Immáron Hirscher a Gran Risa királya! Ötödször győzött az Alta Badia-i óriáson

Újabb sporttörténelmet írt a nemrég még lábtöréssel bajlódó klasszis. Marcel Hirschert megelőzően még soha senkinek nem sikerült az a bravúr, hogy adott lejtőn egyetlen szakágban begyűjtsön öt győzelmet. Márpedig az osztrákok kiválósága zsinórban ötödére diadalmaskodott a Gran Risán, a legendás óriás-műlesikláson, megelőzve ezzel Alberto Tombát. Mögötte a nagy rivális Henrik Kristoffersen végzett, míg a dobogó harmadik fokára Žan Kranjec állhatott fel. Szlovén óriás-műlesikló korábban soha nem végzett ennyire elől a Világkupában.


Túlzás nélkül állíthatjuk, karácsony előtt néhány nappal elérkeztünk a szezon első klasszikusához. A Gran Risa a versenynaptár legmeredekebb óriás-műlesikló pályája, egy lejtő, amin minden valamit magára adó szakági specialista győzni akar. Egy helyszín, ahol évről évre őrületes hangulat fogadja az indulókat.

Az időjárásra sem lehetett panasz és a francia Kevin Page tűzése is jól szolgálta igényeinket.

Stefan Luitz napja a negyedik kapunál lezárult, a németek ifjú tehetsége, aki ezen a télen kezdte hozni az eredményeket, olyan késésbe keveredett, hogy képtelen volt pályán tartani magát.

audifisalpineskiworldcupmengiantslalomwkc_0ebejaol

Az előző idény második helyezettje ritkán esett ki a ritmusból, s akkor sem bakizott látványosat. A rutinosabb szemlélődőkben felvetődhetett a gyanú, miszerint Mathieu Faivre (17.) tempója elmaradhatott azért a várakozástól, túl tiszta, néhol túl óvatos síelést mutatott be. Henrik Kristoffersen (2.) agilitása meghozta gyümölcsét, szektoronként építette hatalmasra előnyét, a végén az 1 egész kétharmad másodpercnél állt meg a stopper.

audifisalpineskiworldcupmengiantslalom_lvyojv7ekfl

A szakág újdonsült királya erre is rátett egy lapáttal. Marcel Hirschernél (1.) a törés már a múlté, kezdésként csaknem 4 tizedet pakolt a norvég idejére, s bár a kevésbé meredek részen akadtak dinamikai problémái, ennek felét a célig meg tudta őrizni. Leif Kristian Nestvold-Haugen (8.) magabiztosan hozta a harmadik pozíciót. A tipikus problémát láthattuk menetében, jelesül rendre pörgős dinamikával vágódott a kanyarokba, ám a fordulás idejére mégis elfogyott a kraft.

audifisalpineskiworldcupmengiantslalomqize8skak6bl

Alexis Pinturault (11.) nem ment jól, mozgása darabos, sízése túl nyugodalmas volt. Másodpercen túli hátrányával kiszállt a győzelemért folyó harcból. Matts Olsson (6.) egészen jó ritmust talált a meredeken, s minthogy a lankásabb szektorokban még Hirschernél is jobban teljesített, lazán befért az aktuális dobogós pozícióba.

audifisalpineskiworldcupmengiantslalomro4jt2bhvjsl

Amint nekivág valamely lejtőnek Manuel Feller (4.), érdemes elindítani a felvevőkészüléket, mert minimum egy tanítanivaló mentést láthatunk tőle. Délelőtt sem volt ez másként, remek bal lábas korrekciót mutatott be. A folytatásban egyértelműen jobb volt mindenkinél, a célban csupán bő 3 tizednyi távolsággal kellett szembe néznie. Személyén túl egyébbel nem örvendeztette meg a hazai szurkolókat Florian Eisath (21.), a rutinos dél-tiroli elsősorban agilitásban maradt el az élmezőnytől.

