Kezdenek a lányok is – Vörös Virágért is szoríthatunk Lillehammerben!

Ma este rajtol Lillehammerben a női Síugró Világkupa sorozat, amelyen – milyen jó ezt leírni – első alkalommal magyar síugróért is szoríthatunk! Vörös Virág ugyanis az elmúlt másfél évben kisebb versenyeken sikeresen kivívta a VK versenyeken való indulási jogot, ezzel 1989 óta ő lehet az első magyar síugró, aki a sportág legmagasabb szintjén képviselheti hazánkat.

Az első komoly mérföldkő a világkupa felé vezető útón a tavaly nyári pontszerzés volt az oberwiesenthali Kontinentális kupa (COC) versenyen, amely már akkor lehetőséget adott volna a VK-indulásra, csakhogy Virág tavaly szeptemberben megsérült, elszakította a térdszalagját, így ezek a tervek sajnos meghiúsultak. A rehabilitációt követően viszont a nyáron vissza tudott térni a sáncokra, szeptember közepén Trondheimben pedig ismét pontszerző tudott lenni a COC-sorozatban.

Mint Molnár László északi szakágvezetőtől megtudtuk, Virág jelenleg szlovén edzővel, Vasja Bajccal dolgozik. Bajc neve ismerősen csenghet a sportágat régebb óta követők körében, hiszen hazáján kívül korábban többek között Japánban és Csehországban is dolgozott, ahol olyan versenyzőkkel ért el sikereket, mint Kazuyoshi Funaki, vagy Jakub Janda.

A 18 éves kőszegi ugró egyébként hétfőn utazott el Norvégiába, ahol már két edzésen is túlvan, ma este pedig rajthoz áll majd a kvalifikáción, amelyen a legjobb 40 ugró jut majd tovább a pénteki versenyre (akárcsak a férfiaknál, idéntől itt sem élveznek védettséget az összetett legjobbjai). Mivel ez lesz az első alkalom, hogy ilyen versenyen részt vehet, ráadásul a világ legjobbjai lesznek az ellenfelei, ezért az elsődleges cél, hogy a sorozat légkörét megismerje, és minél többet tanuljon. Ezzel együtt Molnár bízik benne, hogy ha tudja hozni az edzéseken megvillanó legjobb formáját, akkor a kvalifikáción való túljutás, ami mondanunk sem kell, hatalmas eredmény lenne.

Lillehammer után Vörös Virágot legközelebb ismét egy norvég versenyen, a notoddeni COC futamokon láthatjuk szerepelni, ahol az újabb pontszerzés a cél, majd januárban Rasnovban, már ismét a VK-ban tervezik az indulást, amelyet egy japán túra követhet Sapporoban és Zaoban, a hónap végén pedig a junior világbajnokság Kanderstegben.

A későbbi tervek elsősorban attól függenek, hogy sikerül-e megszerezni a kvótát az olimpiára, ha igen, akkor februárban természetesen Pyeongchang lesz célkeresztben, ha nem, akkor valószínűleg COC és FIS Kupa versenyeken láthatjuk Virágot.

Forrás: Molnár László, Kőszegi Sportegyesület; fis-ski.com

Lillehammer – program:

November 30. péntek, 21:00 Kvalifikáció (HS98)
December 1. péntek, 16:00 1. verseny (HS98)
December 2. szombat, 16:00 Kvalifikáció (HS98)
December 2. szombat, 17:15 2. verseny (HS98)
December 3. vasárnap, 10:45 3. verseny (HS140, csak az összetettben 30 legjobban álló versenyző vesz majd részt)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s