Svindal visszatért! A norvég óriás vitte el a Birds of Prey-t

audibirdspreyworldcupdownhill8bk_n0se6mwl

Jött, látott és győzött. Így alakult Aksel Lund Svindal napja szombaton. Minekután első rajtszámmal szelhette végig a Beaver Creek-i lesikló pályát, olyan alapidőt állított fel, amit meg lehetett közelíteni pár esetben, bizonyos szektorokban, de felülmúlni semmiképp. Az egy héttel korábban futamot nyerő, így a szakági tabellát változatlanul vezető Beat Feuz végzett a második helyen. A dobogó alsó fokára egy meglepetésember, a németek sízője, Thomas Dreßen állhatott fel. Német lesiklónak ez idestova 13 esztendeje nem sikerült. Osztrák részről ezúttal egy 6. helynek lehetett örülni, a pénteki győztes Vincent Kriechmayr részéről. Christof Innerhofer is kimászni látszik a mélyből, az olaszok sztárja huszonegynéhányas rajtszámmal tört előre egészen a 4. helyig.


Ragyogó napsütésben, tökéletes körülmények közt vette kezdetét a férfi lesikló idény első igazán kemény versenye, a Birds of Prey, vagyis a Beaver Creek-i futam.

Két nagyobb név hiányzott a listáról. Erik Guay a napokban szenvedett hátsérülést, míg Steven Nyman a felkészülési időszakban összeszedett búja-baja után ma még csak, mint elősíző csatolt lécet.

audibirdspreyworldcupdownhilljkjjhhnypawl

Alkalmas embernek jutott az alapidő felállítása, Aksel Lund Svindal (1.) végig magasról, magabiztosan abszolválta az íveket, egyetlen bukkanó akadt csupán, amit nem kapott el jól, le is sodródott kissé az ideális ívről. Mint utóbb kiderült, ezzel együtt is felülmúlhatatlant nyújtott kezdősízőként.

Feledtetni kívánta tegnapi botlását Max Franz (16.). A felső szakaszon adott egy keveset a norvég óriásnak, a továbbiakban viszont már nem nagyon. A hosszúra nyúlt ugratók közt a komplikáltabb részeken túlzottan megfogta léceit, egy másik széles jobbosban pedig közel került a reklámtáblákhoz.

audibirdspreyworldcupdownhillchqqnkhicfol

Impozáns névsorral indult a futam, harmadikként következett az egy hete győzelmet jegyző Beat Feuz (2.). Bizonytalanul kezdett, a lejtő combosabb részén azonban erőre kapott. Egész pontosan jól tudta növelni a tempót, épp a sok korrigálással együtt nem tudta maga javára lendíteni a különbséget.

Patrick Küng (36.) anno világbajnokságot nyert ugyanezen a lejtőn, kár, hogy azóta (is) távolkerült akkori formájától. Roppant bizonytalanul síelte meg a legdurvább szakaszokat, súlypontja össze-visszakalimpált. Utolsó ugratójáról érkezve nagyot kellett mentenie. Nem ért senkit váratlanul a sereghajtó pozíció.

audibirdspreyworldcupdownhills3aqtap08v5l

Az elmúlt két idény bajnoka sem remekelt, komoly nehézségei támadtak adott helyeken. Peter Fill (10.) sokat gyúrt a sebességre, de nagyon sokszor lekerült az elvárt nyomvonalról. Manuel Osborne-Paradis (15.) szemlátomást jobban elemében volt a mai napon, mint pénteken, egy-egy szektorban verte a norvégot, összességében persze jócskán elmaradt tőle.

kjetiljansrudaudifisalpineskiworldcupcfkyw8b0u7vl

A potens riválisok sora persze korántsem zárult le, Svindalnak aktuálisan épp egy honfitárs miatt kellett izgulnia. Kjetil Jansrud (11.) erősen nyitott, a csúszási szakaszon viszont ő is jelentőset kapott. No meg a legvégén, ő sem úszta meg másodpercen belül.

Tegnap élete első győzelmét aratta a Világkupában, Vincent Kriechmayr (6.) ma sem akarta alábbhagyni. Jó sok kockázatot vállalt, tény, az ominózus jobboson senki nem ment át olyan szűken, mint ő. Néhány bizonytalanság így is becsúszott, elvitte itt-ott a hév, az aktuális dobogó harmadik fokára ért célba.

thomasdressenaudibirdspreyworldcupdownhillzdqyplyzapcl

Dominik Paris (5.) neve mellett zöldellt a stopper, pontosabban egy szektor után egálra állt Svindallal. A folytatásban azért kinyílt kettejük közt az olló, egy laza 6 tizedes hátránnyal a 3. helyre csak befért a végén. Thomas Dreßen (3.) újfent igazolta, bombaformának örvend. Két szektor után negyedmásodperccel jobb idővel állt, s a továbbiakban sem lehetett érdemi hibát felfedezni nála. Kicsivel azért mindig elmaradt az éllovastól, sőt kevéssel Feuz is előtte maradt.

Svindalnek persze még nem volt oka fellégegezni, a reklámszünetet követően ugyanis még hátravolt a lesikló ranglista legjobbjainak másik, igaz, talán valamivel haloványabb fele. Példának okáért az olimpiai bajnokkal. Matthias Mayer (12.) egy darabig ügyesen keverte a vagányságot a koncentráltsággal, egy rosszkor jött befékezés után alaposan lesodródott, s mire összeszedte magát, alaposan lecsökkent sebessége.

