Hütter győzelemmel tért vissza, de megint Shiffrin vitte el a show-t

audifisalpineskiworldcupwomendownhillie3hy9flmbll

Váratlan eredmények sorát hozta a szezon első lesiklása a nőknél. Cornelia Hütter sérülésből visszatérve győzött Lake Louise-ban, az osztrákok csinos sízője a liechtensteini Tina Weirathert előzte meg. A dobogó harmadik fokára általános meghökkenést előidézve a mindössze harmadik Világkupa-lesiklásán rajthoz álló Mikaela Shiffrin állt fel. Ha ez egy tendencia kezdete, akkor erősen lefutottá válhat az előttünk álló szezon. Lara Gut csupán a 9. helyen futott be. Ismételten túlvállalta magát Lindsey Vonn, bukás lett a vége. Saját lábán hagyta el a helyszínt. Miklós Editnek másodszor kellett így nekiveselkednie a pályának, de ezzel együtt óvatosságra intheti az optimista reményeinket mai 44. helyezése.


Bár durván fél órával a rajt előtt még hétágra sütött a nap, mégis hófúvás közepette kezdődött a szezon első lesiklása a nőknél. 56 hölgy állt rajthoz Lake Louise-ban. A lejtő közismert módon kilóg a mezőnyből, merthogy itt kevésbé a kanyarodási képesség, inkább a jó sebességátvitel a kardinális kérdés.

Több nagy visszatérőt is köszönthettünk a mezőnyben. Az osztrákoknál két Világkupa-győztes, Anna Veith és Cornelia Hütter erősítette a keretet, Nadia Fanchini lassan 400 nap elteltével újrázott, a legjobban mi persze Miklós Edit visszatérésére figyeltünk. Essék szó a másik oldalról is: Maria Therese Tviberg az első edzésen elszenvedett bukása következtében a teljes idényre kidőlt.

audifisalpineskiworldcupwomendownhillwtr9xbirzn-l

Nyugati szomszédjaink nyitották a napot, Christine Scheyer (12.) ívei első blikkre sem tűntek tökéletesnek, rendre elkóválygott az ideális ívekről. Ehhez képest élen maradt, Ramona Siebenhofer (13.) aprócska előny birtokában bizonytalankodott, jelentős sebességet vesztve ezzel. Viktoria Rebensburg (7.) adhatta volna meg az alaphangot, gondoltuk mi legalábbis. Ehhez képest a német középső szakasza sem volt igazi, a célba éréskor érződött gesztusain, nem volt megelégedve magával. Jacqueline Wiles (5.) néhány szektorban a fél másodperces különbséget súrolta, a pálya végén azonban sokat bukott, a vezetést azért így is sikerült átvennie.

Mint ahogy Elena Fanchininek (4.) is, a veterán olasz menete inkább volt kompakt, mintsem átütő. A sorozat Sofia Goggia (6.) meneténél szakadt. No azért sokon nála sem múlt a dolog, 4 tizedről kis híjén maga javára fordította a helyzetet. A kockázatvállalás megvolt, de nem érzett rá igazán a pályára, mint azt sejtetni engedte nyilatkozataiban. Corinne Suter (16.) hamar elszállt: meglovagolt egy kaput, onnantól kezdve csak a veszteségek minimalizálására törekedett.

Röpke kényszerszünet után az összetett két legnagyobb esélyese került sorra. Lara Gut (9.) szűk íveken nyitott, néhány apró századocska jelent meg rendre neve mellett. Végül nemhogy az áhított vezetés nem jött össze, egy elfuserált hajrával az aktuális dobogóra sem volt esélye.

audifisalpineskiworldcupwomendownhilleiffyvb0uyjl

S hogy még jobban fájjon neki, következett Mikaela Shiffrin (3.). Az amerikai klasszis fél másodpercnyi időkülönbségből fordított, úgy, mint szokta, önmaga természetességével. Bátorság, dinamika, mintha egy vérbeli lesiklót láttunk volna.

audifisalpineskiworldcupwomendownhillincfxjhvlj1l

Stephanie Venier (15.) a fölső szakaszt leszámítva nem kelhetett versenyre vele. 348 nap elteltével tért vissza a nemzetközi vérkeringésbe Nadia Fanchini (38.), óvatosan fogalmazva egy tisztességes visszatérő futam lett a maiból. A lesiklók becsületén azért nem esett csorba, Tina Weirather (2.) meggyőző sízéssel adta át a múltnak Shiffrin vezető idejét. Belefért egy pálya végén elmért ugrató, 7 tizednyi előnyből maradt egy kevéske.

