Az óriás eltántoríthatatlan: Svindal győzelemmel tért vissza Kitzbühelbe

Két éve hatalmasat esett, ma pedig győzelemmel tért vissza a rettegett Steifre. Fél másodperccel utasította maga mögé honfitársát, Kjeilt Jansrudot a szakági pontversenyt vezető Aksel Lund Svindal. A különleges nyomvonalon megrendezett Szuper-G dobogójára felfért egy osztrák is, Matthias Mayer lehető legkisebb különbséggel lökte le a hazai dobogóról Hannes Reicheltet.


Szeszélyes januárral köszöntött be az új esztendő Európára, a durva fagyoktól az enyhébb napokig, a teljes csapadékhiánytól a hózáporokig minden előfordult az elmúlt hetekben. Sajnos ez Kitzbühelben sem alakult másként. Bár az előzetes FIS- kontroll pozitív eredményt mutatott ki, a héten ráncolhatták homlokukat az osztrák szervezők. A hőmérő gyakorta átlépte a fagypontot, tetejében nagy mennyiségű hó érkezett a helyszínre, minek következtében edzést is kellett törölni.

timthumb (1).jpg

Ennek folyományaként az illetékesek úgy döntöttek, hogy a lejtő károsodását megelőzendő szokatlan nyomvonalon tartják meg a pénteki Szuper-G-t. A starthelyet nagyjából a lesikló rajthoz igazították, a pálya vége pedig a hírhedt Hausbergkante környékén volt. Ilyen se volt még, több indulót alaposan megleptek az új fejlemények, igaz, a lista eleje a papírformát idézte.

Három Szuper-G-n három különböző győztest avattak idén, sorrendben Jansrud, Kriechmayr és Ferstl állt a dobogó tetejére eddig. Ma megszületett a negyedik.

Val Gardena győztese, Josef Ferstl (18.) stílusához kevésbé passzolt az inkább lassú lesiklásra hajazó pálya, bár tüsténkedett becsülettel, a nagy eredmény ezúttal elmaradt. Mauro Caviezel vélhetően simán felülmúlta volna a német menetét, ha nincs egy kaputévesztés a pálya egy ártatlannak tűnő részén. Dominik Paris (16.) szintúgy kényelmetlenül érezte magát a mai nyomvonalon. A Lärchenschuss nevű ugrató után valamicskét erőre kapott, de a pár századnyi előny sok jóval nem kecsegtetett.

timthumb

S valóban, Adrien Théaux (5.) magától értetődő módon állt élre. Nagyszerű tempóval nyitott a francia, az alpesi útnál különösen gyorsnak bizonyult, s minthogy a valóban Szuper-G-re tűzött területet is jól oldotta meg, benne volt a pakliban egy dobogó is. Az élmezőny legidősebb tagja nagyot villantott, Hannes Reichelt (4.) gyönyörűen síelt a nehéz szakaszon, s az átcsúszó részen sem lehetett panasz tempójára. Az utolsó, technikás részen ugyan akadtak problémái, de sebességét jól meg tudta őrizni. Bizonytalanságain egy dobogó ment el.

Boštjan Kline (20.) korrekt tempóban, de az ideális ívektől nagyon messze teljesítette a pályát. Senkit nem előzött meg. Kjetil Jansrud (2.) eléggé hektikus idényt fut, ma speciel a szebbik arcát mutatta. Precíz menetet síelt, végig adok-kapok zajlott századok terén Reichelttel, az a hétszázadnyi különbség a pálya végi impozáns kapuvétellel valósulhatott meg.

A pálya elején elélezett a léce, de utána se találta igazán a ritmust Dustin Cook (21.). Aleksander Åmodt Kilde (12.) versenye a Steilhangon ment el. Hatalmasat fékezett ott, minek következtében lassan tudta csak megsíelni a lankásabb szakaszt. A technikásabb szektorra már hiába állt helyre mozgása. Beat Feuz (8.) meglepő módon különösen a pálya eleji kritikus szakaszokon mutatkozott bizonytalannak, a Lärchenschuss vidékén viszont sokat fogott a norvégon, végül kevéssel csusszant le a dobogóról. Mivel Max Franz gyomor- és légúti bántalmak miatt visszalépett a mai versenytől, a svájcival túl is voltunk az első tíz indulón.

Manuel Osborne-Paradis (25.) az elejétől fogva méterekkel alácsúszott az ideális ívnek, az akarásnak pedig további nyögés és egy felejthető produktum lett a vége. Vincent Kriechmayr (10.) sem javította a Hausbergkantéig felmászó osztrák közönség hangulatát, mert bár akadt pár egészen magasról vett kanyarja, ezt a formáját nem tudta következetesen megtartani. Andreas Sander (8.) sízésében kevés hibát lehetett felfedezni, s minthogy ez kellő kockázatvállalással párosult, TOP-10-eredményével ő lett a nap legjobb németje.

Újabb klasszis teljesítménnyel rukkolt elő Aksel Lund Svindal (1.). A norvég óriás a kezdést kivéve végig honfitársa előtt volt, tökéletesen koordinált ugratók, végletekig húzott traverzek jellemezték menetét. Fél másodperccel vette át a vezetést Jansrudtól.

