Tökéletes olimpiai főpróba: Feuz a Kandahar ura, vezeti a lesikló tabellát

Lake Louise és Wengen után harmadik lesikló győzelmét aratta a jelenleg futó szezonban Beat Feuz. Kiélezett csatát hozott a januári klasszikusok záró felvonása, a svájci mögött pár hajszállal holtverseny alakult ki Vincent Kriechmayr és Dominik Paris, de  Aksel Lund Svindal pódiuma sem múlt sokon. Immáron Feuz vezeti a szakági tabellát a norvégot megelőzve.


Kevéssel fagypont feletti hőmérséklet, felhős, szélcsendes idő fogadta a mai lesiklás indulóit a Kandaharon. Kereken 60 síelő nevezett a mai viadalra, köztük utolsóként Moldova büszke reprezentánsa – ennek ellenére ismerhetjük a nevét: Christopher Hörl…

Aksel Lund Svindal (4.) indíthatta a mai versenyt, itt-ott kicsit széles ívekkel, de összességében egész jónak tűnő alapidőt adott. Johan Clarey (19.) szépen tartotta a norvég tempóját féltávig, aztán talán elfáradt, másodpercen túlra csúszott. Kjetil Jansrud megfázása miatt nem indult el, így Max Franz (36.) folytatta a versenyt. Érződött rajta, hogy az olimpia előtt nem igazán akar kockáztatni, avagy kitzbüheli bukása után tűnt tova mersze. Beat Feuz (1.) az edzéseken nem villogott, és sokáig úgy tűnt, mára sem talált rá a pálya ízére. A pálya felétől, 4 tizedes hátrányból viszont begyújtotta a rakétákat, a Freier Fallra már minimális előnyből ugrott, és hatalmas tempóval 28 század előnyt szerzett a célig.

Mauro Caviezel (17.) nem tudott versenyre kelni honfitársával, de a pálya alján ő se jött rosszul, felfért a pillanatnyi dobogóra. Dominik Paris (3.) ráijesztett kicsit Feuzra, de a végén nem talált akkora tempót, 18 századdal mögé sorolt be. Manuel Osborne-Paradis (28.) síelése alatt ezúttal is rápihenhettünk a folytatásra, Peter Fill (6.) viszont villámrajtot vett, a pálya felénél egy méretes lecsúszás is belefért, az alján vesztette el végül a versenyt. Boštjan Kline (25.) féltávig tavalyi önmagát idézte, utána viszont visszatért idei szenvedéséhez, alig maradt tempó a végére.

Matthias Mayer (8.) az elején sem volt jobb Feuznál, ebből pedig sok jó nem sülhetett ki: hiába tepert a végén, csak Fill mögé sorolt be. Romed Baumann már a rajtot elrontotta, majd gyors kieséssel búcsúzott a versenytől, és talán az olimpiától is. Thomas Dreßen (7.), a kitzbüheli győztes kezdése sem volt az igazi, de rögtön magára talált, a pálya alján is nagyon gyors volt, épphogy Fill mögé furakodott be. Patrick Küng bátortalan síelése semmire nem lehetett elég, egy megbillenés után nem is erőltette. Hannes Reichelt (5.) alacsony tempóval, ám precíz ívekkel sokáig remekül tartotta magát, a Freier Fall előtt még vezetett is, végül viszont a dobogóra sem fért fel.

Andreas Sander (11.) a hazai közönség üdvrivalgása közepette minimális előnnyel fordult féltávra, két tizedes előnynél fékezett egy hatalmasat, így másodperces hátrány lett a vége. Adrien Théaux (13.) közel sem hibátlan menettel ma csak a mezőny második felével küzdött. Christof Innerhofer (14.) letarolt egy kaput, ám a csúszásból felpattanva rögtön továbbment. Döbbenetes síeléssel 1,4-es hátrányát megfelezte az aljáig, igaz, a vége másodperc feletti lemaradás lett. Alighanem győztes menet lett volna. Vincent Kriechmayr (3.) harmad másodperc előnnyel fordult a Freier Fallra, ott viszont ő sem tudta lemásolni Feuz síelését, végül Parissal azonos idővel ért a célba. Aleksander Åmodt Kilde (12.) zárta a top-20-at, egy komolyabb és sok kisebb rontással másodpercen túlra csúszott.