audifisalpineskiworldcupmengiantslalomctq6psutuqrl

Egy-két durvább szétcsúszást láthattunk Justin Murisier (5.) menetének első részében. A folytatásra már nem lehetett sok panasz, határozott ívvételeivel sokat hozott az osztrákokon. Az olaszok jogosan bíztak Luca de Aliprandini (10.) formájában. Ehhez képest kis híján befejezte Luitz helyén, s bár a karját kiszabadította a kapu fogságából, gyakorlatilag újra menettempóba kellett kerülnie. Egy darabig úgy tűnt, Thomas Fanara (9.) mentheti meg a franciák becsületét. A pálya feléig versenyképes volt, aztán jött egy durván kövérre vett ív, s ő is túllépett a másodperces differencián. Victor Muffat Jeandet (14.) sem javított a gall összképen, szemre hiányzott belőle az agilitás.

tedligetyaudifisalpineskiworldcupmenfhfghestfxfl

Itt-ott felidézte egykori legjobbját Ted Ligety (7.), a meredeken még viszonylag szorosan tartotta a különbséget, jól mentek a kanyarok. A végére ugyanakkor alaposan belassult, igaz, ő legalább bőven szekundumon belül zárta a délelőttöt. A délelőtt meglepetését Žan Kranjec (3.) mutatta be. A meredeken akadt pár mélyről vett kapuvétele, a folytatásra viszont összeszedte magát, alig több mint 3 tizednyi hátrányával besorolt a harmadik helyre.

A reklámszünet után Manfred Mölgg (15.) sem javította az olasz közhangulatot a helyszínen, kissé lötyögős menete után arra megmaradt a forralt bor. Aleksander Åmodt Kilde (37.) beszedett 3 másodpercével megörökölte a sereghajtónak járó helyet. Nyilván még mindig a világ legjobbjai sorjáztak, de azt is látni kellett, hogy a szűk elittől méretes távolság választja még (vagy már) el őket. Így nem meglepő, hogy mind Leitinger (12.), mind Myhrer (19.), mind a horvát ígéret Filip Zubčić, mind Tommy Ford (23.) a középmezőnyben elfoglalt minél előkelőbb helyezésre hajtottak. A rajtszám szempontjából ez is nagyon fontos. Loïc Meillard (21.) sem tudott ezúttal kiugróan teljesíteni, nemhiába, a Gran Risára még fel kell kicsit nőnie. Az olaszok még örülhettek egy picit Tonetti (13.) és Nani (19.) szereplésének, de összességében a délelőtt érdemi részén ekkor már túl voltunk. Kanada képviseletében Erik Read (17.) teljesített még jócskán rajtszáma fölött (vagy épp alatt).

Harmincon túlról az osztrák Stefan Brennsteiner (47-essel a 16.) nevéhez fűződött a legnagyobb bravúr.

Kjetil Jansrud elindult, de nem tudta befejezni az első futamot. Fritz Dopfer (54.) egy döntős hiba folytán idővel zúgott ki.


Wolfgang Erharter révén az osztrákok kerültek kis lépéselőnybe, a tréner kifejezetten trükkös, látványos nyomvonalat álmodott a Gran Risára.

Nagyon magas rajtszámokkal is be lehetett kerülni a második futamba. Thibaut Favrot (24.) 48-as, Luca Ärni (21.) pedig 72-es (!) számmal a hátán bizonyíthatott délután. Míg a francia inkább biztonságira vette a figurát, a svájci másodjára is odatette magát, jókorát hozzápakolva hozott előnyéhez. A kakukktojás a nemrég ugyanitt Európa Kupát nyert Johannes Strolz, a 58-assal induló osztrák korrekt részidők után kaput tévesztett.

Alexander Schmid (26.) nem volt veszélyes senkire, Zubčić (25.) vélhetően az lehetett volna, ha nem hibázik akkorát a második letörésnél. Messze nem volt verhetetlen a svájci alapideje, Alekszandr Andrijenko (15.) 55-ös rajtszámmal bizonyította, nem csupán szlalomban virítanak az oroszok. Caviezel (20.) a második helyre besorolt, többre nem volt esélye, mint ahogy Ford sem az orosszal volt csatában, mígnem egy túldöntött léc miatt ki nem katapultált a pályáról.

