A norvég óriás lecsapott: Svindal hatalmas fölénnyel lett a Saslong bajnoka

Karácsony előtt megszaporodnak az események az alpesi síelők háza táján, egymást érik a versenyek, patinás helyszínek váltják egymást. Ezen a héten Val Gardena, vagy német nevén Gröden fogadta a legjobb lesiklókat, akik egy klasszikus lejtőn, a Saslongon csaptak össze egy héttel az ünnepek előtt. Kettős norvég győzelmet hozott a viadal, Aksel Lund Svindal irtózatosan kiemelkedett a mezőnyből, de Kjetil Jansrudot sem lehetett másnak felülmúlni. A harmadik helyet Max Franz révén egy osztrák síző gyűjtötte be.


Hannes Reichelt (24.) erősen visszafogott menetével kezdődött a nap. Először, s utoljára végignézhettünk eme legendás pályát, több pozitívuma nem igen akadt ennek a két percnek. Tradicionálisan erősek Val Gardenán a tengerentúliak, egyebek mellett Manuel Osborne-Paradis (15.) is nyert már a Dolomitok eme ékkövében. Alaposan odavert az osztrák nyitóembernek, szemre mind az ugratókkal, mind sebességével elégedett lehetett, s érdemi hibát sem lehetett felfedezni nála. Ezt hívják mértékadó alapidőnek.

audifisalpineskiworldcupmendownhillh5qfqfuxcwdl

Aleksander Åmodt Kilde (18.) felemás érzésekkel vághatott neki a pályának. Egyfelől tegnap ő mentette meg a norvégok becsületét 4. helyével, másrészt finoman szólva nincsenek igazán jó eredményei ezen a lejtőn. Felemásan teljesített ma is, mert bár végsebességével sokat hozott, a bukkanókat nem mindig egyensúlyozta ki megfelelően, sok időt bukott.

audifisalpineskiworldcupmendownhillxykbrpiq40il

Johan Clarey (40.) a gyorsulós részeken köröket vert a kanadaival, mindenütt máshol azonban végzetesen elmaradt tőle. Rendre félresikerültek ugratói, majd mire összeszedte mozgását, jött egy-egy túlméretezett kanyarvétel. A tiszta ívekre helyezte a hangsúlyt Adrien Théaux (21.), majd amint begyújtotta a rakétákat, gyakorlatilag ledolgozta majd’ fél másodperces hátrányát. A végét viszont elrontotta, ott fékezett bele, ahol a legkevésbé kellett volna. Nem nagyon reménykedhetett dobogóban, annak dacára sem, hogy ekkortájt ott állomásozott.

Travis Ganong (39.) neve mellett végig a piros vonal szerepelt, vagyis egy pillanatig nem vezetett. A végére úgy szétesett az amerikai mozgása, mint idén jellemző volt rá. Csupán Clarey-t tudta maga mögé utasítani. Matthias Mayer (17.) formájára ellenben nem lehet panasz, amit ma is igyekezett igazolni. 3-4 tizeddel járt már előrébb, a pálya döntő részén nagyságrendekkel jobban ment a kanadainál. Gröden viszont kíméletlenül bünteti a rontásokat, márpedig egy ugratóról nagyon csálén érkezett, s beletelt még egy kanyarba, míg egyenesbe állt.

audifisalpineskiworldcupmendownhill_vpacqulpdxl

A német lesiklókra fokozottan figyelnünk kell idén. Thomas Dressen (13.) tulajdonképp megvalósította Mayer terveit, hiba nélkül végigszáguldott a pályán, s bár volt egy túlugrása, a kíméletlen precizitással meghúzott ívek jelentkeztek a célban, átvette a vezetést.

