A kiesés széléről: Hirscher győzött az utóbbi évek legszorosabb versenyén

A karácsonyi hajtásban, szánjuk-bánjuk, teljesen kiment fejünkből a pénteki éjszakai szlalom. Márpedig az utóbbi évek legizgalmasabb versenyére került sor Madonna di Campiglión, így ha késve is, de aranyvasárnap beszámolunk a viadalról. A győztes személye nem okozott semmifajta meglepetést, Marcel Hirscher topformában síelt, az Alta Badia-i rekordhalmozás után itt sem tudták megverni. Megszorongatni már igencsak, elvégre az első négy helyezett 7 századmásodpercen belül foglalt helyet a tabellán. Remekeltek a svájciak, Luca Ärni révén egy második, Daniel Yule által pedig egy negyedik helyet is bezsebeltek. Henrik Kristoffersen lökte le utóbbit a dobogóról, kettejük közt a lehető legkisebb különbség adódott. Samsal Dalibor a 61. helyen zárta az első futamot, vagyis nem jutott tovább.


Klasszikussá emelkedik lassan a Trento autonóm területen megrendezésre kerülő éjszakai szlalom, mely igazi csemegét szolgáltat az alpesi síelés rajongói számára. Nem kevesebb, mint 82 sízőt neveztek a karácsonyt felvezető sportünnepre, s szerencsére a nézők sem kerülték el a helyszínt. Az elősízők közt Giorgio Rocca révén egy egykori szakági győztes, háromszoros vb-bronzérmes klasszist is találhatott az ember, a külsőségekre nagy hangsúlyt fektettek a szervezők.

audifisalpineskiworldcupmenslalombh7t260rdaml

A Canalone Miramonti bőven tartogat kihívásokat, már önmagában véve is, a svédek francia trénere, Jacques Théolier szerencsére szintén nem fukarkodott trükkökben a nyomvonal tűzése során. 61 stangli sorakozott a bő 180 méteres szintkülönbségű lejtőn, ebből csupán egy nem minősült fordítókapunak.

audifisalpineskiworldcupmenslalomtqwn14zkreul

André Myhrer (18.) nyitánya finoman szólva tökéletlenre sikerült, gyakran kiesett a ritmusból, széles ívhasználat jellemezte menetét. Manuel Mölgg (4.) jóval merészebben tette léceit a stanglik közelébe, mindezt tette példás dinamikával, nem ért így senkit váratlanul, hogy jelentőset faragott a svéd alapidején.

audifisalpineskiworldcupmenslalomoimth-8jmbel

Marcel Hirscher (1.) erre is rátett egy lapáttal. Egyetlen megingás nélkül brutális tempóban darálta végig a pályát. Közel fél másodpercet adott a dél-tirolinak. Csuklójával korrigálni kényszerült pár alkalommal Stefano Gross (12.), az olaszok másik ásza így csupán Myhrert tudta megelőzni, vagyis kvázi kiszállt a győzelemért folyó küzdelemből. Akárcsak Michael Matt (15.), a kétszeres világbajnok „Super Mario” öccse néhány méretes késéssel kiírta magát a legjobbak közül.

audifisalpineskiworldcupmenslalombtkc885cvnal

Neureuther és Luitz, vagyis két, az idényt bombaformában kezdő sízőjüket vesztette el az olimpia előtt a német válogatott, így a sérüléséből épp csak visszatérő Fritz Dopferre (45.) nehezednek az elvárások germán földön. Még irtózatosan távol van korábbi önmagától, esélye nem volt még a második futamra sem. Henrik Kristoffersen (5.) sízése felemásra sikerült: a nehezebb szakaszokon idézte Hirscher etalonját, eközben becsúszott viszont néhány érthetetlen ritmustévesztés is. Szűk fél másodperces hátrányt vitt magával estére.

audifisalpineskiworldcupmenslalomm2c_lbdhyycl

Alekszandr Horosilov (2.) egyszerre elegáns és tempós sízésével besorolt a második helyre. Szereti az éjszakai futamokat, a hó minősége is kedvezett számára. Nem ment jól a svédeknek, Mattias Hargin (13.) bizonytalankodó menete után Dave Ryding (10.) küzdelmes, néhány ritmustévesztéssel tarkított futama került sorra.

