Élre állt, s győzött: Beat Feuz nyerte a Lauberhornrennent

Hat év elteltével győzött újra a svájciak megszentelt lejtőjén, a patinás wengeni lesikláson Beat Feuz. A Lauberhornrennen csodálatos időjárás közepette zajlott le, amiből az izgalom sem maradt el, Aksel Lund Svindal csak egy hajszállal maradt el a győztes svájcitól. Márpedig ez egy két és fél perces pálya esetén nagy szó. A dobogó harmadik fokára felért egy osztrák, Matthias Mayer egyetlen tizeddel előzte meg veterán honfitársát, Hannes Reicheltet.


Január egyik fénypontja a wengeni lesiklás, vagy, ahogy a helyiek hívják, a Lauberhornrennen. A világ leghosszabb lesikló pályája, a versenyidő megközelíti a két és fél másodpercet. Ember fizikai és lelki próbája, brutális ugratóval (Hundschopf), egy félelmetes traverzzel (Minsch-Kante), egy kulcsfontosságú alpesi átjáróval (Kernen-S), majd a Szuper-G-re hajazó átkötő rész után még két méretes ugrató, s két sikán, miközben már végletekig savasodik az ember lába. Kegyetlen erőpróba.

Szikrázó napsütésben, remek időjárási körülmények közt telt ez a szombat délután, vagyis teljes hosszában síelték meg az urak a lejtőt, úgy, hogy még a tévénézők is szinte minden mozzanatukat nyomon követhették. Tizenhét nemzet 62 sportolója csatolt lécet a mai napon.

f1

Érdekes módon a lehető legalacsonyabb rajtszámot választották rendre a szakági ranglista legjobbjai tegnap este, a hazaiak legnagyobb favoritja, Beat Feuz (1.) történetesen elsőként száguldhatott végig a versenynaptár leghosszabb pályáján. Önmagában kevés helyen tudtunk belekötni menetébe, talán a specialitásának számító átkötő részen akadt néhány megingása, plusz a záró részen, a célegyenes sikánban mintha kicsit darabossá vált volna mozgása. Nem volt földrengető menet, de volt olyan erős, hogy győzelemre vezesse. Ez utóbbi valósult meg.

Manuel Osborne-Paradis (20.) nem bizonyult alkalmas fokmérőnek, a kanadai már a neki oly kedves hosszú nyitó szektorban is elmaradt a svájcitól, s a Kernen-S kijáratában mért alacsony sebességével kiírta magát az esélyesek közül. A folytatásban rendre túlcsúszott, hátránya 2 másodpercen túlra szökkent.

Aksel Lund Svindal (2.) pazarul kezdett, ám a Kernen-kanyarban mért sebessége nem volt versenyképes, kicsi előnye hátrányba fordult. Az átkötő részen megint maga javára fordította a helyzetet, mi több, a záró kanyarok, amikor már minden létező izmod bedurran, is magasról sikerültek. A tempó láthatta kárát, mert szűk 2 tizeddel kikapott a svájcitól.

Thomas Dreßen (5.) a szezon felfedezettje, de igazán ma és Kitzbühelben derülhet ki, valójában hol a helye a nemzetközi élmezőnyben. A felső részt elszúrta a Minschkantével bezárólag, amit eléggé mélyen abszolvált, az ott beszedett fél másodperces időkülönbségét tartotta, illetve kicsit faragta a továbbiakban. A záró ugratón ugyanakkor elszállt, megduplázva hátrányát.

Csalódást keltő módon síelt ma Kjetil Jansrud (9.), a szakállas norvégnak alig akadt olyan szektora, amin a tőle elvárható szinten teljesített. Rosszul fogott ugratók, késésben vett kulcskanyarok, kellően nem erős tempót. Steven Nyman (28.) erős csúszószakasszal nyitott, a Kernen- sikánban viszont nagyon visszaesett tempója, így a továbbiakból csak a záró ugratónál bemutatott nagy mentése maradt meg.

