Ide nekünk az orosz lányt is – Exkluzív interjú az Eb-re készülő magyar női curlingcsapattal

Team Sidorova, Team Muirhead, Team Hasselborg, Team Palancsa – aki járatos a curling nemzetközi erőviszonyaiban, azonnal kiszúrja, hogy az utolsó név kilóg a fenti felsorolásból, az első három csapat ugyanis a világ krémjéhez tartozik a szakmában, Magyarország és Palancsa Dorottyáék pedig még csak most kóstolgatják ezt a közeget. Már az is nagy dolog, hogy idén egy kalap alá sorolják ezeket az együtteseket, ám az egyetemista fiatalokból álló kvartett már most is a sorai között tudhat egy kétszeres világbajnokot, céljuk pedig, hogy egy téli sportban megragadjanak Európa legjobb tíz nemzete között, ahonnan már csak egy lépés a világbajnokság és az olimpia.

DSC08644

Bár Magyarország a legkevésbé sem nevezhető klasszikus télisportnemzetnek, kijelenthető, hogy a magyar női curling színvonala néhány éve már az európai mezőny legjobb harmadának határát súrolja: ez azt jelenti, hogy a kontinens igazi elitjét tömörítő A csoport, és a másodosztályt jelentő B csoport között ingázik ide-oda. A magyar válogatott 2012 és 2015 után idén ismét a legjobbak, Európa- és világbajnokok között igyekszik majd helytállni, céljuk pedig az, hogy huzamosabb időn át megvessék a lábukat az Oroszország, Skócia, Svájc és Svédország által fémjelzett nagyhatalmak között, ami aztán maga után vonná a világbajnoki, és esetleg az olimpiai szereplést is.

A 2017-es férfi és női curling Európa-bajnokság mérkőzései november 18-án, szombaton kezdődnek majd meg a svájci St. Gallenben, a minden évben megrendezendő torna nyolc napon át tart. A Riesz Gábor által irányított férficsapat a B csoportban küzd a feljutásért, miközben Palancsa Dorottyáék a kamerák kereszttüzében, stadionban, nézők előtt lépnek majd jégre.

Palancsa a női válogatott skipje, úgymond csapatkapitánya, neve pedig nem véletlenül lehet ismerős: ő az, aki Kiss Zsolt oldalán végérvényesen felrajzolta Magyarországot a curling világtérképére, amikor 2013-ban és 2015-ben megnyerték a vegyes páros világbajnokságot. Hatalmas sikernek és meglepetésnek számít ez még ma is, elvégre a fiatal torna tízéves története során a magyarok mellett csak az oroszok és a svájciak tudtak nyerni, de azért mégis egészen más tészta a jóval pörgősebb páros a hagyományos, négyfős csapatjátéknál. Itt a sportot már akár ötven éve is űző nemzeteket csak nagyon ritkán lehet kiszorítani az Eb tabellájának első feléből, a fiatal magyar csapat azonban most megkísérli tartani velük a lépést: a Team Palancsa tagjai ugyanis zsenge koruk ellenére már nem is számítanak újoncnak a legnagyobb porondon, elvégre két évvel ezelőtt is ugyanezzel a négy alapemberrel voltak ott az Eb-n. Akkor a norvégok elleni győzelmet nyolc vereség követte, ezáltal a tabella két utolsó helyezettje közé kerültek, és 2016-ra visszacsúsztak a B csoportba, hogy aztán tavaly a másodosztály megnyerésével visszatornázzák magukat a legjobbak közé.

DSC08629
A magyar curlingsport eddigi magasan legfényesebb sikere, a két vegyes páros világbajnoki cím zászlaja még mindig kicsit szürreálisan pompázik a félreeső Kamaraerdei Curling Klub falán

Az Újpesti Torna Egyesületet képviselő magyar női válogatott az alábbi felállással utazik az Európa-bajnokságra:

Skip: Palancsa Dorottya (22 éves)
Third: Miklai Henrietta (22 éves)
Second: Sándor Nikolett (24 éves)
Lead: Kalocsai Vera (22 éves)
Csere: Micheller Dorottya (15 éves)

A csapatot Dorottya apja, Palancsa Zoltán készítette fel, és edzőként ő fog nekik útmutatást adni Svájcban.

