Jól kezdett, mégis kiesett az A csoportból a magyar női curlingcsapat

Lezajlott a Round Robin, azaz a csoportkör a svájci curling Európa-bajnokságon – mindenki játszott mindenkivel, és kialakultak az elődöntő párosításai, valamint ismertté vált azon nemzetek neve is, amelyek kiestek az A csoportból és a 2018-as kontinenstornán már a B-ben kell folytatniuk. A hét során fokozatosan közéjük csúsztak Palancsa Dorottyáék is, akik számára még ezúttal is túl nagy falatnak bizonyult az élmezőny.

EasyCapture3

Szertefoszló remények

Palancsáék mondhatni álomszerűen kezdték második élvonalbeli szereplésüket, hiszen első két szoros meccsükön a németeket és a cseheket is legyőzték, ezzel máris a magyar női curlingsport legnagyobb sikerét elérve, hiszen sohasem sikerült még két győzelmet szerezni az A csoportban. Tudták persze, hogy a legkeményebb ellenfelek majd a kilenc találkozó utolsó felében érkeznek, ezért is volt fontos a korai pontgyűjtögetés. Az élvonalhoz tartozó svájciak ellen is biztató volt a játék, csak a 10. end utolsó köve döntötte el a házigazdák győzelmét, ezt követően viszont váratlan mélypont köszöntött rá a Palancsa Zoltán lányaira.

A legközvetlenebb kihívónak számító, az elitligába szintén idén feljutó törökök ellen becsúszott egy 12:5-ös vereség, pedig a csapat az ő legyőzésükkel mindenképp kalkulált. A svédek ellen előzetesen sem remélhettünk sokat, ám a lányok megilletődötten, sok hibával játszottak, és a 13:1-es végeredménnyel Anna Hasselborgék az alapszakasz legnagyobb arányú kiütését könyvelték el. A szintén a kiesés ellen küzdő dánok ellen mindenképp kellett volna a győzelem, de ez sem jött össze, s hiába állt két fordulóval a vége előtt egészen szokatlan módon hat csapat is 2 győzelemmel és 5 vereséggel a tabella alján, a magyarok dolga tűnt a legnehezebbnek, hiszen rájuk még két korábbi Európa-bajnok együttes, a tavaszi vb-n egyaránt érmes oroszok és skótok vártak. Bár a magyar kvartett játéka ekkora feljavult, csökkent a hibák száma és mentálisan is összeszedettebben játszottak a lányok, a két élcsapat ellen ez sem volt elég a győzelemre, csak a mérkőzés feléig tudták tartani a lépést Anna Sidorováékkal és Eve Muirheadékkel.

Arra az esetre sem voltak biztatóak a döntő statisztikai mutatók, ha kettőnél több csapat is azonos győzelem/vereség aránnyal végzett volna legalul, de végül csak a törökök és a magyarok zártak így, ennek értelmében pedig akik jöttek, azok ugyanúgy mentek is az A csoportból. Palancsa Dorottya, Miklai Henrietta, Sándor Nikolett és Kalocsai Vera legalább a 8. helyet célozták meg, ami bennmaradást és vb-kvalifikációs esélyt ért volna, ám 2015 után második alkalommal sem sikerült, így a női válogatottat 2018-ban ismét egy ligával lejjebb láthatjuk majd – ahol viszont évek óta az élmezőnybe tartoznak, így újra esélyük lehet a feljutásra.

EasyCapture1

Az oroszok hatalmasat mentettek

Négy csapat már a csoportkörök féltávjánál kimagasodott a tömegből a hölgyek viadalban: Svájc, Skócia, Svédország és Olaszország. Az első három tradicionális curlingnemzet nem is számított meglepetésnek, annál inkább az olaszok, akik viszont hagyományosan a kiesés elkerüléséért szoktak csatározni az alsóbb traktusokban egy kontinenstornán. Diana Gaspariék remekül kezdtek, és bár a vége felé becsúszott egy szükségtelen vereség a németek ellen, és a dánok is alaposan megizzasztották őket, végül ez utóbbi mérkőzés megnyerésével bebiztosították továbbjutásukat, ami az olasz curling történetének legnagyobb eredményei közé vonult be.

