Ötödik verseny az ötödik győztessel. Miklós Edit olimpiai álma szertefoszlott

Világkupa szinten vállalhatatlan hóviszonyok közt zajlott le a szezon ötödik szuperóriás-műlesiklása. Hiába volt minden igyekezet, Bad Kleinkirchheim nem tudta úgy fogadni a mezőnyt, ahogy az megillette őket. A Franz Klammerről elnevezett lejtő eleve férfiakra készült, a hóviszonyok áldatlan állapotát csak tovább fokozta a megterhelőre tűzött nyomvonal. A mezőny harmada nem ért célba, és sajnos áldozata is volt a napnak. Miklós Edit egy pálya végi rossz mozdulat következtében keresztszalagját szakította, a vb után az olimpiája is odaveszett. Ezek után jószerivel mellékes, de kiélezett versenyt hozott a Szuper-G, Federica Brignone vagánysága kamatozódott, s valahol örömteli Lara Gut második helye. Cornelia Hütter fért még fel a dobogóra, míg a szakágit vezető Weirather és Vonn a vert mezőnyben végzett.


Az osztrák szervezők hiába készülődtek nagy munkabírással és szakértelemmel, az időjárással nem lehet dacolni, a pálya állapota siralmasnak volt mondható. Ezt nem mi, hanem a sízők többsége jelezte. A csütörtöki lesikló edzést törölték, de tegnap sem jutottak tovább, mint egy röpke, szűk 40 másodperces futamig, amit a startállástól a Szuper-G-s rajthelyig húztak meg. A folytatásban elvileg a lejtő hátralévő részét síeltetnék meg az indulókkal.

Legyenek akármilyenek a körülmények, Sofia Goggia (10.) vagányságát nem lehet felülírni. Akadtak olyan szinten zaklatott szakaszok, melynek során hajszálon múlt bennmaradása. A végét viszont masszívan, magas tempóban sikerült megsíelnie.

Lindsey Vonn (9.) jó technikával, óvatosan, tetten érhető stabilitással síelte meg az olasz által elrontott szektorokat, méretes, soktizednyi előnyéből azonban alig maradt csak pár század a végére. Ő is rendszeresen lecsúszott az ideális ívről. Nemhiába, nekik jutott ma a kísérleti nyúl szerepe, az utánuk következők sokat tanultak hibáikból. Referenciapontként rögtön következhetett volna a szakág világbajnoknője, Nicole Schmidhofer azonban nagyon hamar kizúgott. Késve fordult az egyik kanyarra, esélye nem volt bevenni azt.

Laurenne Ross (29.) lécei nagy adagokban püfölték jobbra-balra a havat, márpedig ez az álmoskönyvek szerint nem szokott jelenteni sok jót. Valóban, az amerikai körülményeskedő stílusa két másodpercet jelentett a célvonalig.

Mint a pontverseny éllovasa megmutatta, ezen a lejtőn ma képtelenség hibátlanul lecsúszni. Jól kezdett Tina Weirather (7.), a második szektorban viszont túllépte nem egyszer a kék vonalat, így némi hátránnyal várta a záró szektort. Ott hozta az elvárható minimumot, vagyis kevéssel beférkőzött Vonn elé. Christine Scheyer (10.) menete szintúgy eklektikusra sikeredett: ott tartotta ki a tojástartást, mint korábban senki más, ugyanakkor több helyütt, így a célra fordítóban is mélyre került. Ez utóbbi miatt nemhogy a vezetést nem tudta átvenni, még Vonntól is kikapott.

Visszatért az a Lara Gut (2.), aki képes fityiszt mutatni a mezőnynek és a ramaty körülményeknek egyaránt! Klasszisokkal magasabb tartásban síelte meg a legkomplikáltabb részeket, íveit rajzolni lehetett volna, s tulajdonképp a legvégéig érdemi hiba nélkül letudta menetét. Történt ugyanis, hogy ráhajtott az egyik kapura, bal botját is otthagyta, igaz, onnantól sok már nem volt vissza, csupán néhány méter. Lényeg a lényeg, bő másodperccel oktatta riválisait.

Johanna Schnarf (12.) csak a svájci viszonylatában síelt jóval gyengébben, a korábbiakhoz mérten vállalható dinamikájú menettel jelentkezett. Eleve többet várhattunk Federica Brignonétól (1.), elvégre ő is olyasmi, mint Lara, egy jó értelemben vett szemtelen síző. Így is történt, mert bár nem volt mindenhol tiszta sízése, ahol igazán kellett, a legvégén bődületes tempóban bírt haladni. Ott fordította maga javára a helyzetet.