Christian Walder egyre növekvő hátrányát végül látványos kiesésre váltotta nem sokkal a cél előtt, Nicolas Raffort (33.) pedig az elejétől azért küzdött, hogy valakit megelőzzön. Bryce Bennett (16.) féltávig bírta a tempót az élbollyal, Jared Goldberg nem indult, Gilles Roulin (30.) síelése pedig szintén arra utalt, hogy a legjobbak bizony már lejöttek. Maxence Muzaton (21.) a középmezőnyben küzdött, a franciák számára manapság ez is siker. A házigazdák utolsó reménye, Josef Ferstl (35.) egy szektor alatt lehűtötte a kedélyeket, borzalmas kezdése után hiába gyújtotta be a rakétákat, ma is csak a harmadik számú németnek bizonyult. Gian Luca Barandun (25.) az alján jó tempóval biztos pontszerző helyre érkezett, Brice Roger (9.) pedig az elejét nyomta meg – két tizeddel vezetett is féltávnál, az ugrató sem volt annyira rossz, 8 tizedes hátránnyal a top-10-be érkezett. Marc Gisin (40.) zárta a top-30-at, a pálya második felére elfáradva hatalmas hátrányt szedett össze.

Harmincon túlról Emanuele Buzzi (44-essel a 10.) alkotta a legnagyobb bravúrt, így valószínűleg semmi nem ment meg minket attól, hogy a magyar agynak durva áthallással bíró nevét az olimpián is viszontlássuk. Martin Čater (32-essel a 15.) lett a nap legjobb szlovénje, Daniel Danklmaier (39-essel a 18.) pedig harmadikként zárt az osztrák válogatott keretéből. Pontot szerzett még a kanadai Benjamin Thomsen (50-essel a 20.), a svájci Urs Kryenbühl (43-assal a 23.), Johannes Kröll (33-assal a 24.), Klemen Kosi (34-essel a 25.) és a Thomas Biesemeyer (46-ossal a 29.).

A futam végeredménye

Beat kétszeresen jubilált a Világkupában, 10. győzelmét aratta, s 30. alkalommal állt dobogón a világsorozatban. Idén ez már a harmadik lesikló sikere, s bár erős vetélytársakban nincs hiány, ő tűnik a közelgő olimpia legnagyobb esélyesének. Dominik Paris huszonkettedik, Vincent Kriechmayr nyolcadik dobogójánál tart.

Holnap óriás-műlesiklással zárul a hétvége.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Beat Feuz (SUI) 1:55,39
2. Dominik Paris (ITA) +0,18
2. Vincent Kriechmayr (AUT) +0,18
4. Aksel Lund Svinal (NOR) +0,28
5. Hannes Reichelt (AUT) +0,36
6. Peter Fill (ITA) +0,49
7. Thomas Dreßen (GER) +0,53
8. Matthias Mayer (AUT) +0,64

Lesikló világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. B. Feuz Svájc 542
2. A. L. Svindal Norvégia 502
3. D. Paris Olaszország 334
4. Th. Dreßen Németország 301
5. K. Jansrud Norvégia 264
6. V. Kriechmayr Ausztria 255
7. M. Mayer Ausztria 248
8. H. Reichelt Ausztria 228

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Hirscher Ausztria 1154
2. H. Kristoffersen Norvégia 980
3. A. L. Svindal Norvégia 716
4. K. Jansrud Norvégia 665
5. B. Feuz Svájc 636
6. B. Feuz Franciaország 598
7. M. Mayer Ausztria 502
8. D. Paris Olaszország 466

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s