Népünnepély Zakopanéban: győzött a lengyel csapat!

Komoly versenyre volt kilátás, végül azonban már több sorozattal a vége előtt eldőlt, hogy a házigazda Lengyelország lesz az idei szezonban az első, aki letaszítja Norvégiát a dobogó legfelső fokáról. A Tande nélküli norvég gárda így Németországgal vívott nagy harcot a második helyért, ám végül alulmaradt a németekkel szemben.

Zavartalanul zajlott le a zakopanei csapatverseny, ahol ismételten a norvég csapat számított a legesélyesebbnek, de mivel Tande betegség miatt nem utazott el Lengyelországba azért lehetett arra számítani, hogy a lengyel és a német csapat meg fogja nehezíteni az északiak napját.

Az első csoportot követően már kezdett kirajzolódni, hogy a dobogóért egyértelműen a lengyel, német és norvég csapatok fognak harcolni. Ekkor a norvégok vezettek Fannemel 132,5 méteres ugrásával, míg mögöttük a lengyelek (Kot 133m) és a németek (Eisenbichler 130,5m) következtek. Az osztrákok Fettner 127,5 méteres ugrásával a 4. helyen álltak, őket követték a japánok (Ryoyu Kobayashi 125m) és a szlovének (Ziga Jelar 125,5m).

Daiki Ito 124 méteres ugrása révén a japánok a következő csoport után az osztrákok (Schlierenzauer 121,5m) előtt zártak, míg Szlovénia (Semenic 122m) továbbra is a 6. helyen állt. Az élmezőnyben némi változás történt, hiszen Stefan Hula nagyon eltalálta az ugrást, 136 méterig jutott, amivel végül Lengyelország átvette a vezetést a norvégokkal (Forfang 133,5m) szemben. A németek (Leyhe 130m) ekkor 12 pontos hátrányban voltak Norvégiával szemben.

zako_team7

A harmadik csoportban Kasai és Hayböck mindketten a K-pontig ugrottak, ami esélyt adott a szlovéneknek ahhoz, hogy kicsit felzárkózzanak. Ez sikerült is Timi Zajcnak (130m), akinek köszönhetően a szlovének végül két helyet léptek előre. Ekkor mindössze három pont választotta el Japánt, Szlovéniát és Ausztriát, így nagy csata volt kilátásban a 4. helyért. Eközben az élen változatlan volt a helyzet: Lengyelország (Kubacki 128,5m) tovább vezetett, noha a norvégok az edzéseken és a kvalin remekülő szereplő fiatallal, Marius Lindvikkel (129,5m) kiegészülve 4 pontra megközelítették őket. A németek is kezdtek felzárkózni, Andreas Wellinger 134 méteres ugrásával 9 pontra csökkentették a hátrányukat a hazai csapattal szemben.

A japánok Junshiro Kobayashi révén 128 métert ugrottak, ami nem tűnt rossznak, viszont Peter Prevc (133,5m) és Stefan Kraft (132,5m) ugrásaihoz viszonyítva kevésnek bizonyult, így a japánok leszorultak a 6. helyre, míg Szlovéniát és Ausztriáét mindössze 3 tized pont választotta el egymástól. A norvégok Stjernen (128,5m) gyengébb és Freitag (135m) kiemelkedő ugrását követően lecsúsztak a harmadik helyre. A németek ezzel feljöttek a második helyre és tovább csökkentették hátrányukat a lengyelekkel szemben, akik közül természetesen Stoch (134m) zárta a sort. A hat nagy nemzeten kívül még a Svájc és Csehország jutott tovább a második sorozatba.

Az első sorozat eredménye

zako_team8

A második sorozat első csoportját követően nem sok változást történt a negyedik csoporthoz képest. A lengyelek (Kot 130m) továbbra is őrizték vezető pozíciójukat a németekkel szemben (Eisenbichler 129m), míg Norvégia Fannemel 134 méteres ugrása után 3 pontra közelítette meg Németországot. A negyedik helyen a Fettner-Jelar csata után továbbra is a szlovének (Ziga Jelar 128,5m) álltak, de az osztrákok hátránya (Fettner 127m) továbbra sem volt sok. A japánok Ryoyu Kobayashi 127 méteres ugrása után már 12 pontos lemaradásban voltak Ausztriával szemben.

Daiki Ito (129,5m) révén végül az 5. helyre léptek elő a japánok, hiszen Semenic 123,5 méteres ugrását követően a szlovének eldobták az előnyüket. Ennek és Gregor Schlierenzauer (129,5m) remek második ugrásának köszönhetően az osztrákok megelőzték a szlovéneket. Eközben a norvégok (Forfang 132m) megelőzték a németeket (Leyhe 127m), míg a lengyelek Stefan Hula 135,5 méterével 16 pontra növelték előnyüket az élen.

Az utolsó előtti csoportban tovább folytatódott a szlovén-japán és norvég-német csata. A hátsóbb régiókban Kasai (118m) rontását követően a szlovének (Zajc 124m) ismételten az 5. helyen találták magukat, miközben az osztrákok (Hayböck 125,5m) magabiztosan álltak a 4. helyen. A második helyért ezúttal Wellinger (134m) és Lindvik (133m) csapott össze: a németek hátránya továbbra is csekély, kevesebb mint 4 pont volt. A lengyelektől (Kubacki 133m) úgy tűnt most már senki és semmi nem veheti el a győzelmet.

zako_team9

Gyakorlatilag csak annyi kérdés maradt a végére, hogy vajon Norvégia vagy Németország lesz-e a második, ám végül egészen izgalmasra sikeredett az utolsó csoport. Mivel Peter Prevc (133,5m) elvesztette egyensúlyát a landolás közben és bukott, a japánok (Junshiro Kobayashi 130m) végül az ötödik helyen fejezték be a versenyt. Az osztrákok (Kraft 131,5m) elégedettek lehetnek, hiszen a szezon három legjobb csapata mögött magabiztosan zártak a negyedik helyen, noha még mindig sokat kell fejlődniük ahhoz, hogy harcban legyenek az érmekért. A folyamatos csatározásokban a norvégok végül (Stjernen 129,5m) alulmaradtak a németekkel szemben (Freitag 137m).

A lengyelek számára egy biztonsági ugrás is bőven elég lett volna a verseny megnyeréséhez, ám tudhatjuk, hogy Kamil Stoch nem szívesen éri be a minimummal, pláne nem otthon. A Négysánc idei győztese egy új sáncrekorddal (141,5m) ajándékozta meg a mélyen tisztelt hazai publikumot, amely így nemcsak ezt, de a lengyel csapat magabiztos győzelmét is ünnepelhette Zakopanéban.

Végeredmény

Hely Csapat Pontszám
1. Lengyelország 1092.0
2. Németország 1067.3
3. Norvégia 1055.2
4. Ausztria 986.8
5. Japán 954.4
6. Szlovénia 953.0
7. Svájc 873.8
8. Csehország 848.9

Részletes végeredmény

Nemzetek kupája

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s