Durván bekezdett a másik német, Andreas Sander (7.) elmaradása apránként növekedett 6 tized fölé. Nem ma láttunk olyat, hogy két német lesikló foglalt helyet a TOP-6-ban. Hiába kezd valaki aránylag kis különbséggel fent, a lényegi kérdések alább dőlnek el. Ezt láthattuk Adrien Théaux meneténél is. A francia kereken 7 tizedet szedett be a norvégtól, pár látványos egyensúlyi problémát kivéve azért tiszta csúszást láthattunk tőle.

audibirdspreyworldcupdownhillswvbxvwx46ol

Travis Ganong (30.) személyében sorra került az első hazai versenyző. Visszafogott reményekkel, amit tűpontosan igazolt mai produktuma. Egyszerűen nem vállalta be a tőle egyébként megszokott vagány íveket. A szlovén alpesi sísport március óta VK-győztes specialistája szintúgy elmaradt a várakozásoktól, Boštjan Kline (48.) úgy rontogatott, hogy sebessége sem volt igazi. Johan Clarey (9.) bődületes tempóban kezdett, pár korrigálással együtt elég szűken tudta venni a kanyarokat. A végéig nem bírt tartani a tankönyvbe illő sízést, a dobogósoktól jócskán elmaradt.

hannesreicheltaudifisalpineskiworldkn5iqsvn7dcl

Hannes Reichelt (22.) korábban négyszer győzött Beaver Creeken. Igaz, Szuper-G-ben. A mezőny doyenje lehozott egy korrekt pályát, az extra nagyon hiányzott ma belőle. Romed Baumann ott folytatta, ahol tegnap abbahagyta. Csupán két célba érőt tudott beelőzni, ezzel az osztrákok esélyesei befejezték napi szereplésüket. Nem úgy a norvégoké! Aleksander Åmodt Kilde (14.) a pálya feléig még a dobogósokat támadta, aztán be-besokkallt pár helyen, végül a legjobb tíz közül is kicsúszott. A második tízest Guillermo Fayed (18.) zárta. Fönt még jobban állt egy kevéssel Svindalnál is, az emberesebb szektorokban aztán elmaradt az élmezőnytől. Másfél szekundumot szedett be a végéig.

Christian Walder (46.), egy ifjú osztrák követte a reklámszünetet, átlagon felül nem igazán tudott teljesíteni. Akadtak erős szektorok Brice Roger (17.) menetében, de íveit nem bírta tartósan szűkre szabni. Mauro Caviezel (13.) két szektoron át vezette virtuálisan a futamot, a folytatás viszont már nem sikerült olyan fényesre. Összességében nem lehet elégedetlen, múlt heti 8. helye után újabb fontos lépést tett felfelé a ranglistán. Bajszos urak követték egymást. S menetük színvonalában sem igazán tért el egymástól Bryce Bennett (21.), Josef Ferstl (26.) és Thomas Biesemeyer (39.). Megannyi sérülés után sem adta fel Christof Innerhofer (4.), mi több, kevés híján dobogón találta magát. Tegnapi gyengélkedése talán csak egyszeri, a mezőny egyik legkarizmatikusabb alakja visszatérhet még a győztesek útjára. Jared Goldberg (30.) még épp beslisszolt a pontszerzők közé, ugyanez Nils Maninak (47.) és Maxence Muzatonnak (34.) nem jött össze.

Harmincon túlról többen begyűjtöttek több-kevesebb pontot. Adrian Smiseth Sejersted (35-össel a 19.) járt a legjobban, mellette Nicolas Raffort (40-essel a 20.), a kanadai Broderick Thompson (37-essel a 23.), Johannes Kröll (33-assal a 24.), a norvég Stian Saugestad (44-essel a 25.), a finn Andreas Romar (63-assal a 26.), valamint két svájci, Gilles Roulin (31-essel a 28.) és Marc Gisin (39-essel a 29.) került a TOP-30-ba.

A futam részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

audibirdspreyworldcupdownhillcszfoywrgavl

Megannyi komoly bukás és sérülés után sem lehet leírni Aksel Lund Svindalt. Bombaformában nyitotta az olimpiai idényt. 33. alkalommal győzött a Világkupában, a szakágban az előző év januári wengeni lesiklást sikerült megnyernie. S nem mellékesen hátrányát minimálisra csökkentette Jansruddal szemben összetettben. Beat Feuz 27. dobogóját jegyzi, ebből a tizenhetediket lesiklásban. Thomas Dreßen újfiú a mezőnyben, az 1993-as születésű bajor fiatalembernek ez volt a 34. VK- startja, ebből harmadszor zárt a TOP-10-ben, most zsinórban másodszor. 13 esztendeje nem volt példa arra, hogy német lesikló dobogóra álljon a Világkupában, akkor a grödeni futamon Max Rauffer győzni tudott. (Szuper-G-ben Stephan Keppler hat évvel később győzött ugyanott.) Külön öröm a germánoknak, hogy a jelek szerint nincs egyedül Dreßen, többekben benne van a nagy eredmény esélye.

Holnap óriás-műlesiklással búcsúznak a férfiak Észak-Amerikától.

férfidhlesiklóvkférfiakösszetettférfiak

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s