Korszakváltás lesiklásban? Shiffrin győzött, Michelle Gisin a 3! Miklós Edit feljövőben

audifisalpineskiworldcupwomendownhilldutqac9u20ql

Nincsenek szavak az amerikai lányra. Verhetetlen szlalomosból, majd mindenkor éremesélyes óriás-műlesiklóból mára eljutott oda, hogy kora legjobb lesiklóival is felvegye a versenyt, s egy sok tekintetben azért mindig külön kezelendő Lake Louise-ban meg is verje őket. Ember legyen a talpán, aki legyőzi őt idén összetettben. Ezt jelenleg csak Viktoria Rebensburgból lehet kinézni, a németek sízője a 2. helyen zárt. A harmadik pozíció egy másik szlalomosnak, Michelle Gisinnek jutott. S ne feledkezzünk meg a hódeszkásból lett alpesi sízőről sem, Ester Ledecká szintén bekéredzkedett tegnapii 7. helyével a közvetlen élmezőnybe. Vonn, Gut és Veith a vert mezőnyben. Miklós Edit is. De egy kettős térdsérülésből visszajőve, egy számára nem igazán kedvező pályán kimondottan biztató tegnapi 14. helyezése.


109800_g08_w01

Tegnaphoz képest nagyságrendekkel szebb idő köszöntött Lake Louise lejtőjére. A bonyodalom azonban ma sem maradt el. Egy kidőlt szó miatt áramellátási probléma ütötte fel fejét a síkomplexumban, minek következtében csak egy órás (majd még egy negyed órácska) késedelemmel tudták elkezdeni a szezon második lesikló futamát. A sízőket egy ormótlan hókotró szállította fel a férfiak Szuper-G-s rajthelyéhez. Mivelhogy az FIS illetékeseinek döntése szerint – jobb híján – ezen a nyomvonalon küzdhettek meg a hölgyek.

audifisalpineskiworldcupwomendownhill3jldgkai77pl

Az előzmények ismeretében egészen tiszta futammal nyitott Anna Veith (15.). Ott is motoszkált a kisördög a fejekben: mintha túl szépnek is látszott az a sízés… Ehhez képest csak a pálya végén ment nála jobban a tegnap kevés híján dobogón zárt Elena Fanchini (20.), majd Stephanie Venier (25.) sem mutatkozott komoly riválisnak, tegnaphoz hasonlóan enerváltan síelt. Nem így Nicole Schmidhofer (18.), a Szuper-G világbajnoknője végig tized környékén tartott a különbséget, az ugratókon ment el vezető helye – a célban nem is örült a fejleményeknek. Johanna Schnarfot (27.)századok választották el az éllovastó, mígnem a pálya alsó részén be-becsúszó rontások nyomán besorolódjék a lista végére.

audifisalpineskiworldcupwomendownhillkb8f8kc0iikl

Másodjára már egész biztatóan mozgott Nadia Fanchini (22.), tegnapi óvatoskodása után ma jobban odatette magát. Épp lecsúszott az aktuális dobogóról, saját ritmusában végigtolta a pályát. Viktoria Rebensburg (2.) egész más célokkal vágott neki a napnak. Ügyesen sáfárkodott sebességével, tetejében szép magasan vette a kanyarokat, s az ugratókkal sem akadt problémája. Summa summarum, közel egy teljes másodpercet osztott ki Veithnek.

audifisalpineskiworldcupwomendownhillebbzwsblbkkl

Ám szó sem volt leküzdhetetlen időről, amit nem más igazolt azon nyomban, mint Mikaela Shiffrin (1.). Úgy vezetett a pálya adott pontján bő 5 tizeddel, hogy a hosszan nyújtott balos bejáratán bravúrosan mentett egy veszélyes helyzetet. Úgy, mint egy vérbeli lesiklótól megszoktuk: jelentős időveszteség nélkül. Nem is volt kitörő az öröme a célban. Lara Gut (15.) a tegnap tapasztalt óvatoskodását idézte, úgy festett sízése, mintha előző nagy esése után felépült volna előtte az a bizonyos mentális gát. Akárhogyan is, Veithtel holtversenyben az aktuális harmadik helyen találta magát a svájci. Ramona Siebenhofer (32.) nem rúgott labdába, új szereplő került a tabella végére.