audifisalpineskiworldcupwomendownhill7iz0mwawlzjl

Stacey Cook (11.) ezúttal nem váltotta meg a világot, mint szokta korábban hazai havon, középszerű menete után ismét az osztrákok izgulhattak. Cornelia Hütterrel (1.) voltak a századok, igaz, meg is dolgozott érte becsülettel. Küzdelmes, nagyobb hibáktól mentes, s legfőképpen aránylag kiegyensúlyozott menetének hála 9 századdal befért az első helyre. Bő 300 nap után állt újra rajthoz lesiklásban Anna Veith (21.). Óvatos duhajként került minden felesleges kockázatot.

audifisalpineskiworldcupwomendownhillcgmyxc6glefl

Lindsey Vonn bődületes tempóban nyitott, s mint szokta, a végleteket keresgélve kockáztatott. Pár tizedes előnye azonban szektorról szektorra csökkent, amit tán érezhetett is, mert a végére még inkább rákapcsolt. A célegyenest megelőző jobboshoz közeledve kicsúszott belső síje, s egy baljóslatú csavarral csapódott be a hálóba. Nagy volt a rémület, de pár perc elteltével sikeresen kiszabadították onnan, majd saját lábán, síelve köszöntötte a tribünt a célban.

Külön pech, hogy a gyorsindítás miatt Miklós Edit a baleset idején már a pályán tartózkodott. Így hát Johanna Schnarf (18.) került sorra a pauzát követően. A körülmények is szemmel láthatóan romlottak, lassult a pálya, a dél-tiroli pedig messze nem pörgött a határon, a mezőny vége felé tagozódott be. Hasonlóan Nicole Schmidhoferhez (22.). Az osztrákok világbajnoka végig enerváltan síelt, még így is kis híján esett egy hatalmasat, a záró ugratóról érkezve szerencsére épp sikerült talajt fognia.

audifisalpineskiworldcupwomendownhillq3cggmy-zp8l

Az időjárási szempontokra fittyet hányva gyorsan áldoztak egy keveset a szervezők a kapitalizmus oltárán. A reklámszünetet követően Alice McKennis (24.) küzdelmes menetével folytatódott a program. Egy darabig jól tartotta magát, de ennyi és ilyen mérvű hibával nem remélhetett top-helyezést. Ragnhild Mowinckel (26.) alighanem a további versenyeket szem előtt tartva nem forszírozta a mai napot. Ester Ledecká (13.) alaposan bekezdett, remek edzéseredményei után joggal volt magabiztos. A körülmények ellen azonban ő sem dacolhatott. A másfél másodperces elmaradás azért mindenképp hízelgő a világbajnok hódeszkás számára. Tamara Tippler (29.) a visszatérő Fanchini- nővért kivéve másvalakit nem tudott megelőzni, s pár biztató szektor után Jasmine Flury (17.) sem váltotta meg ma a világot.

Verena Stuffer (19.) nem zavart sok vizet, a fiatal Priska Nufer (30.) is el tudott volna képzelni alkalmasabb tapasztalatszerzést. Michelle Gisin (8.) azért megmutatta, nem lehetetlen küldetés nagyot dobbantani még így sem, általános elképedésre másodpercen belül maradt, s legjobb svájciként zárta a napot. Egy szlalomostól, na, jó, kombinációs sízőtől nem is olyan rossz ez. Breezy Johnson (10.) gyakorlatilag megismételte ugyanezt, az amerikai tehetség sem állt meg a TOP-10-ig. Az első harmincast Nicol Delago (20.) zárta volna, de nekünk nyilván sokkal fontosabb volt Miklós Edit (44.) szereplése. Azok után, hogy év elején mindkét térdével műtötték, már indulása is csodaszámba ment. Mint Stark Márton szövetségi kapitány nyilatkozta, a második ráindítás alaposan kizökkentik ritmusából a versenyzőt, tetejében Editnek a léceit sem sikerült újra „beélesíteni”. Edit döntése volt, hogy a 30. után induljon, a folyamatosan romló időjárást elnézve érthető. Visszatérésnek elment, de ettől még tény, akkortájt a sereghajtó pozíciót foglalta el VK-dobogósunk.

Harmincon túlról keveseknek termett babér. A pontszerzők közt csupán a német Kira Weidle (44-essel a 23. – első VK-pontok), Denise Feierabend (25.), a szintén német Michaela Wenig (27.) és egy szem franciaként Laure Gauche (50-essel a 28. – első VK-pontok) nevét találjuk.

A futam részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

audifisalpineskiworldcupwomendownhillsl_hgpzl3crl

Cornelia Hütter a második győzelmét aratta a Világkupában, ebből hat szimpla dobogót követően az elsőt lesiklásban. Tina Weirather listája egyelőre impozánsabb, ez volt már a 32. dobogója. Mikaela Shiffrin újabb karriertörténeti fordulóponthoz érkezett. Az FIS statisztikája szerint minden versenyt összevetve hetedszer síelt lesiklást. Ehhez mérten elképesztő teljesítmény ez a pódium egy szlalomostól.

Szombaton újabb lesiklással folytatódik a program Lake Louise-ban.

nőiDH

osszetett

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s