Hasselborgék veretlenül nyerték az alapszakaszt, a két fő rivális, Eve Muirheadék és Silvana Tirinzoniék pedig a végén játszottak egy tét nélküli, fordulatos erőfelmérőt egymással, ami a svájciak győzelmével ért véget. Találkozójuk pedig egyúttal bemelegítés is volt az elődöntőre, ahol ismét egymással néznek majd farkasszemet.

Tirinzoniék aztán az utolsó körben még egy meccset elhullajtottak, ami nekik már semmit, a cseheknek viszont a világ(bajnokság)ot jelentette. Az esélytelenebb Anna Kubeskováék vereség esetén mindenképpen kiestek volna a törökök helyett, ám miután a svájci skip utolsó kövével hibázott, a csehek behúzták a győzelmet, és végül a hetedik pozícióba rangsoroltak a tabellán, ami nemhogy A csoportos bennmaradást, hanem automatikus vb-részvételt is ér – nem véletlen, hogy ők voltak a legboldogabbak a csarnokban a csoportkörök utolsó napján.

A végére hagytuk az oroszokat, akik viszont óriási bajba keverték magukat a torna elején. Kezdve azzal, hogy kikaptak az újonc törököktől, és bár egy-egy megingás még belefér a legnagyobbaknál, Sidorováék aztán ezt további három vereséggel fejelték meg, így bármilyen furcsán is hangzott, az elmúlt két év Európa-bajnok nemzete számára (még ha tavaly nem is Sidorova csapata volt itt) a B csoportba való leminősítés is reális veszéllyel fenyegetett. Fenyegetve is érezhették magukat, hiszen az utolsó öt meccsükre aztán előbújt belőlük régi önmaguk, és a tabella furcsa alakulásának köszönhetően még negatív győzelem/vereség különbséggel is az eredménylista első felében, az ötödik helyen végeztek – bár az érmekről így most lemaradtak. De még az is elképzelhető, hogy ez valamennyire tudatos volt a valamit mindig forraló orosz hölgyektől: négy és nyolc évvel ezelőtt, az olimpiai szezonokban mindig éppen az ötkarikás játékokon szerepeltek le Sidorováék, így talán most a legjobb formájukat is célirányosan februárra időzítik.

Tavaly óta az Eb-k lebonyolítása visszaállt a hagyományos rendszerhez, így már nem 1v2 és 3v4 playoff-mérkőzéseket rendeznek, ami pedig a curling sajátossága volt. Szimpla elődöntőkben az első a negyedikkel, a második pedig a harmadikkal játszik a döntőbe jutásért, azaz svéd-olasz és svájci-skót mérkőzést rendeznek.

Ország Skip GY V
Svédország Anna Hasselborg 9 0
Svájc Silvana Tirinzoni 7 2
Skócia Eve Muirhead 7 2
Olaszország Diana Gaspari 5 4
Oroszország Anna Sidorova 4 5
Németország Daniela Jentsch 3 6
Csehország Anna Kubeskova 3 6
Dánia Madeleine Dupont 3 6
Törökország Dilsat Yildiz 2 7
Magyarország Palancsa Dorottya 2 7

EasyCapture2

100% papírforma a férfiaknál

Bár a végeredményre pillantva különösebb felfordulást már a hölgyek tabelláján sem láthatunk, a férfiaknál még simábban alakult a Round Robin, pontosan az a négy nemzet jutott tovább, amelyek hagyományaik és a csapatok tudásszintje alapján első ránézésre is kiemelkedtek ebből a tizesfogatból. És ahogy a hölgyeknél, itt is a svédek és a svájciak voltak a legmeggyőzőbbek. A címvédő Niklas Edinék ugyan belefutottak egy váratlan vereségbe a hollandok ellen, legyőzték viszont a házigazdákat, és az egymás elleni eredmény alapján így is övék lett a csoportelsőség. A skótok olimpiára készülő új, fiatal alakulata hozta az elvárásokat, a norvégoknak viszont még igen komoly izgulnivalójuk maradt a legvégére.

