Kubacki győzelmi sorozata – ez történt eddig a nyáron

A wislai, a hinterzarteni és a courcheveli sánc is behódolt Dawid Kubackinak, aki az eddigi három versenyt könnyűszerrel meg tudta nyerni a Nyári GP keretein belül. Mielőtt a mezőny tovább utazna Japánba, aztán Oroszországba, röviden összefoglaljuk, mik történtek eddig a nyáron.

A Nyári GP, ahogy arról már korábban beszámoltunk, Lengyelországban vette kezdetét. A lengyelek mindig jó hangulatban támogatják versenyzőiket, de a wislai hétvégét követően igazán jókedvvel vághattak neki a következő hétnek, hiszen a hazaiak dominálták mind a csapat-, mind az egyéni versenyen. A hazai kvartett top csapattal vágott neki a nyár egyetlen csapatversenyének, a Stoch, Kot, Zyla és Kubacki alkotta csapat noha az első sorozatot még a 2. helyen zárta, az utolsó ugrósorozatokban sikerült megfordítani az állást és megelőzte Norvégiát (Fannemel, Johansson, Gangnes, Tande). A harmadik helyen a németek végeztek Wank, Geiger, Wellinger és Leyhe összeállításban. A szlovének és az osztrákok noha két-két nagy névvel (a szlovéneknél Peter Prevc és Kranjec, az osztrákoknál Kofler és Schlierenzauer) képviseltették magukat a versenyben, ezúttal kénytelenek voltak megelégedni a 4. és az 5. hellyel.

Az egyéni versenyben szintén örülhettek a lengyelek, hiszen duplagyőzelemmel zárták a hétvégét. Az első sorozatban még Maciej Kot vezetett Karl Geiger és Daniel André Tande előtt, de a második sorozatban Dawid Kubacki – aki az első sorozat után még csak a 6. helyen állt – szoros küzdelemben ugyan, de behúzta a szezon első egyéni versenyét. Honfitársa, a tavalyi GP győztese, Kot a második lett, míg a dobogó harmadik fokára Geiger állhatott fel. A hétvége meglepetése azonban nem Kubacki remek teljesítménye volt, hanem az olasz Sebastian Colloredo, aki a remek 7. helyen végzett Wislában.

kubacki2

Két hét múlva Hinterzartenben megint csak a lengyelek örülhettek a legjobban. A versenyt ismételten Kubacki tudta megnyerni, mégpedig a nap leghosszabb ugrásaival (104,5m és 105m). A dobogó második fokán a hazai sáncon versenyző Stephan Leyhe végzett, a harmadik helyet pedig Piotr Zyla szerezte meg. Itt azonban még nem ért véget a sikeres lengyel nap, a top 10-ben végzett még Kot, Hula, Wolny és Stoch is – így a lengyelek 6 emberrel alaposan kisajátították a legjobb pontszerző helyeket.

A Nyári GP harmadik állomásán, Courchevelben folytatódott tovább Kubacki nyerősorozata, a 27 éves lengyel ezúttal is a nap leghosszabb ugrását (133,5m) bemutatva tudott győzedelmeskedni. A dobogóra Franciaországban is felfért még egy lengyel, Maciej Kot személyében. A harmadik helyen döntetlen eredmény született Roman Koudelka és Denis Kornilov között.

Bár a nyár kétségkívül Kubacki bombaformájáról és az egész lengyel csapat kiváló teljesítményéről szólt eddig, érdemes megemlítenünk Kenneth Gangnest is, aki az előző téli szezont újabb sérülés miatt kihagyni kényszerült, idén nyáron viszont már kétszer is láthattuk versenyezni. Wislán nem is szerepelt rosszul, a 8. lett. A norvég csapat legjobbja Daniel André Tande, aki szintén két versenyen indult, ő jelenleg a GP összetett 8. helyén áll.

leyhe1

A németek helyzete viszont kicsit sem fényes, legalábbis ami legjobbjukat, Severin Freund-ot illeti. Freund még hat hónappal ezelőtt szenvedett térdszalagszakadást a jobb térdében, ám úgy tűnt, a rehabilitáció jól sikerült, Freund ugyanis nyáron már léceket csatolt. Sajnálatos módon azonban egy oberstdorfi edzést követően ismételten fájdalomra panaszkodott, és a vizsgálatok kimutatták, hogy jobb térdszalagja újból megsérült. A német bajnok így búcsút inthet a pyeongchangi olimpiának, a következő cél számára a 2019-ben Seefelden megrendezésre kerülő világbajnokság.

Az osztrákok némileg tartalékos csapattal vágtak neki a nyárnak. Andreas Kofler eddig nem brillírozott, az első két helyszínen a 24. és 23. helyen végzett, Courchevelben azonban a versenybe sem tudott bekerülni. Még mindig keresi a formát Gregor Schlierenzauer is, aki eddig egy 12. és 11. helyet szerzett a nyáron. Az osztrák klasszis azonban pozitívan nyilatkozott az eddigiekről, és úgy érzi, jó úton halad, ezt jelzi az is, hogy a hinterzarteni edzéseken is a legjobbak között volt. Stefan Kraft és Michael Hayböck sem csúcs formában vágtak neki a nyári szezonnak, Kraft eddig egy 14. és 10. helyet szerzett, míg Hayböck, aki csak egy versenyen indult el, 37. lett.

kubackikot

A GP összetettjében nem meglepő módon az eddig 100 százalékosan teljesítő Dawid Kubacki áll 300 ponttal, míg honfitársa, Maciej Kot 210 ponttal követi őt a második helyen. Stephan Leyhe ennél valamivel nagyobb lemaradásban van a lengyelek mögött, a német 154 ponttal büszkélkedhet. Elnézve a lengyelek hihetetlen stabil teljesítményét csak akkor veszíthetnék el ezt a nyári GP-t, ha nem utaznak el Japánba és Oroszországba. A folytatás jövő hétvégén jön Hakubából két egyéni versennyel.

Az összetett állása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s