Remekül, mindenkinél erősebben kezdett Joana Hählen (16.), aztán következett egy durva megbillenés. Ki kellett lépnie a tojástartásból, egy jókora befékezés kíséretében. Onnantól egyre szétesőbben mozgott.

A hangulat alábbhagyott, az osztrákok azért még reménykedhettek, három ászuk még fenn várakozott a rajtállásban. Mint például Stephanie Venier (17.), más kérdés, hogy a fiatal specialista nem futott eddig jó évet, s ezt ma is igazolta. A lejtő kritikusabb részein rendre méterekkel az ideális nyomvonal alatt síelt keresztül. Generációváltást vizionáltak sokan a svájci csapaton belül, nos, ma Gut megmutatta, visszavenné a legjobb helvét hölgy szerepét a gyors számokban. Jasmine Flury (22.) sem rúgott labdába ellene, egyszerűen nem mert kellő tempót vállalni.

Cornelia Hütter (3.) jóval bátrabb volt nála, s bár akadt egy rossz súlypont-áthelyezése, mire ráment két további kanyarja, tempója végig masszív volt. Az első kettővel nem kelt versenyre, de a szakági pontverseny szempontjából legfontosabb feladatot, Weirather legyőzését megoldotta.

Váratlan személy veszélyeztette a dobogósokat, Tiffany Gauthier (4.) a pálya felénél még vezetett, aztán becsusszant néhány késve vett kapu, majd a legvégén egy kiadós mentés. A pódium elúszott, a liechtensteinit viszont ő is maga mögé utasította. Ragnhild Mowinckel (13.) biztató kezdés után hamar elvesztette a fonalat és az újabb kiemelkedő eredmény lehetőségét. Gyakorlatilag ugyanezt nyújtotta Michelle Gisin (14.) is, a svájci sem állt meg a két másodperces hátrányig. Gut ma kiemelkedett honfitársai közül.

A pályamunkások eközben akkurátusan locsolgatták jéghideg vízzel a célegyenesre fordítót, ott már erőteljesen kopóban volt a jégréteg. S hogy a hölgyek ne érezzék magukat komforthelyzetben, a lejtő felső részére leereszkedett egy enyhébb kiadású ködréteg. Jó darabig állt a verseny, így legalább ez tovaszállt.

Anna Veith (15.) ígéretes felső rész után nagyon mélyről teljesítette a traverzt, így ő sem úszta meg 2 másodpercen belül. Az egyik utolsó szalmaszálba kapaszkodott ma bele Nadia Fanchini (5.), már ami az olimpiai indulási jog megszerzését illeti. Jócskán hatékonyabban síelte ki a pályaegyenetlenségeket, minek hála másodpercen belül maradt, megelőzte többek közt Weirathert és Vonnt. Itt említjük meg, hogy nővére, Elena testében jóindulatú daganatot találtak, minek következtében kihagyja a szezon hátralévő részét, így az olimpiát is.

Tessa Worley (18.) nagyon lecsúszott a nyomvonalról, egyensúlyát is vesztve, de nem elég, hogy elkerülte a bukást, még pályán is tudott maradni. Nagy eredményt persze már nem tudott elérni. Corinne Suternek (19.) csupán momentumai voltak, a lejtő egészét nem síelte meg jobban közepesnél.

Újabb hosszabb kényszerszünet után olyan sízők kerültek sorra, akik papíron nem tartoztak a szakág elitjébe. Romane Miradoli (25.) óvatoskodása az utolsóelőtti pozíciót jelentette a számára. Nicol Delago irtózatosan bekezdett az olimpiáért, de nem bírta, hamar pályán kívül találta magát. Bődületes a konkurencia az osztrákoknál is, Tamara Tippler (6.) pedig még nehezebbé tette a szakági vezetés döntését, miután egy sor ászt megelőzve meg sem állt a hatodik helyig. Anna Hofer (20.) ellenben még távolabb került Pjongcsangtól, más kérdés, hogy fiatal kora miatt még jó néhány olimpiai ciklus benne lehet. Jacqueline Wiles (33.) több csúnya rontással kezdett, s később sem javult, még az addigi leggyengébbtől, Rosstól is kapott bő másodpercet. Ricarda Haaser (8.) alaposan nekirontott a pályának, s bár a későbbiekben bukott rendesen a romló pályán, negyedik osztrákként csatlakozott a TOP-10 mezőnyéhez. A legjobb harmincból kimagasló eredményt már nem láthattunk, Priska Nufer (28.) és Laura Gauche (21.) aránylag biztos lehetett pontjaiban, Alice McKennisnek (31.) és Ramona Siebenhofernek (32.) már jobban kellett izgulnia ugyanezért.

