Ma elrajtol az 31. Téli Universiade

43 nemzet mintegy másfélezer sportolójával a mai megnyitó ünnepséggel elrajtolnak a 31. Téli Egyetemi Világjátékok. Az egyesült államokbeli Lake Placidben 10 napban tucatnyi sportágban mérik össze tudásukat a diplomáért ácsingózó fiatalok. Minden eddiginél népesebb, több mint 50 fős magyar csapat képviseli hazánkat. Köztük van öt alpesi síző, akiknek eredményeit különösen figyelni fogjuk az elkövetkező napokban.

Épp egy évszázada történt meg, hogy gondolt egyet a Francia Egyetemisták Nemzeti Szövetségének bizonyára ifjú tagsága, hogy életre hívja a Világ Diák Játékokat, az „egyetemi olimpia” jogelődjét. 1959 óta vette fel az Universiade nevet, elsőként Torino rendezett, majd egy évre rá sor került az első Téli Egyetemi Világjátékokra, mégpedig a patinás Chamonixban. Alapesetben két évente rendezik, 1981-től ugyanazon év telén, illetve nyarán. A szervezők közt éppúgy találunk olyan helyszíneket, amik nagyobb világversenyek rendezésére kevésbé alkalmasak (cseh, szlovák, finn, bolgár, török házigazdák), ugyanakkor vendégül látta már az egyetemistákat Szapporo, Innsbruck, vagy épp Trentino. A koronavírusjárvány miatt kivételesen 4 év hiátust kell bepótolnia a rendezőnek, Lake Placidnek. (Két éve a svájci Luzern rendezett volna.)

Forrás: The Washington Post

A lesiklást kivéve teljes programot síelnek a legendás Whiteface Mountainen. Lake Placid egyike azon három helyszínnek, ami két alkalommal adott otthont ötkarikás játékoknak. Az alpesi sí mellett a sífutás, a korcsolyázás és a bob fellegvára.

Az Universiade a kőkemény sportversenyekkel ellentétben inkább a családias-baráti együttlétről, a klasszikus coubertin-i eszmék gondozásáról szól. Bár kétségkívül számos sportágban nem verdesi a színvonal az egeket, azt azért botorság lenne állítani, hogy lelkes amatőr vetélkednének a bő egy hétben.

Ami az alpesi síelést illeti, a világsztárok programjába természetesen nem fér bele az Universiade, a legjobbak eleve nagyritkán folytatnak egyetemi tanulmányokat, az alpesi országokban pedig tradicionálisan a rendőri-katonai hivatással egyeztetik össze a sízést. De azért találunk a bajnokok, érmesek közt jólismert sízőket. Az ezredforduló előtt Salt Lake City olimpiai bajnok szlalomosa, Jean-Pierre Vidal győzött óriásban, két évre rá a későbbi remek szlovén lesikló, Andrej Šporn lett aranyérmes szlalomban. Az érmesek listáján találjuk az osztrák, majd bolgár színekben VK-menőnek számító Kilian Albrechtet, 10 éve szerzett ezüstérmet szlalomban Kryštof Krýzl, óriás-műlesiklásban pedig Adam Žampa, ugyanezen helyszínen nyert három medáliát, köztük Szuper-G-ben aranyat Blaise Giezendanner, illetve óriás-műlesiklásban a mostani mezőny nagy specialistája, Maryna Gaşienica-Daniel. A legnagyobb név talán a csapatban világ- és olimpiai bajnok, egyéniben ötkarikás ezüstérmes, négyszeres VK-futamgyőztes klasszis, Ramon Zenhäusern, aki a 2015-ös granadai seregszemlén aratta le a pálmát – vagy mit? – szlalomban.

Forrás: FISU

Az csak a versenysorozat közben derül ki, mennyire erős az idei mezőny, mert nem szabad elhallgatni, voltak olyan alkalmak, amikor például az orosz sízők remekeltek, 2011-ben pedig egy marokkói (!) síző győzött Szuper-G-ben.

Rekordszámú magyar küldöttség utazott a tengerentúlra, benne a férfi jégkorongválogatottal, s a létszám alighanem még nagyobb lenne, ha az ismert okok miatt nem kellett volna az alapokról felépítenünk a short-track szakágat.

Öt alpesi sízőnkért szoríthatunk, nem lesz olyan szám, amiben nélkülünk zajlanának a versenyek. A legnagyobb név kétségkívül pjoncsangi olimpikonunk, a még mindig csak 21 esztendős Hozmann Szonja. Két éves sérülésekkel terhelt időszak után kezd visszatalálni régi önmagához a sípályákon, decemberben egyéni rekordot síelt szlalomban, ami FIS-pontjait illeti. Óriás-műlesiklás kivételével minden számban elindul, szlalomban a TOP500-at karcolgatja a világranglistán.

Majtényi Hanna a teljes programot végigkóstolja, ami dicséretes vállalás, hiszen Szuper-G-t már lassan három éve nem síelt, már ami a hivatalos versenyeket illeti. Hanna 90 pont alatti szlalommal hangolt a világversenyre, formája felfelé ívelő. Két éve a 43. helyen végzett óriás-műlesiklásban a felnőtt világbajnokságon.

Harmadik női versenyzőnk, Júnia Brigitta szintén 21 éves. Öt éve szerepelt legutóbb világversenyen, a davosi junior-vb-n 58. helyen zárt óriásban. Idén három FIS-versenyen indult. Őt a két technikai számban, valamint csapatparallelben láthatjuk.

A 24 éves Nagy Bence rutinos tagja a magyar síválogatottnak. Elindult négy felnőtt és három junior-vb-n, legjobb eredménye egy 66. helyen óriásban (St. Moritz 2017), illetve egy 33. hely szlalomban (Szocsi 2016). Idén egy 8. és 12. helyet szerzett egy karácsonyt megelőző lengyelországi FIS-versenyen. Szlalomban ott van a legjobb ezerben a ranglistán, emellett óriásban és parallelben indul.

Tausz András megjárt korábban két junior-vb-t, illetőleg elutazott a négy évvel ezelőtti boszniai Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF). Utóbbin szlalomban a 31., óriásban pedig a 47. helyen zárt. Szuper-G kivételével minden számban elindul Amerikában.

Hanna és Brigitta a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, Szonja az University of Innsbruck, Bence a Budapesti Corvinus Egyetem, míg András a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója.

Versenyprogram (férfi alpesi síelés)

Dátum     
Január 14.szombat16:05Szuper-G
Január 15.vasárnap15:30/19:00Alpesi összetett
Január 18.szerda16:05/20:00Óriás-műlesiklás
Január 19.csütörtök17:00/19:00Parallel (mix-csapat)
Január 20.péntek15:30/20:00Szlalom

Versenyprogram (női alpesi síelés)

Dátum    
Január 14.szombat19:05 Szuper-G
Január 15.vasárnap19:05/20:00Alpesi összetett
Január 17.kedd15:30/20:00Óriás-műlesiklás
Január 19.csütörtök17:00/19:00Parallel (mix-csapat)
Január 21.szombat15:30/20:00Szlalom

A címlapkép forrása: Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s