Lanisek, Kobayashi vagy Kubacki? Előttünk a Grand Prix-finálé!

Két verseny van még hátra a 2017-es Nyári Grand Prix sorozatból, és ahogy már jónéhány éve mindig, ezúttal is Hinzenbach (HS 94) és Klingenthal (HS 140) adhat majd otthont a zárófordulóknak. Az első versenyre vasárnap, míg a tényleges fináléra a Vogtland arénában hagyományosan október 3-án, azaz kedden kerül sor.

Olyan szempontból mindenképp érdekes hétvége elé nézünk, hogy a GP-sorozat ázsiai turnéja után most láthatunk ismét ha nem is teljes, de azért jobb nevekből álló mezőnyt: Kraft, Hayböck, Stoch, Kot, Wellinger és Peter Prevc a nagyobb sztárok közül mindkét versenyen indulnak, az erősebb nemzetek közül talán a norvégok lesznek tartalékosabbak, illetve a németeknél is például Freitag vagy Eisenbichler, osztrák részről pedig Schlierenzauer is csak Klingenthalban lesz ott.

Hogy aztán mennyire lesznek a fentebb említettek formában az egy másik kérdés, hiszen kétségtelen tény, hogy ezek a versenyek még mindig a felkészülési időszakhoz sorolhatók, ám az időbeli közelségük miatt általában azért valamivel többet vetítenek előre a téli erőviszonyokból mint a júliusi fordulók.

Ha pedig ez nem lenne elég, az összetettre nézve, ha a sors is úgy akarja, akár egészen jó kis csata bontakozhat ki az egymáshoz képest mindössze 31 ponton belül álló három éllovas, Anze Lanisek, Junshiro Kobayashi és Dawid Kubacki között.

A Nyári Grand Prix állása (fis-ski.com)

lanisekAz összetettet hét fordulót követően az az Anze Lanisek vezeti 331 ponttal, aki elsősorban a két ázsiai helyszínen gyűjtögette a pontjait, miközben háromszor is dobogós volt: Hakubában 3. lett, míg Chaikovskyban kétszer győznie is sikerült, átvéve ezzel a vezetést a GP-ben. Ez az eredménysor mindamellett, hogy összességében felfelé ívelő formáról árulkodik persze köszönhető a keleti fordulókra elutazó szerényebb mezőnynek is, de még mielőtt leírnánk a 21 éves szlovént, jegyezzük meg, hogy volt már ő többször dobogóközelben a Világkupában is, a lehetőség pedig adott hozzá, hogy immár Európába visszatérve megmutassa, hogy érdemes a sárga trikóra.

Junshiro Kobayashi sok szempontból Lanisekhez hasonló utat járt be, példának okáért ugyanúgy 2 győzelmet (mindkettőt otthon aratta Hakubában) és összesen 3 dobogós helyezést számlál. Hátránya pedig mindössze 17 pont, ami alapvetően könnyen ledolgozhatónak látszik, a kérdés persze esetében is az, hogy Európába visszatérve a nevesebb riválisok között mennyire lesz ismét elöl a rangsorban, hiszen ellenkező esetben elképzelhető, hogy az összetett elsőség helyett a dobogós pozíciót kell majd védenie.

kubacki_1

Dawid Kubacki ugyan csak a harmadik helyen áll, mégis ő tekinthető a legesélyesebbnek a hármasból, hiszen a fajlagos teljesítményt tekintve egyértelműen kimagaslik a mezőnyből: 300 pontját ugyanis mindegyik futamot megnyerve azon a három versenyen hozta össze, amelyen egyáltalán elindult (nem mellesleg ezek voltak a nagyobb presztízzsel bíró, európai helyszínei a sorozatnak). Ha ugyanígy folytatja, nyilván nem is lehet vitás az összetett siker, persze jó kérdés, hogy mennyi maradt meg a július-augusztusi lendületből, és ha mondjuk közvetlen riválisait le is győzi, elég lesz-e a teljesítménye ahhoz, hogy a napi győzelmekért harcolhasson, hiszen elsősorban ez kellene ahhoz, hogy igazán sok pontot tudjon rajtuk fogni az összesítésben.

Matematikailag persze az esélyesek köre bővebb, mint három fő, hiszen elméletileg még a 12. helyen álló 137 pontos Halvor Egner Granerud is nyerhetne (már ha indulna). A nevek és a formák alapján még a leginkább a tavalyi GP-győztes Maciej Kotban lehet benne egy meglepetés (az összetett dobogó semmiképp sem lenne tőle meglepő), mindent egybevetve azonban 100 pont feletti hátrányból bárkitől komoly bravúr lenne, ha odaérne a végén.

A program:

Hinzenbach – Aigner-Schanze (HS94)

Szeptember 30. szombat, 19:00 Kvalifikáció
Október 1. vasárnap, 14:00 Verseny

Klingenthal – Vogtland Arena (HS140)

Október 2. hétfő, 19:00 Kvalifikáció
Október 3. kedd, 15:45 Verseny (GP-finálé)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s