Lábtörés után győzelem – Hirscher ismét győzött

Marcel Hirscher pályafutása első komolyabb sérülése után ismét visszatért oda, ahol eddig is volt: az élmezőnybe. Levi megingása után magabiztos győzelmet aratott a Beaver Creek-i óriás-műlesikláson. Az első futam után még vezető Stefan Luitz ezúttal sem szerezte meg élete első győzelmét, végül a harmadik hellyel kellett beérnie. Kettejük közt Henrik Kristoffersen végzett másodikként.

Az osztrák edző által tűzött pálya felső szakaszán jelentős szél fogadta a rajthoz állókat. Ami a fair versenyt erősítette, hogy az orkán stabilan kitartott a verseny alatt. A napot jelentős rontással és egy nem túl acélos idővel Mathieu Faivre (54.) nyitotta, de az igazi alapidőt Marcel Hirscher (3.) jóval tisztább, pattogós sízése jelentette. Az osztrák idejének komolyságát elsősorban Fanarával (17.) szemben megszerzett előnye jelezte, bár utóbbi is hibázott egy kisebbet. Henrik Kristoffersen (9.) lendülete csak a pálya felső szakaszán tartott ki. Nem így Stefan Luitz (1.), aki mindössze egy szektorban maradt csak alul Hirscherrel szemben, de összességében egy precíz sízést láthattunk tőle, ami végül a futam megnyeréséhez is elegendőnek bizonyult. Leif Kristian Nestvold-Haugen (21.), majd pedig Alexis Pinturault (24.) sem érzett rá a pálya dinamikájára, jelentős hátrányt szedtek össze a célig. A tavaly élete első dobogóját szerző Matts Olsson (7.) ismét bejelntkezett a dobogóra, de egy kövérebb kanyarvételt így is meg kell jegyezni a menetéhez.

Audi Birds of Prey World Cup - Giant Slalom

Luca De Aliprandini (11.) szintén a dobogó legalsó fokáért ácsingózók sűrű mezőnyébe síelt. A nap első kiesője Victor Muffat-Jeandet lett, pedig nagyon jó első szektorral nyitott. Žan Kranjec (15.) kövér íveivel nem tudott a dobogóért harcolni, ezzel szemben Justin Murisier (4.) egy nagyszerű felső szakasszak és viszonylag stabil folytatásnak köszönhetően a Hirscher és Olsson közti nyolctizedes űrben, a dobogón találta magát. Roland Leitinger egy hatalmas rontás után még továbbsíelt, majd a második után ki is esett. A sérüléséből visszatérő Ted Ligety (2.) sokakhoz hasonlóan jól kezdett, de ő a pálya második harmadán is stabilan tudta tartani Luitz sízését, így győzelmi esélyekkel várhatta a második futamot. Florain Eisath (27.) sok apróbb rontásának köszönhette jelentős hátrányát.

Audi Birds of Prey World Cup - Giant Slalom

A kötelező reklámszünet után Manfred Mölgg (10.) következett, aki a másodperc körüli hátránnyal érkezők sűrű mezőnyét gyarapította, tőlük maradt el valamivel Aleksander Åmodt Kilde (13.) és André Myhrer (14.) is. Manuel Feller (4.) ismét bevállalós sízést mutatott be, amivel ezúttal a célig is eljutott, ráadásul a pálya végén szinte egyedülálló módon még faragni is tudott hátrányán, így Murisier-vel egálban, másodperc alatt várhatta a folytatást. Riccardo Tonetti (24.) bíztatóbb kezdés után a pálya második felére szétesett, míg Filip Zubčić (6.) épp a pálya végére talált magára, és maradt másodpercen belül Luitzhoz képest. Gino Caviezel (19.) egy erős közepes menetet mutatott csak be. Erik Read (20.) nagyszerűen kezdett, így bánhatja, hogy a pálya közepén egy másodercet adott el.

A harmincas élmezőny utolsó traktusában versenyzők közül Loïc Meillard-t (8.) érdemes mindenképp kiemelni, aki top10-et érő sízést mutatott be. Fritz Dopfer (16.) és Tommy Ford (18.) pedig a legjobb húszat tudta még elérni – ugyanez harmincon túlról Trevor Philpnek (12.) sikerült, aki a legjobb tízhez is igen közel került.

Audi Birds of Prey World Cup - Giant Slalom

A második futam első igazán bevállalós menetét a 60-as rajtszámmal második futamba kerülő Stefan Hadalin (16.) mutatta be, aki ezzel jelentős előrelépésnek örülhetett, és egészen Alexis Pinturault (12.) menetéig az élen is maradt. A franciát az újabb nagy előrelépőként jegyezhettük fel: átlépte többe közt Tonnettit (19.), és Haugent (22.) is. Tommy Ford (10.) sokáig magabiztos előnnyel síelt, majd egy kései hiba után meglepetésre vette át a vezetést. Thomas Fanara (28.) lényegében a kiesésből jött vissza és csúszott le a pontokért, Fritz Dopfer (20.) pedig hibákkal tarkított menete után menteni próbálta a menthetőt.