Thomas Ulsrudék most sem okoztak csalódást, ám a három előttük végző csapattól egyaránt szoros vereséget szenvedtek. Szintén három elveszített mérkőzéssel álltak a németek az utolsó kör előtt, ahol pedig az előzetes sorsolás értelmében pont ez a két csapat találkozott egymással, így egy tiszta ki-ki meccsen dönthették el a negyedik továbbjutó hely sorsát. A norvégokon pedig még annál is nagyobb volt a teher, mint hogy harcba szállhatnak-e zsinórban 11. (!) Eb-érmükért. A norvég szövetség ugyanis ultimátummal küldte ki Ulsrudékat erre az Európa-bajnokságra: ha sikerül a legjobb négy között végezniük, őket delegálják majd az olimpiára a nemzeti csapat tagjaiként, ha viszont lecsúsznak az elődöntőről, otthon egy három győzelemig tartó házi csatát kell vívniuk Norvégia másodikszámú csapatával, az idei vb-n már debütáló Steffen Walstadékkal. A mérkőzés kimenetele az utolsó end utolsó kövén múlt, de Ulsrud volt a befejező, és ha valakié, az ő keze még ilyen kiélezett helyzetben sem remeg meg: 6:4-ra győztek, ezzel elütve Alexander Baumann német együttesét az éremesélytől.

„Visszavágó az olimpián?” – volt hallható Ulsrud első kérdése, amit a győzelem után a német skip felé intézett. Ezzel a tarkanadrágosok csapatkapitánya nemcsak arra célzott, hogy nekik sikerült bebiztosítani a dél-koreai részvételt, de egyúttal abbéli reményét is kifejezte, hogy Baumannék sikerrel veszik majd a két hét múlva rájuk még váró nemzetközi olimpiai kvalifikációs tornát.

EasyCapture4

A férfiaknál a két búcsúzó csapat kiléte is hamar eldőlt. Az osztrákok és az újonc szlovákok ebben már akkor biztosak lehettek, amikor nulla győzelemmel a tarsolyukban az utolsó előtti fordulóban összetalálkoztak egymással. Akkor az osztrákok nyertek, de az utolsó A csoportos meccsükre a szlovákok is összekapták magukat, és vigaszdíjként végig vezetve győztek az olaszok ellen.

Az elődöntőkben Svédország Norvégiával találkozik, a másik ágon pedig a hölgyekhez hasonlóan itt is egy Skócia-Svájc mérkőzést rendeznek.

Ország Skip GY V
Svédország Niklas Edin 8 1
Svájc Peter de Cruz 8 1
Skócia Kyle Smith 6 3
Norvégia Thomas Ulsrud 6 3
Németország Alexander Baumann 5 4
Hollandia Jaap van Dorp 4 5
Oroszország Alexey Timofeev 4 5
Olaszország Joel Retornaz 2 7
Ausztria Sebastian Wunderer 1 8
Szlovákia Juraj Gallo 1 8

EasyCapture5

A magyar férfiak is csalódottak

Riesz Gáborék a B csoportban küzdhettek a férfiak összecsapásában, és mivel az előző években is többször kacérkodott már a feljutással a válogatott, így most is ezzel a céllal szálltak jégre a magyarok. Ettől viszont most nagyon távol voltak, hiszen csoportjukban (a férfiaknál a nagy létszám miatt a B osztályon belül is van két további csoport, csak hogy össze lehessen zavarodni a megnevezésekkel) csak két győzelemig jutottak a hét mérkőzés során. Ez a hatodik helyre volt elég, így éppen megúszták, hogy részt kelljen venniük a C csoportba való visszasorolásról döntő négycsapatos viadalban.

Nem jártak ilyen jól viszont a dánok, akik valami egészen példátlan mélyrepülésbe kezdtek. A legdélebbi skandináv nemzet a tavalyi világbajnokságon még döntőt játszott és ezüstérmes lett Rasmus Stjerne vezetésével, ám miután a tavalyi Eb-t elrontották, lecsúsztak a B ligába. Idén ott már is nem Stjerne különítménye állt ki a másodosztály ellen, hanem egy másik, a Torkil Svensgaard által vezetett alakulat, ők viszont minden elvárást alulmúltak, és még játszaniuk kell, hogy ne minősítsék vissza őket a C csoportosok közé. Egészen furcsa helyzet, hogy eközben Dánia férficsapata még ott lehet az olimpián: az elmúlt évek vb-helyezéseinek köszönhetően részt vesznek majd a csehországi kvalifikációs tornán, amire Stjerne csapatával már gőzerővel készülnek, esélyes ugyanis, hogy egy jó ideig az olimpia lehet Dánia férfi curlingcsapatának utolsó nagy világeseménye.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s