Vonn visszatért! Az amerikai nyerte a Val d’Isére-i Szuper-G-t

11 hónap elteltével újra győzelmet ünnepelhetett az alpesi síelés egyik legeredményesebb reprezentánsa. Lindsey Vonn a balul sikerült észak-amerikai kitérő után meggyőző teljesítménnyel rukkolt ki, s ha nem is döbbenetes fölénnyel, de feltétlenül megérdemelten gyűjtötte be 78. Világkupa-győzelmét. A leginkább Sofia Goggia közelítette meg, tehát egy olyasvalaki, aki szintén várakozások alatt kezdte az idényt. Ragnhild Mowinckel révén egy újoncot köszönthettünk a pódiumon. Miklós Edit a pálya nagyjából felénél búcsúzni kényszerült, különösebben nem erős szektoridőkkel a háta mögött.


Hóvihar, elmaradt edzések, lavinaveszély. Egyebek mellett ehhez hasonló érvekkel fújták le mindkét hétközi lesikló edzést, s döntötték úgy, hogy a szombatra kiírt lesiklás helyett is Szuper-G-t rendeznek bőséges hóval borított, változóan felhős Val d’Iséreben. A rajtlista teljesnek volt mondható, egyetlen nagy név hiányzott róla. Mikaela Shiffrin, mint az várható volt, nem lesz állandó résztvevője a gyorsasági hétvégéknek, annak dacára, hogy itt is szép pontmennyiséget gyűjthetett volna.

1513417587187

Cornelia Hütter viszonylag magabiztosan tartotta az íveket ezen a lerövidített, belassított Szuper-G- pályán. Épp a legvégén vette szélesre az ívet, bele is rongyolt az utolsó kapuba. Bár időbe telt, lassan a technika is lereagálta az osztrák szabálytalan kanyarvételét. Laurenne Ross (8.) jóval óvatosabban viseltetett lejtmenet, alaposan elmaradt az osztráktól minden tekintetben, igaz, ő legalább gond nélkül megélte a célvonalat. Stephanie Venier (20.) végig roppant bizonytalanul síelt, rendre bele-belefékezve a necces kanyarokban.

Pár fokozattal jobban odatette magát Joana Hählen (5.), a felső szektorban látványosan nagyobb útvonalon abszolválta a kanyarokat, ami végső soron kamatozódni látszott. Átvette a vezetést jó fél másodperccel. Ezúttal ő volt a nap legjobb svájcija, de sokáig mégsem tartózkodott a lista élén, Nicole Schmidhofer (4.) szoros versenyfutásban, néhány századdal maga mögé utasította.

audifisalpineskiworldcupwomendownhillfgfdfloyghml

Idén először alkotott maradandót Lindsey Vonn (1.). Agresszíven húzta az íveket, a motiváltság és a koncentráció ezúttal megfelelő elegyként harmonizált nála. A célegyenes neki sem jött ki tökéletesen, csak nagy erőfeszítések árán tartotta magát a pályán, a hatalmas tempó azonban így is jelentkezett az időkülönbségen – kétharmad másodperc formájában.

Jobban kezdett egy árnyalatnyival a szakági címvédő és éllovas, egy váratlan helyen elkövetett hiba folytán (kicsúszott tartólába egy jobbosban) Tina Weirather mégis hamar búcsúzott a futamtól. Bár kiesésében közvetlen szerepet nem játszott, a szervezők felfüggesztették a versenyt, minekután mindinkább átláthatatlanná váltak a látási viszonyok a rajtállás környékén.

A távoli kamerából megpillanthattuk Johanna Schnarf (6.) foszlányait, ez épp elegendőek bizonyult az újraindításhoz Atle Skårdal versenyigazgató véleménye szerint. A hosszúra nyúlt várakozási periódus nem látszott annyira a dél-tiroli menetén, egy méretes korrigálást kivéve korrektül túlesett a pályán, az pedig nettó síelési hiba volt.

1513419215457

A pálya elején még úgy-ahogy jól tudta kamatoztatni óriás-műlesikló tudományát, a folytatásban azonban elfogyott a lendület Lara Gut (9.) menetéből. Előbb csak Vonn, majd a többiek tempójától is távolkerült, így gyűlt össze a végére egy kerek másodpercnyi elmaradás. Mélyponton a svájciak VK- győztese. Csaknem ennek kétszeresét gyűjtögette be egy percen belül Nadia Fanchini (23.), folytonos nagy bukásait megelőzendő alighanem igyekezett egy darabban túlesni ezen a napon. Legalábbis minden kanyarvételén ez érződött.