Túl gyors volt ez a pálya Alexis Pinturault (22.) számára, az alaposan megnyújtott jobbosban irtózatosan sok teret vesztett, ami fejben is kibillentette egyensúlyából. Svindal szájából esetleg még hárman ehették ki a sajtot. Peter Fill (7.) vállalható íveken, ám nem kellően magas sebességgel abszolválta a pályát. Christof Innerhofer (11.) volt olyan merész, hogy hat nappal wengeni esése után rajthoz állt a Streifen is. Ehhez mérten egész összeszedetten tette dolgát, már persze a maga szintjén. A vagányság persze nem hiányzott menetéből.

Mint idén megannyiszor, ma is Matthias Mayer (3.) bizonyult a legjobb osztrákok legjobbjának. A Mausefalle környékén még a csoda is benne lógott a levegőben, aztán ahogy ereszkedett lejjebb, úgy mindinkább a dobogó alja tűnt elérhetőbbnek. Végül egyetlenegy századdal befért Reichelt elé. Thomas Dreßen (15.) a kritikus részeken nem volt a helyzet magaslatán, ezúttal távolkerült az igazán előkelő helyezésektől.

Tapasztaltunk már meglepő fordulatot a kitzi Szuper-G-ken, úgyhogy nem dőlhettünk hátra, azzal együtt sem, hogy a látási viszonyok mintha továbbromlottak volna a második reklámszünet végeztével. Martin Čater (23.) pár mentésen kívül egyébbel nem tudta felhívni magára a figyelmet, s az osztrákok bánatára Romed Baumann (30.) sem lépett túl önmaga árnyékán, besorolt az aktuális sereghajtó pozícióba.

Andrew Weibrecht (24.) futama nem rejtegetett magában meglepetést, vagyis éppolyan vagányra sikeredett, mint általában. Egylábas kanyarvételek, kevés korrekt fordulás, a végére sebessége is odalett. Thomas Tumler (16.) inkább a középmezőnyt erősítette, aligha került ezzel közelebb az olimpiai induláshoz. A kezdeti kritikus részen csak nagy nehézségek árán sikerült átverekednie magát, s a folytatás sem alakult Thomas Biesemeyer (26.) szája íze szerint. Újabb svájci fiatal, biztató szektorokkal, de összességében középszerű menettel, Ralph Weber (19.) csúszása után egy francia örülhetett, Blaise Giezendanner (8.) bátor sízése alighanem felért egy Dél-Koreába szóló jeggyel. Eztán Adrian Smiseth Sejersted került volna sorra, a norvég egy csütörtöki esése után agyrázkódást kapott, így jobbnak látta, ha ma távol marad. Christian Walder (14.) inkább a jövő embere Ausztriában, ennek megfelelően a kelleténél jóval több távolságot síelt végig, a középmezőnynél többen nem reménykedhetett. A svájci lesiklás legnagyobb ígéreteként számon tartott Gilles Roulin (13.) ma sem vallott szégyent, élete első kitzbüheli versenyén megúszta másfél másodperccel a norvég óriással szemben.

Harmincon túlról csupán hárman szereztek pontot, ezzel szemben kiesőből nem volt hiány. A Caviezel-család bánatára Mauro után a tesó, Gino sem ért ma célba. Értesüléseink szerint sérülést senki nem szenvedett. (Christopher Neumayer ép bőrrel megúszta esését.) Kezdésként Mattia Casse (31-essel a 28.) verekedte magát a TOP-30-ba, őt jóval később két amerikai, Bryce Bennett (64-essel a 27.) és Wiley Maple (67-essel a 29.) követett a pontzónába. Idén először indult Világkupában az élete utolsó olimpiájára készülő egykori vb-érmes Jan Hudec (66-ossal az 54.), az egykoron kanadai, mostanság cseh színekben síelő sportolónak csupán egy szlovákot, egy lengyelt és egy bolíviai osztrákot sikerült megelőznie.

A futam részletes végeredménye

Harmincötödik győzelmét aratta a Világkupában, s már hatodszorra állt dobogóra idén Aksel Lund Svindal. Mindinkább úgy fest, visszatérhet a norvég dominancia a gyorsasági szakágakba, ehhez annyi kellene, hogy Kjetil Jansrud is stabilizálja majdan formáját. Negyvenhét dobogónál tart. Mathias Mayer pedig tizennyolcnál, tizedik TOP-10-helyezését gyűjtötte be idén.

Holnap a január egyik csúcspontja következik, a kitzbüheli lesiklás – reméljük, teljes lejtőn!

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Aksel Lund Svindal (NOR) 1:30,72
2. Kjetil Jansrud (NOR) +0,50
3. Matthias Mayer (AUT) +0,56
4. Hannes Reichelt (AUT) +0,57
5. Adrian Théaux (FRA) +0,70
6. Andreas Sander (GER) +0,83
7. Peter Fill (ITA) +0,92
8. Andreas Sander (GER) +1,13

Szuper-G szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. K. Jansrud Norvégia 260
2. A. L. Svindal Norvégia 214
3. V. Kriechmayr Ausztria 200
4. H. Reichelt Ausztria 186
5. M. Franz Ausztria 172
6. M. Mayer Ausztria 160
7. J. Ferstl Németország 157
8. A. A. Kilde Norvégia 154

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Hirscher Ausztria 974
2. H. Kristoffersen Norvégia 800
3. K. Jansrud Norvégia 639
4. A. L. Svindal Norvégia 634
5. A. Pinturault Franciaország 588
6. M. Mayer Ausztria 470
7. B. Feuz Svájc 456
8. A. Myhrer Svédország 385

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s