Piros-fehér-zöld nap Bad Kleinkirchheimben

The show must go on… Mi mást tehetnénk, úgy teszünk, mintha mi sem történt volna (na jó, ez úgysem megy), és áttekintjük, hogyan lobogott ma a piros-fehér-zöld lobogó Bad Kleinkirchheimben a női alpesi sí világkupa lesikló versenyén. Az olaszok ugyanis sporttörténelmet írtak, kisajátították a dobogót: Sofia Goggia már-már vonni magasságokban verte a mezőnyt, mögötte Federica Brignone és Nadia Fanchini végzett.

Nehéz szavakat találni Miklós Edit tegnapi balesete után. Odalett az olimpiai álom, mind Edit, mind a magyar alpesi síelés szemszögéből, a sors könyörtelensége érvényesült. Ezúton is kitartást kívánunk neki!

Visszatérve a mai futamra… A szabályoknak megfelelően sor került a kötelezően egy lesikló edzésre. A zömük óvatos duhajként viseltetett kora délelőtt. A legjobb időt Michelle Gisin érte el (hibás kapuvétellel), megelőzve Sofia Goggiát és Anna Veith-et.

Mindössze negyvenhét síző csatolt lécet a mai napon, Edit és az egészségi problémái miatt távolmaradó Elena Fanchini mellett Mikaela Shiffrin maradt távol a mai lesiklástól. Bármennyire is fura ezt leírni, de jelenleg Shiffrin vezette a szakági tabellát is. Inkább főbb számaira gyúr, megértjük, elvégre nyolc versenyt is kihagyhatna, oly hatalmas előnnyel rendelkezik összetettben.

A pályát beinjekciózták jéggel, az edzés után állítólag elégedettebben vélekedtek a körülményekről a lányok. Az erősödő köd miatt a versenyirányítás úgy döntött, a Szuper-G rajtjából indítja el a lányokat. Öt perc késéssel.

Christine Scheyer nyitotta a rapidlesiklást, alaposan megharcolt a szintegyenetlenségekkel. Célban jókat mosolygott, kétséges volt, minek szólt ez (29.). Teljesítményének, vagy hogy célba tudott érni… Inkább ez utóbbiról lehetett szó, Federica Brignone alaposan leértékelte idejét, több mint két másodperccel előzte meg az osztrákot (2.). Remek íveket húzott kiváló magabiztossággal, alaposan feladta a leckét a többieknek.

Cornelia Hütter túlzott magabiztossággal támadta be a pályát, amit egy méretes térvesztés követett. Térddel, vállal menteni tudott, de ez a hiba ráült futamának hátralévő részére: hatalmas különbséggel maradt el az olasztól (14.). Ramona Siebenhofer tisztább íveket húzott, mint bárki más annak előtte, ez egyértelműen a tempóhiányból fakadt, még Hüttertől is elmaradt a végére (16.).

180114goddzsa

Brignone házon belüli riválisa, Sofia Goggia következett, s megmutatta, ki itt az igazi lesikló menő. Kegyetlen sebességgel szelte át a pályát, mindezt brutális ívekkel tette. Ahol túlcsúszott, azt is javára fordította. Laza másodperccel adta át a múltnak honfitársnőjének idejét (1.).


Közben könnyed havazás komplikálta tovább a helyzetet, röpke kényszerszünetet követően rajtolhatott csak el Nicole Schmidhofer. Voltak bár biztató momentumai, az olaszok ellen neki sem volt egy pillanatig sem esélye (18.). Jó néhány kanyarban lecsúszott az ideális ívről a liechtensteini kedvenc, Tina Weirather lábait alaposan megtáncoltatta a huplis pálya. Befért a dobogó aljára, de mindez hatalmas hátránnyal valósulhatott meg (5.).

Michelle Gisin nem tudta megismételni kora délelőtti produkcióját, akár magabiztosságát, akár a levágott kanyart nézzük (6.). Magasabban jegyzet kollégáját, Lara Gutot így is maga mögé sikerült utasítania. Nem igazán tudott mit kezdeni a keresztsíző részekkel, méterekkel lecsúszott az ideálisnak vélt nyomvonalról (11.). A tabella aktuális állása elszomorító látványt nyújtott osztrák szemszögből, az utolsó négy pozíciót négy indulójuk sajátította ki magának. Breezy Johnson kozmetikázott egy picit ezen az áldatlan állapoton. Az ifjú amerikai már a pálya tetején kiszélesítette a pályát, túlhaladva a kék vonalat is (26.).

180114fankini

Kettős olasz vezetéssel fordultunk a második tízesre, s a reklámszünet után újabb két talján lány került sorra. Johanna Schnarf egyébként masszív sízésébe két kanyar rondított be. Ott úgy lecsúszott, hogy a mezőny hátsó részéhez csatlakozhatott csupán (24.). A hármas olasz dobogót Nadia Fanchini valósította meg. Érdemi hiba nélkül, tisztán teljesítette a nyomvonalat (3.). Stephanie Venier többszöri ívváltással abszolválta a nehezebb részeket, alaposan megküzdött tehát a lejtővel. Eredményesnek bizonyult, mert bár csupán az aktuális hatodik helyet sikerült megcsípnie, az olimpiai indulás tekintetében kulcsfontosságú feladatot megoldotta, nevezetesen megelőzte valamennyi honfitársát (9.). Corinne Suter felejthető menettel jelentkezett (12.).

