Shiffrin és Larsson párhuzamban – karácsony előtti showműsor alpesi síben

A nők és a férfiak is megmérettettek még karácsony előtt az egyre inkább előtérbe kerülő parallel szakágban. Előbbiek szlalomformátumú versenyét Mikaela Shiffrin nyerte Petra Vlhová előtt, míg utóbbiaknál parallel-óriásban Matts Olsson élete első sikerét aratta, megverve az idei örök második Henrik Kristoffersent. A dobogóra még Irene Curtoni és Marcel Hirscher állhattak fel, ki-ki a maga versenyén.

 Rendhagyó beszámoló következik, ugyanis a parallel szakág kapcsán szinte minden alkalommal egymásnak feszül a rajongói (és a versenyzői) társadalom – még szerkesztőségünkben is rendszeres vita tárgya már évek óta, hogy kell-e ez a formátum a jövőben. Ennek megfelelően a férfiak és nők versenyének beszámolója után cikkünk utolsó “fejezete” a parallel szakágról szól általánosságban.

Matts Olsson a parallel óriás új csillaga

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Parallel Giant Slalom

Az első fordulóban még mindkét pályát megsíelték a párosok. Marcel Hirscher könnyedén lépett tovább, ugyanúgy, ahogy egyik összetettbeli riválisa, Kjetil Jansrud is, aki már bizonyította az elmúlt két évben, nagyon érzi ezt a formátumot. Az egyik első kisebb meglepetést Ted Ligety kiesése jelentette, igaz Myhrer szintén igazi parallel-specialistának mondható a korábbi eredmények alapján. Nem sokkal később búcsúzott a vasárnap még élete első dobogóját ünneplő Žan Kranjec is, aki az osztrák Brennsteinerrel a forduló egyik legkiélezettebb versenyét produkálta. Eddigre már kezdett látszani, hogy a kék pálya gyorsabb lehet, így nagy meglepetés, hogy Filip Zubčić piros pályán tudta megfordítani az állást, majd Matthias Mayer ugyanezt a bravúrt Leitingerrel szemben vitte véghez. Henrik Kristoffersen részben annak is köszönhette továbbjutását, hogy ellenfele, Alexander Schmid már a második futam rajtjánál elhagyta botját (igaz, ez a tavalyi győztes Sarrazinnek nem jelentett gondot).

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Parallel Giant Slalom

A nyolcaddöntő egyből egy különleges párosítással, Hirscher-Jansrud küzdelemmel kezdődött, de az utóbbi kaputévesztésével az osztrák jutott tovább. Myhrer különleges technikával, komoly hiba után küzdötte vissza magát Meillard-ral szemben. Komoly hazai csalódás, hogy a versenyen öten indultak, de a második körben a még talpon maradt kettő, De Aliprandini és Nani is búcsúzott. Akadt meglepetés a ebben a fordulóban is: méghozzá az, hogy Pinturault-t Aleksander Aamodt Kilde búcsúztatta szoros versenyben. Jegyezzük meg, hogy pontosan háromnegyed óra alatt, egy reklámmal együtt, 40 futamot tudtak lebonyolítani.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Parallel Giant Slalom

Hirscher az est folyamán másodszor kapott nehéz ellenfelet Myhrer személyében, de a svéd elrontotta végét, így az osztrák már a legjobb négyben volt. Matts Olssonról eddig sok szó nem esett, ami pusztán csak annak volt köszönhető, hogy mindig könnyen ment tovább, ahogy ezúttal is, Zubčićcsal szemben. Egy teljesen norvég negyeddöntőben Kristoffersen jutott tovább Haugennel szemben, míg Kilde győzelme már azt is jelentette, hogy biztos lesz norvég döntős az este folyamán.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Parallel Giant Slalom

A verseny a negyeddöntők után két ágon folytatódott már: az egyik a győztesekkel a döntőért, míg a vigaszágon az 5-8. helyig meccselhetettek tovább az iménti vesztesek. A helyosztós ágon Myhrer és Haugen kerültek be az 5. helyért folyó döntőbe, mindketten viszonylag magabiztos sízéssel. Ennek értelmében a 7. helyért svájci-horvát párharcot láthattunk. Justin Murisier végül viszonylag könnyedén hozta el a hetedik helyet, viszont Filip Zubčić teljesítményéhez hozzá kell tenni, hogy magas rajtszáma miatt egész nap a piros, azaz elvileg gyengébb pályán kellett versenyeznie. Az ötödik helyért folyó küzdelemben Leif Kristian Nestvold-Haugen a pálya elején szerzett előnyével maga mögött tudta tartani az ismét nagyot hajrázó Myhrert.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Parallel Giant Slalom

