Cortina: Goggia hazai lejtőn is győzni tudott, Mancuso utoljára síelt

Sofia Goggia egy héten belül már második lesikló győzemét aratta Cortinán! Az olasz lány ezzel hazai közönség előtt a szakági rangsor vezetsését is átvette. A dobogóra ezúttal nem két honfitársa, hanem két amerikai állhatott fel: Lindsey Vonn a pálya nagy részében ostromolta a vezető helyet, azonban két jelentős hibát vétett, míg a harmadik helyre a hétvégén ismét gyors számokban versenyző Mikaela Shiffrin ért be. A szakági éllovas Tina Weirather mindössze 19. lett. A versenyen láthattuk Julia Mancuso búcsúmenetét is.

A női mezőny a festői Cortina d’Ampezzóba érkezett. Az 1956-os téli olimpia, és a 2021-es alpesi sí világbajnokság helyszíne a múlt heti enyhébb alpesi idő után újra teljes téli pompájában mutatkozott. Szerencsére a hölgyek a kristálytiszta időben a teljes pályát megsíelhették. A pénteki verseny eredetileg nem szerepelt a naptárban, az a decemberi Val d’Isére-i verseny pótlásaként került a hétvége programjába. Az olasz helyszín egyébként is évek óta a FIS Jolly Jokere, ha elmaradt versenyek pótlásáról van szó.

A pályát Christine Scheyer síelhette volna meg elsőként, de az osztrák lány néhány kanyar után lényegében oldalra borult, de szerencsére az idegességen kívül más baja nem esett. Így Jasmine Fluryra (15.) várt a feladat, hogy elsőként célba érjen, mente azonban hibáktól tarkított volt. Újabb svájci következett, azonban Michelle Gisin a kiesők táborához csatlakozott egy kaputévesztés miatt, majd ugyanott hibázott Frederica Brignone is.

Sofia Goggia feierte in Cortina d'Ampezzo ihren vierten Weltcupsieg (© KEYSTONE/AP/GABRIELE FACCIOTTI)

Nadia Fanchini (17.) személyében végre ismét egy olyan versenyző érkezett, aki eljutott a festői dolomitcsúcsok közti Schuss nevű részre, azonban itt vétett jókora hibája miatt nem tudott élre állni. Nem volt meg ez a hiba Nicole Schmidhofernél (5.), aki jelentős rontás nélül, precíz sízéssel teljesítette a pályát. Ezt az időt azonban gyorsan a múltnak adta át a múlt heti győztes Sofia Goggia (1.). Az olasz hatalmas tempója mellett pár kövér kapuvételt is megengedhetett magának, a pálya középső szakaszát viszont olyan tökéletesen síelte, ami a későbbi győzelmének kulcsa is volt. Stacey Cook (20.) az előzőekkel szemben nem volt sem elég magabiztos, sem elég gyors.

Cornelia Hütter (16.) jó kezdés után esett vissza, majd érkezett Mikaela Shiffrin. Bár Goggia vezető helyére sokáig nem volt veszélyes, így is rendkívül precíz, gyönyörűen húzott íveket láthattunk tőle (3.). Stephanie Veniertől (8.) egy meglehetősen hullámzó menetet láthattunk – szektoronként váltakozva hol jobb, hol rosszabb volt Goggiánál, összességében viszont ez már az aktuális dobogóra sem volt elég. A fogadóirodák bizakodtak Jacqueline Wilesban (7.) kitűnő edzéseredményei miatt, de eszeveszett tempója mellé nem fértek bele a méretes fékezések, ha azt korrigálja, holnap akár a dobogóért is harcba szállhat.

A nap leginkább várt menete, Lindsey Vonné következett. Az amerikai lány elképesztő tempóval kezdett, de a pálya közepén egy kisebb hiba után eladta előnye nagy részét, majd egy kiesésközeli szituációban mentett egy lábon, ami miatt épp csak be tudta venni a következő kaput. Szinte biztos, hogy ez került az első helyébe (2.). Ragnhild Movinckel (6.) egy korrekt menettel ért célba. A szakági éllovas Tina Weirather (19.) léceit nagyon elvaxolhatták a verseny előtt, ugyanis a nap egyik leggyengébb menetét láthattuk tőle, holott látható hibát nem igazán vétett.

Tina Weirather fényképe.