20 percnyi várakozás után a helyieknek is volt kinek szurkolnia. Peter Fill (57.) személyében az elmúlt két idény lesikló bajnoka szerette volna bizonyítani, visszanyerte formáját. Nem sikerült, többször ellátogatott a bukótérbe, látványosan bizonytalanul állt lábain. Ő sem volt megelégedve léceivel, bele is csapta a hóba azon nyomban. Boštjan Kline (54.) kezébe nem osztottak ma lapot, a legnagyobb pozitívumát

Akadtak meleg pillanatok Erik Guay (32.) menetében is a reklámszünet után. A frissen visszatért kanadai furcsamód egy ugratónál bizonytalanodott el, de rá jellemző módon azon nyomban felvette a szükséges ritmust. A dobogóra persze így sem lehetett esélye. Vincent Kriechmayr (18.) szokott bődületes vehemenciával robogott végig a pályán. Akadt egy túlugrása, a késést elvitte még egy kanyarig, 4 tizednyi hátrányának zömét ott szedte be.

audifisalpineskiworldcupmendownhill-6bjx5-4jdjl

Nem tudjuk, minthogy nem láttuk, hogyan ütötte agyon a komplett mezőnyt a pálya felső szakaszán Aksel Lund Svindal (1.). Sejtésünk lehet, mert a folytatásban még ugyanannyit odapakolt a norvég óriást. 1,34! Ami az FIS rendszere alapján mintegy 40 méternyi előnyt jelent. A hátfájdalmak megmaradhattak, de teljesítményén ez mit sem látszik. Duma helyett, íme, a nyertes futam:

Innentől fogva átértékelődtek a nagyobb időkülönbségek, mert például hiába maradt el Andreas Sander (12.) több klasszissal a norvégtól, ő valójában folytatta a német lesiklók remeklését, pár századdal beelőzve honfitársát, felkúszott a dobogó második fokára.

audifisalpineskiworldcupmendownhillkssg0vfnz8ol

Beat Feuz (8.), vagyis a regnáló világbajnok került sorra, esélye azonban neki sem volt egy pillanatig sem. Teljesítményével jogosan elégedett lehet, érdemi hiba nélkül, meggyőző tempóban síelte végig ezt a 2 percet. S nem mellékesen a németeket maga mögé utasította. Steven Nyman (41.) nagy visszatérése természetszerűen nem hozta még meg az áttörést. Gröden háromszoros győztese, specialistája ma többre nem volt képes, minthogy Kline és Fill rontott futamát felülmúlja.

audifisalpineskiworldcupmendownhillo-xpd1a-pxzl

A tudás és a jó matéria (ti. vax) ma a norvégok mellett volt. Szinte hihetetlen, de három szektoron át még Svindalnál is jobban hasított Kjetil Jansrud (2.), s érdemben csak a legvégén kapott ki tőle. Mindenki mástól ugyanakkor egy komplett örökkévalóság választotta el.

Patrick Küng (46.) és a fejcsóválás – összetartozó elemei korunk lesiklásának. Egykori világbajnokhoz méltatlan szereplés, pár kiugró futamot kivéve most már évek óta. Eleddig csalódást keltően szerepeltek az olaszok, tudta ezt Dominik Paris (6.), s harcba szállt a dobogó alsó fokáig. A hazai pálya előnye, a hangorkán besegítette a célba, épp egyetlen századmásodperccel hamarabb, mint anno Feuzt. Mégse jött össze az olasz dobogó Val Gardenán, erről pedig a lejtő tavalyi bajnoka tehet leginkább. Max Franz (3.) szemmel látható önbizalommal, érdemi hiba nélkül, ám a norvégoktól elmaradó sebességgel gond nélkül befért Paris elé.

maxfranzaudifisalpineskiworldcupmen3tyb8bprai8l

Habár a szakág papíron legjobbjain már túlvoltunk, a pódium aktuális tulajdonosainak azért volt még okuk az aggodalomra. A reklámblokk után rögtön érkezett például a tegnapi győztes Josef Ferstl (14.). Nem vallott szégyent ma sem, tükörsima futamának végén elmondhattuk azt, amit emberemlékezet óta nem: három német lesikló a TOP-8-ban! (Később árnyalódott azért a kép…)