Míg eleget tettek reklámszolgáltatási kötelességeiknek, meg kicsit azon túl is, pályamunkások vették birtokukba a pályát. A hólapátolás percei következtek. Apró pozitívum, ez idő alatt határozottan átláthatóbbá vált a helyzet sízői szempontból. Federica Brignone (16) nem igazán tudott élni a sansszal. Széles ívek, a végére elfogyó lendület jellemezte menetét. Közelről támadta a kapukat Corinne Suter (12.), egynéhány túlvállalt kanyarral aztán ő is elbukta apránként összeszorgoskodott sebességét. Tessa Worley (27.) nevéhez fűződött a nap legveszélyesebb momentuma. Az alacsonyabb tempó okán kevesebb veszélyt jelentő bukkanón mélyre került súlypontja, amit szerencsére még a levegőben sikerült előre billentenie. Becsületből leért.

audifisalpineskiworldcupwomendownhillkl0oilatuopl

Anna Veith (15.) igyekezett jó tempóban száguldani, ma is benne volt egy jobb eredmény a pakliban. Ám jelen körülmények közt az az egy szem letérés a kék vonalon túlra, a porhanyós hóba, végzetesnek bizonyult. Két honfitársát így is beelőzött.

A szezon eddigi részében mélyen tudása alatt teljesítő Sofia Goggia (2.) szépen összekapta magát. Igazi harcosként feszítette pattanásig a helyzetet, s minthogy a végtempója is hozta nagyjából a Vonn-féle etalont, szoros versenyben kapott csak ki tőle. Az olasz egy „Te vagy az Isten!” felkiáltással köszöntötte az amerikait, Ragnhild Mowinckel (3.) meg egy szimpla ugrabugrálással köszöntötte a tényt, hogy dobogós helyre került. Pazar dinamikával szelte a kanyarokat, nála épp a végtempó maradt el a várakozástól.

audifisalpineskiworldcupwomendownhillxiczu6zjj30l

Viktoria Rebensburg (7.) két szektoron át vezette a versenyt, a kanyargós részeken fitogtatta skilljeit. Egyetlen méretes rontás, s azonnal tovaszálltak győzelmi reményei: ő is meglátogatta egy kicsit, pár tizedmásodperc erejéig a bukóteret. Épp elég volt. Christine Scheyer (25.) nincs jó passzban, s ma is túlzottan tisztelte a pályát.

Az előző Szuper-G győztese került sorra, a pódium aktuális birtokosainak azonban nem kellett idegeskedniük. Jasmine Flury (18.) igencsak tompán, bizonytalanul kereste az íveket, ma joggal tűnt el a középmezőnyben. Sankt Moritz másik felfedezettje, Michelle Gisin (10.) azért egy árnyalattal jobban teljesített, a másodpercen túli elmaradás azért itt is önmagáért beszélt. Egy TOP-10 körüli Szuper-G-s eredményt persze nem illik lefitymálni, pláne nem egy szlalomostól.

Újabb szponzorperceket követően előbukkant a pályán egy francia lesiklónő. Nagy szó ez újabban alacsony rajtszámmal. Romane Miradoli (11.) ráadásul bőven átlag felett teljesített, kevésen múlt, hogy nem kvalifikálta magát a legjobb tíz közé. Jacqueline Wiles idő előtt búcsúzott, Weirather kiesésének helyén került mélyre testsúlya, s maradt pályán kívül. Az óvatoskodástól távol volt az, amit Ricarda Haaser (17.) művelt a lejtőn, ő sem járt jobban, mint előbbiek. Sok rontogatás sokra ment. Inkább a középszerűség öltött testet Priska Nufer (19.) mai produktuma láttán. Felér egy komplett nimbuszrombolással, amit leművelt ma Julia Mancuso (45.). Az 5 és fél másodperces különbség kommentár nélkül is önmagáért beszél. Legközelebb már aligha kerül tv-be az egykori olimpiai bajnoknő. Breezy Johnson (38.) a jövőt képviseli az USA-ban, nos, elmondható, lesz még hova fejlődnie. A nagy elődön kívül nem előzött meg senkit. Kitettek magukért ellenben a franciák, Tiffany Gauthier (13.) rajtszámához mérten remekül teljesített. Az első harmincast, pardon, 31-est két középszerű (Ramona Siebenhofer, 29. és Marta Bassino, 31.) és egy átlagon felüli (Tamara Tippler, 14.) zárta.

