Katharina Althausé az első síugró arany Planicán

A síugrók számára a női normálsánc egyéni versennyel kezdődött meg az idei északi sí világbajnokság Planicán, az első aranyérmet pedig a versenyszám hagyományaihaoz hűen nagy izgalmak után Katharina Althaus teheti majd el otthon a vitrinbe. Az eszüst Eva Pinkelnig, a bronz Anna Odine Strøm nyakába került.

Pedig az első sorozat után még nem egészen így festett a kép, akkor ugyanis még az edzéseken remeklő és a kvalifikáció megnyerésével fő esélyessé előlépő Strøm (1.) vezetett egy 100 méteres kísérlettel, normálsáncos mértékkel nézve nem is elhanyagolható, 4,7 pontos előnnyel a 98,5-ig repülő Althaus (2.) előtt, aki mögött a VK-t vezető Eva Pinkelnig következett a rangsorban 96,5 méterrel.

Mindez azonban a második sorozatban szinte majdnem teljesn megfordult, ugyanis akkor a vezető hármasból a 3. helyen álló Pinkelnig repült a legmesszebb (100 m 2.), ám Althausnak végülis volt annyi előnye vele szemben (illetve kicsit a kompenzáció is a németet segítette), hogy átvegye tőle a vezetést. Strøm (3.) viszont másodikra csak 95 méterig jutott, amivel ugyan még mindig dobogós lett, ám ezzel a lefényesebb medál végül Althaus nyakába került.

A most 26 éves német versenyző ezzel pályafutása legnyagyobb sikerét érte el, hiszen bár csapatban háromszoros világbajnok volt, korábban egyéniben “csak” három ezüstérme volt világversenyről (kettő olimpián, Pyeongchangban és Pekingben született, valamint 2019-ben a seefeldi VB-n is volt már 2.), most viszont sikerült a legfényesebb érmet is megszereznie.

Ami a további sorrendet illeti, a németek az arany mellett egy 4. helynek is örülhettek Selina Freitag (97/98 m) révén, aki mögött Thea Minyan Bjørseth (95/97,5 m) lett az 5., Yuki Ito (92,5/94,5 m) a 6., illetve a korábbi kétszeres egyéni világbajnok, Maren Lundby (94,5/94 m) a 7. A 8. helyen Nozomi Maruyama (94/97 m) vézett, míg a top10-et Anna Rupprecht (95/96 m 9.) illetve Abigail Strate (93/93 m 10.) zárták. Ezzel kicsit meglepetésre Strate lett a legjobb kanadai ugró, hiába villogott Alexandria Louttit (26.) az edzéseken. Igaz Louttit eredményébe azért belejátszott az is, hogy miután az első kör után “csak” 8. volt a második körben amolyan dupla vagy semmit játszva alacsonyabb beülőből próbálkozott, ami ezúttal nem bizonyult jó húzásnak.

Ha már csalódások, érdemes megemlíteni, hogy a házigazda szlovénok nem fértek be a legjobb 10-be sem, legjobbjuk, Nika Kriznar 11. lett, valamint Nika Prevc (17.) és a címvédő Ema Klinec (19.) fért még be egyáltalán a legjonn 20 közé.

Hivatalos eredménylista

A VB síugró programja pénteken a férfi normálsánc kvalifikációjával folytatódik, míg a nőket legközelebb a szombati csapatversenyen láthatjuk majd ugrani.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s