audifisalpineskiworldcupmenslalomu8o5t1uy9hcl

Több csalódást keltő versenynap után ezúttal mintha a biztonságra törekedett volna Marco Schwarz (11.), tény, nem úgy húzta meg léceit, mint szokta, igaz, ezúttal elverekedte magát a célvonalig. Daniel Yule (6.) a záró szektorra pörgött fel igazán. Mást ne mondjunk, 4 század választotta el csupán Kristoffersentől. A századoknak lesz még jelentősége kettejük vonatkozásában… Visszatértünk odáig, hogy ismét Julien Lizeroux (17.) teljesítményén áll, vagy bukik a francia szlalomosok napja. Ezúttal sem volt ez másként, más kérdés, hogy a veterán gall úgy zárt a legjobb helyen honfitársai közt, hogy alig volt olyan szakasza a pályának, ahol kicsit is fel tudta volna venni az iramot a legjobbakkal. Alexis Pinturault (19.) eltökéltségét valamiért nem bírják lereagálni lábai, lécei messze nem hasítottak oly pattogósan, mint azt anno megtapasztaltuk tőle. Vagy mint Luca Ärni (3.) esetében azonnal megtapasztalhattuk. A laposon elkövetett apró ritmusvesztését sajnálhatja, egyébként maximálisan élvonalbeli szinten tolta.

audifisalpineskiworldcupmenslalomkhhh3geqajpl

A folytatásban hárman is beverekedték magukat a TOP-10-be. Kezdésként Manuel Feller (9.) igazolta, valóban benőni látszik a feje lágya. Úgy síelt viszonylag agilisan, hogy nem került a kiesés szélére. Egy másik osztrák is nagyot alkotott, igaz, Christian Hirschbühl (22-essel a 7.) idei berobbanása nem a véletlen műve, mostani szereplése is csak ezen tendencia folyamodványa. Sebastian Foss-Solevåg (18-assal a 8.) egészítette ki a legjobbak mezőnyét, hála megbízhatóan jó menetének.

Újfent csalódást okozott Jean-Baptiste Grange (22.), jellemző, hogy a kétszeres vb-győztes franciát egy 50-essel induló 20 esztendős honfitársa, Clement Noel (20.) is megelőzte. Muffat-Jeandet (49.) egy pálya eleji megtorpanás következtében búcsúzott. Darabra jó félnapot zártak a norvégok, Nordbotten (33.) kivételével minden esélyesük kvalifikálta magát a második futamba. Meglepetésre nem a villanyfényes szlalomok királya, Juasza Naoki (39.) képviselte a Távol-Keletet a folytatásban, hanem a hazai olimpiája előtt több feltűnő eredménnyel jelentkező Jung Dong-hjun (30.).

A kiesők közt találtuk Vancouver olimpiai bajnokát, az immáron 48-as rajtszámmal síző Giuliano Razzolit (42.), Patrick Thalert (48.) és Cristian Devillet (55.). Az olaszoknál generációváltás esedékes – ha jönnének az új fiatalok…

Samsal Dalibor (61.) pénteken ugyan leért, időeredménye alapján ronthatott egy nagyobbat, a célba érkezők közül csupán kettőt tudott megelőzni.


Délután a norvégok osztrák kapitánya, Stefan Kornberger tűzte a pályát, kockázatos szakaszok itt is voltak bőven. Mint a mellékelt ábra mutatott. Jung (26.) a cél előtt közvetlenül ment át hegymászóba, s zárt limitidőn túl, az ifjú norvég, Timon Haugen (74-essel a 24.) a legelején vágódott ki csúnyán az ideális ívről. Sandro Simonet (51-essel a 25.) ott járta meg a hadak útját, ahol még a madár, pardon, a kamera sem járt. Ő is limitidőn túl zárta a napot. Közöttük azért láthattunk egy viszonyításra alkalmas menetet, Ramon Zenhäusern (18.) egy erősen közepes pályával is elég sokáig az élen tudott maradni. A jó állagú pályával nem igazán tudtak élni a sporttársak.

Az első tíz célba érő után már kettős francia vezetést jelzett a rendszer. Szó szerint, elvégre Robin Buffet (14.) és Grange (14.) századra azonos időt repesztett. A gallok szája íze szerint alakultak ezek a percek, ha Noel szerencsétlen kiesését nem számítjuk, Alexis Pinturault (10.) ugyanis a legjobb második futamnak hála meg sem állt a TOP-10-ig. Ha kevéssel is, de Myhrer (11.) és Lizeroux (13.) is a hátát nézte az első reklámszünetig.

audifisalpineskiworldcupmenslalomaverdo4jjodl

Zaklatott menetekre tértünk vissza, három indulóból ketten nem érték el a célvonalat. Matt egy komolyabb késéssorozat végén került túlontúl messzire a nyomvonaltól, Meillard épp csak túlélte az első szektort, majd lábai közé vett egy jobbra tűzött kaput, majd hárommal később Schwarz búcsúzott puszta figyelmetlenségből. Hargin (18.) túl enerváltan mozgott ahhoz, hogy bármi veszélyt fejtsen ki a franciákra, a hazai publikum nagy örömére a vezetés átvétele Stefano Gross (9.) előjoga volt. A lelkesség mellett a századok is mellette voltak.