Az elődöntő legnagyobb szenzációja mindenképpen az volt, hogy az eddig csendben megbúvó Olsson a „kötelező ellenfelek” után Marcel Hirscher személyében egy nagyágyút is legyőzött parádés sízéssel, amivel már biztos volt, hogy élete legjobbját beállítja. A másik elődöntőben ismét egy norvég párharcban kellett helytállnia Henrik Kristoffersennek, aki szoros versenyben, Kildét legyőzve, már biztos lehetett abban, hogy az este után vezetni fogja az összetett világkupát.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Parallel Giant Slalom

A harmadik helyért rendezett kisdöntőben Marcel Hirschert sokáig szorongatni tudta Aleksander Aamodt Kilde, de a végén az osztrák tisztább íveket tudott húzni, amivel megszerezte a harmadik helyet. A döntő futamban Olsson nagyon erős kezdést mutatott be az elméletileg gyengébb pályán, amivel már egykapus előnyben is volt Kristoffersennel szemben. Az utolsó letörés utáni néhány kapuban azonban a norvég még össze tudta szedni magát, így végül rendkívül szoros befutót láthattunk. Kristoffersen azonban korábbról hozott hátrányát csak három századra tudta faragni, amivel Matts Olsson egy egész estés domináns sízést követően élete első győzelmét szerezte.

 

Végeredmény

Hely Csapat Eredmény
1. Matts Olsson (SWE) 19,33
2. Henrik Kristoffersen (NOR) +0,03
3. Marcel Hirscher (AUT) 19,05
4. Aleksander A. Kilde (NOR) +0,08
5. LK. Nestvold-Haugen (NOR) 19,37
6. Andre Myhrer (SWE) +0,19
7. Justin Murisier (SUI) 19,31
8. Filip Zubčić  (CRO) +0,20

Gigászok csatája a döntőben – Shiffrin szemtől szemben épp megverte Vlhovát

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Women's Parallel Slalom

A lányok parallel szlalomjára szerdán került sor Courchevelben. Ez az első alkalom, hogy külön selejtezőt rendeztek, ahonnan a legjobb 32 jutott tovább. Ebben “amerikai stílusú szlalomot síeltek”, azaz műlesiklás szabályai szerint tűzött pályán, az óriásból megszokott kapuk közt teljesítettek egy futamot a versenyzők. Itt Shiffrin volt a legjobb Mielzynski előtt, harmadik helyen pedig holtversenyben Meillard és Baud-Mugnier végeztek. Már itt elvérzett Wikström és Lara Gut is.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Women's Parallel Slalom

Az első körben a hölgyeket a világranglista alapján sorolták 1-től 32-ig a rajtszámokhoz, annak ellenére, hogy a selejtezős eredmények alapján már kialakult egy ranglista, ami a továbbjutásról is döntött. Kezdésként a hölgyek még mindkét pályán síeltek egyet-egyet, itt pedig az egyik legnagyobb meglepetés Bernadette Schild búcsúja volt, aki nemcsak ranglistás helyezése, hanem kvalifikációs eredménye alapján is bizakodhatott még a verseny előtt. A selejtezőben második Erin Mielzinsky egy csúnya esés után volt kénytelen a verseny befejezésére. Mellettük távozott még az előkelő rajtszámmal csúszók közül Costazza, Stiegler, és Ana Bučik is – a szlovén a rámpa előtt fordult rosszul egy kapura és repült messzire.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Women's Parallel Slalom

A nyolcaddöntőben Mikaela Shiffrint Carmen Thalmann tudta megszorongatni, de végül esélyeshez méltóan lépett tovább a negyeddöntőbe. Riccrada Haaser Costazza után kiejtette a selejtezőben még 3. Melanie Meillard-t, míg Hansdottert hatalmas meglepetésre Katharina Truppe búcsúztatta. Továbbá kiesett a selejtezőben harmadik helyen végző Baud-Mugnier is.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Women's Parallel Slalom

