Kanadai szenzáció: Alexandria Loutitt a nagysánc világbajnoka!

Az utolsó versenyszámot rendezték meg a női síugrók számára szerda este a planicai világbajnokságon, ahol a szakág történetében mindössze másodszor avattak bajnokot nagysánc egyéniben. Az aranyérem ezúttal Alexandria Loutitt nyakába került, aki azok után, hogy idén a junior világbajnoki címet és első VK-futamgyőzelmét is megszerezte már, felnőtt világversenyen is a csúcsra tudott érni. Az ezüstérmet Maren Lundby, a bronzérmet Katharina Althaus szerezte meg.

Körülbelül egy évvel ezelőtt a kanadai síugrásnak volt már egy nagy pillanata, amikor abban a kizárások miatt igencsak emlékezetesre sikerült olimpiai vegyes csapatversenyben bronzérmet szereztek az akkor 18 éves Alexandria Loutittal a csapatban. Most egy évvel később pedig elsősorban neki köszönhetően a világbajnokságon is éremes esélyeik voltak, jóllehet a normálsáncos verseny a biztató edzések ellenére nem úgy jött össze (26. lett), mint azt valószínű szerette volna, csapatban pedig kis nemzetként Kanadának (egyelőre legalábbis) egyszer volt Pekingben kutyavásár.

A nagysáncon viszont sikerült mindent bepótolni. Az első sorozat után Loutitt a címvédővel, azaz Maren Lundbyvel holtversenyben állt az élen egy 134,5, illetve egy 139,5 méteres ugrással (a norvég egy beülővel fentebbről jött). Kettejükben egyébként közös, hogy az esélyesekhez képest viszonylag korábban, kedvezőbb szélben ugrottak, mint például Katharina Althaus, aki hátszélben ugorva, alacsonyabb beülőből 120,5 méterig jutott, ezzel úgy volt harmadik, hogy csak 4,9 pontos hátránya volt. Vagyis versenyben volt még ő is az aranyéremért, ami ha sikerül, sporttörténelmet írhatott volna, hiszen korábban egyetlen síugró sem tudott négyet nyerni egy világbajnokságon.

Egy másik este, más körülmények között talán össze is jöhetett volna, ám ezúttal Althaus végül be kellett, hogy érje a dobogó alsó fokával, ugyanis bár a második ugrásával (128 m), átvette a vezetést, Lundby 133 méterrel rögtön megelőzte, majd jött Loutitt, aki 136,5-el még a norvég klasszist is túlszárnyalta, és teljesen megérdemelten zsebelte be a hazai (mármint kanadai) rendezésű junior VB után a felnőtt világbajnoki címet is. Fantasztikus siker, amihez még annyit éredemes hozzátenni, hogy reméljük a kanadai példa más kisebb nemzetből érkező ugrókat is inspirál majd.

Ami a továbbiakat illeti, a negyedik helyet Nozomi Maruyama szerezte meg megelőzve Anna Odine Strømot (5.) valamint Eva Pinkelniget, aki mögé a közöepes első (117 m) és egy remek második ugrást (131,5) bemutató Ema Klinec érkezett meg a 7. helyre, és lett ezzel a hazaiak legjobbja. A legjobb 10-ben Thea Minyan Bjørseth (8.), Chiara Kreuzer (9.) és Nika Kriznar (10.) zártak még.

A hivatalos eredménylista

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s