Előnyben a címvédő: Kamil Stoch győzött Oberstdorfban!

A mostoha időjárási körülmények ellenére kifejezetten izgalmas és kiélezett versenyt láthatott az oberstdorfi közönség a 66. Négysáncverseny nyitóversenyén, amelyet egy fantasztikus második ugrással Kamil Stoch tudott megnyerni a hazai favorit, Richard Freitag előtt, míg a 3. helyet az idei Nyári GP-t uraló Dawid Kubacki szerezte meg, aki először állhatott VK-versenyen dobogóra. 

Az első sorozat rajtsorrendje ezúttal a szokásoshoz képest kicsit megkavarodott, ugyanis a tegnapi szeles kvalifikáción több esélyes is gyengébben szerepelt, így a KO rendszer szabályai miatt Stoch, Tande és Wellinger is viszonylag korán került sorra. Az időjárás egyébként a mai napra is ígért néhány meglepetést, ugyanis ma is erősen kavargó szél fogadta a versenyzőket, ráadásul az eső is megérkezett, ami egy idő után már egyre inkább havasesőbe váltott, szintén nem igazán könnyítve meg az ugrók dolgát.

A versenyt a 11-es beülőből kezdtük, elsőként a szlovén Ziga Jelarral (12.), aki egy 123 méteres ugrással adta meg a verseny alaphangját, majd Maciej Kot (20.) ugrott 120 métert, amivel bejött a 2. helyre. Kamil Stoch (4.) mint említettük már a harmadik párban sorra került, igaz a szél miatt csak némi várakozás után, nem is tűnt igazán átütőnek az ugrása (később aztán kiderült, nem volt ez rossz egyáltalán), bár 126 méterrel Fettnert (107 m 39.) kiejtve azért biztosan továbbjutott, és egyelőre átvette a vezetést.

rain

Anders Fannemel (4.) aztán nem sokkal később egy 129 méteres ugrással holtversenyben Stocchal ugyancsak megékezett az első helyre, megadva az alaphangot az előzetesen egyik favoritnak tippelt honfitárs, Daniel Andre Tande (27.) ugrásához. Tande azonban erre a sáncra úgy tűnik, nem igazán érzett rá, hiszen most is csak 116,5 métert ugrott, ezzel bár Stjernen (113 m 31.) ellenében továbbment, már jelentős hátránya volt Stoch mögött.

A mezőny rangidős versenyzője, Noriaki Kasai (46.) 102. versenyén a Négysáncon nem ugrott jól, ugyanis mindössze 96,5 méterig jutott, ki is esett Timi Zajc (29.) ellenében, aki 115,5 métert repült. A fiatal francia Jonathan Learoyd (19.), aki néhány napja Engelbergben COC-versenyen már megmutatta tehetségét ugrott ezután 125,5 métert, amiben ugyan némi szembeszél is segítette, ettől függetlenül feladta a leckét Piotr Zylanak (9.), aki 127,5 méterrel azért továbbjutott a párharcból és bejött a harmadik helyre. Egy svájci párharc következett ezután, amelyben Simon Ammann (13.) 120 méterrel legyőzte Gregor Deschwandent (115 m 24.), majd a korábbi kétszeres győztes, a sérülése után nemrég visszatérő Gergor Schlierenzauer (10.) következett, aki kifejezetten erős hátszélben ugrott 116,5 métert, amivel bejött negyediknek és tovább is jutott David Siegel (105,5 m 38.) ellen.

wel

Ezután újabb esélyes következett Andreas Wellinger (17.) személyében, aki azonban csak 115 méterig jutott, amivel ugyan a később egyébként is kizárt Eetu Nousiainent (102 m) lazán legyőzte, de csak a 8. helyre tudott bejönni. Hayböck (30.) ugrott ezután 107,5 métert, amivel ő is elsősorban annak örülhetett, hogy bejutott a második körbe, igazán jó eredményt ez a teljesítmény nem ígért. A friss lengyel bajnok Stefan Hulatól (7.) viszont hosszabb idő után végre láttunk egy jobb ugrást, 123,5 méterrel be is jött a 3. helyre. Roman Koudelka (21.) is egészen jól ugrott ezután (120,5 m) a megenyhülő szelet kihasználva, jóllehet Damjan (120,5 m 15.) legyőzéséhez ez is kevés volt, aki kedvezőtlenebb szélviszonyok mellett tudott ugyanekkorát ugrani.

