Tarolt az osztrák bajnok: Kriechmayr első ízben győzött a Világkupában

audibirdspreyworldcupsupergeuwrdnske0vl

Vincent Kriechmayr napja volt a péntek. Első ízben győzött a Világkupában, a Szuper-G osztrák bajnoka a szakág legjobbjának tartott Kjetil Jansruddal, illetve veterán honfitársával, Hannes Reichelttel kellett osztoznia a dobogón. Aksel Lund Svindal formája ígéretesnek tűnik, nem úgy az olaszoké, akik Dominik Paris révén meg kellett elégedniük egy 10. hellyel.


 

Matthias Mayer (6.) nyitotta a versenyt, megadta az erősnek látszó alapidőt. Főként az után látszott erősnek, hogy az észak-amerikai hó ellenére Dustin Cook (20.) majd egy másodperccel kapott ki az osztráktól.

audibirdspreyworldcupsupergqe_qhg5xmedl

Igaz, Vincent Kriechmayr (1.) menete mást sugallt: 6 tizedet pakolt a legjobb időre, a régi időket idéző osztrák dominancián kezdhettünk gondolkodni. Tegyük hozzá, osztrák edző jelölte ki a mai nyomvonalat… Christof Innerhofer (13.) már két szektor után egy másodperc hátrányban volt, igaz, legalább ez nem nőtt tovább a végéig. Dominik Paris (10.) fél másodperccel megúszta az felső részt, a végére viszont majdnem honfitársáig csúszott hátra.

audibirdspreyworldcupsuperga9jpdk__zy9l

Mauro Caviezel volt az első, aki legalább nagyjából felvehette volna a versenyt az osztrákokkal, de a pálya közepén egy jobbosban látványosat esett; szerencsésen megúszta. A verseny ennek ellenére sokáig állt, rendezgették a hálót, az osztrákok fő favoritja, Hannes Reichelt (3.) talán épp a várakozás miatt szedett be ledolgozhatatlan hátrányt az elején Kriechmayrhez képest. Josef Ferstl (14.) szemre is bizonytalan menettel bőven másodpercen túlra csúszott, Max Franz (19.) pedig már egy szektor alatt elszállt, az osztrák remeklés után igazi hidegzuhanyt jelentett a botorkálása. Andreas Sander (9.) egy komoly fékezéssel dobta el komolyabb esélyeit, az alján hiába talált remek tempót, csak 8 tizedre csökkentette a hátrányát.

audibirdspreyworldcupsupergkm9t7zet6yul

Aleksander Åmodt Kilde (8.) szétcsúszó lécekkel szedett be komoly hátrányt, a norvégek napja sem indult tehát jól – a végén azért ő is rengeteget faragott hátrányából. A franciák éve már előre megpecsételődött, és Adrien Théaux (4.) ezúttal sem tudott sokat javítani rajta, igaz, jó zárással legalább egy osztrákot letaszított a pillanatnyi dobogóról. Meglepetésre Aksel Lund Svindal (9.) sem tudta felvenni a versenyt az elejével, a végén ugyan kapart, ám ez a pillanatnyi dobogóra sem volt elég: Mayerrel azonos idővel ért célba.

audibirdspreyworldcupsupergf4gmg_auzj0l

Alexis Pinturault (5.)  jobban kanyargott felül, ám nála az alsó rész nem hozott eleget, Svindalékat azért megelőzte. Kjetil Jansrud (2.) menete után pedig Kriechmayr lassan kezdhetett ünnepelni: hiába kezdett jól a norvég, a pálya közepén beszedett 4 tizednyi hátrányt, a végén pedig nem találta igazán a tempót, 2 tized megmaradt a lemaradásából.

audibirdspreyworldcupsuperg4y3vtyxtjccl

Manuel Osborne-Paradis (30.) menete ezúttal is csak arra volt jó, hogy rákészüljünk a folytatásra. Jóval meglepőbb, hogy egy nagyobb és több kisebb hibával Peter Fill (16.) is a mezőny végén tusakodott, majd Travis Ganong (33.) is rosszabbik arcát mutatta a hazai közönségnek. Beat Feuz (25.) hasonlóan szörnyű menete után borítékolni lehetett, hogy a verseny véget ért. A top-20-at záró Bostjan Kline (29.) 2 másodperces lemaradása is ezt támasztotta alá.

A következő blokkot nyitó Urs Kryenbühl (33.) a szokásos, 2 másodpercen túli lemaradást szállította, utána viszont visszatérni látszott az élet a versenybe. Martin Čater (15.) 1,3-as lemaradása már egész biztatónak tűnt az előző menetek után, majd Thomas Dreßen (10.) másodpercen belüli hátránnyal örvendeztette meg a németeket. Ralph Weber (22.) a hátsóbb régiókkal csatázott, Thomas Biesemeyer (24.) pedig végig a svájcival harcolva épphogy mögé sorolt be. Andrew Weibrecht (21.) menthette volna még meg a házigazdák napját, de egy szektor alatt ő is ellőtte a puskaport, a vége alig lett jobb, mint az előtte induló duóé. Adrian Smiseth Sejersted (18.) kissé felemás menettel, az alján brutális sebességgel, de nem a legjobb nyomvonallal másfél másodpercet kapott. Romed Baumann (35.) gyenge menete jelezte, hogy az osztrákok élete sem fenékig Almdudler, Christian Walder kiesése aláhúzta ezt, majd már csak Thomas Tumler (12.) maradt a top 30-ból – közepes menet végén mindenki másnál jobban őrizte tempóját az aljára a svájci, másodpercen belüli hátrány lett a jutalma.

audibirdspreyworldcupsupergf8vyfnab68el

Harmincon túlról keveseknek sikerült a pontszerzés. A svájci Gilles Roulin (31-essel a 17.) számára külön emlékezetes lesz majd ez a nap, révén először gyűjtött pontot a Világkupában. A többiek pedig egytől egyig nagyon magas rajtszámmal verekedték be magukat a TOP-30-ba. Sorrendben a norvég Rasmus Windigstad (72-essel a 23.), Luca de Aliprandini (69-essel a 25.), s két francia, Brice Roger (59-essel a 27.), valamint Matthieu Bailet (52-essel a 27.).

Szerencsét próbált Ted Ligety, a szám egykori világbajnoka 33-as rajtszámmal indult, egy darabig jól tartotta magát, de végül nem ért célba. A verseny krónikájához tartozik még Ioan Valeriu Achiriloaie esete. A román síelő szerencsésen megúszta az egyik kapuval való közelebbi találkozást.

audibirdspreyworldcupsupergstti9tu2s1dl

 

A futam részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

audibirdspreyworldcupsupergyydov9-qiwtl

Vincent Kriechmayr első ízben győzött a Világkupában. Korábbról volt még három dobogója, de tavaszi osztrák bajnoki győzelmén túl eleddig elkerülték a sikerek. Kjetil Jansrud már 43 pódiumnál jár, s összességében elégedett lehet, elvégre megerősítette vezető helyét az összetett pontversenyben. Érdekes módon Hannes Reichelt is ugyanennyiedik alkalommal állhatott fel VK- dobogóra – elnyűhetetlen a salzburgi.

szuperg

osszetett

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s