Wengent is bevette: Hirscher verhetetlensége tovább él szlalomban

Marcel Hirscher sikersorozata nem szakadt meg, így az eddig mumusnak számító Wengent is sikerült meghódítania. Az osztrákok klasszisa félelmetes formájára jellemző, hogy mindkét futamot ő nyerte, s hatalmas mentéseiből is rendre jól jött ki. A dobogósok névsora sem okozott meglepetést, Henrik Kristoffersennek bérelt jegye van a pódiumra, annak teteje tűnik elérhetetlennek; míg André Myhrer elsősorban rizikós első futamával érdemelte ki harmadik helyét. Ramon Zenhäusern révén egy negyedik hellyel vigasztalódtak a svájciak.


Kemény feladat előtt álltak a világ legjobb férfi szlalomosai, míg a pálya felső része jégfelülete jeges volt a javából, a második felére aztán jócskán puhult a helyzet. Ez irtózatosan nehéz vaxolási probléma is egyben.

Albert Doppelhofer, a németek trénere egészen trükkös nyomvonalat álmodott a lejtőre, 63 kaput tűzött, ebből 61 volt fordító.

Stefano Gross (12.) kisebb megingásokkal letudta menetét. Semmi egyéb jót nem lehet elmondani róla, eléggé visszafogottnak tűnt. André Myhrer (2.) ellenben igazi kamikaze módjára esett neki a pályának, a bő másfél másodperces fölény biztató helyezéssel kecsegtetett. Pláne, hogy az előző szlalomokon rendre dobogós Michael Matt (17.) sem rúgott labdába a svéd ellen. Igaz, a kétszeres világbajnok Mario Matt öccse több méretes rontás fejében ért csak célba. Manfred Mölgg (22.) enervált sízése szintén távolmaradt attól a szinttől, amit világszínvonalnak hívunk.

Myhrer menetének renoméja onnantól nőtt meg igazán, hogy Henrik Kristoffersen (3.) sem tudott mit kezdeni vele, azzal együtt sem, hogy szemre a tőle telhető maximális dinamikával síelte végig a Männlichen névre hallgató lejtőt.

Dave Ryding már a lejtő elején jelentős hátrányt gyűjtött össze, így hát a lankán igyekezett plusz sebességet gyűjteni, aminek megcsúszás lett a vége. Marcel Hirscher (1.) tökéletesen használta az íveket a pálya teljes egészében, a svéd legkegyetlenebb szektorában persze vesztett valamicskét, de a célban így is 35 százados előny díszelgett neve mellett.

Manuel Feller (5.) számos alkalommal került nehéz helyzetbe, amit egy-egy akrobatikus mozdulattal rendre megoldott. Mi több, dobogós reményeiről sem kellett lemondania. A svájciak jókorát csalódtak, a szűkebb értelemben is hazai havon síző Luca Ärni az ötödik kapunál fejezte be szereplését, nemes egyszerűséggel rálépett arra.

Alexis Pinturault (13.) óvatoskodós menetét látva pláne érthetetlen, miért mondott le egy valószínűsíthető kombinációs kristálygömbről pénteken. A francia becélozta a két másodpercet, Sebastian Foss-Solevåg (17.) ezt a különbséget is túlhaladta, a norvég látványos hibákat is elkövetett lejtmenet. Daniel Yule (8.) egy árnyalatnyival jobban teljesített, mert bár méretes elmaradást halmozott fel, legalább leért, s küzdött egyet a nézőiért.

Mattias Hargin harmadikként iratkozott fel a kiesők listájára, az egyik huppanót rosszul rugózta ki, minek egy lába közé vett kapu lett a vége. Változatlanul távol van sérülés előtti formájától Fritz Dopfer (35.) , 3 másodpercen túli elmaradásával a második futamért is izgulnia kellett. Ugyanott búcsúzott Alekszandr Horosilov, az orosz szlalomos harmadik kiesését produkálta idén, s minthogy emellett egy 19. és két 22. helyezés van csupán neve mellett, kimondható, tragikus idényt teljesít.

A reklámszünet után Julien Lizeroux (20.) küzdelmes menetével folytatódott a program, a veterán francia egy újabb TOP-10-en túl egyébben nem reménykedhetett. Marco Schwarz (7.) jobban ráérzett a pályára, a mezőnytől elhúzott első négyes mögötti sor élére állt. Jean-Baptiste Grange (14.) pattogós kezdését pár méretes késéssel hamar zárójelbe tette. Jonathan Nordbotten (16.) középszerű sízése után Christian Hirschbühl becsülettel megharcolt a pályával, a feléig ígéretes részidőket produkált, aztán a szokott letörésnél elvesztette egyensúlyát, s egy előreugrással intett jó eséllyel búcsút olimpiai álmainak.