Harmincon túl is jól szerepeltek a franciák, Laura Gauche (37-essel a 26.) és Jennifer Piot (48-assal a 30.) révén ötre nőtt pontszerzőik száma. Az amerikaiak viszonylatában mind a fiatalság (Alice Merryweather, 42-essel a 24.), mint a rutin (Alice McKennis, 36-ossal a 22.) képviseltette magát. Rajtuk kívül még az olasz Anna Hofer (35-össel a 21.) és az osztrák Stephanie Brunner (34-essel a 27.) szerzett néhány pontot.

Miklós Edit 52-es rajtszámmal vágott neki a pályának. Két, pontszerzéssel nem kecsegtető szektor után kiesett. Minthogy nem szóltak hírek balesetről, vélhetően egyszerű pályaelhagyásról lehetett szó.

„Sokat havazott az utóbbi napokban. Amennyire lehetett, jól megcsinálták a pályát, de ha kicsúsztál a ruccsolt pályavonalról, akkor a friss hó megakasztott. Velem is ezt történt. Éppen, hogy sikerült a kapu között a zászló alatt átbújnom. De minden rendben, nem estem el, a térdem is remekül van! A pálya felső részében, amíg ki nem estem, addig a hó- és látási viszonyokhoz képest nem volt egy rossz menet” – mondta Miklós Edit a verseny után. (skihungary.hu)

A futam részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

audifisalpineskiworldcupwomendownhilllljhloj9dlel

Lindsey Vonn a január végi Garmisch-Partenkirchenben rendezett lesikláson győzött legutóbb a Világkupában, ha pedig a Szuper-G-t tekintsük, akkor még egy esztendővel visszább kellene lépnünk, ha legutóbbi sikerét akarnánk kiemelni. Ez a 78. a sorban, vagyis további nyolcra van még szüksége ahhoz, hogy beérje a legendás Ingemar Stenmark rekordját. Szuper-G-s vonatkozásban már évek óta csúcstartó, ezt a pozícióját erősítette most tovább. 14. ízben köszönthettük a dobogón Sofia Goggiát. Az olasz lánynak legutóbb a pjongcsangi főpróbán sikerült dobogóra állnia Szuper-G-ben, jelesül győznie. Ragnhild Mowinckelnek 107. Világkupa kellett ahhoz, hogy végre felérjen a pódiumra. 16 TOP-10-helyezés és az áttörést hozó tavalyi szezon (9 TOP-10) jelezte, jó úton jár a norvég sportoló.

Holnap újabb Szuper-G következik Val d’Isére-ben.

Végeredmény

Hely Versenyző Hátrány
1. Lindsey Vonn (USA) 1:04:86
2. Sofia Goggia (ITA) +0,31
3. Ragnhild Mowinckel (NOR) +0,39
4. Nicole Schmidhofer (AUT) +0,67
5. Joana Hählen (SUI) +0,70
6. Johanna Schnarf (ITA) +0,82
7. Viktoria Rebensburg (GER) +0,88
8. Laurenne Ross (USA) +0,97

 

Összetett világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. M. Shiffrin Egyesült Államok 521
2. V. Rebensburg Németország 412
3. T. Weirather Liechtenstein 294
4. M. Gisin Svájc 258
5. P. Vlhová Szlovákia 221
6. T. Worley Franciaország 206
7. C. Hütter Ausztria 198
8. S. Goggia Olaszország 194

Szuper-G szakági világkupa:

Hely Versenyző Ország Pontszám
1. T. Weirather Liechtenstein 160
2. J. Flury Svájc 149
3. N. Schmidhofer Ausztria 130
4. M. Gisin Svájc 124
5. J. Schnarf Olaszország 116
6. S. Goggia Olaszország 109
6. L. Gut Svájc 109
8. L. Vonn Egyesült Államok 107

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s