Anna Veith visszatért a győztesek útjára

2015 márciusa óta nem győzött a Világkupában az alpesi síelés egyik álló csillaga. Anna Veith számára a jelek szerint eddig tartott visszatérni a győztesek útjára súlyos sérülését követően. A második Val d’Isére-i szuperóriás-műlesikláson kijavította tegnapi botlását Tina Weirather, így a szakág tavalyi bajnoka megerősítette vezető helyét a tabella élén. A dobogó harmadik fokára Sofia Goggia, tehát a szombati második helyezett állhatott fel. Bár leszorult onnan, a legjobb svájci címét legalább Lara Gut zsebelte be a mai napon. Miklós Edit ismét idő előtt fejezte be futamát.


Térdfájdalmaira hivatkozva percekkel a rajt előtt visszalépett a futamtól Lindsey Vonn. Ez a döntés egyértelműen rámutat arra, hogy az amerikai klasszis minden idegszálával és porcikájával az olimpiára hangol. Persze a hiányában is kiélezett, izgalmas versenyre volt kilátás, az olasz, az osztrák és a svájci csapat is igazán ütős, mindenki hajt az olimpiai kvótára, s akkor még nem beszéltünk egynéhány magányos klasszisról.

Nem hagyott alább a hóesés éjszaka, a pályamunkások dicséretére legyen mondva, hogy ha rövidített pályán is, de gond nélkül elindulhatott a verseny. Méghozzá szikrázó napsütés mellett, ezt a tényt is külön ki kell emelni. A pálya nyomvonalát a svájciak trénere, Charly Pichler állította össze. Inkább a technikára, mintsem az őrült tempóra hegyezte ki a hangsúlyt, vélhetően a FIS javaslatának megfelelően.

Ehhez képest rögtön kényszerszünettel indult a nap, Viktoria Rebensburg ugyanis látványosat bukott. A németek klasszisának keresztbe álltak lábai a lejtő egyik legtempósabb szakaszán. Lécei leoldottak, jól esett, fel tudott állni szerencsére.

1513504653657

Kezd összeállni Anna Veith (1.) mozgása, legalábbis szemre jóval magabiztosabban húzta meg az íveket, mint az elmúlt versenyeken láttuk tőle. Alapidejébe alaposan beletört Federica Brignone (7.) bicskája, a másodpercnyi különbség a széles ívekben, a határozatlankodásban világosan jelentkezett. Változatlanul nehezen találja formáját Christine Scheyer (32.), sokat kell javulnia, ha meg akarja ismételni győzelmét Bad Kleinkirchheimben január elején.

audifisalpineskiworldcupwomensupertqbapobcg6ul

Fönt alaposan megizzasztotta barátnőjét Lara Gut (4.) , a lejtő második részét azonban egy méretes túlcsúszással indította, ami bő 5 tizeddel jelentkezett hátrányában. Igazán kiegyensúlyozott szezont tudhat eddig maga mögött Johanna Schnarf (16.), ez a széria szakadt meg ma. Maga sem értette igazán, hol bukott csaknem 2 másodpercet. A válasz alighanem a tempóban keresendő.

audifisalpineskiworldcupwomensuper8hzpjtr_pnxl

Tina Weirather (2.) mozgásán nem érződött a tegnapi bukás hatása, jól húzta az íveket, épp mindig egy árnyalatnyival kevésbé agilisan, mint tette azt Veith. Így gyűlt össze egy szűk fél másodperc, ami egy pillanatnyi második helyre volt elegendő. Valamit nagyon benézhettek az olaszok vaxolás terén, mivel Nadia Fanchini (14.) is hasonlóan értetlenül csóválta fejét a célban. Szemre nagy hibák nem jellemezték menetét, épp csak nem csúsztak eléggé lécei.

