Norvég K.O. Finnországban is

ruka4

A Johansson-Fannemel-Tande-Forfang négyesen nem lehet eddig fogást találni, ha csapatversenyről van szó – a norvégok hatalmas előnnyel győzték le a második helyezett németeket, míg a japánok közel két év után kapaszkodtak vissza a dobogóra. A verseny különleges epizódok miatt is emlékezetes marad: a lengyelek egy első körös kizárás ellenére is bejutottak a második sorozatba, Stefan Krafttól pedig egy 147,5 méteres sáncrekordot láthattunk.

A továbbjutó nyolc helyért a múlt héthez hasonlóan ismét sokan, összesen tizenketten versenyeztek. Olimpiai szezont írunk, így ez minden bizonnyal egészen februárig így is maradhat. Az ugrók a finn téli tájba érkeztek a lengyel késő ősz után, a hagyományos rukai téli sí szezonnyitóra, ahol az ugrók mellett a futók és az északi összetettezők is összemérik erejüket a hétvégén. A csapatversenyt a 11-es beülőből kezdték, majd az első sorozat befejező ugrásai előtt a 10-esbe hozták le a versenyzőket.

ruka1

Az osztrákoknál enyhe fejcsóválásra adhatott okot Michael Hayböck (126,5) viszonylag gyengébb kezdése, ami aktuális dobogót sem ért, ráadásul Manuel Fettner (125,0) is jelentősen elmaradt a vetélytársak aktuális ugróinak eredményétől. Daniel Huber (128,0) távolságban mindkét addigi (jóval rutinosabb) csapattársát megverte. de így is tovább nőtt lemaradásuk a dobogótól. Az osztrák csapat háza táján jelzi a rosszabb formát, hogy a csapat egyetlen 130 méter feletti ugrását Stefan Kraft (138,0) mutatta be, igaz utóbbi továbbra is igazolta tavalyról megőrzött jó formáját.

Taku Takeuchi (129,5) a japán csapathoz képest erősen kezdett, ráadásul ő még nem is a legjobb formában lévő ugrójuk, ráadásul Ryoyu Kobayashi (132,0) szélcsendben is hozzá tudott még tenni előző honfitársa ugrásához. Noriaki Kasai (127,5) sem ugrott rosszat, de a dobogós küzdelemben ez egy kicsit visszavetette a csapatot. Végül érkezett Junshiro Kobayashi (136,0), aki a csapat legnagyobb ugrásával dobogós helyen tartotta a japánokat az első kör végére.

Német részről Markus Eisenbichler (130,0) nyitott, aki az első 130 méteres ugrással messze jobb kezdést produkált csapatának, mint a múlt héten, ezt a lendületet pedig Pius Paschke (132,0) is tovább tudta vinni. Andreas Wellinger után Richard Freitag (136,5) is hatalmas ugrással próbálta életben tartani a német győzelmi esélyeket.

ruka3

Robert Johansson (134,5) ugrása rögtön az első helyre repítette a norvég csapatot, azaz ott találták magukat, ahol egy hete abbahagyták. Anders Fannemel (134,5) azok után, hogy tegnap kiesett a selejtezőben, ma tovább növelte a norvég előnyt. Daniel André Tande (140,5) már 140 méter fölé tudott ugrani, aminek köszönhetően már nyomasztóbb norvég hegemóniát láthattunk, mint egy hete. Zárásként Forfang (136,0) lába sem remegett meg, így magabiztos norvég vezetést hozott első sorozat.

Ami a „vert sereget illeti”: hatalmas fordulatot jelentett már rögtön a verseny elején, hogy a lengyel csapat első ugróját, Piotr Zylát ruha miatt az ugrás előtt már kizárták, így a Nemzetek kupáját vezető polákok esélyei egyből lenullázódtak. Ehhez képest bravúr, hogy Kubacki (133,5), Kot (135,5) és Stoch (129,0) három ugrással is bevitte a csapatot a második körbe. A szlovének mélyrepülése a héten is folytatódott, de a lengyelek hibája miatt négyesre szűkülő élboly mögött megtartották az ötödik helyet. A további két továbbjutó helyet ismét Svájc és Oroszország szerezte meg, ráadásul komolyabban nem is kellett csatázniuk: a cseh és finn csapat továbbra is messze alulteljesít, így reális esély nem igazán mutatkozott számukra a továbbjutásra, ahogy kiesett Olaszország és Kazahsztán is.

ruka5

A második sorozatban visszatértek a versenyzők a 11-es beülőbe az alábbhagyó szélnek köszönhetően. Az első ugrások során az esélyesek közt ismét Norvégia dominált, Robert Johansson egészen 141 méterig repült, amivel tovább hízott az így is jelentős előny. Mögötte Hayböck (135,5) javítani tudott, de a dobogóra még így is csak halvány esély mutatkozott, mivel az osztrákkal azonos pontszámot érő ugrást mutatott be Takeuchi (135,0) is, míg a németeknél Eisenbichler (132,0) ugrása elmaradtak ugyan a többiektől, de ezzel csak a japánokat engedték magukhoz vészes közelségbe. A sorozatban üde meglepetés Gregor Deschwanden (130,5) ugrása, aki összességében is igen bíztató napot zárt így.