Dominik Paris (8.) nyitánya bizakodásra adott okot, aztán a Hundschopfot túltolta, s úgy általában valamennyi ugratóról késve fogott havat. Akadtak még erős szakaszai, dobogótól távolkerült. Christof Innerhofer roppant indiszponáltan kezdett, tán vaxolási problémái is akadhattak. Tény, 2 másodperces hátránnyal érkezett a Kernenbe, aminek bemenetét oly valószerűtlen szögben húzta meg, hogy meg sem állt a gumifalig. Elvileg saját lécein hagyta el a helyszínt pár perccel később.

Nincs jó napjuk az olaszoknak, Peter Fill (10.) majdnem belebotlott a lendületszerző, korcsolyázó lépéseibe, gyakorlatilag már az első pár méterén elbukta a jó szereplés lehetőségét. Sokáig úgy tűnt, anélkül akár még a dobogóra is pályázhatott volna, a végére viszont minden téren elfogyott. Az első tízes zárásaként Patrick Küng (31.) örvendeztette volna meg a svájciakat. Nem sikerült, mert bár akadtak erős szakaszai, összességében megérdemelten került a lista végére, s végső soron pontzónánk kívülre.

f5

Ezek után eljött végre az osztrákok ideje. A regnáló olimpiai bajnok került sorra, Matthias Mayer (3.) futama két részre bontandó. A Kernen végéig másodpercet közelítette hátránya, minőségben is elmaradt a dobogósoktól. Az átkötő részen viszont visszahozott nem keveset, s minthogy a záró szektor brutális részeire sem fogyott el ereje, Dreßent megelőzve felért a dobogóra.

A szlovénok elsőszámú lesiklója ma sem remekelt, Boštjan Kline (21.) első jókora hibájaként túlrepülte a Hundschopfot, s ha ez még nem lett volna elegendő, a Kernenbe jövet jókorát kellett korrigálnia. Adrien Théaux (11.) a Kernenig elmaradt a legjobbaktól, a folytatással már jobban meg lehetett elégedve, némileg kozmetikázta futamát. Wengen minden hibát kíméletlenül megtorol, ezt kis híján Mauro Caviezel (22.) is megtapasztalta. Mert hiába megannyi erős lesiklás, a Lauberhorn nem a fiatalok lejtője. Több veszélyes szituációt megúszott, a célegyenest megelőző sikánokban odalett lécterhelése, nagy mázlival maradt csak lábon.

Max Franz (13.) keretbe foglalta futamát. A pálya elején valamit irtózatosan elronthatott, másodpercen túl érte csak el az első szektort, a továbbiakban viszont alig kapott pár tizedet Feuztól. A célegyenesre fordítón megint besokallt. A hiba mindig benne van Romed Baumann (27.) sízésében, ezúttal a Kernenig tartotta jól magát. A folytatásban változatos rontásokkal esett mind hátrébb. Aleksander Åmodt Kilde (17.) felső szakasza szintén igencsak harmatosra sikeredett, a folytatásban már hiába kapta össze magát, különösen tempója volt magas szintű, a túlcsúszások jelentkeztek az időkülönbségben. Andreas Sander (29.) azért igazolta, lehet erősen kezdeni, s az átkötő részen is úgy tűnt, sima TOP-8 lehet jutalma. A pálya végi szűk fordítókat azonban alaposan elfuserálta, alig tudott valakit megelőzni.

A svájciak örömünnepét reálisan két osztrák ódázhatta el. Hannes Reichelt (4.) sokat szedett be fent, s Minschkantén is mélyebbre került a kelleténél, de hiába nőtt másodperc fölé hátrányát, volt számára még visszaút. Az átkötő részen volt igazán elemében, versenyre kelt a dobogóért, a célban csupán egyetlen tizeddel kapott ki Mayertől. Tette mindezt 19-es rajtszámmal. Korábbi indulással ezzel a teljesítménnyel sima dobogós.

Vincent Kriechmayr (6.) tegnap nagy fölénnyel nyerte a kombináció lesiklását. Ma sem kezdett rosszul, az alpesi átjárón ezúttal nem ment át olyan dominánsan, mint pénteken. Onnantól Feuznak nem volt miért izgulnia, nem úgy az osztrákoknak, elvégre a csúszásra épülő részen még Reicheltnél is erősebben ment. A zárás már nem sikerült ilyen jóra, pár századdal még Dreßentől is kikapott.