Nicole Schmidhofer (8.) egyetlen hibával bukta el az újabb jó eredmény lehetőségét, a középső szakaszon lökte ki a pályáról az egyik stangli. Márpedig a kék vonalon túl senki nem számíthatott tükörjégre… A szombati meglepetésember is betlizett ma, Joana Hählen (28.) egy méretes belefékezés és egy igencsak mélyről vett kanyarral tornázta 2 és fél másodperc fölé hátrányát.

Tegnap két kanyarral a vége előtt rontott kaput, ütötte el magát a dobogótól, Cornelia Hütter (12.) formája ettől még bizakodásra adott okot. Ám ma sem úszta meg ronda hiba nélkül, ahol Schmidhofer, ott ő is kiszélesítette a pályát. Igaz, esetében egy késés folyományaként bukott közel egy másodpercet. Lindsey Vonn neve mellé felírtuk a DNF mozaikszót, így újabb sógornőnk került sorra. Stephanie Venier (20.) mozgása a lejtő teljes nyomvonalán bizonytalan volt, nem volt ma sem versenyképes, sem dinamikában, sem koncentráltságban.

audifisalpineskiworldcupwomensuper35ushaeqzwkl

Szolidabb arcát mutatta ma Ragnhild Mowinckel (6.), az ívekkel nem volt gond, de tempóban egyértelműen elmaradt az osztráktól. Ettől még jogosan örvendett a célban, trénerével együtt konstatálhatták, a norvég lány tartósíthatja helyét a világelitben. A dobogóról ma lecsúszott. A tegnapi pódium harmadik szereplője sem jelentett veszélyt Veith elsőségére. Gutot viszont maga mögé utasította Sofia Goggia (3.), különösen a meredek szakaszokon nyújtott kiemelkedőt az olasz.

audifisalpineskiworldcupwomensuperu5g5nl9xqcbl

A svájci derékhad még hátravolt, szám szerint hárman követték egymást egy francia közbeiktatásával. Michelle Gisin (5.) két ragyogó szektor után némiképp visszaesett. A dobogóról leszorult, ám ez mit sem izgatta, aerodinamikája mára teljesen felnőtt a lesiklókhoz, ami újabb TOP-10-helyezésben realizálódott. Óvatoskodóbb kezdését megérezvén támadta a kapukat Tessa Worley, egy túl direkt kanyarnál aztán beleszaladt az egyikbe. Látványos szaltóból szerencsére ő is jó esett, saját lábain és lécein hagyta el az eset helyszínét.

Rövid kényszerszünet után folytatták a svájciak. Corinne Sutert (23.) megzavarhatta a várakozás, rögtön a pálya elején elhagyta azt, ami követett még pár további rontás, s a futottak még helyezés. Jasmine Flury a tegnapi bágyatag menete után jóval inkább támadta a pályát. Második komoly ritmustévesztését büntette a lejtő, a célegyenesben nem bírta menetirányban tartani magát. Alaposan megküzdött a szokottnál technikásabb pályával Laurenne Ross (29.) , a végén jelentős hátránnyal kellett szembesülnie.

audifisalpineskiworldcupwomensuperlxrcjsirho0l

A reklámszünet után jó lehetett volna egy TOP-10-helyezésre, a legvégén, a szokott helyen azonban Tamara Tippler is közelebbi kapcsolatot létesített az egyik kapuval. Gyakorlatilag lekopírozta Hütter tegnapi esetét. Marta Bassino (23.) remek kezdés után elhagyta a pályát, ott, ahol nem kellett volna. Komplett másodpercet szedhetett be, csak ott. Tiffany Gauthier (18.) belegabalyodott a középső szektor kanyarjaiba, elmaradt így a kiugró eredmény. Folytatódott a nimbuszrombolás Julia Mancuso (42.) módra.