A negyeddöntő sajátja – ahogy azt Alta Badián is láthattuk –, hogy az itt vesztesek már vigaszágon továbbversenyeznek az 5. helyért. Mikaela Shifrrin és Irene Curtoni is osztrák lánnyal versenyzett, azonban „sógornőink” mindkét esetben kaput tévesztettek igyekezetükben. Petra Vlhová szintén továbbjutott, azaz továbbra is élt Shiffrin és a szlovák lány párharca a szakági vezetésért, amiben az este előtt holtversenyben álltak. Hatalmas meglepetésre azonban kiesett a parallelben már győzelmet is jegyző Wendy Holdener, aki két hatalmas hibát is vétett, így Maren Skjøld is az éremért csatázók mezőnyében találta magát.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Women's Parallel Slalom

A vigaszág „elődöntőiben” egy-egy teljesen osztrák és svájci menetet láthattunk. A HaaserTrupper párharcból előbbi, míg a Feierabend-Holdener párosból utóbbi jutott tovább. A hetedik helyet végül egy rendkívül szoros futamban Truppe szerezte meg, Feierabend épp csak lemaradt. Az ötödik helyért folyó kisdöntő talán precedens nélküli eredményt hozott: a jól rajtoló, középen visszeső, majd nagyot hajrázó Haaser azonos idővel ért célba a kiegyensúlyozottan síző Wendy Holdenerrel. A versenynek ebben a szakaszában pedig már csak a helyosztók számítanak, így a végső eredményben is mindkettejük neve mellett 5. hely szerepelt.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Women's Parallel Slalom

Az este folyamán Irene Curtoni már többször is bizonyította, hogy nagyon érzi a parallel különleges tűzését, és ennek megfelelően egészen a célvonalig volt esélye Shiffrinnel szemben, de végül érvényesült a papírforma és az amerikai jutott döntőbe. A másik elődöntőben a pálya elején Maren Skjøld még talán vezetett is, de a pálya végére nem tudta tartani Vlhová tempóját, így a norvég a bronzmeccsel vigasztalódhatott. Ez azt is jelentette, hogy a döntőben az első és második helyen kiemelt Shiffrin és Vlhová fej-fej melletti párharcát láthattuk, ami a győzelem mellett a szakági vezetésről is szólt.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Women's Parallel Slalom

A bronzmeccsen Maren Skjøld élete első dobogójáért harcolt, míg Irene Curtoni 2012 márciusában – szűk hat éve – már állt dobogón. Végül a norvég lány túlvállalta magát és kaput tévesztett, ezzel pedig Curtoni örülhetett hosszú szünet után újabb dobogónak. Semleges szemmel nézve „álomdöntő” született, és egy végletekig kiélezett, fej-fej melletti versenyen végül Mikaela Shiffrin mindössze négy százados előnnyel megszerezte a győzelmet Petra Vlhová elől.

Végeredmény

Hely Csapat Eredmény
1. Mikaela Shiffrin (USA) 18,79
2. Petra Vlhová (SVK) +0,04
3. Irene Curtoni (ITA) 19,34
4. Maren Skjøld (NOR) DNF
5. Wendy Holdener (SUI) 19,29
5. Riccarda Haaser (AUT) 19,29
7. Katharina Truppe (AUT) 19,54
8. Denise Feierabend (SUI) +0,04

Parallel: az alpesi sízés jövője?

Az elején szögezzük le, ez a szakasz elsősorban vélemény, nem tényszerű megállapítások. A szerző egyébként a parallel versenyek pártolója, bár a jelenlegi szabályok számos pontjával nem ért egyet (gabesz). Kezdjük egy kis áttekintéssel: a parallel versenyek az évtized elején, Münchenben jelentek meg a világkupa egyéni programjában, majd moszkvai kitérő után mára már Oslo és Stockholm mellett klasszikus helyszínek, Alta Badia és Courchevel is otthont ad ilyen versenyeknek.

A parallel versenyek alapvetően a könnyed érthetőség és a show elegyei. A laikusok számára is jól követhető, ugyanis nem kell az órát figyelni; az nyer, aki előbb célba ér. Bár a hagyományos számoktól már ez a felfogás is távol áll, az ötlet egyáltalán nem elvetendő. Ráadásul rövid, így kisebb befektetéssel bevilágítható pálya elég hozzá, ami a hétköznap esti versenyek rendezését is segíti. A FIS egyébként ebben elég vegyes viselkedést mutat, ha csak a hétközi délelőtti, kora délutáni versenyekre gondolunk, amit lényegében senki nem tud követni. Így ez a formátum alkalmas arra, hogy a hétvégi klasszikus versenyek közti űrt kitöltse hétköznap főműsoridőben.