A kvartett tagjai közül persze Dorottya, vagy ahogy társai hívják, Dóri rendelkezik a legnagyobb nemzetközi tapasztalattal, és meglátása szerint az előző A csoportos részvétel óta kellően nagyot fejlődtek ahhoz, hogy már egyikük se illetődjön meg, ha a sportág jelenjének legnagyobb alakjai, az orosz Anna Sidorova vagy a skót Eve Muirhead csapata az ellenfél.

„Ma már komolyabb stábbal is dolgozunk, nekik köszönhetően pedig magasabb szinten tudtunk felkészülni erre az Európa-bajnokságra, mint a korábbira: fizikai edzőnk, saját masszőrünk, pszichológusunk és még dietetikusunk is van, aki a megfelelő táplálkozásban segít” – sorolta Dóri a Síparadicsom blognak a Kamaraerdei Curling Klubban tartott keddi sajtórendezvényen. „Mindezeknek köszönhetően úgy gondolom, hogy idén sokkal jobb esélyünk van az A csoportban való bennmaradásra és a világbajnoki kvalifikációra, mint két évvel ezelőtt volt. Legutóbb még mindenkinek egy kicsit szokatlan volt a nagy csarnokban játszani, de ahogy egyre több versenyen szerepelünk, egyre több tapasztalatra tettünk szert és hozzászoktunk ezekhez a körülményekhez. Felnőttünk már a feladathoz annyira, hogy a körülményekkel ne kelljen foglalkoznunk, csak a meccsekre koncentráljunk.”

Ha sikerül elkerülni a csoport utolsó két helyét, az többel is kecsegtet, mint pusztán a bennmaradás: az Eb első hét helyezettje automatikusan kvalifikál a jövő tavasszal sorra kerülő világbajnokságra, de még a 8. helyezett is kivívhatja a jogot, ehhez egy két győzelemig tartó „World Challenge” párharcot kell vívniuk a B csoport győztesével. Utóbbi szerepében ezen a viadalon már tavaly is részt vehettek, akkor viszont nem jött össze a nagy siker.

DSC08628
Balról jobbra: Kalocsai Vera, Miklai Henrietta, Micheller Dorottya, Sándor Nikolett, Palancsa Dorottya

Mint a skip kijelentette, a csapat vágyálma az első négy közé való bejutás, amely esetben harcba szállhatnak az érmekért is, de persze a realitás ennél valamivel alacsonyabb. Mindazonáltal Dóri számításai szerint négy-öt válogatottat, vagyis az ellenfeleik felét is legyőzhetnék, nem csupán az idénre az A csoportba első alkalommal feljutó törököket, akik még náluk is jóval nagyobb meglepetésvendégek az élvonalban.

„A törököket mindenképpen meg kell fognunk, a dánoktól is egy újan összeállt csapat érkezik, emellett a németeket és az olaszokat is jó lenne legyőzni – utóbbiakkal játszottuk tavaly a világbajnoki challenge-mérkőzést, amit megnyerhettünk volna. Akkor elrontottuk, de most szeretnénk nekik visszavágni! Rajtuk kívül a csehek is verhetőek, ellenük éppen nemrég játszottunk két felkészülési mérkőzést Prágában, és mindkettőt megnyertük” – bizakodott a skip.

Noha egyedül az Európa-bajnokság van képernyőn és ilyenkor a legnagyobb a felhajtás a válogatott körül, természetesen nem ebből az egyetlen tornából áll a szezon a csapat számára.

„Rendszeresen hirdetnek meg versenyeket, amelyekre jelentkezhetünk, de vannak meghívásos események is. Mi a költségvetésünk alapján döntjük el, hogy mi fér bele, mely eseményekre adjuk be a jelentkezést” – magyarázta a harmadik két követ eldobó Miklai Henrietta, aki a skip helyetteseként a házból adja az instrukciókat, amikor Dóri van soron az utolsó kövekkel.  „Rendszeresen járunk Prágába a Kolibris Kupára, de idén eljutottunk a bázeli tornára is, ahova elég nehéz bekerülni, mivel többnyire csak az A csoportos csapatokat fogadják, vagyis az élvonalt.”

