Shiffrin 83! Innentől már tényleg csak Stenmark maradt hátra

Mikaela Shiffrin megdöntötte Lindsey Vonn 82 győzelmes VK-rekordját Kronplatzon, mégpedig úgy, hogy Lara Gut-Behrami egy vb-elsőségét idézően pengés menettel jelentkezett. A svájcinak így sem esélye az amerikaival szemben, aki a ma csupán a 10. helyen zárt Bassinót megelőzve immáron vezeti az óriás-műlesiklás szakági tabelláját is. A nap dobogó harmadik foka Brignonének jutott.

Hétközi óriás-műlesiklásokkal folytatódik a női alpesi sí világkupa sorozata Kronplatzban. A mai versenyre 57 síelő nevezett, az első futam pályáját Shiffrin, a másodikét Vlhová edzője jelölhette ki.

Forrás: USA Today

Elsőként Marta Bassino tesztelhette a hazai havat, különösebb gond nélkül jött le a habkönnyűre tűzött pályán (10.). A tempó viszont nem lehetett az igazi, hisz Federica Brignone több mint egy másodpercet vert rá (3.). A kettejük közötti szakadék közepén egyensúlyozgatott végig Petra Vlhová (6.), Mikaela Shiffrin viszont kihasználta a neki tűzött pályát, 27 századdal átvette a vezetést (1.). Lara Gut-Behrami a felső részben 3 tizedet hagyott, így hiába jött aztán remekül, 13 századdal az amerikai mögé szorult (2.). Ma is vérszegénynek bizonyult Sara Hector (12.), és Tessa Worley is bőven másodpercen felüli hátrányt szedett össze (8.).

Két másodpercen túlra csúszott Coralie Frasse-Sombet (20.), Valérie Grenier viszont a legjobb második szektorral, és ezt követően is szépen síelve befért Vlhová elé (4.). Ragnhild Mowinckel a pálya második felére nagyon belassult (9.), Michelle Gisin pedig már rögtön a rajt után majd egy másodperces hátránynál járt, a második futamért is aggódhatott (28.). Az amerikai tűzésből Paula Moltzan is profitált, ő is hátrébb tolta Vlhovát (5.). Remekül síelte meg a pálya felső felét Ana Bucik, utána viszont sorra rontotta el az íveket (17.), a végig kifejezetten harmatos Thea Louise Stjernesund pedig csak Gisint előzte meg (24.). Maryna Gasienica-Daniel is a biztonságra törekedett, a középmezőnybe érkezett (11.).

Forrás: Sport.ch


Nincsen abban semmi meglepő, hogy egy blokkot négy osztrák nyit. Vagy mégis? Lement a top-15, és csak utána sorjáztak a sógorok legjobbjai: Ramona Siebenhofer a pálya közepén hibázott egy nagyobbat, utána rengeteget kapott (23.), Ricarda Haasernél a tempó nem volt az igazi (22.), Katharina Liensbergerre nem volt jó hatással az edzőcseréje (32.), végül Katharina Truppe se tudott 3 másodpercen belül maradni (31.). El kell ismerni, mind rászolgáltak a rajtszámukra… Mina Fürst Holtmann az osztrákoknál jobb volt, de a 2 másodperc számára is álom maradt (18.), majd Maria Therese Tviberg a nap első kiesését produkálta. Andrea Ellenberger a pálya közepétől egy bottal küszködve is Gisin elé ért be (26.).


A top-30 utolsó blokkját is osztrák nyithatta, Franziska Gritsch, ő sem most váltotta meg a világot (26.). Camille Rast tökutolsóként evickélt célba (40.), Alice Robinson viszont a pálya feléig az élmezőnnyel küzdött, az aljára is maradt tempó, épphogy másodperc fölé csúszott (7.). Stephanie Brunner hatalmasat küzdött a legjobb osztrák címéért, 2,14-es hátránya ideiglenesen elegendőnek bizonyult ehhez (19.). A legjobb 10-re hajthatott volna Simone Wild, ám pár kapuval a cél előtt beleszállt egy kapuba. Nina O’Brien 3 másodpercen túlra csúszott (29.), Estelle Alphand viszont telibe találta a 2 másodpercet (16.). A top-30-at Roberta Melesi zárta, pocsék síeléssel (37.).


30-on túl eljött az osztrák feltámadás ideje: előbb Elisa Mörzinger jött be honfitársai elé (15.), majd Julia Scheib még magasabbra reptette őket (12.), végül Elisabeth Kappaurer besorolt közéjük (14.). Befért még a második futam mezőnyébe az “alaszbán” Lara Colturi (21.), Zrinka Ljutić (25.) és Lisa Nyberg (29.). Mindhárman egyébként a junior-vb-ről utaztak át Kronplatzra, a horvát lány egész konkrétan az ottani címvédést áldozta meg a mai szereplésével.