Középszerű menettel jelentkeztek a franciák, Maxence Muzaton (36.) és Guillermo Fayed (24.) sem szaggatta ma az istrángot, igaz, különösebben jó eredményeik a múltban sem voltak itt. Nem múlhat el grödeni lesiklás kiugróan jó amerikai menet nélkül. Ma rögtön kettőnek is tapsolhattak a jenkik. Bryce Bennett (11.) pokolian erős végsebességének hála bukkant fel a 6. pozícióban, majd épp utána Jared Goldberg (9.) verekedte elébe magát. Ő elsősorban a pálya felső szektorában ment ellenállhatatlanul. Christof Innerhofer (5.) ragyogóan játszotta el az utolsó mentsvár karakterét. Agilis sízésének végén bekövetkezett az, amire kevesen számoltak: akadt olyan szektor, ahol még Svindalnál is gyorsabban ment. S nem mellékesen két századdal megelőzte Parist, megörökölve tőle a 4. helyet és a legjobb olasz helyezést. Mauro Caviezel (10.) menetében egy fokkal még több is benne volt, ám ahelyett, hogy egy „Winnerhofer-i” finissel esetleg berobbanjon a dobogóra, mintha elfáradt volna a végére, ami egy szimpla TOP-10-helyezést jelentett a számára. Brice Roger (21.) és Christian Walder (44.) nem rengette meg az eget menetéve, nem úgy Romed Baumann (6.). A tengerentúli futamokon mérsékelten szereplő osztrák Parisszal holtversenyben, egy igen előkelő 5. hellyel zárta napját.

audifisalpineskiworldcupmendownhillvqf36_ihe61l

Korántsem ért véget még a verseny, elvégre összesen 72 síző csatolt lécet a mai napon. Két svájci pontszerzés közül nem Nils Mani (28.) pozíciója okozott nagy meglepetést. Gilles Roulin (32-essel a 4.) gyorsan zárójelbe tette tengerentúli remeklését. Másfél tizeden múlt a még nagyobb szenzáció, a dobogó. Slusszpoénként Gian Luca Barandun (46-ossal a 20.) is befutott még a pontszerző helyekre. Beverekedte magát a TOP-30-ba még a német Manuel Schmid (43-assal a 16.), Werner Heel (57-essel a 23.), Otmar Striedinger (52-essel a 24.), Nicolas Raffort (44-essel a 27.), ötödik németként Dominik Schwaiger (54-essel a 28.), s végül a kanadai Benjamin Thomsen (61-essel a 30.)

A futam részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

audifisalpineskiworldcupmendownhillw4xmtj9qns8l

Beaver Creek után újabb győzelmet aratott a lesiklók közt Aksel Lund Svindal. Ez a norvég óriás 34. Világkupa-sikere, s átvette a vezetést a szakági és az összetett tabellán egyaránt. Kjetil Jansrud 44., míg Max Franz a hetedik alkalommal állt dobogóra.

Holnap Alta Badián folytatják az urak, az év egyik legjobban várt versenyén, a Gran Risán megrendezendő óriás-műlesikláson.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Aksel Lund Svindal (NOR) 1:57.00
2. Kjetil Jansrud (NOR) +0,59
3. Max Franz (AUT) +0,85
4. Gilles Roulin (SUI) +1,00
5. Christof Innerhofer (ITA) +1,14
6. Romed Baumann (AUT) +1,16
6. Dominik Paris (ITA) +1,16
8. Beat Feuz (SUI) +1,17

 

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. A. L. Svindal Norvégia 374
2. J. Jansrud Norvégia 329
3. H. Kristoffersen Norvégia 285
4. M. Hirscher Ausztria 274
5. M. Franz Ausztria 271
6. B. Feuz Svájc 266
7. V. Kriechmayr Ausztria 256
8. M. Mayer Ausztria 216

Szuper-G szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. A. L. Svindal Norvégia 260
2. B. Feuz Svájc 212
3. J. Jansrud Norvégia 149
4. M. Mayer Ausztria 116
5. D. Paris Olaszország 100
6. M. Franz Ausztria 99
7. T. Dressen Németország 98
8. C. Innerhofer Olaszország 95

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s