Muffat-Jeandet óriás helyett végül kombinációban győzött először

Ugyan Pinturault távol maradt a versenytől, mégis francia győzelem született a wengeni alpesi összetettben. Victor-Muffat Jeandet karrierje első világkupa győzelmét aratta, mögötte pedig nem kis szenzációként egy orosz, Pavel Trikhichev végzett a második helyen. A dobogó legalsó fokára a mai nap legjobbként végző lesikló, Peter Fill állhatott fel, aki ezzel a szakági kis kristálygömböt is megszerezte.

Az alpesi összetett jelenlegi ázsiójáról és gyászos jövőjéről már sok bejegyzésben sokat értekeztünk, így ezzel most fecsérelnénk a sorokat a wengeni alpesi összetett kapcsán. Csak annyit érdemes idekötni, hogy a szezon második kombinációs versenyéhez érkeztünk, mai egyben az utolsó is, így szakági győztest is avathattunk ma. A győzelem alacsonyabb presztízsét jelzi az is, hogy a szakágat a korábbi specialista Ivica Kostelić formahanyatlása óta a világkupában toronymagasan uraló Alexis Pinturault lényegében egy biztos győzelmet és egy kristálygömböt dobott el azzal, hogy már hét elején bejelentette, nem áll rajthoz, csak a vasárnapi műlesikláson. A francia döntését azzal indokolta, hogy a verseny és az azt megelőző két edzés túl sokat erőt vesz el tőle a szezon hátralévő részéből. Így inkább a Schladming melletti Reiteralmon tesztelt szlalomléceket.

Flugshow an den 88. Lauberhornrennen

A mezőny az alpesi összetett lesiklását a legendás Hundschopf ugrató előtt alig pár méterrel felállított rajtból kezdhette meg. Bár az elmúlt két hét időjárása nem járt épp a téli sportok szerelmeseinek kedvében, a szervezők és a pályamunkálatokban segítő svájci katonák jü munkát végeztek, és a kissé puhább havon is viszonylag fair első futamot láthattunk. A pályát elsőként megsíelő Peter Filltől (4.) nagyszerű viszonyítási pontot kaptunk a későbbi sízők teljesítményét illetően. Az olasz pedig remek lesiklással kezdte meg a délelőttöt. A hazaiak közül elsőként Mauro Caviezel (14.) érkezett, azonban azt már érezhettük, hogy neki ennél valamivel több kellett volna egy esetleges délutáni dobogóhoz.

A győzelem egyik legnagyobb esélyese előzetesen Luca Ärni (20.) volt, aki talán még a várakozásokat is túlszárnyalta egy tőle igen magabiztos lesiklással, és két másodpercen belül tudott maradni Fillhez képest is. Aleksander Åmodt Kilde (6.) és Matthias Mayer (8.) két viszonylag technikásabb gyorsszám menő, így ők egy jó lesiklással a győzelemben is reménykedhettek volna. A norvég azonban összességében nem volt elég agresszív ma, míg az osztrák egy nagyobb hiba után próbálta menteni a menthetőt. Justin Murisiser (24.) több (kombi-)szlalomossal egyetemben ma szintén jobb lesikló énjével tudott előrukkolni és három másodpercen belül tudott maradni a délelőtti végelszámolásnál.

Peter Fill rast beim Weltcup in Wengen die Piste hinunter.

Nemsoká Dominik Paris (3.) érkezett és egy nagyon magabiztos sízéssel pályázott a futam első helyére, talán a Zielsprung előtti hibát sajnálhatja ma. Ha azt holnap orvosolni tudja, jó esélye lehet, hogy életében először Wengenben is dobodóra állhasson. Gyors- után technikai síző, ezúttal Mermillod-Blondin (26.) érkezett, majd nem sokkla később honfitársa, Muffat-Jeandet (27.). Mindkét francia képességeihez mérten kiváló eredményt tudhatott maga mellett, előbbi azzal együtt is, hogy a Hundschopf ugratón komoly mentéseket mutatott be a levegőben.