Ezzel túlvoltunk az első 30 versenyzőn, a versenyt továbbra is a Stoch-Fannemel páros vezette, mögöttük Hula, Zyła és Schlierenzauer volt a további sorrend.

kub2

A folytatásban a próbasorozatot megnyerő Markus Eisenbichler (6.) használta ki a pillanatnyilag kedvezőbbé váló szélviszonyokat és ugrott 128,5 métert, ezzel egyetlen tizeddel marad csak el Stochék mögött. Következett utána a fiatalabb Kobayashi (8.) fivér, Ryoyu, akitől elsőre egy 121,5 méteres ugrást láttunk, amihez nem kevés szélkompenzációt kapott, így befért vele az 5. helyre. Peter Prevc (41.) sem ugrott túl kellemes körülmények között, meg is látszott az ugrásán ugyanis elég hirtelen elfogyott alóla a levegő, így csak 100,5 méterig jutott és meglepetésre kiesett Constantin Schmid (114,5 m 18.) ellenében. Dawid Kubacki (3.) viszont megannyi edzésen való remeklés után végre versenyen is remekül ugrott, olyannyira, hogy 126,5 méterrel egy tizeddel ugyan, de a vezetést is megszerezte. Forfang (25.) viszont nem ugrott jól, mi több 114,5 méterrel kikapott Tilen Bartoltól (116,5 m 23.), így még izgulnia kellett a továbbjutásért, de végül 5. helyen a legjobb vesztesek között ő is továbbment.

krf2

A kvalifikáción negyedik Karl Geiger (22.) is csak 113 méterig jutott ezután, viszont legalább továbbment, az utána érkező Stefan Kraft (1.) viszont szerencsésebb volt a szelet illetően, amit kihasználva 132 métert repült, amivel át is vette a vezetést. Takeuchi (16.) ugrott ezután szintén jó szélviszonyok között 123,5-et, Junshiro Kobayashi (11.) ezt valamivel túlszárnyalta 126,5-el, ezzel továbbjutott a párharcból, összesítésben viszont csak a 10. helyre tudott vele bejönni. Ezzel már csak az utolsó páros volt hátra, benne a VK éllovas Freitaggal (2.), aki 128,5 métert ugrott elsőre, ezzel a 3 tizeddel elmaradva Krafttól második helyre jött be.

Ezzel az első sorozat után Kraft várhatta az élről a folytatást, mögötte Freitag és Kubacki foglalták el a virtuális dobogó másik két fokát, majd Fannemel és Stoch következtek a 4. helyen, az első 6-ost pedig Markus Eisenbichler egészítette ki.

Az első sorozat eredménye

A második sorozatra a zsűri egyel feljebb vitte a beülőt, azaz a 12-esből futhattak neki a versenyzők a második ugrásoknak. A sorozatot Hayböck (27.) kezdte, aki 124 méterrel sokat javított az első sorozathoz képest, Timi Zajc (26.) azonban 125 méterrel rögtön elvette tőle az első helyet, majd Stephan Leyhe (24.) is követte a példáját egy újabb 125 méteres kísérlettel. Tande (20.) ugyan csak 122,5 méterig jutott, azonban nála messze nem voltak olyan jók a szélviszonyok, így ez is elég volt neki ahhoz, hogy az élre álljon, ezzel együtt sok örömre nem volt oka az első versenyt követően, hiszen az élmezőny (főleg az első ugrás miatt) igencsak messze volt. Sokáig nem is állt egyébként az élen, ugyanis Forfang (7.) kifejezetten erős hátszélben is 126,5 métert repült, ezzel csaknem 18 pont előnnyel jött be az első helyre. Az első tízes csoportban nem is akadt olyan, aki meg tudta volna előzni, így az első technikai szünetben Forfang vezetett a 123,5-ig jutó Tilen Bartol (16.) és a 126-ot ugró Karl Geiger (17.) előtt.

fri5

Maciej Kot (15.) ugrott ezután 126 métert, ezzel bejött másodiknak, majd Learoyd (105,5 m 29.) és Schmid (104 m 28.) is mondhatni elszálltak egy-egy 105 méter körüli ugrással. Az időjárás Wellinger (10.) dolgát sem könnyítette meg, ám a német ennek ellenére is 123 métert repült és nem is sokkal maradt el Forfangtól, de így is csak a 2. helyre jött be. Takeuchi (21.) ugrott ezután 117-et, majd Damjan 118-at, amivel egyikük sem volt veszélyes az éllovasokra. Johansson (11.) viszont 122,5 méterrel, jóhéhány szélkompenzációs ponttal megtámogatva már veszélyesebb volt, de végül csak a 3. helyre jött be, és 114,5 méterrel Ammann (18.) is jócskán elmaradt Forfangéktól és hasonlóan járt Ziga Jelar (19.) is, aki 115-ig jutott. A 11. helyről viszont a jó formában levő Junshiro Kobayashi (6.) érkezett, aki 123 méterrel már meg tudta előzni Forfangot, így az ő vezetésével mentünk el egy újabb rövid szünetre az utolsó 10-es előtt.

sto5

Az utolsó csoportot Schlierenzauer (13.) nyitotta, aki azonban 116,5 méterrel nem volt veszélyes Kobayashira, más kérdés, hogy Zyła (25.) rögtön utána csak 109,5-ig jutott, jócskán hátracsúszva ezzel a rangsorban. A 8. helyről Ryoyu Kobayashi (12.) sem ugrott igazán nagyot, de 118 méterrel azért bejött ötödiknek, ezzel egy erős pontszerző helyet könyvelhetett el. Hula (5.) következett, aki 120,5 méterrel már be tudott jönni az élre, ezzel már biztosan élete legjobb eredményét jegyezhette. Eisenbichler (9.) viszont nem ugrott igazán jót ezután, csak 117,5 méterig jutott ugyanis, ezzel ő negyedik volt Hula pedig maradt az élen.