A folytatásban megerősödött a szembeszél, ami a távolságokon is meglátszott: Ryoyu Kobayashi (138,0) egy nagyszerű ugrással nemcsak megelőzte a Pius Paschke (133,0) fémjelezte németeket, de jelentős pontelőnyt is kiépített velük szembe. Ráadásul a németeket a hatamsat javító és a nap addigi legnagyobb ugrását bemutató Manuel Fettner (142,5) révén Ausztria is megelőzte, így a nap folyamán először felkerültek a dobogóra. Az osztrákhoz hasonló erős ugrást mutatott be Fannemel (142,0) is, így a norvég vezetés továbbra sem forgott kockán.

A rendkívül erős második ugrások miatt a zsűri ismét visszavitte a beülőt a tízesbe. Az első igazán említésre méltó szlovén ugrást Jernej Damjantól (139,0) láthattuk, de ezzel csak ötödik helyüket tudták stabilizálni. Kasai (133,5) nem tudott igazán messzire szállni, de Wellinger (134,0) szintén nem túl nagy ugrása miatt ez nem jelentett problémát. Ráadásul Daniel Huber (118,5) rettentően zaklatott ugrása miatt az osztrák remények rögtön el is szálltak, ezzel a japán és a német dobogó is szinte biztossá vált. Tande (134,0) hozta a kötelezőt és továbbra is a mezőny előtt tartotta a norvégokat. Végül pedig villantottak a lengyelek is Maciej Kot 136 méteres ugrása révén.

Az utolsó nyolcas legfőbb kérdése a második helyezett nemzet kiléte volt. Azonban előtte a hátsóbb régiókban is kiemelkedő ugrásokat jegyezhettünk fel: Simon Amman (139,0) telemarkot is be tudott mutatni, ma már másodszor; mellette pedig Kamil Stoch (138,0) is egy viszonylag erős ugrással javított az összességében betliző lengyelek eredményén. Így végül a második négyes különversenyében Szlovénia viszonylag magabiztosan hozta el az ötödik helyet, igaz ennél előkelőbb pozícióra egy pillanatra sem volt esélyük. A lengyel csapat végül hét ugrással lett hatodik (!), míg Svájc több mint száz ponttal verte Oroszországot a hetedik helyért.

Stefan Kraft szinte „űrugrást” mutatott be és 147,5 méteres ugrása új sáncrekordot jelentett a Rukatunturi sáncon! Azonban az osztrákok tetemes hátrányának ledolgozásához még ez sem bizonyult elégnek. Richard Freitag (138,0) ugrása bár jónak volt mondható, de előzetesen nem gondoltuk volna, hogy ez Japán ellen elég lehet. Azonban Junshiro Kobayashi (129,5) idén talán először betlizett, amivel a japán gárda visszacsúszott a harmadik helyre. Johann André Forfang (141,5) számára egy kis ugrás is elég lett volna, de egy nagyszerű ugrással végül hatvan pont fölötti előnnyel nyerték meg a versenyt!

A norvég kvartett idén már másodszor diadalmaskodott, ráadásul ezúttal is hatalmas pontelőnnyel, lényegében hiba nélkül hozták le a versenyt Alexander Stöckl fiai. A németek a múlt heti fiaskó után felértek a dobogóra. A legnagyobb szenzáció viszont minden bizonnyal a japán szereplés: a két fiatal és két veterán összeállítású, Takeuchi-Kobayashi-Kasai-Kobayashi négyes dobogós helye szinte egy pillanatra sem volt kétséges. Ezzel szemben az osztrákok Stefan Kraft sáncrekordjával sem kerülhettek dobogóra – a másik három csapattagnak még komolyat kell javulni, ami a kiegyensúlyozottságot illeti. Emellett mindenképp meg kell még egyszer említeni, hogy a lengyelek három ugrással is bekerültek a második sorozatba, legyőzve négy csapatot, akik mind a négy ugrást teljesítették.

Végeredmény

Hely Csapat Pontszám
1. Norvégia 1184.2
2. Németország 1116.9
3. Japán 1108.2
4. Ausztria 1095.4
5. Szlovénia 1009.2
6. Lengyelország 985.5
7. Svájc 966.6
8. Oroszország 863.3

Folytatás vasárnap az egyéni küzdelmekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s