Kjetil Jansrud (7.) kissé visszafogottabban síelt, amit az is jelez, hogy a futamgyőztestől végül másodpercen túli hátrányt szedett össze, hasonló időt futott Marc Gisin (9.) is, azonban a svájcitól ez már egy komolyabb villanás, az utóbbi idők teljesítményét nézve. A legjobb húszas csoportját Vincent Kriechmayr (1.) zárta, az osztrák pedig fenomenális sízéssel, toronymagasan vette át a vezetést az addigi éllovas Dominik Paristól. Kriechmayr nagyszerű kimeneti sebességgel rendelkezett a kritikus Kernen-S után, majd sebességét kamatoztatta a számára kedvező, ún. szuper-G szakaszon is, ahol tovább tudta növelni eredményét. Ha holnap a teljes pályán is meg tudja ismételni ezt a teljesítményt, akkor akár a Lauberhornrennen győztesévé is válhat. A második helyet végül 31-essel Hannes Reichelt (2.) szerezte meg, ő azonban hamar jelezte, nem áll oda a második futam rajtjához, mindössze a holnapi lesiklásra edzett éles körülmények közt.

Skirennfahrer Thomas Dreßen bei der Abfahrt in Wengen (Schweiz).

A második futamra megérkezett a lesiklás alatt még csak távoli kameraképeken látható köd, ami nehezítette a versenyzők dolgát. Bár Frederic Berthold (16.) síelhetett először a pályán, de a szűz pálya előnyét elsőként Pavel Trikhichev (2.) használhatta ki egy igencsak támadó szellemű sízéssel. A hazai Stefan Rogentin sokáig jól állt, majd egy kaputévesztés után a egyenesen a célba síelt, így versenyen kívül három kaput is átugratott egy letörés után, hatalmas ovációt váltva ki a közönségből.

Victor Muffat-Jeandet

A pályát francia edző tűzte, és egyből a kedvezményezettek következtek: Vicotr Muffat-Jeandet (1.) egy agresszív sízéssel jelezte, hogy ma dobogóra kíván állni. Mermillod-Blondintől (13.) mindenképp több volt várható előzetesen, de jó pár késés után jelentős hátrányt szedett össze honfitársával szemben. Nem sokkal később érkezett a hazaiak egyik reménysége, Justin Murisier (7.), de beletört a bicskája a meglehetősen technikás pályába, ez pedig már intő jel is lehetett a lesiklás után még élen állóknak. Bormióban nagyszerű kombinációt hozott össze Thomas Dreßen (14.), ezúttal azonban a meglepően gyenge lesiklás után borítékolhatóan gyenge szlalom is következett.

Luca Ärni a szám világbajnokaként megfelelő pozícióban, hazai pályán élete első világkupa-sikeréért síelhetett, azonban egy mért szektor után nem fogta vissza eléggé léceit és kiesett. Ebből az is következett, hogy Muffat-Jeandet egy jó ideig megnyugodhatott az élen és csak a nagy előnnyel rendelkező lesiklók jelenthettek számára akadályt. Muzaton személyében újabb kiesőt jegyezhettünk fel, Romar (25.) pedig egy rendkívül enervált sízést mutott be és jelentősen visszaesett, ahogy Mani (21.) sízése is messze volt az ideálistól. Gian Luca Barandon személyében már a negyedik hazai kieső következett, ami azt is jelentette, hogy a top30-as mezőny felén túl is voltunk.

SWITZERLAND ALPINE SKIING WENGEN

Mauro Caviezel (6.) már egy század híján másodperces előnyt hozott magával Muffat-Jeandet ellen és gyorsszámos sízőként, meglehetősen zaklatott menettel is be tudott jönni a pillanatnyi harmadik helyre, ami némi reményt is fellobbanthatott a még fent várakozó lesiklókban. Romed Baumann (15.) bevállalós kezdése hibákat eredményezett, ami után viszont túlontúl visszafogta léceit a biztos célba érés érdekében. Martin Čater (26.) és Jared Goldberg (19.) a visszaeső lesiklók táborát erősítették. Bryce Bennett (9.) magához képest meglepően jó szlalommal állt elő, amit honfitársa Cochran-Siegle (18.) egy bevállalós menettel próbálta felülmúlni, de végül ez nem bizonyult kifizetődőnek.

