Ferstl hátát nézte az osztrák válogatott

Josef Ferstl élete első győzelmét szerzte a Val Gardenai szuperóriás-műlesikláson, ahol a kedvezőtlen időjárás miatt végül 38 versenyző után hirdettek eredményt a tervezett 80 helyett. A német olyan szakági kiválóságokat utasított maga mögé, mint Max Franz és Matthias Mayer. A világkupában is érdekelt norvégok közül Jansrud ma nem szerzett pontot, míg Svindal csak a 9. helyen végzett, így nem vette át az összetett vezetését.

A férfiak világkupa mezőnye talán a rajongók egyik legjobban várt hétvégéjét kezdték meg a mai nap a Val Gardena-i szuper-G-vel. Most már évek óta egy egyhetes periódus alatt a teljes világkupa mezőny felvonul a Dél-Tirolt is magába foglaló Trentino-Alto Adige tartományban, hogy kombináción kívül az összes alpesi számban összemérhessék erejüket. A gyors számokat hagyományosan Val Gardenán, vagy németül Grödenben rendezik. Érdekesség, hogy a nemzetközi sajtóban előbbi két név valamelyike terjedt el, holott a helyi ladinok, akik a népesség 90%-át kiteszik, „Gherdëna”-ként hívják otthonukat.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Super G

A verseny egyik nagy esélyese, a svájci Beat Feuz (10.) rögtön az egyes rajtszámot választotta. Ennek megfelelően már mérvadó alapidőt várhattunk előzetesen, azonban óriási hiba után épp csak be tudta venni az egyik kapukombinációt a svájci. Menete alatt megtekinthettük a legendás pálya szuperóriás tűzését, aminek eleje egy nem túl technikás, tojástartással is könnyen „kanyarodhatóra” sikerült, a pálya közepére viszont egy kritikus tűzésű kapukettős került, amit a terepegyenlőtlenségek is tovább nehezítettek. Továbbá a célegyenes meredekében is egy komolyabb keresztcsúszást iktattak. A versenyre komoly hatással volt az időjárás, bár az esélyesek küzdelmét talán jelentősen nem befolyásolta a havazás és a hol sűrűsödő, hol felszálló köd.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Super G

Josef Ferstl (1.) már nagyobb hiba nélkül, jó tempóban abszolválta a pályát, ráadásul a kritikus kapukban inkább lelassított, higgadtságának pedig minden bizonnyal győzelmét is köszönheti. Először láthattuk idén a szám regnáló világbajnokát, Erik Guayt (12.), de egyelőre neki még vissza kell szoknia a versenytempóhoz, amit hátfájdalmai nem könnyítenek. Matthias Mayernek (3.) két évvel ezelőtti bukása miatt nincsenek jó emlékei a pályáról, ezzel együtt bíztató időeredményekkel kezdett, de egy hiba miatt pedig épp lemaradt a pillanatnyi vezetésről. Aksel Lund Svindaltól (9.) a mai nap a kritikus tempó hiányzott, így már illusztris társaságot tudhatott maga mögött Ferstl. A nap első kiesőjeként Osborne-Paradist jegyezhettük fel, aki egy kaput nem tudott bevenni széles kanyarja miatt.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Super G

Max Franz (2.) a kritikus részt nagyszerűen oldotta meg és a pálya többi részén is nagyon jó tempóban, különösebb hiba nélkül közlekedett, de egytizedes hátrányát a célig csak kétszázadosra tudta faragni. Ferstl honfitársa, Andreas Sander (6.) a pálya elején megszerzett hátrányát cipelte el a célig. A legutóbbi versenyen élete első győzelmét arató Vincent Kriechmayr (5.) egy széles kapuvétel után került hátrányba bíztató kezdés után, így a Ferstl mögötti osztrák tábor már háromfősre hízott.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Super G

Fontos megjegyezni, hogy eddigre valamelyest kezdtek romlani a látási viszonyok, ami miatt a reklámszünetet is törölték, de még ez sem segített a hazaiak két reménységén, Innerhoferen (24.) és Parison (21.) akiknek a menete alatt egy felhő a pálya középső szakaszát teljesen belepte, így elsőként kerültek másodperc feletti hátrányba. Ezek hatására egyből kényszerszünetet iktattak közbe. Végül negyedórás várakozás után, gyenge havazásban indulhatott el Adrian Théaux (7.), aki lassú kezdés után a kritikus kapukat a mai nap a legjobban oldotta meg, és egy rövid ideig a dobogósokkal is konkurálni tudott. Åmodt Kilde (4) egy igazán bevállalós sízéssel került szintén dobogóközelbe. Ugyan a svájciak edzője tűzte a pályát, ennek előnye nem mutatkozott meg Mauro Caviezel (19.) idején.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Super G