Reklámszünet nélkül érkezett Christina Scheyer (21.). Hiányzott menetéből a kellő erő és eltökéltség, na jó, a pálya végére némiképp azért magára talált. Jacqueline Wiles (23.) nem tudta megismételni tegnapi remeklését, az amerikai lesikló másfelet kapott Shiffrintől, őrület!

audifisalpineskiworldcupwomendownhillokecu1lq39ql

Lindsey Vonn (13.) csúszása egy ponton idézte fel Mikaela teljesítményét: ugyanott mentett egyet a legenda, mint tette fiatal kollégája. Egyébiránt visszafogta magát tegnapi bukása után, kapott majd’ egy másodpercet. Igaz, pár századdal befért a pillanatnyi TOP-3-ba. Az ominózus kanyar okozta Breezy Johnson vesztét. Ő is túldöntötte ott léceit, de előbbiekkel ellentétben neki nem sikerült befordulnia.

audifisalpineskiworldcupwomendownhill13wnj0lmlfjl

Rövid kényszerszünet, mire visszatért a tegnap tapasztalt vékonyka köd a lejtő fölső részénél. Talán ez is befolyásolhatta Tina Weirather (5.) teljesítményét. Az tény, hogy a napos részeken azért adott az amerikainak, 5 tizednyi hátrányából 3 tizedre mentette a helyzetet – lelökte Vonnt a dobogóról. Corinne Suter (25.) például nem tudta reprodukálni ugyanezt, az utolsó szektort kivéve, másfél másodperc lett érte a jutalom.

sofiagoggiaaudifisalpineskiworldcuprupljp7kbdfl

Döbbenetes, de semmilyen szinten nem vette fel a versenyt Shiffrinnel Sofia Goggia (9.), talán a pálya végi sebesség tekintetében múlta felül egy picit. A dobogóra sansza nem volt az olasznak.

editmiklosaudifisalpineskiworldcupgutecls5t9dl

Miklós Edit (14.) pedig visszatért! A ködös szakaszon ugyan voltak problémái, de összességében egy rossz szó nem érhette. Tiszta ívek, a pálya alsó részén pedig dobogóvárományos szintet képviselt. Alig csúszott túl a másodpercen, egyebek mellett Gutot is maga mögé utasítva a 6. helyre érkezett. Közvetlenül Vonn mögé.

audifisalpineskiworldcupwomendownhillkr8zzduv_zrl

Cornelia Hütter (4.) is bekapta a maga 4-5 tizedét fönt, s bár látványosan harcolt a lesiklók becsületéért (is), nemcsak Shiffrintől kapott ki, a századok nem kedveztek neki, csupán a 3. hely jutott neki. A tegnapi csalódást keltő eredmény után javított Stacey Cook (6.). A lejtő legnagyobb specialistája a csúszkálós részen beelőzte a Goggia-Vonn párost. Az olimpiai indulás szempontjából lépéselőnybe került. Mármint Johnson viszonylatában.

A versenynek azért még korántsem volt vége, különösen a körülmények javulására való tekintettel. Ragnhild Mowinckel (10.) két szektor után még jobban állt, s bár ez az állapot nem volt tartható, élete legjobb lesikló eredménye azért csak kisült belőle. Verena Stuffer (12.) küzdelmes, ám egészen eredményes siklása után Joana Hählen (11.) rukkolt elő valami meglepővel. Elsősorban beverekedte magát a TOP-10-be, másrészről leváltotta Gutot a legjobb svájcinak járó helyről.

