Északi összetett vk: Espen Andersen jelenti a németek vesztét

460069886

A 24 éves viking a szezon előtt még dobogón sem állt soha, Lillehammert követően pedig még az összetettben is a legjobbak elé repült. Négy futamot követően egyelőre harmatos Eric Frenzelék pozíciója, ámbár az olimpiai évben februárra kell felpörögni igazán. 


Először is köszöntök minden kedves követőinket a kombinatív sportág a 2017/18-as idényben. A „bajtársaimmal” ellentétben kicsit megkésve indítottam el beszámolókat, de remélem emiatt nem hajigál senki felém öklöm nagyságú köveket.
johannes-rydzek158_v-gseapremiumxl

A pjongcsangi aktív visszaszámlálás egy héttel ezelőtt a finnországi Rukában indult útjára az északi összetett elitje számára, majd a norvégiai Lillehammerben folytatódott.
Az első 4 futamot követően a norvég Espen Andersen és a japán Akito Watabe a legkiegyensúlyozottabb, persze megkönnyíti erőpróbájukat, hogy a legeslegjobbak még kezdeti stádiumos formát mutatnak. Az ötszörös címvédő német Eric Frenzel nulla ponttal indított (olyan gyengén sikerült a síugrás számára a rukai első, rövidített versenyen, hogy a sífutásra már fel sem húzta a lécet), majd a második futamban már mutatott életjeleket, a harmadikban pedig már egészen elképesztő futásának köszönhetően csak a célegyenesben maradt alul Johannes Rydzekkel szemben. Apropó Rydzek, a legfőbb rivális, a tavalyi összetett ezüstérmes, hatszoros világbajnok kapisgálja már mitől kaphatná el a fonalat, de egyelőre erősebbik számában, a sífutásban akadnak hiányosságai.

Az elit többi tagja közül a friss norvég sztár, Jarl Magnus Riiber kihagyta az idény első állomását, majd Lillehammerben a győztes norvég váltó egységeként jelent meg, a vasárnapi klasszikus számban viszont tízen kívül végzett.

89728_g08_w01

A lillehammeri 2. nap győztese a síugrásban jókora előnyt összeszorgoskodó Andersen lett, aki többen is bőszen üldöztek, de végül senki nem érte utol. A dobogóra felfért még Jan Schmid és a hajrában továbbra is pazar Jürgen Graabaak.
Említenünk kell, hogy a sportág egyik legnagyobb alakja, a vancouveri olimpia bajnoka, Jason Lamy Chappuis két év pihenés, relaxálódás után vérmes reményekkel tért vissza. A 31 éves kiválóság viszont egyelőre a mezőny alsóbb régiójában vergődik, még a pontszerzés is nehezen jön össze számára.

Folytatás 2 hét múlva az ausztriai Ramsauban.

Világkupa, Lillehammer, 4. verseny:

A verseny végeredményélt az alábbi linken tudjátok megnézni.

Az összetett táblázatot egyelőre nem érdemes vizslatni, legfeljebb az derül ki belőle, hogy akár futamról futamra változhat az éllovas kiléte, ami szoros, és a végletekig kiélezett szezont vetít előre. Hacsak nem érkezik meg ismét Eric Frenzel igazi decembere és januárja, ami akár 6. összetett vk-elsőséget eredményezheti a 28 éves német számára.

A Világkupa jelenlegi állása (4 futam után):

  1. Espen Andersen (norvég): 272 pont
  2. Akito Watabe (japán): 224 pont
  3. Jam Schmid (norvég): 223 pont
  4. Johannes Rydzek (német) 222 pont

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s