Helyreállt a világ rendje: Weirather-győzelem szuper-G-ben

A szakági címvédő, Tina Weirather sikerével ért véget a hölgyek tengerentúli túrája. Ezzel a hétvégén remeklő Mikaela Shiffrinnek még várnia kell, hogy mind az öt számban győztesek illusztris névsorába léphessen – az amerikai VK éllovas az ötödik helyen zárt. A dobogóra Weirather mellett a szakág specialisti, a magára találó Lara Gut és a világbajnok Nicole Schmidhofer állhattak még fel. Miklós Editet a harminckilencedik helyről zárták ki.

A verseny alapidejét Tessa Worley (4.) szolgáltatta, amit épp csak nem tudott felülmúlni Jasmine Flury (7.). Ehhez képest Stephanie Venier (12.) sokkal kevésbé érezte a pályát. Lindsey Vonn ismét kiesett, ezúttal azonban nem a hálóban végezte, csak egy kaput mért el és síelt szélesen. A szám regnáló világbajnoka, Nicole Schmidhofer (3.) a pálya elején még bizonytalanabb volt, de a második felében egy rendkívül összeszedett menettel átvette a pillanatnyi vezetést. Az élen azonban hosszú időt nem tölthetett el, mert ugyan Johanna Schnarf (6.) nem jelentett rá veszélyt, de Tina Weirather (1.) végig nagyszerű sízéssel szerezte meg az első helyet. A liechtensteini lány komoly hiba nélkül jó tempóban teljesítette a pályát, így vele szemben Nadia Fanchini (16.) egy pillanatra sem volt harcban.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Women's Super G - 41 of 43

Lara Gut (2.) a hétvége során először villantotta meg jobbik énjét, de még ez sem volt elég Weiratherrel szemben. Erős kontrasztot jelentett Ragnhild Mowinckel (15.) sízése, aki az aktuális utolsó helyért volt csak meccsben Fanchinivel. Sofia Goggia (9.) csak késett kanyarokkal hívta fel magára a figyelmet, míg Joana Hählen (16.) egy necces szituáció után mér nem bízhatott jó eredményben.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Women's Super G - 6 of 43

Esélyes négyes következett: Cornelia Hütter (8.) azonban közel sem volt olyan precíz, mint az elmúlt két nap. Mikaela Shiffrin (5.) bíztatóan kezdett, de az agresszió hiányzott ahhoz, hogy az utolsó szakágban is győzelmet szerezzen. A tegnapi másik két dobogós, Rebensburg (13.) és Michelle Gisin (14.) is messze voltak a dobogótól – utóbbi egy komoly hibának köszönhette. A honfitárs Corinnes Suter (10.) is hasonló hiba miatt búcsúzhatott a kiemelkedő eredménytől. Haaser (24.) és Scheyer (33.) párosa osztrák háziversenyt rendezett az utolsó helyért, utóbbi egy kései hibával biztosította be „győzelmét”. Anna Veith ugyanannál a kapunál vétett, mint Vonn, így meglett a nap második kiesője is.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Women's Super G - 20 of 43

Jacqueline Wiles (35.) és Breezy Johnson (25.) szintén csak az utolsó helyért harcoltak. Miklós Edit rendkívül visszafogottan, lényegi hibák nélkül, de nagyon lassan közlekedett a pályán. Láthatóan egy biztonsági futamot próbált csak síelni. A végtelen visszafogottsággal senkit nem tudott végül megelőzni az addig leérkezettek közül, három és fél másodperc választotta el az éllovas Weirathertől. Edit ideje a 39. helyre lett volna elég, de később a felszerelésre vonatkozó szabályok megszegése miatt diszkvalifikálták.  Ester Ledecká egyáltalán nem volt visszafogott, egy-egy hibát azonban vétett, majd egy komoly hiba után a hálóban végezte, de nagyobb baja láthatóan nem esett.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Women's Super G - 32 of 43

Tina Wierather élete 8. világkupa sikerét aratta ma a Lajos-tó partján – minden bizonnyal legkedvesebb számába, ugyanis nyolcból hat sikerét szuper-G-ben aratta. A szakági világkupát tavaly az utolsó versenyen győzelemmel elhódító liechtensteini így az idei év első szuper-óriásműlesiklása után is a tabella élén áll, összetettben pedig Shiffrin és Rebensburg mögött a harmadik helyre jött fel, bár ponthátránya már most jelentős.

Lara Gut a hazai világbajnokságon szerzett sérülése után két gyengébb lesiklást mutatott be, de ma már egy második helynek örülhetett edzőtársa mögött, szintén legerősebb száméban. 2016 összetett győztese azonban már most jelentős hátrányba került Shiffrinnel szemben a nagykristálygömbért folytatott harcban – főleg ha Shiffrin gyorsszámos előretörését is számításba vesszük.

Nicole Schmidhofer az előbbi két lányhoz hasonlóan szintén szuper-G-ben a legerősebb. Tavaly komoly meglepetést okozott világbajnoki győzelmével, főleg amiatt, mert mai dobogója tizenegy éves karrierje során mindössze a harmadik, ráadásul legutóbb Cortinán szűk négy éve.

Hely Versenyző (ország) Eredmény
1. Tina Weirather (LIE) 1:18,52
2. Lara Gut (SUI) +0,11
3. Nicole Schmidhofer (AUT) +0,27
4. Tessa Worley (FRA) +0,83
5. Mikael Shiffrin (USA) +0,84
6. Johanna Schnarf (ITA) +0,88
7. Jasmine Flury (SUI) +0,92
Miklós Edit (HUN) DSQ

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s