A rajongók egyik félelme, hogy ezek a versenyek idővel kiszorítják a hagyományos számokat. Ez nem is alaptalan: a klasszikus kombináció már Kitzbühelből is kikopott, míg annak utóda a szuper-kombináció/alpesi összetett is hattyúdalát énekli. Sőt, a 2020-2021-es távlati naptárban már nem is kapott helyet. Helyette a parallel szerepel, mint külön szakág, évi 5 versennyel. A kombináció elvesztése szerintem különösen szomorú, ugyanis az összetett versenyzők, mint Marc Girardelli, Kjetil André Åmodt, Ivica Kostelić, vagy Alexis Pinturault a szám ikonikus alakjai, és a szerteágazó kvalitás legjobb bizonyítékai. A versenyek minősége azonban jelentősen leromlott az utóbbi időben. Emellett felmerült az utóbbi időben a szuper-G beszántása, és a kétfutamos lesiklással való helyettesítése – de ez a szál egy teljes cikket felölhetne még.

Az egyre több parallel verseny hozadéka lehet, hogy kiderülhet, Cyprien Sarrazin, vagy Lena Dürr győzelme nem kicsúszott eredmény, hanem annak jele, hogy a parallel saját specialistákkal rendelkezik. Ráadásul parallel-óriásból már léthattuk, szuper-G menők szintén képesek jó eredményekre. Ehhez azonban idővel el kellene szakadni a műlesiklás és az óriás ranglista alapján történő meghívásáról és önálló világranglistát kellene létrehozni. Ezt a törekvést egyelőre gátolja az a tény is, hogy a parallel három teljes különböző formátum szerint is lebonyolításra kerül (és itt nem a szlalom-óriás szétválasztásra gondolok). Léteznek városi versenyek (München, Stockholm, stb.), ahová a műlesikló ranglista legjobbjai nyernek kvalifikációt, kiegészülve az összetett legjobbjaival, 16 fős versenyeken. Ezen túl összeállhat a mezőny a ranglista top16 versenyzőjéből, kiegészítve az összetett menőkkel, és egy előző nap rendezett hagyományos verseny első futamának további max 12 versenyzőjével (Alta Badia). Valamint rendezhetnek tisztán kvalifikációra épülő versenyt, ahol egy menet alapján a legjobb 32 kerül versenyben, mindenféle meghívás nélkül (Courchevel). Ráadásul ez utóbbi formátum lebonyolítása is elég kiforratlan még, mivel a rajtszámok kiosztása már nem a kvali alapján történik.

A jövő talán a kvalifikációs lebonyolításban lehet, de érdemes lenne merítenie a szabályalkotóknak az alpin snowboard szabálykönyvéből, ahol évek óta már csak parallel lebonyolítás létezik. Azaz rendezzenek kvalifikációt és ennek eredménye alapján osszanak rajtszámokat – ez a pályaválasztás joga miatt fontos. Az sem ördögtől való, ha valamilyen keretek közt még “prekvalis” versenyzőket is engedélyezhetnének. Emellett érdemes lenne a parallel óriást előtérbe helyezni, ezzel ugyanis nem kerülnének olyan hátrányba a gyorsszám-specialisták – igaz az ő hátrányuk az utóbbi időben szintén ezen a cikken túlmutató probléma.

Sportszakmai szempontból szerintem egyébként nem kevesebb, vagy rosszabb a parallel, mint a hagyományos számok. Láthattuk az elmúlt két versenyen is, hogy a sorozatos egymás utáni futamokban szintén lefárasztják a versenyzőket. Öt futammal pedig időben is majdnem annyit versenyeznek, mint egy hagyományos számban (kb. 100-120 mp.). Így összességében szerintem a parallel nem ördögtől való, és ésszerű keretek közt szerves része lehetne a világkupának. De ehhez szükséges a jól átgondolt szabályrendszer és azt is figyelembe kell venni, hogy ezekkel a versenyekkel együtt is arányban legyenek a gyors- és technikai számok.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s