat a következőre: „wendy holdener”

A topfavorit: Wendy Holdener

Az elmúlt években a svájci lány egyértelműen a legjobb kombinációs sízővé nőtte ki magát a női mezőnyben. A tavalyi világbajnokságon, hazai pályán megszerezte az aranyérmet is, és az idei egyetlen világkupa versenyen is győzni tudott. Az világ egyik legjobb szlalomosa, ráadásul emellé rendre ott tud lenni a lesiklók közvetlen üldözői között a gyorsszámban is. A kettőt egymás mellé téve toronymagasan emelkedik ki az állandó alpesi összetettezők mezőnyéből. Kiváló formája és tavalyi világbajnoki győzelme alapján az olimpiai arany egyik legnagyobb várományosa.

Képtalálat a következőre: „michelle gisin”

Vetélytársak:

Holdener egyik legnagyobb ellenfelei épp honfitársai lehetnek. A Sankt Moritz-i világbajnokságon a legjobb négyben három svájci végzett. Michelle Gisin még a sajtot is majdnem kiénekelte Holdener szájából, míg Denise Feierabend továbbra is első dobogó helyét üldözi, legyen szó világkupáról, vagy világversenyről. Mindkettejük a szlalomosok középmezőnyébe tartoznak, de Gisin idén már a gyorsszámokban szerzett egy-egy világkupa dobogót. Egy jó első futammal komoly előnyt szerezhet a szlalom specialistákkal szemben.

Mikaela Shiffrin a lenzerheidei alpesi összetettet ugyan kihagyta, de természetesen ebből a számból is rendelkezik már egy világkupa-győzelemmel. Ami az amerikai lány mellett szól, hogy az idei évben számos műlesikló sikere mellett lesiklásban is szerzett már győzelmet és dobogóra is többször állhatott. Szintén esélyeit növelheti, hogy a megszokottaktól eltérően a hölgyek olimpiai menetrendjében a lassú számok lesznek először, alpesi összetett pedig utoljára. Így Shiffrin akár már nagyobb nyomás nélkül, fő számai esélyét nem veszélyeztetve állhat rajthoz. Honfitársa, Lindsey Vonn adott esetben szintén elcsíphet egy dobogós helyet, de műlesikló tudása már messze nem a régi.

Képtalálat a következőre: „marta bassino”

A svájciak mellett nemzeti szinten az olaszoknak van a számban az egyik legerősebb kerete. Marta Bassino idén dobogóra is állhatott, míg Frederica Brignone szintén esélyes lehet egy éremre. Amennyiben pedig a szlalompályát is teljesíteni tudja, akkor Sofia Goggia is ott lehet a végelszámolásnál. Az osztrákok már ennyire nem büszkélkedhetnek esélyesekkel teletűzdelt kerettel – talán Ramona Siebenhoferrel számolhatnak. Ami a szlovéneket illeti, Ana Bucik révén nekik is van a számból dobogós versenyzőjük, így nyugati szomszédjaink is éremesélyekkel várhatják a versenyt.

Képtalálat a következőre: „nevena ignjatović”

Meglepetést okozhat: Nevena Ignjatovic

A szerb műlesikló az elmúlt egy évben már nem csak alpesi összetettben, hanem szlalomban is jegyez világkupa pontokat. Kombinációban eddigi szezonjaiban is csak tíz pont alatt tudott gyűjtögetni egész évben, ezzel szemben az idei egyetlen világkupán egy hatodik helyet szerzett – ráadásul a dobogóról sem maradt el messzire. Bár egy újabb hasonló eredmény rendkívüli bravúr lenne tőle, de halvány esély mutatkozik arra, hogy Ignjatovic megszerezze Szerbia első érmét téli olimpián.

Képtalálat a következőre: „michaela kirchgasser”

A legnagyobb hiányzó: Michaela Kirchgasser

Michaela Kirchgasser idény közben sérüléssel bajlódott. Ebből tért vissza Lenzerheidén, és egy rontott első futam után a műlesiklást már be sem tudta fejezni. Így érdemi eredmény nélkül, az osztrák szövetség nem nevezte az olimpiai keretbe. Ezzel Torino után először nem lesz ott az utóbbi időkben legjobb osztrák kombinációs síző. Igaz eddigi olimpiáin sem sikerült eddig érmet szereznie, de alpesi összetettben, sérülése nélkül éremre lett volna esélye. A hírt egyébként nem fogadta jól Kirchgasser és az osztrák sajtóban lehetséges visszavonulásáról beszélt.

Lehet-e az össznépi buliból komoly versenyformát varázsolni? (Csapatverseny, február 24.)

A csapatverseny puszta létéről, jelentőségéről hosszasan lamentáltunk már a blogon, a parttalan viták pedig szurkolói, versenyzői, sportvezetői körökben egyaránt jellemzőek.

Hosszas kísérletezések után a paralleles lebonyolításnál ragadt meg a csapatverseny, amit legfeljebb két alkalommal rendeztek meg szezononként. Egyet az aktuális Világkupa-döntőn, egyet pedig a világbajnokságon. Ha páratlan évet írtunk. Jellemzően a kiutaztatott csapatok B- nevei álltak rajthoz ezeken a megmérettetéseken, de persze ellenpélda is akadt. De amiben egyezményes álláspont formálódott ki, az az, hogy egy csapatversenyben szerzett érem nem hasonlítható össze az egyéni medáliákkal. Na, ez az, ami egy olimpia kapcsán már koránt sem olyan biztos. Itt pedig az olimpiai bizottságok dirigálnak, nem pedig a szövetségek, így vélhetően több húzónév megjelenik a palettán.

letöltés.jpg

A versenynap nyolcaddöntőkkel veszi kezdetét, magyarán 16 csapat indulására nyílik mód. A kiosztott kvótából többet visszamondtak, így tett Liechtenstein és Horvátország. Ezután következett az újraosztás, de mivel Japán és Szerbia sem kért a lehetőségből, a 19. helyen rangsorolt Magyarország részesült a lehetőségből. Akárkikkel is kerülünk szembe, felesleges álmodoznunk.

Minekután a csapatok összetételéről maximum elképzeléseink lehetnek, a sorsolást sem ismerjük még, így felesleges komolyabb esélylatolgatásokba kezdeni. A kiemelési rendszert elvileg a nemzetek FIS- sorrendje fogja meghatározni. Az előző évek hasonló versenyeiből és a parallelformákból kiindulva gyaníthatóan az osztrák, a francia, a svéd és a svájci csapat küzdhet meg az érmekért. Legerősebb összeállításukban az olasz, a norvég, az amerikai, s esetlegesen a szlovák és a német csapat is beleszólhat a dolgokba. Itt egy rosszul vett kanyar, elfuserált rajt sorsfordító lehet, plusz az sem mellékes, mennyiben sikerül majd érvényesíteni az esélyegyenlőség elvét a „piros” és a „kék” pálya viszonylatában.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s