A programból és rangjukból adódóan a lányok a régió többi feltörekvő curlingországának csapataival játsszák nemzetközi mérkőzéseik zömét, de olykor a legjobb svéd, orosz vagy skót csapatokkal is összehozza őket a sors.

„Nem gyakran, de találkoztunk már velük világversenyeken és különféle turnékon. A bázeli esemény is ilyen volt, és megyünk majd még egy hasonló versenyre Bernbe, ilyenkor van esély összefutni velük és gyakorolni ellenük” – jegyezte meg Sándor Nikolett, aki sokáig az első köveket dobta, de idén cseréltek Kalocsai Verával, így immár ő lesz a second.

14900580_1004463446330577_1281332447491417358_n

Bár a sportágat egyre többen és többen fedezik fel, a világon – Kanada kivételével – elenyészően kevés csapat mondhatja el magáról, hogy meg tud élni a curlingezésből. Így a Team Palancsa is szigorú értelemben véve „amatőrként” játszik, ám a heti két közös gyakorlás, valamint ezen felül a jégen és konditeremben történő egyéni edzések révén életük jelentős részét tölti ki a curling. „Ha az utazásokat is belevesszük, rengeteget időt fordítunk rá. Egyetemisták vagyunk, így nagyon nehéz mindezt a tanulással is egyeztetni” – mutatott rá Vera.

Mivel nyáron a magasabb hőmérséklet miatt nehéz és költséges fenntartani a curlingpályák jegét, így ekkor a lányok is kénytelenek egyéb edzésmódokkal formában tartani magukat, de a kamaraerdei csarnok szeptemberi nyitásakor azonnal birtokba is veszik azt.

Egyes csapatok előszeretettel játszatják tartalékként nevezett ötödik játékosukat is a nagy tornákon, de a magyaroknál ez nincs tervben. A 15 éves Micheller Dorottya számára zsenge kora miatt valószínűleg még túl nagy falat is lenne a kontinentális porond, így elsődleges feladata a tapasztalatok magába szívása lesz, hacsak valamilyen váratlan körülmény szükségessé nem teszi a beugrását.

A lányok szintlépése miatt kicsit, talán érdemtelenül is háttérbe szorult az idei Eb előtt a férfi válogatott, amely számára szintén nem elérhetetlen cél, hogy 2018-ra már az A csoportba kvalifikálják magukat – elvégre 2012-ben a magyar férficsapat is járt már ott egyetlen alkalommal, és azóta is rendre a B csoport élmezőnyében csatáznak. Idénre megnehezíti a dolgukat, hogy az utóbbi két év során több olyan nemzet is lecsúszott a B-szintre, akiknek korábban hosszú ideig bérelt helyük volt az A csoportban, így ők lesznek a favoritok a két feljutó hely megszerzésére: azaz a dánok, a finnek és a csehek.

A magyar férfi válogatott tagjai:

Skip: Riesz Gábor
Third: Fóti Balázs
Second: Ézsöl Gábor
Lead: Varga Balázs
Csere: Kalocsay Ottó

A magyar női csapat szombat délután 14 órától a németek ellen kezdi meg a szereplést St. Gallenben, az Eb mérkőzéseiről pedig az Eurosport ezúttal is rendszeresen közvetít majd. Az előzetes tervek szerint Palancsáék éppen egyszer sem lesznek a programban az alapszakasz során, azaz teljes mérkőzésüket nem láthatjuk képernyőn, átkapcsolások során viszont egész biztosan bepillantást nyerhetünk majd a lányok játékába.

Hamarosan jövünk az Európa-bajnokság teljes A csoportos mezőnyének bemutatásával, a torna során pedig blogunk végig beszámol majd a történésekről.

A curling szabályairól, alapjairól olvashattok a Magyar Curling Szövetség weboldalán.

Ide nekünk az orosz lányt is – Exkluzív interjú az Eb-re készülő magyar női curlingcsapattal” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s