Kamil Stoch (1.) következett ekkor, aki kihasználva, hogy most jobbak voltak az körülmények 137 méternél landolt, ezzel át is vette természetesen a vezetést, és megadta az alaphangot a fináléhoz. Fannemel (7.) ehhez képest csak 124,5-ig jutott egy billegős ugrás végén, ezzel nem lehetett veszélyes a lengyelre, és csak negyediknek jött be. Hárman viszont még hátra voltak, kezdve Dawid Kubackival (3.), aki 129 méterrel másodjára is hozta a jó formáját és bejött Stoch mögé, a második helyre. A közönség viszont ekkor már Freitag (2.) ugrására hangolt, aki azonban nem kapott túl jó szelet. Bár így is 127 métert repült, de Stoch megelőzéséhez ez most kevés volt. Kraft (4.) viszont még pechesebb volt, ugyanis még erősebb hátszélben már 119 méternél landolni kényszerült, ezzel lecsúszott a dobogóról és negyedikként végzett.

pod3

Így hát a lengyel szurkolók ünnepelhettek a végén, hiszen Kamil Stoch a szezonban először, pályafutása során amúgy 23. alkalommal felállhatott a dobogó tetejére és Dawid Kubacki is végre megvillantott valamit abból a formából, amivel végig uralta a nyári versenyeket. Mindezt egy olyan sáncon, amelyen korábban lengyel ugró még nem nyert, és mindig is kicsit mumusnak számított. Ezzel együtt a hazaiak sem bánkódhattak nagyon, hiszen Freitag azért csak bejött másodiknak, tovább növelve előnyét a VK-ban, és 4,2 pont hátránnyal még minden esélye megmaradt a Négysánc-győzelemre is. Ezzel együtt sokat merengeni a mai eseményeken nincs idő, hiszen holnap már újabb edzések illetve a kvalifikáció vár a mezőnyre a második állomáson, Garmisch-Partenkirchenben.

Végeredmény:

Hely Versenyző Ország 1. sorozat 2. sorozat Pontszám
1. Kamil STOCH POL 126.0 137.0 279.9
2. Richard FREITAG GER 128.5 127.0 275.5
3. Dawid KUBACKI POL 126.5 129.0 270.1
4. Stefan KRAFT AUT 132.0 119.0 262.8
5. Stefan HULA POL 123.0 120.5 259.2
6. Junshiro KOBAYASHI JPN 126.5 123.0 257.1
7. Johann Andre FORFANG NOR 114.5 126.5 255.3
7. Anders FANNEMEL NOR 129.0 124.5 255.3
9. Markus EISENBICHLER GER 128.5 117.5 255.1
10. Andreas WELLINGER GER 115.0 123.0 254.0

VK összetett:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. Richard FREITAG GER 630
2. Andreas WELLINGER GER 425
3. Kamil STOCH POL 423
4. Daniel Andre TANDE NOR 367
5. Stefan KRAFT AUT 342
6. Johann Andre FORFANG NOR 291
7. Junshiro KOBAYASHI JPN 284
8. Markus EISENBICHLER GER 236
9. Dawid KUBACKI POL 221
10. Anders FANNEMEL NOR 205

Négysáncverseny:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. Kamil STOCH POL 279.9
2. Richard FREITAG GER 275.5
3. Dawid KUBACKI POL 270.1
4. Stefan KRAFT AUT 262.8
5. Stefan HULA POL 259.2
6. Junshiro KOBAYASHI JPN 257.1
7. Johann Andre FORFANG NOR 255.3
7. Anders FANNEMEL NOR 255.3
9. Markus EISENBICHLER GER 255.1
10. Andreas WELLINGER GER 254.0

Részletes végeredmény

Világkupa összetett

Nemzetek kupája

Négysáncverseny

A további program:

December 31. vasárnap, 14:00, Garmisch-Partenkirchen, kvalifikáció
Január 1. hétfő, 14:00, Garmisch-Partenkirchen, verseny
Január 3. szerda, 14:00, Innsbruck, kvalifikáció
Január 4. csütörtök, 14:00, Innsbruck, verseny
Január 5. péntek, 17:00, Bischofshofen, kvalifikáció
Január 6. szombat, 17:00, Bischofshofen, verseny

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s