Lindsey Vonn kacarászva, kézlegyintéssel fejezte be futamát. Ezen gesztusok kínjában születtek, elkövetett ugyanis minden létező hibát, amit csak lehetett. Méretes belefékezés, rossz ütemben vett kanyarok sora, elmérte az ugratót, s még a rugókat is rosszul rugózta ki. Bő három másodperc és utolsó előtti hely lett érte jutalma (27.).

180114kildó

Stacey Cook csak Vonn viszonylatában teljesített jól, néhány kanyart csak nagyon nyögvenyelősen sikerült bevennie (22.). A legjobb amerikai ma nem különösebben megtisztelő címe Laurenne Ross neve mellé került (13.). Ragnhild Mowinckel sem birkózott meg eredményesen a körülményekkel (28.).

Anna Veith maradt utolsó mentsvárként a hazaiak számára. A kihagyás után mindinkább meglátszik mozgásán a sok-sok megtett kilométer. Ma is előrelépett egy keveset stabilitásban, más kérdés, hogy a dobogós helyektől ezzel együtt jócskán elmaradt. A legjobb osztrák síző titulus ezen a napon nem akkora dicsőség, mint általában szokott lenni (8.).

A top-20 után közel sem ért véget a verseny, érdekes módon a pálya nem romlott a jósolható mértékben (vagy inkább nem volt honnan romlania?). A legnagyobb hátralévő durranásra sokat kellett várni. Kis híján tovaszállt ugyanis az olasz sporttörténelem, a 36-os rajtszámmal síelő Tiffany Gauthier megismételte tegnapi negyedik helyét. A francia lány kitörő magabiztossággal, vagánysággal száguldta végig a pályát. Egy apró megbillenésen múlt a szenzációsnak mondható dobogós hely. Valószínűleg nem jól memorizálta a pálya azon részét.

180114gotyié

Jasmine Flury már Vk-győztes is volt, ennek ellenére mostani 6. helye remek teljesítmény. Az olaszok valamit nagyon eltaláltak, ezt a 45-össel induló Marta Bassino 10. helye is aláhúzta. A franciák sem panaszkodhatnak, Romane Miradoli (15.), Laura Gauche (20.) és Jennifer Piot (25.) is 30-on túlról érkezett előkelő helyre. Ester Ledecká egy nagy hibával együtt is befért a 17. helyre; Alice McKennis (19.), Tamara Tippler (21.) és Priska Nufer (22.) pontocskái aligha jelentettek ekkora bravúrt. Michaela Wenig volt az utolsó, aki nevének megfelelően egy kevés pontot még magáénak mondhat (30.). Nagy előrelépés, hogy ma csak nyolc síelő esett ki, egyébként ezen a listán is az olaszoké az első hely: Verena Stuffer és Nicol Delago is lecsúszott az ívről.

180114dobogo

Sofia Goggia 79. Világkupa-versenyén 17. alkalommal állhatott a dobogóra, a győzelem ízét viszont csak 3. alkalommal érezheti. Ilyen fölénnyel pedig most először… A háziverseny rég zajlik közte és Federica Brignone között, utóbbi 163 verseny után 22 dobogónál jár. Nadia Fanchini 228. versenyén 13. alkalommal állhatott fel a pódiumra, időtlen idők után tért ide vissza. Altenmarkt-Zauchensee egyik áldozatának tehát most sikerült a nagy visszatérés – bezzeg a másiknak…

Csak hogy ne minden az olaszokról szóljon, azt azért nagyon csendben jegyezzük meg, hogy a szuper-G után immár a lesikló világkupa is Tina Weirather nevével kezdődik. Mérget azért ne vegyünk rá, hogy így is marad – a régi önmagát csak kereső Vonnal, Štuhec nélkül nincsen ura (vagyis hölgye) a gyors szakágaknak, kiszámíthatatlan folytatás vár ránk.

180114vájráter

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Sofia Goggia (ITA) 1:04,00
2. Federica Brignone (ITA) +1,10
3. Nadia Fanchini (ITA) +1,45
4. Tiffany Gauthier (FRA) +1,59
5. Tina Weirather (LIE) +1,74
6. Jasmine Flury (SUI) +1,85
6. Michelle Gisin (SUI) +1,85
8. Anna Veith (AUT) +2,03

Lesikló szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. T. Weirather Liechtenstein 170
2. S. Goggia Olaszország 169
3. C. Hütter Ausztria 168
4. M. Shiffrin Egyesült Államok 160
5. M. Gisin Svájc 132
6. V. Rebensburg Németország 116
7. F. Brignone Olaszország 80
8. S. Cook Egyesült Államok 73

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Shiffrin Egyesült Államok 1381
2. W. Holdener Svájc 560
3. P. Vlhová Szlovákia 554
4. V. Rebensburg Németország 534
5. F. Hansdotter Svédország 499
6. S. Goggia Olaszország 470
7. F.Brignone Olaszország 466
8. T. Weirather Liechtenstein 464

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s