Shiffrin elbukta az egy másodperces határ elleni harcot Flachauban

Az idény egyik fénypontjával (szó szerint véve mindenképp az), a flachaui Nachtslalommal folytatódott a már-már unalomba fulladó női alpesi sí világkupa programja. Ha csak a végeredményt nézzük, sok váratlant most sem tudnánk írni – helyezzük hát arra a hangsúlyt, hogy az első futamban nem Mikaela Shiffrin volt a legjobb, és a végén kevesebb mint egy másodperccel nyert az amerikai. Bernadette Schild egy futamon át a második helynél is többen bízhatott, Frida Hansdotter fért még fel a dobogóra. Holdener és Vlhová kiesett.

Nehéz ügy lenne manapság a női alpesi sí technaikai szakágait a sokismeretlenes egyenlet fogalmával együtt említeni, Mikaela Shiffrin sorozatban veri tönkre a mezőnyt. Az osztrákokat azonban ez mit sem zavarta, a szokásos tömeg előtt zajlott Flachauban a Nachtslalom, vagyis a megszokott villanyfényes esti műlesiklás.

Szegény mezőnyt az ág is húzza: nem elég, hogy Mikaela Shiffrin az elmúlt versenyeken megalázó különbséggel verte a többieket, ráadásképp most a második futam pályáját az ő edzője jelölhette ki. Igaz, az elsőét pedig Holdener mestere, Dennies Wicky.

Az első futam felütéseképp Bernadette Schild menete örvendeztette meg a hazai nézőközönséget. Talán a szűz hó, talán a hazai hó, talán a nézők tették, mindenesetre ezzel le is tudtuk a futam legjobb menetét (1.). Vélhetően kevesen hitték volna, hogy így lesz… Melanie Meillard mindenesetre a svájci tűzésű pályán szedett be másfél másodpercet (5.), Petra Vlhová pedig búcsúzott, így Shiffrin érkeztekor már érett némileg a meglepetés. Az amerikai lány hiába igyekezett, 3 tizedes hátránnyal jutott csak el a célig (2.), az osztrákok kezdhették is ünnepelni a részsikert. Frida Hansdotter menete jelezte, hogy ez most nem volt egy igazi shiffrini menet, hisz csak 4 tizeddel maradt el az amerikaitól (3.), Nina Haver-Løseth viszont csak Meillarddal viaskodott (4.). A svájci edző pedig csak a fejét foghatta, ugyanis Wendy Holdener lett a verseny második kiesője – hamar elszálltak a helvét remények.

180110bschild

Az ezután következőknek egyébként sem lehettek vérmes reményeik, a vészesen szétszakadó szlalommezőny mellett a fagypont feletti hőmérséklet is rontotta a komolyabb meglepetés lehetőségét. 2 másodpercen belülre már nem is került senki… Lena Dürr a kiesők táborát gyarapította, Chiara Costazza pedig 2,6-os hátránnyal keserítette az olaszokat (13.). Christina Geiger kevéssel jobb menetet produkált (11.), és Anna Swenn-Larsson is folytatta a javuló menetek sorát (7.). A svájciaknak viszont nem ment Wicky pályáján, Michelle Gisin épphogy Geiger elé sorolt be (10.), majd a házigazdák Katharina Gallhuber 2,5 másodperces hátrányát látva gondolkodhattak azon, ez most mennyire jó vagy rossz eredmény (12.). Denise Feierabend már 3 másodpercen túlra csúszott (20.), Irene Curtoni viszont közelebb volt a 2 másodperces álomhatárhoz, mint utána bárki más (6.). Ana Bucik a 3 másodperccel küzdött nagyot (15.), Maren Skjøld meg a szlovénnel (14.) – saját harcát mindkettő megnyerte. Marina Wallner a pillanatnyi utolsó helyre evickélt be (23.), Katharina Truppe viszont tovább javított a házigazdák amúgy is alpesi magasságokban lévő hangulatán (8.).

Resi Stiegler halkan jelezte, hogy Shiffrinen kívül is van szlalom az USÁ-ban – sokan aligha hallották meg (21.)… Erin Mielzynski jóval biztatóbb síelése (9.) után Estelle Alphand adott magának bőven teret a második futambéli javításra (19.), majd Michaela Kirchgasser rontotta el kieséssel a visszatérését. Carmen Thalmann kicentizte, hogy 3 másodpercen belül maradjon (16.), majd Maruša Ferk igen gyenge menete (26.) után Katharina Liensberger tovább növelte az osztrákok számát a második futamban (17.). Igaz, Stephanie Brunner egy elvétett jobbossal a kieső osztrákok számát is növelte. Adéline Baud-Mugnier (22.) és Manuela Mölgg (24.) halovány futamai után Maren Wiesler kiesése zárta a top-30-at.