A svájciak nagy bánatára újabb reménységük búcsúzott a versenytől, Loïc Meillard egy jó eséllyel 2 másodpercen belül időeredményt dobott el a lejtő legvégén elkövetett koncentrációs hiba folytán. Leif Kristian Nestvold-Haugen (4.) igazolta, képes ő nagyszerű szlalomra, ha minden klappol nála. A rőtszakállú norvég szűk 8 tizedet kapott csak Hirschertől, a dobogó alján tanyázó honfitárstól pedig nüánszok választották csak el.

A pénteki összetett műlesikló futamán nagyot alkotó Victor Muffat-Jeandet (10.) önbizalmát néhány megingása sem szegte, az őt követő Ramon Zenhäusern (6.) pedig végre mosolyt csalt a svájciak arcára. A nagytermetű síző alig rekedt másodpercen kívül. Linus Straßer (19.) inkább a hátsó traktust erősítette, Marc Digruber(11.)  pedig a kiváló osztrák csapatteljesítményt, negyedikként került a legjobb tíz közé. Juasza Naoki (30.) célba ért, ez már nála nagy szó ebben az idényben. Patrick Thaler búcsúzott a versenytől, ezzel együtt minden bizonnyal alacsony rajtszámától, az olimpiától és könnyen lehet, hogy karrierjétől is. Erik Read (31.) hátránya túllépte a három szekundumot, David Chodounsky legjobb amerikaiként szintén kiesett.

Mindösszesen 38 síző érte el a célvonalat, a második futamhoz pedig nem szabadott 3 másodpercnél többet kapni. Harmincon túlról Kristoffer Jakobsen (49-essel a 9.) eredménye szólt a legnagyobbat, a svéd ezzel bejelentkezett az olimpiai repülőjegyért is. Olasz részről Riccardo Tonetti (58-assal a 15.), a francia csapatból pedig Clement Noel (45-össel a 21.) mutatott be bravúrt. A svájciak örülhettek Sandro Simonet (48-assal a 24.) továbbjutásának, míg horvát részről ezúttal Elias Kolega (56-ossal a 27.) folytathatta. Népes számban zártak harminc közt tengerentúliak, a kanadai Phil Brown (38-assal a 23.), s két amerikai, a rég nem látott VK- dobogós Nolan Kasper (52-essel a 28.), valamint Mark Engel (36-ossal 29.) mellett Rjunoszuke Okosi (50-essel a 24.) továbbkerülése okozta a legnagyobb meglepetést. Mondanánk, hogy generációváltás történt a japánoknál, ha ő se lenne 1988-as születésű. (A decemberi japán nemzeti bajnokságot speciel még mindig Juasza nyerte meg nagy fölénnyel.)


Massimo Carca révén olasz tűzésű pálya és ragyogó időjárás várta a legjobb harmincat kora délután.

Nem kezdődött zökkenőmentesen a második futamok sora, Juasza lábai három kapuval a vége előtt álltak keresztbe, változatlanul képtelen célba érni VK- versenyen. Engel (26.) célba ért ugyan, de csak egy hosszadalmas hegymászást követően. Ennek megfelelően nem volt nehéz dolga Kaspernek (20.) , 22 másodperces időkülönbséggel állt a tabella élére. Közel sem állított fel verhetetlen időt, ezt már Kolega (21.) is igazolta, más kérdés, hogy a horvát a kelleténél több kaput vett az ideálistól távolabb. Sebaj, mestere, Ivica Kostelić azért örvendett teljesítményének.

Sebastian Holzmann (18.) nem igazán nem védett semmit, ennek megfelelően nagyon elverte az amerikait. Simonet lelkesedésből igyekezett megoldani a pályát. Valamicskét rápakolt hozott előnyére, a legvégén azonban késésbe került, ami kieséséhez vezetett. Január közepére feljegyezhettük az első japán pontszerzést a férfiaknál, Okosi (19.) pár igen mélyen vett kapu ellenére célba ért. Brown (22.) biztos vezetést dobott el, az erős túlzással célegyenesnek is nevezhető részen hasalt el. Apró mázli, viszonylag jó helyen tette, így legalább be tudott csordogálni a célba anélkül, hogy kizárták volna.

Manfred Mölgg (12.) megoldotta a kötelező házi feladatot, nagy fölénnyel élre állt, méghozzá egy egészen vállalható menettel. Ha figyelembe vettük, hogy alig 5 tized választotta el a délelőtti 8. helyezettől, még reménykedhetett egy jól csengő helyezésben. Wengen újfent megbüntette azt, aki túlzott hévvel esett neki. Noel (23.) is így járt, csak becsületből síelte végig a pályát. Öt aprócska század döntött Lizeroux (13.) kárára, a lassan 40 esztendős francia egy méretes késéssel bukta el a vezetést.

