Nincs ellenszer az északiak ellen sírepülésben: Norvégia a világbajnok

Toronymagas esélyesként várhatta a norvég csapat a mai csapatversenyt az oberstdorfi sírepülő világbajnokságon, ahol végül dominálva, játszi könnyedséggel szerezték meg az aranyérmet. A második helyért már ennél nagyobb volt a csata, de végül a szlovének nyakába került az ezüstérem, míg Lengyelország, a hazai csapatot megverve, bronzérmes lett.

A világbajnokság szokás szerint a csapatversennyel zárult, ahol ezúttal 8 csapat szállt harcba az érmekért – sajnos a japán csapat részvétele nélkül –, így mindkét sorozatban 32-32 repülést láthattunk. A verseny előtt messze a norvégokat kiáltották ki a legnagyobb favoritoknak, ami nem csoda, hisz a tegnapi egyéni versenyen is remekül szerepeltek és a szezon eddigi összes csapatversenyét is megnyerték. A kérdés tehát ezúttal is az volt, hogy lesz-e végre valaki, aki letaszítja őket a trónról.

Noha a szlovének és a lengyelek, Jernej Damjan (212m) és Piotr Zyla (212,5m) révén remekül bekezdtek, úgy tűnt a norvégok és a németek ellen ez kevés lesz. A hazaiak közül Andreas Wellinger ugrott elsőként, ő 226 méterig jutott, amivel feladta a leckét Robert Johanssonnak, akinek 219,5 méteres ugrása kevésnek bizonyult.

Míg ez a négy csapat végig harcban maradt egymással, addig az osztrákok nagyon hamar búcsúztak az éremesélyektől. Az első csoportban Clemens Aigner K-pontos ugrását követően már 22 ponttal voltak lemaradva a vezető németektől, ám ez a hátrány csak tovább nőtt a második csoportban, mivel Manuel Poppinger (194,5m) 200 méterig sem jutott el.

A fennmaradó négy, még éremért harcban lévő csapat közül három úgy tűnt nagy csatát fog vívni egymással. A második csoportban Anze Semenic 207,5 métert, Stefan Hula 206 métert, Stephan Leyhe 200 métert jegyzett, ám ezen mindig ugrások eltörpültek a Andreas Stjernen teljesítménye mellett, aki 231 méterig szállt. Stjernen ezzel a csodás repüléssel megalapozta a norvégok előnyét, akik így megelőzve a visszaeső németeket, már majdnem 23 ponttal vezették a sorozatot.

wm_ob_team7

Az már két ugró után is világossá vált, hogy a sógorok elszálltak, ám Michael Hayböck 187 méteres ugrása után már az utolsó reményfoszlány is elhagyta a sógorokat. Markus Eisenbichler (200m) és Dawid Kubacki (204,5m) sem ugrott kiemelkedően jót az első sorozatban, ami lehetőséget adott a szlovéneknek, hogy kicsit meglépjenek az üldözőktől. Domen Prevc 214 méteres ugrása ehhez nagyban hozzájárult, hisz a fiatal versenyzőnek hála csapata megerősítette második helyét. Bár Johann André Forfang is „csak” 214 méterig jutott, a norvég vezetés továbbra sem volt kérdés.

Az utolsó csoportban Kamil Stoch (209,5m) és Richard Freitag vívott nagy csatát egymással, Freitag Leyhe és Eisenbichler gyengébb teljesítményét követően 221,5 méterével próbálta javítani a németek helyzetet, amivel végül, ha csak 4 tizeddel is, de sikerült megelőzniük a lengyeleket, így a dobogón zárták az első sorozatot. A szlovének továbbra is őrizték második helyüket, még úgyis, hogy Peter Prevc 7,5 méterrel rövidebb ugrott, mint Stoch. A vezető norvégok pedig újdonsült világbajnokuknak hála tovább növelték előnyüket a versenyben, Daniel André Tande 224 méteres repülése után a norvég csapat több mint 40 ponttal verte a mezőnyt, míg Ausztria Stefan Kraft (200m) ugrása után is csak az 5. helyen kullogott.

Az első sorozat eredménye

wm_ob_team8

A fináléra még azért maradt néhány kérdés, hiszen a második helyen álló szlovének mindössze 11 ponttal álltak a német és lengyel csapat előtt, így komoly csata volt kilátásban az érmekért. Jernej Damjan komoly szerepet vállalt ezen kérdés eldöntésében, hiszen a remek formában lévő szlovén 220 méteres ugrása messze felülmúlta Piotr Zyla 204 és Andreas Wellinger 212 méterét. A szlovén csapat így egyre nyugodtabb lehetett afelől, hogy megszerzi az ezüstérmet, de nem kellett izgulniuk a norvégoknak sem, akik közül Johansson (218m) a második sorozatban is bőven 200 méter fölé ugrott.

Damjan mellett Anze Semenic is kiemelkedően szerepelt, a csoport leghosszabb ugrását tudva magáénak (220,5m) komolyan hozzátett a szlovének teljesítményéhez, míg Stephan Leyhe némileg csalódást okozva jóval 200 méter alatt tette le a léceket (186,5m), amivel messze elmaradt Stefan Hula 210 méterétől. Ezzel a németek is végleg kiszálltak az érdembeli csatározásokból. Eközben a norvégoknak Andreas Stjernen révén még egy 208 méteres repülés is elég volt ahhoz, hogy megtartsák előnyüket az élen.

Két sorozattal a vége előtt már nem maradt túl sok kérdés. Hiába ugrott Eisenbichler 210,5 méterig ez kevés volt ahhoz, hogy a németek bármennyit is leküzdjenek hátrányukból, hiszen Kubacki 221,5 méterig repült. Domen Prevc (216m) és Johann André Forfang (217m) mindketten magabiztosan ugrottak, így aligha maradt izgulnivaló az utolsó csoportra. A lengyelek és a németek közötti 22 pontos különbséggel már Freitag (216,5m) sem tudott mit kezdeni, így Kamil Stoch biztonsági 204 métere is elég volt ahhoz, hogy a lengyel csapat a sport története során először szerezzen csapatban érmet a sírepülő világbajnokságon. Peter Prevc (193m) sem ugrott kiválóan másodjára, de ez már mit sem számított a végén: Szlovénia 23,7 ponttal verte a lengyeleket. Az oberstdorfi világbajnokság Daniel André Tande 202,5 méteres ugrásával ért véget, ami hivatalossá tette azt, amit gyakorlatilag már az első ugrások után is érezni lehetett: Norvégia világbajnok lett, ezzel a norvég csapat mindent vitt Oberstdorfban.

wm_ob_team6

Végeredmény

Hely Csapat Pontszám
1. Norvégia 1662.2
2. Szlovénia 1615.8
3. Lengyelország 1592.1
4. Németország 1581.2
5. Ausztria 1488.8
6. Svájc 1350.6
7. Oroszország 1283.2
8. Finnország 1262.2

Részletes eredmények

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s