Magasabb rajtszámmal nem volt egyszerű a második futamba kerülni – a pozitív hőmérsékleti értékeket látva ez nem is volt csoda. A reklámszünet után, 31-essel induló Nastasia Noens volt az egyetlen, aki még befért a 20-ba (18.). Andorra nagy örömére továbblépett Mireia Gutiérrez (25.), rajta kívül két svájci, Aline Danioth (27.) és Carole Bissig (28.), valamint Julia Grünwald (29.) és a 4,2 másodperces hátrányt beszedő Ando Asza (30.) egészítette ki az esti mezőnyt.


A második futamot így Ando nyithatta, precíz menettel bebiztosította pontszerzését (24.). Grünwald nem a pontosságra, hanem a gyorsaságra törekedett, 6 tizeddel át is vette a vezetést (19.). A svájciak új felfedezettje, Bissig 7 századot rögtön rávert az osztrákra (18.), Danioth viszont 3 századdal az osztrák mögé sorolt be (20.). Ferk a pálya közepén komolyan megakadt, így nagy hátrányt szedett be (23.), Gutiérrez pedig elcsúszással foszlatta szét több tízezer honfitársa álmait. Némi gonoszkodással írhatnánk: Mölgg korának megfelelő tempóban nyitott – ennek ellenére egy trükkös kombináció megtréfálta az olasz veteránt. Wallner majd fél másodpercet adott el a pálya közepén, az alján viszont remekül őrizte a tempóját, 3 tizedet adott Bissignek (15.). Egy szektor után kapura lépett Baud-Mugnier, Stiegler pedig az amerikai pályatűzés ellenére teljesen elveszítette a fonalat a pálya aljára, senkit nem előzött meg (26.).

180110noens

A svájciak Feierabend futama után újból pillanatnyi elsőségnek örülhettek, az addigi legjobb menettel, kiváló zárórésszel több mint fél másodpercet adott Wallnernek (11.). A legfranciább svéd, Estelle Alphand az aljáig remekül tartotta magát, végül épphogy Wallner mögé szorult (16.), a jelenleg is francia színekben induló Noens viszont szemre borzalmas, görcsös, ennek ellenére gyors síeléssel átvette a vezetést (9.). Liensberger rögtön elrontotta a gallok örömét (8.), majd Thalmann erőtlen síeléssel rontotta a szokásos vizuális sértést jelentő félmeztelen szurkolótábora hangulatát (17.). A látvány okozta sokkot egy reklámszünettel vezethettük le, és következett Bucik igen-igen harmatos síelése (22.). Skjøld az elejétől hasztalan kereste a pálya ritmusát (24.), Costazza viszont megszakította a rosszabbnál rosszabb menetek sorát – igaz, előnye zömét leadta, egyetlen tized maradt belőle (6.). Az osztrákok rögtön válaszolhattak volna, ám Gallhuber a pálya közepétől komolyabb hátrányt gyűjtött be (10.).

180110mielzinski

A ködösödő alsó részen Geiger esélyei is elszálltak (14.), Michelle Gisin pedig a középső szakaszra fordulva lecsúszott az ívről, legalább másfél másodpercet otthagyott – simán átvehette volna a vezetést (21.). Mielzynski nehezen találta a ritmust, jócskán hátraesett (12.), így olasz vezetéssel nyithattuk az utolsó blokkot. Nem maradt így sokáig: Truppe az alján meg-megakadt ugyan, ám egy tized így is megmaradt hozott előnyéből (5.). Swenn-Larsson szétcsúszkáló lécekkel, ám az alján jó tempóval Costazza mögé sorolt be (7.), majd Irene Curtoni erőtlen menettel zárta az olaszok napját (13.). A svájciak napja sokkal rosszabbul alakult, ennek zárásaképp Meillard pár kapu után elhagyta a pályát. Nina Haver-Løseth a pálya közepében fél másodpercet hagyott, az alján sem virított nagyot, de mázlija volt: 5 századdal átvette a vezetést (4.). Hansdotter inkább előre tekintett, tempós menettel, több mint 1 másodperces előnnyel vette át a vezetést (3.). Az amerikai tűzésű pályán reálisan nézve csak az lehetett a kérdés: másodperc feletti előnnyel nyer-e Shiffrin, vagy végre sikerül legalább látótávolban maradni a mezőnynek. Nos, elsőre úgy tűnt, utóbbi kérdésre “nem” a válasz, majd másfél másodpercet vert a svédre. Bernadette Schild viszont komoly nyomást fejtett ki – mármint az egy másodperces különbségre, végül 0,94-es hátránnyal ért célba (2.). Szokatlanul szoros versenynek számít ez manapság…

Mikaela Shiffrin 122. versenyén 58. alkalommal állt dobogóra, 41. győzelmét szerezte. Az idény felénél már nyugodtan odaadható neki az összetett kristálygömb, ha el sem indulna több versenyen, akkor is valószínűtlen, hogy bárki is beérné… Bernadette Schild alighanem élete versenyén van túl, de a “B Schild” szerepköréből csak nem tudott kitörni – 108. versenyén 6. alkalommal fért fel a pódiumra, de győzelme továbbra sincs. Az örök második Frida Hansdotter ezúttal egy pozícióval lejjebb csúszott, 198 próbálkozásból kereken 30 alkalommal fért be a top-3-ba.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s