Linus Straßer (9.) bátor menete vállalhatóvá tette a németek napját, más kérdés, hogy nem melegíthette sokáig a listavezetőt megillető trónust. Nyoma sem volt délelőtti enervált sízésének, Michael Matt (6.) újfent idén tapasztalt éles formáját hozta. Fölényesen megvert minden tekintetben mindenkit, akit előtte láttunk. Nem mentek jól a középmezőny norvégjai, Foss-Solevåg (15.) nem igazán találta meg a pálya ritmusát, Nordbotten (27.) meg aztán pláne belegabalyodott a dolgokba. Véleményesen sportszerű módon kis gondolkodás után hegymászásba kezdett, s bő perces hátránnyal legurult a célba.

Szünet után visszaütött Tonetti (24.) kockázatvállalása, sokakkal együtt 108%-on kívül rekedt. Grange (16.) felejtős produktuma után Alexis Pinturault (8.) már megfelelőbb frekvenciával pörgött, igaz, Matt ellen sansztalan volt. Mint ahogy Stefano Gross (7.) is, a dél-tiroli már az első métereken eladta hozott előnyét, s bár a meredeken jó íveket talált, a végére ismét megnyílt az olló kettejük közt. Marc Digruber (10.) elkésett néhány kaput a meredeken végén, pechére ez ráült a lankán mért sebességére. Muffat-Jeandet (17.) váratlanul harmatos sízéssel jelentkezett, majd sajnálatos módon Jakobsen (25.) túlizgulta élete esélyét. A letöréshez érve ő is rontott, akkorát, hogy hegymászás lett a vége. Elvitte a lendület, mint megannyi sporttársát.

Yule (11.) a lejtő porhanyósabb szakaszán párszor nagyon mélyről kanyarodott, még az aktuális dobogótól is távolkerült. Schwarz (14.) egy alapvetően TOP-3-gyanús menetet rontott el egy pillanat törtrésze alatt elkövetett hibával. Kitért a belső síje, örült annak is, hogy megfogta. Ramon Zenhäusern (4.) jelképezte ma a reményt a svájciak szemszögéből. Igaz, már másodpercen túli hátrányból kezdett, de becsületére legyen mondva, igyekezte fokozni az iramot. Simán élre állt. Feller igazi kétesélyes futamot síelt, vagy átveszi a vezetést, vagy kiesik alapon. Ez utóbbi valósult meg, a lankás rész végén éppen csak rálépett a vertikálisra.

Leif Nestvold-Haugen (5.) végig veszélyeztette a svájci elsőségét, szépen pörgette lábait, talán a záró bújócskás szakaszon veszthette el a kellő tempót. Henrik Kristoffersen (2.) a lehető legszűkebb íven abszolválta a kanyarokat, a letörésnél elkövetett hiba sem jelentkezett az időkülönbségben. Uralta a pályát a norvég, de győzelemben nem gondolkodhatott reálisan. André Myhrert (3.) speciel gond nélkül maga mögé utasította, ám Marcel Hirscher (1.) ellen egy pillanatig nem volt esélye. Szokott módon végigszáguldta menetét, amikor mélyre került, s a kiesés réme fenyegette, abból is úgy fel tudott állni, hogy az előnyére forduljon. A vége 93 századnyi előny, délután sem tudta senki megelőzni.

A részletes statisztika

e3.png

Marcel Hirscher 53. győzelmét aratta a Világkupában, magyarán ha így halad, a hazai versenyeken beérheti, majd megelőzheti Hermann Maiert az örökranglista második helyén. A szakágit és az összetettet is vezeti meggyőző előnnyel. Wengen eddig mumusa volt, győznie nem sikerült, többször hibázott kulcspillanatokban. Henrik Kristoffersen 40. dobogóját ünnepelte, szlalomban idén valamennyi versenyen pódiumra állt, igaz, a győzelem eddig elkerülte. André Myhrer 26. dobogójánál tart.

Jövő hétvégén Kitzbühellel folytatódik a versenysorozat, a lesiklással és egy szlalommal.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Marcel Hirscher (AUT) 1:45,45
2. Henrik Kristoffersen (NOR) +0,93
3. André Myrer (SWE) +1,72
4. Ramon Zenhäusern (SUI) +1,81
5. Leif Kristian Nestvold-Haugen (NOR) +1,93
6. Michael Matt (AUT) +2,55
7. Stefano Gross (ITA) +3,09
8. Alexis Pinturault (FRA) +3,28

Szlalom szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Hirscher Ausztria 554
2. H. Kristoffersen Norvégia 435
2. M. Matt Ausztria 348
4. A. Myhrer Svédország 323
5. L. Ärni Svájc 229
6. S. Foss-Solevåg Norvégia 221
7. D. Yule Svájc 210
8. A. Pinturault Franciaország 190

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Hirscher Ausztria 974
2. H. Kristoffersen Norvégia 800
3. A. Pinturault Franciaország 579
4. K. Jansrud Norvégia 559
5. A. L. Svindal Norvégia 534
6. B. Feuz Svájc 416
7. M. Mayer Ausztria 410
8. A. Myhrer Svédország 385

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s