Marc Gisin személyében már nyolcból öt svájci áldozatot szedett a pálya, ráadásul a legjobb harmincból ő volt az utolsó hazai síző. Matthias Mayer (8.) a lesiklók közt a technikásabbak táborát erősíti inkább, ezúttal azonban megküzdött a puha hó okozta nehézségekkel. Kjetil Jansrud (4.) támadóbb szellemmel síelt, mint az osztrák, és célba vette a még mindig második Trikhichevet, de csak a pillanatnyi harmadik hellyel elégedhetett meg. Honfitársa, Aleksander Åmodt Kilde (10.) nem volt olyan bevállalós, mint a korábbiak, ami miatt nem is tudott veszély jelenteni a dobogósokra.

Az olasz különítmény sorát Christoph Innerhofer nyitotta meg, de kapura lépett. Peter Fill (3.) Bormióban második volt, ezúttal azonban erős kezdés után túlságosan beleállt a meredekbe, végül Jansrudot szorította le az aktuális dobogóról, ezzel a „szakági világkupát” is már biztos megnyerte. Dominik Parisnak (5.) már jelentős kádakkal kellett megbirkóznia, de a lendületes kezdése után visszaesett tempója, így a dobogóról is lemaradt. Már csak a lesiklás után vezető Vincent Kriechmayr volt hátra, aki két és fél másodperces előnnyel bízhatott a győzelemben, de pár kapu után kiesett.

A legjobb harminc célba érkezése után természetesen a verseny nem állt meg. Az első futamban harmincon kívül végzők közül a legjobban Ted Ligety (11.) teljesített, aki kereken húsz helyet lépett előre (ha csak egy hellyel előrébb végez délelőtt, talán még a dobogót is elcsípi, de hát tudjuk az ilyen mondatok értelmét…). Az amerikain kívül Marco Schwarz (12.) eredménye említésre méltó még – tekintve, hogy a fiatal osztrákot nem nagyon láthattuk még lesiklások környékén.

Victor Muffat-Jeandet elsősorban technikai síző, azonban emellett rendszeres és eredményes résztvevője a kombinációs versenyeknek is. A 2016-os szezonban háromszor állhatott óriásban dobogóra és két évig meg tudott ragadni a világ legjobbjai közt is a szakágban, azonban az utóbbi időben teljesítménye visszaesett. Élete első dobogóját azonban szuper-kombinációba szerezte, ráadásul szintén Wengenben, három évvel ezelőtt. Pavel Trikhichev az oroszok második számú sízője, de a komoly eredmények és a top10 is elkerülte eddig. Ezidáig ötször volt pontszerző a világkupában, legjobbja pedig a szombati adelbodeni óriásról egy 16. hely. Műlesiklásról az idei szezon Val d’Isére-i versenyéről egy 17. helye van még, a többi pontszerzése húszon kívüli helyezésekkel történt.

Folytatás holnap a legendás wengeni lesiklással, a Lauberhornrennennel, valamint a hölgyeknek az előzetes menetrendtől eltérően szuper-G-t rendeznek Bad Kleinkirchheimban.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Victor Muffat-Jeandet (FRA) 2:35,29
2. Pavel Trikhichev (RUS) +0,96
3. Peter Fill (ITA) +1,15
4. Kjetil Jansrud (NOR) +1,16
5. Dominik Paris (ITA) +1,18
6. Mauro Caviezel (SUI) +1,23
7. Justin Murisier (SUI) +1,30
8. Matthias Mayer (AUT) +1,37

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Hirscher Ausztria 874
2. H. Kristoffersen Norvégia 720
3. A. Pinturault Franciaország 547
4. K. Jansrod Norvégia 530
5. A. L. Svindal Norvégia 454
6. M. Mayer Ausztria 350
7. A. Myhrer Svédország 325
8. A. Kilde Norvégia 323

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s