A második futam alapidejét O’Brien (18.) adta meg, különösebb hiba nélkül ment végig. Nyberg (25.) nem kockáztatta élete első pontjait, és a formán kívüli Gisin (22.) is az amerikai mögé szorult. Ellenberger (26.) a pálya feléig csak kereste a ritmust, majd miután megtalálta, hibázott egy hatalmasat. Gritsch (21.) is eladta hozott előnyét, végül épphogy befért Gisin elé. Ljutić fél másodpercet adott el egy hibával, de aztán újból előnyt szedett össze, végül három kapuval a vége előtt kiesett. Stjernesund (16.) remekül kezdett, utána viszont másodperc feletti előnyét 3 tizedre olvasztotta. Siebenhofer (23.) újból az első futamban látott arcát mutatta, és Haaser (20.) is csak honfitársainál síelt jobban. Colturi (17.) nagyot ment a pálya második felében, kevéssel szorult Stjernesund mögé. Frasse-Sombet (24.) szorgosan gyűjtötte a tizedeket, majd Brunner szemmel is látható görcsös igyekezetével a pálya feléig se jutott el. Holtmann még eddig se jutott el, a felső részen egy balosban elcsúszott. Bucik (14.) jól gazdálkodott előnyével, nem vesztett sokat a pálya feléig, utána pedig hozta a tizedeket, végül 35 századdal vette át a vezetést. Alphand (13.) jobb kezdéssel, rosszabb zárással összességében megőrizte 3 századnyi hozott előnyét.

Forrás: Gazzetta Matin


A mezőny második felét Mörzinger (19.) nyitotta, nem igazán profitált a kis szünetből, de a többi osztrákot megelőzte. Kappaurer (15.) jól síelte a meredeket, ám a végén kisebb késésekkel eladta előnyét, Buciktól is kikapott. Hector (6.) a meredeken végre régi önmagát idézte, és meg is őrizte a tempót, 85 századdal vette át a vezetést. Utolsó osztrákként Scheib (12.) a meredekig elfogadhatóan síelt, aztán viszont a túlélésért küzdött, szerencséjére Alphandékat hajszállal megelőzte. Gaşienica-Daniel (7.) végig szorongatta Hectort, végül 4 század hiányzott neki. Bassino (10.) a pálya közpéig eladta hozott előnyét, a meredeken visszahozta, de aztán megakasztotta egy kapu. Mowinckel (11.) szektorról szektorra kapta a tizedeket, az aljára csúnyán belassult, Bassinótól is kikapott.

Forrás: Sveriges Radio


Az utolsó blokk Worley (5.) menetével kezdődött, féltávig tartotta Hector tempóját, utána pedig meg tudta őrizni előnye egy részét. Robinson (8.) bátrabb volt a meredeken, mégsem maradt elég tempó a végére, a századokkal sem volt szerencséje. Vlhová (4.) lassan kezdett, a meredeken viszont profitált edzője tűzéséből, végül 24 századdal vette át a vezetést. Moltzan már hátránnyal fordult a meredekre, ahol aztán látványos piruettel fejezte be versenyét. Grenier (9.) jó menet végén nem tudott jó tempót őrizni, Robinson mögé sorolt be. Brignone (3.) már háromnegyed másodperces előnnyel indult, nagyobb részét viszont a meredeken eladta, végül 2 tized megmaradt belőle. Gut-Behrami (2.) mindenkinél jobban megtalálta az ívet a meredeken, így az aljára is remek tempóval érkezett, majd egy másodperccel vette át a vezetést. Shiffrin (1.) tehát egy rendkívül erős menettel találta szemben magát, de ma eljött a rekorddöntés napja. A svájcitól érdemben egyik szektorban sem kapott ki, a zárórészt pedig három tizeddel jobban síelte, ami a legjobb második futamot eredményezte.

Forrás: Sportal.it

Mikaela Shiffrin begyűjtötte tehát a 83. VK- győzelmét, ezzel immáron egyeduralkodó a nők körében. Még három választja el Stenmark abszolút csúcsától, könnyen megeshet, hogy még a vb előtt Csehországban azt is ki fogja pipálni. Lara Gut-Behrami a tizennyolcadik, Federica Brignone pedig a 28. dobogóját ünnepelte ma óriás-műlesiklásban.

Holnap 10:30-as, illetve 13:30-as kezdéssel a második kronplatzi óriás kerül megrendezésre.

A címlapkép forrása: CBS News

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s