audifisalpineskiworldcupwomendownhillrwxeo8lqq1tl

Shiffrin mellett Ester Ledecká (7.) a női lesiklás másik nagy durranása. Világbajnok hódeszkásként araszolgatott előbb felfelé a ranglistán, mígnem mára berobbant a nemzetközi élmezőnybe. 6 tizedet kapott csupán, 6. helyezése egészen elképesztő teljesítmény. S ha lenyírja vadhajtásait, még följebb vezethet útja. Nicol Delago (29.) futama nem is volt említhető az övével egy lapon, mint ahogy a pályát többször is jelentősen kiszélesítő Tamara Tippleré (36.) sem.

audifisalpineskiworldcupwomendownhillwpgna8-_ai2l

Michelle Gisin (3.) sztorija se kutya, vérbeli szlalomosból jutott el odáig, hogy lassanként olimpiai bajnok nővérjének babérjai után eredjen lesiklásban. Mit lassan, azonnal?! Fergeteges tempóban közlekedett a lejtő második felében, laza fél másodpercet kiosztva műlesikló kollégájának. Egy hajszállal kivívott dobogó lett érte jutalma. Lara Gut alighanem diszlájkolta ezt a hírt… Alice McKennis (35.) harmatos mutatványa után két fiatal svájci próbálkozott szintúgy csekélyke eredménnyel, Priska Nufer (41.) a futottak még kategóriát erősítette, Jasmine Flury (24.) másfél szekundumos elmaradásával már elégedettebb lehetett.

audifisalpineskiworldcupwomendownhillt9tty3hv37gl

Harmincon túlról a legnagyobbat a német lányok dobbantottak, Kira Weidle például (8.) 43-assal rajtszámmal  verekedte be magát a legjobb 10 közé, de elismerést érdemel Michaela Wenig (32-essel a 17.) teljesítménye is. Pontot szerzett még a norvég Kajsa Vickhoff Lie (45-össel a 30.), valamint két osztrák, Nina Ortlieb (42-essel a 28.) és Dajana Dengscherz (35-össel a 30.).

A futam részletes statisztikájához kattints a linkre.

audifisalpineskiworldcupwomendownhillmyb4gwqs_p2l

Nyolcadik FIS által regisztrált lesiklásán van túl, ebből negyedjére indult a VK- lesikláson. Mondhatni kezdő még a műfajban, ehhez mérten különösen nagy szenzáció Mikaela Shiffrin mai győzelme. Ami a 33. a sorban. 111 VK- start, 49. dobogó. Már csak a Szuper-G van hátra, s minden szakágban lenne VK- győzelme (illetve dobogója). Ezzel együtt nem tartjuk valószínűnek, hogy a jövőben rendszeresen indulna a királykategóriában, tudjuk, Lake Louise azért minden szempontból más kávéház. Bár Shiffrint ismerve…

Úgy fest, Viktoria Rebensburg lehet legnagyob riválisa idén, már ha az amerikai esetében ez a titulus egyaránt értelmezhető fogalom. Tény, két 1., egy 2. és egy 7. hely szerepel eddig neve mellett, s ha át tudja venni Maria Riesch szerepét a gyors számokban, miközben ugyanígy dominálni tud óriásban, még akár meg is szorongathatja Mikaelát. Ez volt a 36. dobogója.

Michelle Gisin másodjára állhatott fel dobogóra alig öt éves VK- karrierje során. Neves eredményei zöme korábban a szlalomhoz fűződött, igaz, a nagy áttörés ott hazai szinten sem történt meg, rendszeres TOP-10-esnél nem volt több eddig. Ellenben ki-kikacsintgatott a gyors számok felé, mi több, kombinációban már világbajnoknak és VK- dobogósnak mondhatja magát. Két fogós kérdés: 1. Követi-e nővérét a gyors számokban? 2. Átveszi-e Gut szerepét az összetettre esélyesek csapatában? Merthogy egyiket sem zárnánk ki.

Ma este Szuper-G-vel zárul a lányok számára az észak-amerikai túra.

nőidhlesiklóvknőkösszetettnők

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s