Johanna Schnarf (10.) rendkívül jól kezdett, és sokáig dobogós reményei is lehettek, de egy hiba miatt jelentős tempót vesztett, ez pedig az időeredményen is nyomot hagyott. Anna Veith (13.) ezúttal egy elég biztonsági versenyt mutatott csak, ahogy Laurenne Ross (17.) sem volt veszélyes az élmezőnyre. Lara Gut (4.) rendkívül jól kezdett, és ebbe még egy-két kövérebb kanyar is belefért, de végül éppen elmaradt Miakela Shiffrin dobogós idejétől. A legjobb húszas csoportot Ramona Sibenhofer (12.) visszafogott sízéssel zárta.

Lara Gut fährt beim Super-G in Cortina d'Ampezzo auf den vierten Platz. (© Bild: Keystone)

A szakági világranglista 21. és 30. pozíció közt helyet foglaló sízők következtek a reklámszünet után. Közülük Alice McKennis (11.) sízése volt az egyik legerősebb, nem sokkal maradt le a legjobb tízről. Verena Stuffer (14.) szenzációsan kezdett és egy darabig úgy tűnt, talán a dobogót is elcsípheti, de a pálya második felében jelentősen visszaesett. A tízes csoport legnagyobb sízését Kira Weidle (9.) mutatta be, aki stabil jó teljesítménnyel fért be a top10-be. A múlt hétvége legnagyobb meglepetése, Tiffany Gauthier (24.) ezúttal viszont nem tudott újabb szenzációt bemutatni.

Harmincon túli rajtszámmal már a legjobb húszba sem tudott beférni senki. Pontot szerzett Ramone Miradoli (26.), Denise Feierabend (28.), Nicol Delago (25.) és Laura Gauche (27.)

Julia Mancuso

A verseny egyik legkülönlegesebb pillanata a harmincegyes rajtszámmal érkező versenyzőhöz fűződik: Julia Mancuso élete utolsó versenyén állt rajthoz. A startházban rajtszámát ledobva köszönt a kamerának. Az amerikai válogatott Captain Marvel-re utaló síruhához passzoló piros palásttal versenyzett; tempója alapján inkább egy utolsó örömsízést mutatott be. A hivatalos eredmény alapján egyébként az utolsó, 41. helyen végzett, 18 másodperces hártánnyal. A célban szinte a teljes addig leérkezett mezőny pezsgővel várta. Mancuso a jövőben az NBC munkatársa lesz. További sikereket kívánunk neki!

180119_Julia_Mancuso

Sofia Goggia szűk másfél éve állt először dobogón, azóta a mai győzelme a 4., egyben a 18. dobogója. Az olasz lány egy hete Bad Kleinkirchheimban aratta szezonbeli első győzelmét, ma pedig már duplázni tudott. Ezzel nem mellesleg átvette a szakági világkupa vezetését is a ma gyengélkedő Tina Weirathertől. Lindsey Vonn mai második helyével továbbra is 8 győzelemmel marad el Ingemar Stenmark örökrekordjától. Holnap egy tiszta menettel akár tovább is zárkózhat – bár ehhez minden bizonnyal Goggiának is lesz egy-két szava. Mikaela Shiffrin idei teljesítményére továbbra sincsenek szavak: a VK éllovasa idén harmadszor rajtolt el lesiklásban és harmadik alkalommal állt dobogóra. Valószínűleg olimpiai főpróbát tart a hétvégén a gyors számokhoz.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Sofia Goggia (ITA) 1:36,45
2. Lindsey Vonn (USA) +0,47
3. Mikaela Shiffrin (USA) +0,84
4. Lara Gut (SUI) +0,93
5. Nicole Schmidhofer (AUT) +0,99
6. Ragnhild Mowinckel (NOR) +1,09
7. Jacqueline Wiles (USA) +1,13
8. Stephanie Venier (AUT) +1,25

Lesikló szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. S. Goggia Olaszország 269
2. M. Shiffrin Egyesült Államok 220
3. C. Hütter Ausztria 183
4. T. Weirather Liechtenstein 182
5. M. Gisin Svájc 132
6. L. Gut Svájc 119
7. F. Brignone Németország 116
8. L. Vonn Egyesült Államok 106

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Shiffrin Egyesült Államok 1441
2. S. Goggia Olaszország 570
3. W. Holdener Svájc 560
4. P. Vlhová Szlovákia 554
5. V. Rebensburg Németország 534
6. F. Hansdotter Svédország 499
7. T. Weirather Liechtenstein 476
8. F. Brignone Olaszország 466

Folytatás holnap egy újabb, a már év elején is ide tervezett, lesiklással!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s