Minden mozdulatáról ordított az aggodalom, a 6 másodperces elmaradás önmagáért beszélt. Priska Nufer (21.) ennek harmadával sem lehetett elégedett. Laura Gauche (19.) karrierje legjobb VK- helyezése láttán kicsattanó örömmel viseltetett a célban. Vannak még francia lesiklók, mi pedig emiatt örvendünk. Ramona Siebenhofer (9.) negyedik osztrákként csatlakozott a TOP-10 mezőnyéhez. A limiten síelt végig, komolyabb hiba nélkül letudta a pályát. Breezy Johnson (31.) harmatos menete után Ricarda Haaser (26.) futamában már valamivel több volt. Egy legvégén elkövetett befékezéssel bukta a jobb helyezés lehetőségét. Valerie Grénier visszalépésével pontot tettünk az első harmincas végére.

audifisalpineskiworldcupwomensuperovefboyiu6fl

Harmincon túlról csak úgy sorjáztak a jobbnál jobb időeredmények. A legnagyobbat az olaszok dobbantottak, Anna Hofer (35-össel a 10.) meg sem állt a legjobb tízig, de Nicol Delago (50-essel a 11.) sem adta sokkal alább. Kimagaslóan szerepelt még Stephanie Brunner (34-essel a 12.), az osztrákot is alacsonyabb rajtszámmal fogjuk látni nemsokára. Az amerikaiak is elégedettek lehetnek, Jacqueline Wiles (36-ossal a 17.) és Alice McKennis (37-essel a 15.) erős pontszerző hellyel gazdagodott. Két francia, Romane Miradoli (31-essel a 22.) és Jennifer Piot (46-ossal a 30.), egy szem svédként Lisa Hörnblad (48-assal a 25., első VK- pontok), valamint a német Kira Weidle (51-essel a 27.) szerzett még néhány pontot.

Miklós Edit ezúttal 49-es rajtszámmal próbált szerencsét. Tempója részidői alapján ma biztatóbbnak tűnt, nagy kár, hogy a második időmérési pontnál befejezte szereplését. Ugyanott, mint szombaton.

A futam részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

audifisalpineskiworldcupwomensupernbtcq2a_6wfl

Anna Veith súlyos sérülésekből tért vissza a Világkupa vérkeringésébe. Az avatottabb szemek véleménye szerint óvatoskodóan, a határ feszegetésétől igencsak távol síelve. A lelki gátat lassan áttörni látszik. 2015 márciusa óta nem győzött, ez volt a 15. sikere a Világkupában. Tina Weirather 35. dobogójával megerősítette vezető helyét a szakági tabella élén, míg Sofia Goggia 15. pódiumának hála újabb lépést tett afelé, hogy majdan előlépjen a liechtensteini legfőbb kihívójává.

A hölgyek maradnak még Franciaországban, kedden óriás-műlesiklásban, szerdán pedig parallel-szlalomban mérik össze tudásukat. A helyszín Courchevel.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Anna Veith (AUT) 1:05,77
2. Tina Weirather (LIE) +0,48
3. Sofia Goggia (ITA) +0,51
4. Lara Gut (SUI) +0,64
5. Michelle Gisin (SUI) +0,86
6. Ragnhild Mowinckel (NOR) +1,01
7. Federica Brignone (ITA) +1,09
8. Nicole Schmidhofer (AUT) +1,23

 

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Shiffrin Egyesült Államok 521
2. V. Rebensburg Németország 412
3. T. Weirather Liechtenstein 374
4. M. Gisin Svájc 303
5. S. Goggia Olaszország 254
6. R. Mowinckel Norvégia 233
7. P. Vlhová Szlovákia 221
8. C. Hütter Ausztria 220

Szuper-G szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. T. Weirather Liechtenstein 240
2. S. Goggia Olaszország 169
2. M. Gisin Svájc 169
4. N. Schmidhofer Ausztria 162
5. A. Veith Ausztria 161
6. L. Gut Svájc 159
7. J. Flury Svájc 149
8. R. Mowinckel Norvégia 142

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s