A pálya bizonyos részein drasztikus mértékben roncsolódott a jég-hófelület, ennek megfelelően egymást érték a kiesések. Harmincon túl csupán nyolcan értek célba a huszonháromból, a többségük meg sem állt a pontszerzésig. Breezy Johnson (43-assal a 26.), Jennifer Piot (44-essel a 23.), Verena Stuffer (45-össel a 30.), Ester Ledecká (46-ossal a 24.) és a svéd Lisa Hörnblad (48-assal 27.) került a pontzónába.

Az élvonalbeli szinthez méltatatlan körülmények közt végig ott rezgett a léc, no meg a sérülés réme. Sajnos ez be is következett, mégpedig a magyar indulónál.

Az 50-es rajtszámmal érkezett Miklós Edit, a pontszerzésre a szektoridők fényében aligha lett volna esélye, ő azonban szokásához híven a legvégsőkig harcolt. A célegyenesre fordító jobbos kapunál, aminek környékét többször javítgatták a helyi erők, valami történhetett Edit térdével. Láthatóan kiállt a tojástartásból, átdeformálódott arca, az utolsó kaput már ki is hagyta. A célba érkezéskor hátraesett, beütötte fejét, magatehetetlenül pörgött, egy darabig nem mozdult. Észhez tért, látható fájdalmak közepette mentőhelikopterrel a közeli kórházba.

Az első vizsgálati eredmények térdszalag-sérülést mutattak ki. A hivatalos diagnózis még várat magára. Amennyiben „csak” a belső szalag sérült, elkerülhető lenne a műtét, a keresztszalag baja esetén viszont muszáj kés alá feküdnie. Az eset szinte pontosan egy évvel azután történt, hogy tavaly Zauchensee-n mindkét lábát érintően súlyos sérülést szenvedett. Akkor búcsút inthetett vb-s álmainak, most pedig az olimpiai indulásába került ez a baleset. A magyar ötkarikás küldöttséget nagy vérveszteség érte.

 A futam statisztikája

DTbSI_EWsAAfD0c

Hetedik alkalommal győzött a Világkupában Federica Brignone, ebből a másodikat Szuper-G-ben. Az előző siker az andorrai Soldeuhoz kötődött, az egy igazi időjárás szeszélyei által uralt, mázlis futam volt a részéről, erre maximálisan rászolgált. 44. dobogójánál tart Lara Gut, idén ez még csak a második, Lake Louise-ban ugyancsak a második helyen végzett legerősebb számában. Tucatnyi pódium áll Cornelia Hütter neve mellett, a tavalyelőtti szezonzárón végzett TOP-3-ban legutóbb Szuper-G-ben.

A tervek szerint holnap 9 órakor rendezik meg a lesikló edzés második felvonását, a Szuper-G-s rajttól a lejtő végéig. Ha ez megvalósul, akkor a pálya teljes hosszában sor kerülhet a lesiklásra. Ellenkező esetben vélhetően újabb Szuper-G kerül megrendezésre.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Federica Brignone (ITA) 1:09,80
2. Lara Gut (SUI) +0,18
3. Cornelia Hütter (AUT) +0,46
4. Tiffany Gauthier (FRA) +0,89
5. Nadia Fanchini (ITA) +0,98
6. Tamara Tippler (AUT) +1,10
7. Tina Weirather (LIE) +1,24
8. Ricarda Haaser (AUT) +1,35

Szuper-G szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. T. Weirather Liechtenstein 276
2. L. Gut Svájc 239
3. F. Brignone Olaszország 201
4. S. Goggia Olaszország 195
5. M. Gisin Svájc 187
6. A. Veith Ausztria 177
7. R. Mowinckel Norvégia 162
7. N. Schmidhofer Ausztria 162

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Shiffrin Egyesült Államok 1381
2. W. Holdener Svájc 560
3. P. Vlhová Szlovákia 554
4. V. Rebensburg Németország 534
5. F. Hansdotter Svédország 499
6. T. Worley Franciaország 429
7. T. Weirather Liechtenstein 419
8. M. Gisin Svájc 400

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s