Tavaly élete első dobogóját szerezte ugyanitt, ma erre fikarcnyi esélye nem volt. Eisath (16.) egy jól megnyomott felső meredek után elvesztette a fonalat, ő is az orosz mögé sorolódott. Akárcsak Meillard (18.) , a svájciak tehetsége taktikája, miszerint széles ívekkel alapozza meg a megfelelő sebességátvitelt, nem hozott elegendő hasznot. Myhrer (22.) túl direkt vette a letöréshez tűzött kapukat, ami pedig késedelemhez és pár pozíció elvesztéséhez vezetett. Egyre nyilvánvalóbban látszódott, zseniálisan síelte meg a középső szakaszt az orosz, Nani (16.) például bő fél másodpercet szedett be. Kár érte, a többi szektorban minőségi sízést tett le asztalra. Hosszú idő után először.

Egyszer csak megtört a keleti uralom, Mathieu Faivre (11.) az orosz stabilitását idézte a meredeken, s bár ő meg a lankás zárószakaszon bukott egy kevés időt, a vezetést már nem hagyta kiénekelni szájából. Erik Read (27.) reményei hamar szertefoszlottak, a lejtő első rizikósabb pontján gyakorlatilag újra kellett indulnia. Brennsteiner (13.) koncentrált menete elérte célját, biztos pontszerzés kis előrelépéssel megspékelve.

A délutánra maradt mezőny második felé még hátravolt, röpke reklámszünet után rögtön volt kiért szurkolniuk az olaszoknak. Mölggből (19.) azonban hiányzott ma a kellő átütőerő, úgy kapta a súlyos tizedeket, hogy érdemi hibát nem követett el. Dinamikában ugyanezt nyújtotta Muffat-Jeandet (23.), a franciák szomorúságára így sem úszta meg hibák nélkül. Tonetti (28.) sízése a felső szektorban még jónak nézett ki, a letöréshez érve viszont kirakta egyensúlyából az egyik kapu, s csak hegymászás után tudta folytatni futamát. Szintidőn túl ért célba, vagyis pont nélkül zárta a napot.

Roland Leitinger (12.) jó ritmusban síelte meg a meredeket, az alig 2 tizednyi hátrányát tartani, sőt a remek végsebességének hála csökkenteni is tudta. A századok azonban ma ellene voltak. Alexis Pinturault (9.) a meredeken vesztegetett el a kelleténél több időt, néhol késve fordult rá a kanyarra. De minthogy végsebességével nem volt probléma, egyetlen tizeddel átvette a vezetést honfitársától. A hazaiak utolsó aduásza Luca de Aliprandini (8.) volt. A végletekig feszítette a húrt, komoly mentések után sem esett ki a ritmusból, s végül magabiztosan állt a lista élére. S ott is maradt a reklámszünetig, Fanara (14.) a lankásabb részek előtt rendre elvesztegette sebességét.

audifisalpineskiworldcupmengiantslalom83mgnctjvfkl

Nestvold-Haugen (10.) menete alapvetően rendben volt, kár azért a kapuért, amit túl korán kívánt leküzdeni. Így csak az aktuális harmadik helyre volt esélye. Ted Ligety (5.) egy apró megingást kivéve jó ritmusban tolta végig a pályát. Nyilván nem a sérülése előtti dinamikában, de határozottan az az érzése az embernek, hogy öles léptekkel halad előre a jó úton. A vezetést mindenesetre átvette az olaszok bánatára. A lejtő minden pontján nem síelt a határon, így hiába megannyi impozáns kanyarvétel, 4 század elválasztotta Matts Olssont (6.) a vezetés átvételétől.