daverydingaudifisalpineskiworldcupmqtofxswdu-l

S a verseny ezen pontján elérkeztünk az előkarácsonyi ajándékhoz, félelmetesen színvonalas percek következtek. Dave Ryding (6.) dobogóesélyes fölénnyel oktatta az addigiakat, s ha nincs az a pálya végi ritmustévesztése, akár még győzhetett is volna… Így viszont már Manuel Feller (5.) elébe került. Két aprócska századdal. Nem ismételjük önmagunkat, az osztrák gyerek fejében agyat cserélhettek, egészen más hozzáállással síel, mint korábban. A legvégén bő 6 tizedről fordított a brit ellen.

danielyuleaudifisalpineskiworldcupk14rh7o1klul

Sebastian Foss-Solevåg (8.) nem volt eléggé bátor a meredeken, így hiába ment alapvetően hiba nélkül, az aktuális dobogónál jobbról nem álmodhatott. Hirschbühl (12.) egy három-négy kapun át cipelt késést kárhozhat, ott bukta el a kiemelkedőbb eredmény, jelesül egy minimum dobogó esélyét. Daniel Yule (4.) teljesítette azt, amit a norvégnak is kellett volna. Laza eleganciával, kellő tempóval, egy ritmusban söpörte végig a pályát. A franciák úgy örvendtek az új éllovasnak, mintha tőlük származott volna.

audifisalpineskiworldcupmenslalomd6npiqifofzl

Henrik Kristoffersen (3.) hozta szokott atletikus stílusát a felső szektorban, a végére aztán elfogyóban volt a lendület, akadt néhány igencsak mélyről vett kapu. Szerencséjére 2 század megmaradt előnyéből. Yule nem küldött „Tetszik”-et erre. Manfred Mölgg (7.) a közönség ovációja közepette küzdött egy nagyot. Az ívek nem voltak mindenhol tökéletesek, írhattuk volna úgy is, nagyobb távolságot síelt egészen gyorsan.

audifisalpineskiworldcupmenslalom2icgukvakp_l

Luca Ärni (2.) úgy kezdett, mint a veszedelem, s bár a folytatásban átváltott biztonságiba, a századok nem akartak növekedni, sőt a célban egyetlenegy az oldalára billentette a mérleg nyelvét. Alekszandr Horosilov kegyetlenül nyitotta futamát, megduplázta előnyét, hogy aztán a második szektor legelején úgy rátrappoljon a stanglira, hogy elveszejtse jobb lécét.

Marcel Hirscher (1.) zárásként megmutatta, miért ő napjaink legnagyobb sízője. Két szektoron át klasszisokat vert a többiekre, majd egy akkora mentést mutatott be, amire rajta kívül más nem képes. A végén a századok is neki kedveztek, 4 századdal megnyerte a versenyt.

A verseny részletes statisztikájáért kattints erre a linkre!

audifisalpineskiworldcupmenslalomgyfu0togtlcl

Hirscher 49. győzelmét aratta a Világkupában, még egyetlen sikerre van Tomba mutatójától, vagyis az örökranglista harmadik helyétől. Ärni életében először állt dobogóra a Világkupában (egyébiránt ő a kombináció világbajnoka ugyebár), 12 TOP-10-helyezés után rászolgált erre a kis sikerre. Kristoffersen 36-nál tart, s pillanatnyi csalódottságára egy apró gyógyír: a szakági tabellát változatlanul ő vezeti. Az összetett éléről viszont már Hirscher karácsonyozhat.

Folytatás két ünnep közt Bormióban (végre!), lesiklás!

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Marcel Hirscher (AUT) 1:39.79
2. Luca Ärni (SUI) +0,04
3. Henrik Kristoffersen (NOR) +0,05
4. Daniel Yule (SUI) +0,07
5. Manuel Feller (AUT) +0,22
6. Dave Ryding (GBR) +0,24
7. Manfred Mölgg (ITA) +0,45
8. Seb. Foss-Solevåg (NOR) +0,51

 

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Hirscher Ausztria 534
2. H. Kristoffersen Norvégia 505
3. A. L. Svindal Norvégia 374
4. K. Jansrud Norvégia 345
5. A. Pinturault Franciaország 287
6. M. Franz Ausztria 271
7. B. Feuz Svájc 266
8. A. A. Kilde Norvégia 258

Szlalom szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. H. Kristoffersen Norvégia 220
2. M. Hirscher Ausztria 214
3. L. Ärni Svájc 130
4. M. Hargin Svédország 105
5. F. Neureuther Németország 100
5. D. Yule Svájc 100
7. S-F. Solevåg Norvégia 97
8. A. Myhrer Svédország 84

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s