Ferstlnek egy embert még mindenképpen meg kellett még várnia, hogy a győzelemben reménykedhessen, aki nem volt más, mint Kjetil Jansrud (35.). A norvég nagyszerű tempóban közlekedett a pálya elején, de a kritikus részen talán ő hibázta addig a legnagyobbat, az is kisebb csoda volt, hogy be tudta venni a kapukat. Alexis Pinturault (27.) ezúttal nem tudott kiemelkedőt alkotni szuperóriásban és csak az imént hibázó Jansrudot tudta maga mögé utasítani. A gyors indítás miatt sajnos nem derült ki, hogy Hannes Reischelt (15.) önerőből hibázott óriásit az első ellenőrző pont előtt, vagy esetleg az időjárás babrált ki vele. Travis Ganong (17.) idejéből már következtethettünk arra, hogy az előbbi két síző is az éppen ismét rosszabbra forduló időjárás áldozatául esett. A hazaiak még Peter Fillben (8.) bízhattak a mai nap, és ő jobban is kezdett, mint a közvetlenül előtte érkezők, de így is fél másodpercen kívülre szprult. A huszas csoportból utolsóként Bostjan Kline (13.) érkezett, de nem volt elég lendületes a menete.

Az egyre romló körülmények közt a legjobb harminc utolsó tízes csoportjából már csak Thomas Biesemeyer (18.), Romed Baumann (16.), Thomas Dreßen (20.) és Dustin Cook (14.) fértek be a legjobb 20-ba. Ami a hátralévőket illeti, a szám osztrák bajnoka, Niklas Köck (11.) mutatott még kiemelkedő teljesítményt. Végül a szervezők 38 versenyző után félbeszakították a versenyt, majd hosszas várakozás után a többieket már le sem engedték; a szabályok erre a legjobb 30 célba érése után lehetőséget adnak.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Super G

Josef Ferstl mai győzelmével életében először állhatott dobogóra a világkupán. A 28 éves német tavaly tudta magát stabilizálni a legjobbak közt szuper-G-ben, ami egyértelműen legerősebb számának számít, lesiklásban kevésbé eredményes. A bajor fiatalember mai sikerével követte apja, Sepp Ferstl nyomdokait, aki lesiklásban kétszeres kitzbüheli bajnoknak mondhatja magát 1978-79-ben, míg további egy győzelmet jegyez kombinációban.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Super G

A némettel szemben osztrák dobogós társai már jóval rutinosabbnak számítanak: Max Franz egy éve épp Val Gardenán szerezte élete eddig egyetlen győzelmét, igaz lesiklásban. Emellett még két-két dobogós helyezése van a gyorsabbik számokból, valamint egy bronzérme a St. Moritz-i világbajnokságról. Matthias Mayer honfitársához hasonlóan az osztrák újgeneráció tagja, 4 győzelemmel (2 lesiklás, 2 szuper-G), és nem mellesleg a regnáló olimpiai bajnok lesiklásban.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Josef Ferstl (GER) 1:35,28
2. Max Franz (AUT) +0,02
3. Matthias Mayer (AUT) +0,10
4. Aleksander A. Kilde (NOR) +0,22
5. Vincent Kriechmayr (AUT) +0,30
6. Andreas Sander (GER) +0,38
7. Adrian Théaux (FRA) +0,39
8. Peter Fill (ITA) +0,52

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. H. Kristoffersen Norvégia 285
2. M. Hirscher Ausztria 274
3. A. Svindal Norvégia 274
4. K. Jansrud Norvégia 249
5. V. Kriechmayr Ausztria 243
6. Beat Feuz (SUI) Svájc 234
7. Max Franz Ausztria 211
8. Alexis Pinturault Franciaország 203

Szuper-G szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. K. Jansrud Norvégia 180
2. V. Kriechmayr Ausztria 174
3. M. Franz Ausztria 172
4. J. Ferstl Németország 144
5. H. Reichelt Ausztria 136
6. A. Kilde Norvégia 132
7. A. Svindal Norvégia 114
8. A. Theaux Franciaország 102

Ha az időjárás kedvezően alakul, akkor holnap a férfiak lesiklással fojtatják a hétvégét, míg a hölgyek programjában fontos változás, hogy Val d’Iséreben két szuper-G-t rendeznek, amivel együtt elmarad a holnapra tervezett lesiklás. Ennek oka, hogy egyetlen tervezett edzést sem sikerült megrendezni. A lesiklás pótlásáról (ha lesz) később intézkednek, de nem lepődnék meg, ha a Cortina d’Ampezzo, vagy Bad Kleinkirchheim lenne a beugró januárban.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s