audifisalpineskiworldcupmengiantslalomd0t58b1ptejl

Justin Murisier (4.) kitörő magabiztosságát egy túl direkt vett kanyar megakasztotta. Lelkesedéséből azonban mit sem vesztett, új erőre kapott, a középső szektort önkívületi szinten síelte meg, s minthogy végsebessége is topon volt, élre ugrott. Hibájával 7 tizedet hagyott idejében, ezen múlt mai dobogója. Manuel Feller (7.) vagány sízése délután is visszaköszönt. Többször megbillentették a kapuk, ezeken az apróságokon múlt, hogy a vezetés átvétele helyett csupán az aktuális negyedik helyre bírt befutni.

audifisalpineskiworldcupmengiantslalomoinwvbfyho_l

Hosszú idő után dobogóért szurkolhattak délnyugati szomszédjaink. Žan Kranjec (3.) nem hagyta cserben a szlovénokat, egy ritmusban, remek tempóban síelte végig a pályát, ami Murisier hibájával együtt elegendőnek bizonyult előnyének megtartásához.

Nem hozott sok fórt délelőttről, nem mintha a szlovén ellen küzdött volna elsősorban Henrik Kristoffersen (2.). A norvég meredekével sokkal inkább elégedett lehetett, ellentétben az utána következőkkel. A kis ugrató előtt közelebbi kapcsolatot létesített a kapuval, így annak is örülhetett, hogy egyáltalán átvette a vezetést.

Marcel Hirscher (1.) ellen ma sem lehetett senkinek esélye. Valamennyi szektorban oktatott, de amit a pálya középső szakaszán művelt, arra szavak nincsenek, csak látni kell. A vége 1,70, vérbeli erődemonstráció!

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

audifisalpineskiworldcupmengiantslalomwiufccrkycal

Hirscher újabb magasságokat ostromol. A hetedik összetett elsőségére készülő osztrák klasszis ötödik sikerét aratta az Alta Badia-i óriás-műlesikláson, márpedig ehhez hasonló, beleértve az adott lejtőn adott szakágban aratott győzelmek számát is, még nem történt a sporttörténelemben. 48. VK- sikere egyébiránt azt is jelenti, hogy már csak két siker választja el Tombától, vagyis az örökranglista harmadik helyétől. Henrik Kristoffersen 34. dobogójánál tart, az osztrákon kívül megint sikerült mindenki mást maga mögé utasítania. Az eleddig csak három TOP-10-helyezéssel rendelkező Žan Kranjec dobogója szlovén sporttörténelem, elvégre szlovén óriás-műlesikló korábban még sosem végzett dobogós helyen a Világkupában.

A szakágit természetesen Hirscher vezeti, de mai sikerével Svindallal holtversenyben az ő nevét találjuk az összetett pontverseny élén is.

Holnap parallelversennyel folytatódik az élet Alta Badián, péntek este pedig Madonna di Campiglióra figyel a világ, egy izgalmasnak ígérkező éjszakai szlalommal köszöntjük a karácsonyt.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Marcel Hirscher (AUT) 2:25,42
2. Henrik Kristoffersen (NOR) +1,70
3. Žan Kranjec (SLO) +1,82
4. Justin Murisier (SUI) +2,07
5. Ted Ligety (USA) +2,23
6. Matts Olsson (SWE) +2,27
7. Manuel Feller (AUT) +2,33
8. Luca de Aliprandini (ITA) +2,50

 

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Hirscher Ausztria 374
1. A. L. Svindal Norvégia 374
3. H. Kristoffersen Norvégia 365
4. K. Jansrud Norvégia 329
5. M. Franz Ausztria 271
6. B. Feuz Svájc 266
7. V. Kriechmayr Ausztria 256
8. A. Pinturault Franciaország 232

Óriás-műlesikló szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Hirscher Ausztria 260
2. H. Kristoffersen Norvégia 205
2. A. Pinturault Franciaország 151
4. S. Luitz Németország 140
5. J. Murisier Svájc 119
6. M. Feller Ausztria 118
7. Ž. Kranjec Szlovénia 114
8. M. Olsson Svédország 98

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s