Audi Birds of Prey World Cup - Giant Slalom

Žan Kranjec (14.) sokáig harcban volt a vezető helyért, de végül épp az utolsó szektorban került Ford mögé. André Myhrer (18.) egy hiba nélküli, de viszonylag lassú sízést mutatott be. Kilde (26.) egy hatalmas hiba után épp csak versenyben maradt, de végül teljesíteni tudta a pályát. Sokáig úgy tűnt, hogy Trevor Philp (11.) Ford hibájának köszönhetően átveszi majd a vezetést, de végül századokkal szorult az amerikai mögé. Luca De Aliprandini (15.) nagy tempóval, de két jelentős hibával végül nem jelentett veszély az éllovasokra. Manfred Mölgg (13.) csak a célban nem tudott vezetni, ráadásul hat százados hátránnyal a pillanatnyi dobogóra sem tudott felállni. Henrik Kristoffersen (2.) vetett végül véget Ford vezetésének, és az addigi legjobb második futammal, másodperces előnnyel állt az élre.

Audi Birds of Prey World Cup - Giant Slalom

Loïc Meillard (6.) hamar összeszedett 4 tizedet, de végül a célban is hasonló hátrányt mutatott az óra, ami kimondottan jó eredmény a svájci számára. Matts Olsson (9.) is sokáig vele volt versenyben, de egy erősebb fékezés után csak a pillanatnyi harmadik helyet tudta megszerezni. Filip Zubčić (8.) nagyon jó tempóban, támadó szellemmel állt a pályához, ami a szektoridők szerint hol hátrányt, hol előnyt jelentett neki, és így hosszú idő után biztosította a horvát sísport számára az újabb top10-es helyezést.

Audi Birds of Prey World Cup - Giant Slalom

Justin Murisier (5.) már majd’ fél másodpercet hozott Kristoffersennel szemben, ás sokáig őrizni is tudott előnyéből, de az előzőekkel szemben ő nem tudta megverni a norvégot a pálya legalján. Manuel Feller (4.) ezúttal kevésbé látványos menetet mutatott be, a kiesés most nem fenyegette folyamatosan, és gyatra kezdés után szenzációs befejezést produkált, amivel majdnem megfogta Kristoffersent.

Audi Birds of Prey World Cup - Giant Slalom

Marcel Hirscher (1.) rettentő látványosan síelt és egy bevállalós menettel bejelentkezett a győzelemért. Ismét megbizonyosodhattunk róla, hogy verseny előtti visszafogott nyilatkozatait továbbra sem szabad komolyan venni. Ted Ligety (7.) több élt használt, ráadásul egy nagyobb fékezés miatt a végére komoly hátrányba került, ami miatt végül hátrébb csúszott. Stefan Luitz (3.) élete első győzelméért versenyzett, ás a pálya elején még közel volt Hirscherhez, de a második traktusban már nem tudta felvenni a kesztyűt az osztrákkal szemben, így végül csak a harmadik helyet tudta megszerezni.

Marcel Hirscher nyári felkészülése során szenvedett lábtörést, ami karrierje első komolyabb sérülése. Ugyan próbálta hűteni a kedélyeket és csökkenteni a vele szembeni elvárásokat, ismét könnyedén ugrotta meg a maga által igencsak lehelyezett léceket. Ha síelése továbbra is ilyen meggyőző lesz, akkor elképzelhető, hogy karrierje hetedik összetett győzelmét is bezsebeli idén – még akkor is ha jelenleg 135 pontos lemaradása van.

Henrik Kristoffersen nyolcadszor állhat fel dobogóra gyengébbik számában. A norvég idei két versenyének mérlege két második hely. Ezek alapján formája adott valószínűleg hamarsoan 16. győzelmét is láthatjuk majd.

Stefan Luitz továbbra is karrierje első győzelméért küzd. Ezúttal 5. dobogóját szerezte, melyből ez negyedik bronzérme.

Hely Versenyző (ország) Eredmény
1. Marcel Hirscher (AUT) 2:37,30
2. Henrik Kristoffersen (NOR) +0,88
3. Stefan Luitz (GER) +1,03
4. Manuel Feller (AUT) +1,04
5. J. Murisier (SUI) +1,18
6. Loïc Meillard (SUI) +1,32
7. Ted Ligety (USA) +1,36
8. Filip Zubčić (CRO) +1,47

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s