Általános meglepetésre még korántsem ért véget a verseny érdemi része, a franciák képviseletében Maxence Muzaton (7.) komolyan beleszólt a TOP-10-helyek elosztásába. Alig rekedt másodpercen kívül. Christian Walder (16.) a felső sebességmérő pontnál mindenkinél gyorsabb volt, esetében még a dobogó sem tűnt távolinak. A rutin aztán cserbenhagyta, a kritikusnak épp nem nevezhető átkötő részen rontott egyet, gyorsan 2 szekundum fölé tornázva hátrányát. Bryce Bennett (17.) inkább vadorzó stílusával, nagyon magas sebességadataival hívta fel magára a figyelmet, a végére kifogyott belőle a szufla. Kemény harc folyik a négy kvótáért a gallok körében is, Guillermo Fayed (36.) erős kezdés után a tabella végére zuhant, Nicolas Raffort (25.) megbízható teljesítménnyel jócskán rávert a veteránra.

Feuz győzelme mögött eddig nem remekeltek a svájciak, a hazai válogatott legnagyobb reménysége változtatott ezen. Gilles Roulin (14.) sízése nem idézett fel bennünk egy kvázi Wengen- szüzet, úgy odatette magát, mintha ismerné a lejtő minden csínját-bínját. Ha a legvégén nem kerül annyira késésbe, a legjobb tíz közt végzett volna. Akárhogyan is, olimpiai jegyét alighanem megváltotta. Brice Roger (33.) belőtte magát kereken 3 másodpercre, Josef Ferstl (46.) egy kritikán aluli menettel sokkolta szurkolóit. Úgy lett tökutolsó, hogy az addigi sereghajtótól másfél másodpercet szedett be. Az alpesi síelés sebességi csúcstartója ezúttal nem evett meg sok sót, Johan Clarey (29.) átlagos menete után Jared Goldberg hálóban végződő bukása zárta az első harmincast. Az amerikai síző megúszta horzsolásokkal, ütésekkel a dolgot.

Harmincon túlról is adott volt a kiugró eredmény lehetősége. Martin Čater (32-essel a 11.) teljesítménye szólt a legnagyobbat, rajta kívül még két svájci, Gian Luca Barandun (42-essel a 15.) és Marc Gisin (39-essel a 19.) került a legjobb húsz közé. Pontot szerzett Adrien Smiseth Sejersted (37-essel a 26.), Manuel Schmid (40-essel a 24.), valamint Emanuele Buzzi (46-ossal a 23.).

A verseny részletes statisztikája

f2

Kilencedik győzelmét aratta a Világkupában Beat Feuz. A wengeni lesiklás kétszeres győztese, legutóbb 2012-ben diadalmaskodott ugyanitt. Aksel Lund Svindal 74. alkalommal állt dobogóra, s megerősítette vezető helyét a szakági tabellán. Mathias Mayer tizenhét pódiumnál tart, ebből hármat idén zsebelt be. Jó formának örvend az olimpiai bajnok.

Holnap szlalommal zárul a wengeni hosszú hétvége.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Beat Feuz (SUI) 2:26,50
2. Aksel Lund Svinal (NOR) +0,18
3. Matthias Mayer (AUT) +0,67
4. Hannes Reichelt (AUT) +0,77
5. Thomas Dreßen (GER) +0,93
6. Vincent Kriechmayr (AUT) +0,98
7. Maxence Muzaton (FRA) +1,18
8. Dominik Paris (ITA) +1,22

Lesikló világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. A. L. Svindal Norvégia 420
2. B. Feuz Svájc 362
3. K. Jansrud Norvégia 238
4. D. Paris Olaszország 232
5. M. Mayer Ausztria 216
6. T. Dreßen Németország 165
7. M. Franz Ausztria 151
8. A. Théaux Franciaország 138

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Hirscher Ausztria 874
2. H. Kristoffersen Norvégia 720
3. K. Jansrud Norvégia 559
4. A. Pinturault Franciaország 547
5. A. L. Svindal Norvégia 534
6. B. Feuz Svájc 416
7. M. Mayer Ausztria 410
8. D. Paris Olaszország 349

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s